Veel EU-lidstaten zien een invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort wel zitten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook voor, zo blijkt uit de afloop van een gisteren gehouden EU-top over de coronapandemie. Mark Rutte wil nog geen beslissing nemen maar heeft vooralsnog geen bezwaar tegen een vaccinatiepaspoort.

Rutte wil eerst meer duidelijkheid over de vraag of iemand het coronavirus na een vaccinatie niet meer kan overdragen. Hij ziet wel dat een digitaal vaccinatiepaspoort nuttig kan zijn. België is minder positief, men vreest dat een vaccinatiepaspoort kan leiden tot discriminatie.

Vooral de EU-landen rondom de Middellandse zee willen snel de invoering van een uniform vaccinatiepaspoort, waarmee burgers in alle EU-landen dezelfde rechten krijgen, zoals het recht op vrij reizen. De zuidelijke EU-landen willen dat een vaccinatiepaspoort al voor de zomer wordt ingevoerd.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weet niet of day gaat lukken omdat volgens haar de technische voorbereiding van een dergelijk vaccinatiebewijs zeker drie maanden in beslag nemen.

De EU-lidstaten Griekenland en Cyprus gaan de eventuele invoering van het digitale vaccinatiepaspoort niet afwachten, gevaccineerde toeristen uit Israël zijn binnenkort welkom.

Bron: Nu.nl


» Laat een reactie achter


Rating: 3.33/5. From 3 votes.
Please wait...

22 reacties op “EU positief over vaccinatiepaspoort maar invoering kan nog maanden duren”

 1. Daniël zegt op

  Een prima initiatief. Zij die zich niet willen laten vaccineren weten nu waar zij aan toe zijn. Geen vaccinatie? Dan netjes thuis blijven, is nu het devies en terecht. Ik ben nu aan bijna een jaar bezig me uitermate goed aan de maatregelen te houden. Waarom zou dat langer moeten duren omdat enkelen om (drog)redenen weigeren zich in te doen enten? Dat zij zelf maar de gevolgen dragen van hun keuze.

  • Roger zegt op

   Het is ver gekomen. Een vaccinatiepaspoort werkt stigmatiserend. Er zijn meerdere redenen waarom mensen zich niet willen laten vaccineren. En sommige van die redenen ziet men liever niet gepubliceerd. Wat voor kuddementaliteit is men de gewone burger aan het opdringen? Ongelooflijk.

   • Christina zegt op

    Voor bepaalde landen was een vaccinatie al verplicht anders kwam je er niet in.
    Alleen Rutte is weer dwars moet eerst weer onderzocht worden als we daar op moeten wachten
    kunnen we nooit meer weg. Zie het probleem niet heb al een vaccinatie paspoort.
    We willen ook graag onze familie zien.

    • Adrie zegt op

     voor welke landen is dan al een vaccinatie verplicht?. Ik heb hiervan nog nooit gehoord.

     • Appel300 zegt op

      Te veel on ze allemaal optenoemen
      Gele koorts
      Veel landen buiten de Europese Unie verplichten de toerist tot inentingen tegen bepaalde tropische ziekten. Laat je je inenten, dan ontvang je een vaccinatieboekje, het ‘International bewijs van inenting’

   • Daniël zegt op

    Beste Roger, hoezo kuddementaliteit? Daar gaat het toch juist om voor wat betreft het vaccin. Alleen heet dat nu groepsimmuniteit. Er zullen meer virussen en meer pandemieën op ons afkomen. Als het dan gaat om niet te vaccineren vanwege redenen die niet gepubliceerd kunnen worden, is het zaak om op een onbewoond eiland te gaan zitten.

  • Thai Thai zegt op

   Beste Daniel,

   Ik ben nog best jong van leeftijd. Vaccinatie zie ik voor mijzelf niet zitten daar het vaccin er door heen is gedrukt. Niemand weet wat de uiteindelijke gevolgen kunnen zijn over een x aantal jaren. Ik kijk het dan ook nog liever aan. Dat ik dan nergens heen zou mogen vind ik verkeerd daar ik anders verplicht word iets te nemen waar ik de gevolgen niet van weet.

