In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan wel eens te roken. Volgens de door hen zelf opgegeven alcoholconsumptie was 8,2 procent een overmatige drinker. Daarnaast had 50,2 procent overgewicht. Het percentage mensen dat te zwaar is, is niet veranderd ten opzichte van 2014, het aandeel rokers en overmatige drinkers is gedaald.

Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

De aandelen rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas liggen in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 gestelde doelen. Met dit akkoord wil de Rijksoverheid, samen met meer dan 70 organisaties in Nederland het roken, overmatig en zwaar drinken onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040, en het percentage met overgewicht naar 38 procent.

Ruim 1 op 5 volwassenen rookt

In 2018 gaf 22,4 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan te roken, van wie 71,6 procent dagelijks. Van de volwassenen gaf 44,2 procent aan nooit gerookt te hebben en 33,4 procent zei vroeger wel gerookt te hebben. Het aandeel volwassen rokers is de afgelopen jaren gedaald.

Bijna 1 op de 10 volwassenen is zware drinker

In 2018 was 9,0 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder een zware drinker en 8,2 procent een overmatige drinker. Van de volwassenen gaf 80,4 procent in 2018 aan wel eens alcoholhoudende drank gedronken te hebben gedurende de voorafgaande twaalf maanden, terwijl 8,5 procent aangaf nog nooit alcohol gedronken te hebben.
Het aandeel overmatige drinkers is gedaald van 9,9 procent in 2014 naar 8,2 procent in 2018. Het aandeel zware drinkers bleef in deze periode nagenoeg gelijk. Voor alcoholgebruik onder 18-plussers is de doelstelling in het Preventieakkoord een daling van overmatig en zwaar drinken naar 5 procent in 2040.

Ruim de helft volwassenen heeft overgewicht

In 2018 had de helft (50,2 procent) van de volwassenen van 18 jaar of ouder overgewicht, 15,0 procent had obesitas. Het percentage met overgewicht was in 2014 ongeveer gelijk, het percentage volwassenen met obesitas was iets hoger dan in 2014. Het Nationaal Preventieakkoord heeft als doel dat nog maximaal 38 procent van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar is, en hooguit 7,1 procent obesitas heeft.
Van de 4- tot 18-jarigen had 11,7 procent in 2018 overgewicht, en 2,7 procent van deze leeftijdsgroep had obesitas. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2014. De Rijksoverheid wil een daling van het aandeel jeugdigen met overgewicht naar 9,1 procent, en met obesitas naar 2,3 procent in 2040.

6 reacties op “Bijna 1 op de 10 volwassenen Nederlander is een zware drinker”

 1. l.lagemaat zegt op

  Het is altijd weer vebazingwekkend wat de Nederlandse bevolking doet of laat.
  Dit alles gebaseerd op ad random onderzoeken!

  Geen onderscheid man – vrouw?
  Geen verschillende leeftijdscategorieen?

  • Vanzelfsprekend zijn die er wel, maar die gaan ze natuurlijk niet allemaal vermelden in een persbericht. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/12/lichte-daling-aantal-rokers-onder-volwassenen onderaan zie je de bronnen.

 2. Leo Th. zegt op

  Onder ‘zware drinkers’ val je wanneer je eens per week meer dan 6 glazen alcohol ( of zogenaamd 6 eenheden alcohol) nuttigt. Overkomt mij met regelmaat, zeker op vakantie in een heet Thailand waar een verkoelend biertje of glaasje wijn gretig aftrek bij mij vindt. In Nederland drink ik in het algemeen veel minder, hoofdzakelijk met of bij visite of tijdens bezoek aan een restaurant of ander horecabedrijf. Wat mij wel opvalt is dat, en dan met name bij de door de overheid gefinancierde publieke omroepen, er heel wat alcohol geschonken wordt bij talkshows op tv. Ook bij sportprogramma’s, zoals het napraten over een etappe in de Tour de France, staan de glazen wijn prominent in beeld. In feite dus de boodschap dat alcohol erbij hoort, zoals vroeger op tv door Jan en alleman gerookt werd. Het roken van een joint, snuiven van coke of het slikken van pillen is op tv (nog) geen dagelijkse kost maar zelf erger ik mij er wel aan dat daar in talkshows, bijvoorbeeld door Jeroen Pauw, met enige regelmaat lacherig over gesproken wordt en het voorgesteld wordt dat het erbij zou horen om de feestvreugde bij het bezoeken van popconcerten of festivals te verhogen. Wie ben ik om anderen de maat te nemen, zeker niet nu ik kennelijk onder de ‘zware drinkers’ gerangschikt kan worden, maar om op publieke netwerken de jeugd constant de boodschap te geven dat (hard) drugsgebruik normaal zou zijn, gaat mij te ver. Natuurlijk kan overmatig alcoholgebruik zeer verstrekkende consequenties hebben maar dat geldt ook voor drugsgebruik en daarbij is de criminaliteit gepaard gaande met het vervaardigen en de distributie van drugs ongeëvenaard met jaarlijks wereldwijd duizenden doden en ontelbare celstraffen tot gevolg.

 3. Johnny BG zegt op

  Ik ben er vrij zeker van dat in 2040 de cijfers voor roken en drinken anders zijn aangezien beide een hobby is van de oudere jeugd die in de komende 21 jaar ook op reis zullen gaan naar een nieuwe bestemming.

 4. Karel zegt op

  Wat is de fun van roken? Alleen maar nadelen voor je lijf: longziektes op latere leeftijd en voor mannen minder goede erecties:
  https://www.gezondheidsnet.nl/erectieproblemen/vaker-erectiestoornis-bij-gezonde-rokers

  En bier leidt tot aanmaak van meer oestrogeen en lager testosteron:
  https://www.ad.nl/gezond/van-alcohol-krijg-je-kleinere-ballen-en-mannenborsten~a7c8c684/

 5. Sjaak S zegt op

  Pffff, heb ik weer geluk gehad. Deze week nog geen druppel alcohol gedronken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website