Beste lezers,

Voor Belgen die een reisbijstand hebben bij de Christelijke Mutualiteit (CM), is er in 2017 een belangrijke wijziging in de geografische dekking gekomen.

De reisbijstand is enkel nog geldig in de volgende landen Zie link: www.cm.be/binaries/Geografische-dekking-CM-reisbijstand_tcm375-181019.pdf

Thailand staat niet op deze lijst en bijgevolg zal je dan ook geen beroep meer kunnen doen op je CM-reisbijstand bij verblijven van korte of langere periode in Thailand.

Voor kinderen en jongeren die recht hebben op kinderbijslag verandert er niets. Net zoals voorheen geldt de CM-reisbijstand voor hen in alle landen.

Voor vakanties die begonnen in 2016 en eindigen in 2017, blijft de wereldwijde dekking van toepassing.

Voor meer details: www.cm.be/diensten-en-voordelen/vakantie-en-vrije-tijd/reisbijstand/nieuw-in-2017.jsp

Groet,

RonnyLatPhrao


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Belangrijk bericht voor Belgen over dekking reisbijstand bij de Christelijke Mutualiteit in 2017”

 1. fernand zegt op

  dit antwoord kreeg ik voor mijn vertrek in November 2016 van de CM

  De terugbetaling van de medische zorgen in het buitenland wordt vanaf 2017 geografisch beperkt tot de lande van het Middellandse zeegebied en landen van West- en Centraal Europa.

  Wanneer u gehospitaliseerd bent in het buitenland (met overnachting) blijft u nog steeds genieten van de wettelijke terugbetaling van de medische zorgen tijdens de hospitalisatie. U kan dan wel geen beroep meer doen op Mutas voor de betaling van de ziekenhuisfactuur, maar u kan de factuur bij uw terugkeer nog steeds aan ons overmaken voor tegemoetkoming. Ambulante zorgen (bv. consultatie, apotheek, …) worden enkel nog terugbetaald voor de landen in het bovenvermelde geografische gebied.

  Deze wijziging gaat in voor de reizen met ingang van 01-01-2017. Wanneer u dus op 27-11-2016 vertrekt blijft u tot uw terugkeer (maximaal 3 maanden vanaf eerste medische zorgen) nog gebruik maken van de huidige voorwaarden.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “Voor vakanties die begonnen in 2016 en eindigen in 2017, blijft de wereldwijde dekking van toepassing.”

 2. Barry zegt op

  Toch goed dat ik thailandblog lees, ik was anders over twee weken vertrokken naar Thailand zonder een juiste medische verzekering.
  Annulatie en bagage verzekering heb ik niet nodig gezien het risico, echter ziektekosten wel.
  Wel jammer dat Thailand erbuiten valt, vanwege een ongeval heb ik drie jaar geleden aanspraak gemaakt op mijn CM-Reisbijstand vanwege een ongeval, contact met Mutuas etc was perfect en zeer behulpzaam met het zenden van een fax naar het ziekenhuis etc.

  Bedankt voor het posten van dit bericht.

 3. henry zegt op

  Hoog tijd om van ziekenfonds te veranderen.

  • Daniël M. zegt op

   Voor hoelang?

 4. Paul Vercammen zegt op

  Dit is niet enkel voor de CM maar ook voor het OZ, ik weet niet wat betreft de voorzorg? Dus een reisverzekering is de enige optie denk ik of zijn er andere mogelijkheden???

 5. Alex zegt op

  Heel simpel overstappen naar de voorzorg, ze zullen rap hunne kak samen borstelen

 6. David H. zegt op

  De voorzorg (sc.Mutualiteiten )spreken (voorlopig misschien..?) nog steeds van WERELDWIJD

  ..”Vraag je MUTAS-kaart aan. Neem deze kaart altijd en overal mee op reis. Zo ben je wereldwijd beschermd..”

  ..http://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/terugbetalingen-voordelen/vrije-tijd/Vakantie/Pages/Reisbijstandsverzekering-MUTAS.aspx

  • David H. zegt op

   Vor Langdurig verblijf buitenland misscien deze vab AXA , 450 euro , repatriering (“dead or alive ” lol…) inbegrepen , schijnt special voor Expatts te zijn

   https://www.assudis.be/nl/expatwar.aspx

 7. Joan ramakers zegt op

  Verander van mutualiteit. Je kan je maar verzekerd wanen. Ongeloofjlijke communicatie

 8. Nonkelwin zegt op

  Bedankt voor deze informatie. Is het ook bekend wat de andere mutualiteiten hiermee doen?
  Ik dacht dat die ook werkten via Mutas. Is het een besluit bij Mutas of enkel bij de CM?
  Alvast bedankt voor verdere informatie.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Mutas is enkel een alarmcentrale

   De reisverzekering is afhankelijk van de statuten van je mutualiteit.

   Momenteel is het alleen nog de SocMut ( of misschien de spoorwegen dat weet ik niet) die Thailand dekt maar dan voor een maximumverblijf van 3 maanden.
   Andere ziekenfondsen hadden eerder al beperking opgelegd in de geografische dekking en daar was o.a. Thailand vroeger al geschrapt.

 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Veranderen naar de Voorzorg heeft momenteel alleen zin als je verblijf niet langer dan 3 maanden is.

