Consumenten hebben in maart 6,7 procent minder besteed dan in maart 2019, meldt het CBS. Dit is de grootste krimp van de binnenlandse consumptie door huishoudens die het CBS ooit heeft gemeten. De consumenten gaven vooral minder uit aan diensten en duurzame goederen.

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen groeiden daarentegen sterker dan ooit tevoren.

Consument besteedt vooral minder aan diensten en duurzame goederen

De uitgaven aan diensten lagen in maart 11,8 procent lager dan een jaar eerder. Diensten betreffen onder meer een bezoek aan restaurant, kapper, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer, maar ook woninghuur. Aan de meeste diensten werd veel minder besteed dan een jaar eerder, maar aan huisvesting werd iets meer uitgegeven. Aan duurzame goederen werd 7,2 procent minder besteed dan in maart 2019. Huishoudens kochten vooral minder kleding, schoenen en personenauto’s. Zij schaften daarentegen wel meer elektrische apparatuur aan.

Consumenten hebben 9,1 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen dan in maart 2019. Dit is de grootste groei van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen ooit gemeten. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, gaven huishoudens 1,5 procent minder uit dan een jaar eerder. Het energie- en waterverbruik lag weliswaar hoger, maar consumenten hebben veel minder motorbrandstoffen getankt.

Twee weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in maart 3,5 procent meer heeft omgezet dan in maart 2019. Het verkoopvolume lag 2 procent hoger. De foodsector realiseerde een hogere omzet terwijl de omzet van de non-foodsector kromp. Ook deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

4 reacties op “CBS: Grootste krimp consumptie huishoudens ooit gemeten”

 1. Hendrik zegt op

  Deze krimp was absoluut te verwachten. De burger cq consument heeft geen enkele vertrouwen in een herstart van de economie nu de regeringen zowel in Nederland als België geen enkel perspectief weten te bieden. Bij elke versoepeling van de lockdown ontstaan direct 1001 vragen. Het meest frappante is wel dat geen enkele regering de moeite heeft genomen in de eerste maanden van dit jaar zich af te vragen hoe te handelen terwijl uit China de eerste berichten rondom Corona einde verleden jaar al kwamen binnensijpelen.
  Begin maart jl verkondigde een professor in het VRT- praatprogramma Terzake aan dat een besmetting in Europa een kans had van minder dan 1/10 van een procent. In Nederland schudde Rutte vrolijk de hand met Rivm-baas Van Dissel terwijl ze enkele minuten eerder fysieke afstand hadden afgekondigd.
  Onbegrijpelijk dat regeringen de boel zo uit de hand hebben laten lopen, en verbijsterend dat op Europees niveau geen samenwerking bestaat omdat volksgezondheid een nationale bekommernis blijkt. Terwijl Europa zich bemoeit met van alles en nog wat, het liefst haar budget ophoogt, en zich bezighoudt met verordeningen zoals: het is verboden je auto te starten als er iemand onder ligt!
  Europa-breed hadden de regeringen beschermingsmateriaal moeten aanschaffen, (Nederland verkocht haar voorraad aan China, België had haar magazijnen al eerder uitgeruimd), direct testen-testen-testen, en de geïnfecteerden in afzondering moeten plaatsen en de gezonden aan het werk laten.
  In Nederland zijn er tot vandaag iets meer dan 5.600 Corona-doden. Afgelopen jaren hadden ten gevolge van indirect en direct roken al tot 20.000 doden per jaar, aan de ziekte kanker overlijden jaarlijks 47.000 per jaar, aan hartfalen 7.500 en aan COPD bijna 7.000 mensen. Het blijft een raadsel waarom Corona in staat is volledige economieën plat te leggen: puur en alleen vanwege haar snelheid? Zo goed als alle regeringen hebben zich gewenteld in ontkenning, in april jl. nog eens herhaald door figuren als Trump en Johnson.

  • Fred zegt op

   Ik denk dat ook de media mede verantwoordelijk is voor deze massa hysterie.
   Als ik mij goed herinner was vorig jaar het nieuws dat de bosbranden in het amazone gebied volledig uit de hand liepen en allerlei landen begonnen hulp aan te bieden.
   Naderhand bleek dat ze veel geringer waren dan voorgaande jaren.
   De media blaast zaken op om maar wat nieuws te kunnen brengen en hun reclame inkomsten zeker te stellen.
   Hier in Thailand wil elke provincie gouverneur meer doen dan een ander om zo toch maar weer in de belangstelling te staan .

  • Cornelis zegt op

   Wat de rol van de EU betreft: het zijn de lidstaten zèlf die beslissen welke bevoegdheden bij ‘Europa’ worden neergelegd en welke aan de nationale autoriteiten blijven voorbehouden. Wat betreft gezondheidsmaatregelen is kennelijk voor het laatste gekozen en dan kun je natuurlijk niet de EU verwijten niet in te grijpen.

   • Hendrik zegt op

    Precies Cornelis, exact wat ik bedoel: waarom wel je als EU druk maken om de lengte en breedte van stoeptegels en niet grensoverschrijdende virusbesmettingen. Dat lidstaten zelf over hun eigen bevoegdheden gaan moge vanaf deze uitbraak als een immense vergissing worden beschouwd. Maar ik ben benieuwd of dit alles nog beklijft. Zojuist naar een opgenomen uitzending van de WDR gekeken over alle virus-uitbraken van vorige eeuw. Niets hebben we geleerd van al die virussen, en zoals een professor virologie/epidemioloog meldde: over 2 jaar zijn we alles weer vergeten, en beginnen we bij een volgende uitbraak gewoon weer overnieuw.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website