   • Thai Thai zegt op

    Laat ze dan maar zeggen dat de gevaccineerde niet meer in quarantaine hoeven en de ongevaccineerde wel.

   • Roger zegt op

    Toch nog iemand met gezond verstand.
    Ik denk dat eenieder vrij kan beslissen wat er met zijn/haar lichaam gebeurt?

    Diegenen die ervoor kiezen om zich te laten vaccineren, OK daar heb ik begrip voor.
    Diegenen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren daar is er blijkbaar geen begrip voor, erger nog, die krijgen een stempel op hun voorhoofd en zullen d.m.v. een opgedrongen vaccinatie paspoort allerlei beperkingen opgelegd worden.

    Is dit in overeenstemming met de rechten van de mens, en met de onze grondwet? Gaat men hier dan echt beginnen met ‘discriminatie op basis van vaccinering’? Ik denk dat dit wel eens een aardig precedent kan scheppen. Juridisch bevindt men zich op glad ijs …

    Op het einde van de rit, als de meerderheid gevaccineerd is zal er groepsimmuniteit zijn onder de bevolking en heeft dit paspoort helemaal geen zin meer. En zolang het vaccinatieproces niet beëindigd is (en dit kan nog heel lang duren) worden de niet gevaccineerden gediscrimineerd.

    • Cornelis zegt op

     Wat een geklets over discriminatie! Je bent volkomen vrij om te kiezen voor wel of niet vaccineren. Echter, aan alle keuzes in dit leven zijn consequenties verbonden.
     Al vele tientallen jaren stellen landen bepaalde vaccinaties – bij voorbeeld pokken, TBC, gele koorts, cholera, hepatitis – als eis om binnengelaten te worden. Een Covid-vaccinatie-eis is geen nieuw fenomeen. Het is geen ‘mensenrecht’ om onvoorwaardelijk tot elk land waar je naartoe zou willen toegelaten te worden.

     • Michel zegt op

      Blijkbaar begrijp je niet goed wat discriminatie betekent.

      Als ik ervoor kies om me niet te laten inenten (ik zeg niet dat dit mijn keuze is) heb ik niet meer dezelfde rechten als iemand die wel gevaccineerd is. Laat net dit de definitie van discrimineren zijn.

      “Discriminatie beperkt degene die het overkomt in zijn ontplooiingsmogelijkheden, zoals de deelname aan het openbaar leven” (cfr. Wikipedia)

      • Jannus zegt op

       Beste Michel, je gebruikt de definitie verkeerd. Discriminatie beperkt diegene die het overkomt, is jouw redenering. Maar niet-gevaccineerd-zijn is wat iemand bewust zelf voor kiest, en de vervelende consequenties hiervan zijn van mijlen ver al te voorzien.

      • Cornelis zegt op

       In jouw redeneertrant is ook het niet mogen autorijden omdat je weigert een rijbewijs te halen discriminatie?

    • Jannus zegt op

     Beste Roger, je zegt het zelf: op het einde van de rit als de meerderheid is gevaccineerd zal er groepsimmuniteit zijn onder de bevolking, heeft het vaccinpaspoort geen zin meer en zal die worden afgeschaft want onnodig. En wie profiteert daarvan over de rug resp. de bovenarm van anderen? Juist, diegenen die zich niet laten vaccineren omdat zij menen het beter te weten dan wetenschappers. Al diegenen die denken niet goed af te zijn met een vaccin moeten eens in hun badkamerkastje kijken welke medicijnen zijn daar hebben liggen. Lees eens al die bijsluiters en kom dan eens vertellen waarom die medicijnen wel en een vaccin niet.

