Het toerisme in Thailand is al lange tijd de kurk waar de economie op drijft. Nederlander dragen daar een steentje aan bij omdat Thailand een populaire vakantiebestemming is voor ons. Opvallend is dat Nederland zelf ook steeds meer profiteert van buitenlandse toeristen die ons land bezoeken. In 2016 is de toerismesector in Nederland goed voor een toegevoegde waarde van 24,8 miljard euro. In 2010 lag dit met 17,3 miljard euro ruim 43 procent lager. De toerismesector is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de economie.

De toeristische bestedingen stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Toeristen uit het buitenland stuwen de groei van de toerismesector. In 2016 gaven buitenlandse toeristen 21 miljard euro uit in Nederland, 1,3 miljard euro (bijna 7 procent) meer dan in het jaar daarvoor. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen was ruim 6 procent hoger dan in 2015.

Daarnaast hebben meer buitenlandse toeristen een accommodatie of (vlieg)ticket geboekt bij of via een Nederlands bedrijf. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienden wel aan deze boekingen.

Ook Nederlanders hebben als toeristen in eigen land meer geld uitgegeven aan vakanties, uitjes en overige recreatie zoals sporten en funshoppen. Zij besteedden hieraan 45 miljard euro in 2016, 1,5 miljard euro (ruim 3 procent) meer dan in 2015.

Toerismesector steeds belangrijker voor economie

In 2016 is de toerismesector goed voor een toegevoegde waarde van 24,8 miljard euro. In 2010 lag dit met 17,3 miljard euro ruim 43 procent lager. De toerismesector is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de economie. Hierdoor is het aandeel van de toerismesector in de toegevoegde waarde gestegen van 3,0 procent in 2010 naar 3,9 procent in 2016.

Werkgelegenheid: 641.000 banen

Het aantal banen in de toerismesector steeg in 2016 met 2,1 procent naar 641 duizend. Dit staat gelijk aan een stijging van ruim 13 duizend banen. Het aantal banen in de Nederlandse economie steeg vorig jaar met 1,0 procent. Het aandeel van de toerismesector in het totaal aantal banen nam daarmee verder toe naar 6,4 procent.

Het aantal werkzame personen in de toerismesector steeg met 2 procent naar 542 duizend mensen. Veel mensen in de toerismesector hebben een deeltijdbaan. Omgerekend naar voltijdbanen was de sector in 2016 goed voor 389 duizend banen.

Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit banen in karakteristieke toerismebranches zoals de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling en kunst en cultuur. Het resterende kwart zijn banen in onder meer de detailhandel, het openbaar vervoer en de taxibranche.

Het arbeidsvolume nam in 2016 in alle activiteiten binnen de toerismesector toe ten opzichte van 2015. Het arbeidsvolume in de horeca liet met ruim 4 procent de grootste stijging zien. Ten opzichte van 2010 is het arbeidsvolume in de horeca met 20 procent toegenomen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Buitenlandse toeristen ook belangrijk voor Nederlandse economie”

 1. FonTok zegt op

  De stad Amsterdam legt er volgens een recent onderzoek op bij. https://nos.nl/artikel/2174718-kosten-toerisme-onderschat-amsterdam-wordt-salou-van-het-noorden.html

  Ik vraag me toch af hoe ze dat berekenen, want middels al die toeristen komen toch bakken met belastingen binnen die ook weer via de overheid bij Amsterdam terecht komen.

  Dit onderzoek gaat totaal voorbij aan de kosten die steden maken voor de infrastructuur, overlast en dus politie inzet etc etc.

  • Khun Peter zegt op

   Dat artikel komt uit de Groene Amsterdammer. Een soort clubblaadje van Groen links. Veel Groenlinksers wonen in een dure grachtenpand in Amsterdam en hebben last van de buitenlandse toeristen als ze hun kinderen in de bakfiets naar school brengen. Overigens hebben ze meestal ook een dikke milieuvervuilende Audi in de garage staan maar die houden ze zoveel mogelijk verborgen voor de buitenwereld om vooral hun ‘groene’ levensstijl uit te dragen.

   • T zegt op

    Ja typisch Amsterdam het lijkt wel Thailand klagen en klagen over toeristen en dat ze alleen de high end toeristen willen en niet het voetvolk wat naar Amsterdam komt waar het om bekend staat: de wallen, coffeeshops, en stappen / feesten.
    Maar intussen wel vergeten dat hetzelfde voetvolk wel miljarden in de gemeentekast propt al is het maar aan de extreme parkeer tarieven van 5 euro per uur.

   • Fransamsterdam zegt op

    Sinds een aantal jaren is er dan de Passengers Terminal Amsterdam, waar cruiseschepen kunnen aanleggen. Dat zijn er, dankzij vele promoties en campagnes, gelukkig steeds meer geworden.
    Wat moet je nog meer? Het zijn over het algemeen kapitaalkrachtige mensen, ze komen en gaan over het water, niet over de weg, ze hebben geen auto bij zich dus moeten wel van het zo gepropageerde openbaar vervoer gebruik maken, ze leggen geen beslag op de schaarse overnachtingsaccomodaties, en binnen een paar dagen rotten ze weer op. Ideaal, zou je denken. Maar nee hoor, de cruiseschepen moeten nu ook uit het centrum geweerd worden, en dan kunnen de passagiers ergens vanaf IJmuiden wel met een busje naar Rotjeknor om daar de Pleuromast te bezoeken, zo luiden de meest groene ideeën.
    Ben je dan gek of niet?

 2. Ingrid zegt op

  Thailand draait op het toerisme maar ze willen alleen nog toeristen die maximaal 3 weken blijven en de longstay toeristen die langer willen blijven zijn straks niet meer welkom zeker geen 3 a 4 maanden. Dan gaan we toch naar een ander land in de regio. Wij gaan er nog eens goed over nadenken of we nog wel naar een land willen waar we niet meer welkom zijn. Dan gaan we ons geld toch elders uitgeven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website