     • Roger zegt op

      Jannus,

      Tot op heden is er geen enkele wetenschapper die zijn hand in het vuur zal steken door te beweren wat de eventuele gevolgen zijn op lange termijn na het krijgen van je spuitje(s). Erger nog, verscheidene huisartsen (in België en Nederland) hebben al hun bezorgdheid geuit betreffende deze materie. Uiteraard zijn net deze artsen teruggefloten door hun respectievelijke overheden.

      Ik denk dat niemand het recht heeft om mij terecht te wijzen als ik ervoor zou kiezen om me niet te laten inenten. Zoals ik hierboven duidelijk vermeld heb, heb ik alle respect voor de mensen die zich laten inenten.

      Ik merk tot mijn grote spijt op dat, door het feit dat ik me argwanend opstel voor mijn vaccin, je mij onmiddellijk als een profiteur bestempelt. Het wederzijds respect is hier blijkbaar zoek.

      Een tijdje terug werd er een signaal de wereld ingestuurd dat het vaccinatieprogramma enkel succesvol zou zijn als meer dan 70% zich zou laten inenten. Nu blijkt dat dit een aartsmoeilijk opdracht zal zijn net omdat er heel wat mensen zijn met twijfels. Wie is hier de schuldige denk je? De ‘non-believers’? Moest men van overheidswege met duidelijke informatie naar buiten komen zou er heel wat minder argwaan zijn. En net daar wringt het schoentje … er bestaat tot op heden geen enkele wetenschappelijk zekerheid dat het vaccin veilig is. Dan is de oplossing snel gevonden, we gaan een vaccinatie paspoort invoeren. Diegene die geen vaccin willen dat is dan maar hun keuze, dan zullen we hen wel wat privileges ontnemen.

      Wel Jannus, met heel wat respect gun ik iedereen hun vaccin. Gun mij dan ook het voorrecht om te profiteren van de groepsimmuniteit op het einde van de rit.

      Alvast dank voor uw begrip.

      • Gerard zegt op

       Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat overheden, medici, wetenschappers een vaccin zonder aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid als onveilig te bestempelen. In tegendeel. Als de mensheid al geloof en vertrouwen mag hebben in haar instituties is het dat deel dat in nEuropa woont. https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2020/12/02/column-over-medicijnen-hoe-veilig-zijn-de-coronavaccins
       Dat er huisartsen zijn die het tegendeel beweren, dat zal wel. Maar vraag hen hoezo en waarom en zij geven geen argument, enkel dan dat zij zeggen dat het vaccin snel is ontwikkeld en nog sneller wordt geleverd. Hoe die processen tot stand kwamen ontgaat hen. De VRT liet onlangs in De Zevende Dag een arts aan het woord die niet verder kwam dat de mededeling dat het niet deugde. Het waarom bleef achterwege. Wellicht een collega van Dr. Oetker.

  • Bert zegt op

   Maar dan wel als iedereen de kans heeft gehad om een vaccinatie te halen.
   ook ik sta te popelen om naar Thailand terug te gaan (zonder quarantaine), maar wordt nu gestraft omdat ik altijd gezond heb geleefd, geen gebreken vertoon en helaas nog geen 60 ben.

  • Wouter zegt op

   Daniël,

   Je zegt het zelf, je bent nu al meer dan een jaar bezig om je netjes aan alle regeltjes te houden. Wel ik ben dat ook. Wie is de oorzaak dat men het virus niet onder controle krijgt? Al die dikke egoïsten die ten pas en ten onpas alle regels aan hun laars lappen.

   Ik zou dolgraag eens mijn familie willen bezoeken in België maar weet heel goed dat dit momenteel geen goed idee is. Dat is nu eenmaal zo en daar heb ik alle begrip voor.

   We zijn met zijn allen gestraft. Het virus kan perfect gecontroleerd worden moest men vanuit de overheid alles dichtgooien voor een paar maanden. Een heel strenge lockdown (geen feestjes – geen reizen – alle grenzen dicht) en het probleem is opgelost. Maar dan ook in alle andere landen.

   Onze politici zijn de pedalen kwijt en hebben nu opeens de wonderoplossing. Hun vooropgestelde quota voor het vrijwillig laten inenten van hun bevolking blijkt niet haalbaar. Dan zullen ze onder zachte dwang iedereen verplichten om zich te laten vaccineren. Wil je dit niet, absoluut geen probleem, dan krijg je geen vaccinatie paspoort en dan beperken ze je in een aantal vrijheden. Wie niet horen wil … moet voelen. Ik las onlangs een opmerking over dergelijke strategie: “We zijn de nieuwe Oeigoeren van het Westen”.

   Laat het heel duidelijk zijn, ik wil niet langer gestraft worden omwille van mijn vrije keuze om al dan dan een vaccin te willen. Uw stelling van “dat ze zelf maar de gevolgen dragen van hun keuze”, wel daar denk ik het mijne van. Net zoals u de vrijheid hebt om u te laten vaccineren hebben de anders denken evenveel vrijheid om dit niet te willen. U hebt geen enkel recht om me die keuze te ontnemen. De fout ligt niet bij mij maar zoals hierboven al gezegd ligt de fout bij al diegenen die geen regels dulden.

 2. John Chiang Rai zegt op

  Persoonlijk zou ik een dergelijk paspoort erg goed vinden,hoewel ik toch wel verwacht dat deze vrijheid,die het paspoort beloofd,toch nog wel even zal duren.
  Belgie heeft bedenken vanwegen de discriminerende werking,Rutte wil eerst zekerheid of er van reeds gevaccineerden geen besmettingen meer plaatsvinden,en Merkel die er wel voor is,kan geen belofte afgeven omdat eerst 3% van de Duitsers,net zoals overigens in de meeste EU landen,eerst een vaccinatie gehad hebben.
  Kortom 27 EU staten,die net zoals bij de veelste langzame vaccin bestelling graag hun verschillende woordje meepraten,laten wederom zien dat bij de bestrijding van een pandemie en zijn gevolgen,de EU ons geweldig zwaar op de voeten valt.
  Bij alle negatieve berichten van onbegrip,waarom de Britten een Brexit wilden,hebben ze in het punt van een efficiënte pandemie bestijding,en een veel sneller vaccinatie beleid,zeker al gelijk gehad.

 3. Ed zegt op

  De voorzitter van de Europese commissie Madam Ursela von der Leyen denkt dat er minstens 3 maanden voor nodig zijn om een vaccinatie boekje te ontwikkelen, nou zo werkt de EU dus; traag, langzaam en duur.
  Ik heb reeds 2 vaccinatieboekjes in huis ( Internationaal bewijs van inenting). Ik heb ze besteld bij Sdu Uitgevers, Maanweg 174, 2516 AB Den Haag.
  Dit gele vaccinatie paspoort boekje van Koninkrijk der Nederlanden is in samenwerking uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  Of de stempels evt. nog gelegaliseerd moeten worden, hangt waarschijnlijk af van de eisen van Thailand.

 4. Jos zegt op

  Het zal zeker in Belgie nog maanden duren voor de vaccins gezet zijn. Dus kan het vaccinatiepaspoort ook nog wel even wachten.

 5. Johan zegt op

  Wat ik vooral opmerk is dat het hier een welles-nietes discussie is tussen de pro en contra.

  Zolang niet iedereen gevaccineerd is, is een beperking, opgelegd door dergelijk paspoort, een nadeel voor zij die (al dan niet uit eigen keuze) nog geen vaccin ontvangen hebben. Daar kan je geen speld tussen krijgen.

  Vind ik dit paspoort een goed initiatief? Wel die keuze is persoonlijk en ga ik, om verdere discussies te vermijden, voor mezelf houden. Het paspoort zou er wel ten vroegste mogen komen op het ogenblik dat iedereen de kans gehad heeft om een vaccin te krijgen. Dit laatste is ook de bekommernis van een aantal politici in bepaalde landen en de EU.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website