  Zie statuten
  http://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

  Para 2.2. Voorwaarden

  c. “het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet langer dan 3 maanden”

 10. janssens marcel zegt op

  U gaat de laatste 3 maanden van het jaar en de volgende 3 maanden van het volgende jaar dat is dus 6 maanden ,wel opletten bij ziekte of ongeval begint de 3maanden regeling . groetjes

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat is niet juist denk ik.
   Het is de totale duur van het verblijf dat telt. Het wordt niet afzonderlijk geteld omdat er ergens in je verlof een jaarwisseling is.
   Staat ook niet in de statuten dat er rekening wordt gehouden met een kalenderjaar. Er is enkel sprake van een maximum duur van 3 maanden.

   Ga je de laatste 3 maanden van het jaar en 3 maand van het volgende jaar dan is dat een verblijf van 6 maanden en niet 2 keer 3 maanden omdat er halfweg een jaarwisseling is.
   Je kan de drie maanden enkel opnieuw laten starten door een verblijf in België.

   Maar goed, misschien zijn er ergens nieuwe statuten die dit wel zeggen.
   Ieder doet wat hij wil natuurlijk maar ik zou hier toch maar mee oppassen.

  • Cornelis zegt op

   Lijkt me nogal onwaarschijnlijk, de beperking tot 3 maanden is niet per kalenderjaar. Alvorens op een dergelijke uitspraak te vertrouwen zou ik het graag op schrift hebben………

 11. janssens marcel zegt op

  Aanvulling op eerdere verklaring . Dit is wat ze me op de voorzorg hebben verteld 1.5 jaar geleden .

 12. Berghgracht Serge zegt op

  Alle ziekenfondsen hebben thans dezelfde restrictieve dekking tot Europa. Een bijkomende tijdelijke reisverzekering brengt soelaas voor een kleine reis….. maar beter is een jaarlijkse premie te betalen voor bij voorbeeld een Ethias-assistance ofwel bij Allianz. Relatief goedkoop en goede verzekering wereldwijd !

 13. Nelly zegt op

  Vooraleer wij definitief naar Thailand verhuisde , hadden wij altijd een doorlopende reisverzekering bij de europese.
  Mocht je 6 maanden mee in het buitenland verblijven en kostte ons voor 2 personen 150 euro per jaar.
  alleen medische kosten.
  Nu hebben we een expat verzekering bij AXA. 450 euro per persoon per jaar.

  • fred zegt op

   Bij dit soort reisverzekeringen opletten. Bij reisverzekeringen is de maximum tijd dat je achtereenvolgens in het buitenland mag verblijven 6 maanden. En dat is dan nog maar het geval met sommige…oa Europe Assistance prestige.

   Ook is de naam expat wat misleidend. Gezien je bij al deze verzekeringen je domicilie in België moet behouden.
   Dan ben je in feite geen expat. Een echte expat (gedomicilieerd in het buitenland) vezekering is nog heel wat anders. En kost stukken van mensen.

   • Cornelis zegt op

    Zeker opletten bij reisverzekeringen. Sommige dekken maar reizen van maximaal 45 dagen – vervelend wanneer je daarbpas achterkomt wanneer het te laat is.

 14. Rene zegt op

  Dit is inderdaad een beslissing van het Cm management en na veel navragen heb ik gevonden dat DE VOORZORG mutualiteit nog integraal deze dekking verleend.

 15. Rene zegt op

  verleend moest natuurlijk verleent zijn kwestie dan de DT-regels

 16. Chris.d zegt op

  Bedankt voor het bericht, ik ga dan maar overstappen naar de voorzorg.

 17. will zegt op

  het klopt inderdaad dat de soc mut nog steeds dekt. ben verzekerd bij cm , en ook bovenstaande gegevens van cm kloppen. als je verzekerd bent bij soc mut en je zou 3 maand op t einde van t jaar en 3 maand in t begin van volgend jaar aaneensluitend gaan word niet geaccepteerd. ik heb nu een europ assistance voor 1 jaar . moet om de zes maand minstens 15 dagen in belgie verblijven. de bewering van fernand dat het nog wel zou terugbetaald worden na overnachting in t ziekenhuis klopt echter niet. het bedrag dat u eventueel voorschiet word ook niet terugbetaald.
  cm en soc mut werken beide met mutas. maar mutas hanteert de voorwaarden van de mutualiteit waar je verzekerd bent. mutas regelt dus alles momenteel nog voor soc mut , maar niet meer voor cm wat bvb thailand betreft .

  will

  • jan zegt op

   Sorry Wil, Fernand heeft gedeeltelijk gelijk. Er wordt bij CM wel nog hospitalisatie terugbetaald volgens de tarieven BELGISCHE nomenclatuur maar MUTAS schiet NIET voor. Maar ik zou het risico niet nemen want de prijzen in de prive ziekenhuizen lopen de spuigaten uit, veelvouden van in Belgie. (Info gekregen van Mevrouw Costermans – Contactcenter CM Leuven)

 18. Jacques zegt op

  Vernomen via,via, dat de Voorzorg nog steeds de eventuele ziektekosten dekt voor Thailand.
  Bij Ethias is de hospitalisatieverzekering voor het buitenland en Thailand geen probleem! Hopelijk heb je die nooit nodig ! Al eens afgevraagd hoe het komt dat die mutualiteiten ondanks de vele maandelijkse bijdragen toch in de financiële problemen komen ?

 19. pratana zegt op

  Als dit hier even kan helpen voor FMSB (socialistische mutualiteit en Partena (liberale mutualiteit ) is het ook niet meer van toepassing zie onderstaande link(s)
  https://www.fsmb.be/mutas-bijstand-in-het-buitenland
  http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/dringende-zorgen-buitenland
  en mij is gezegd dat de anderen gingen volgen zoals nu blijkt CM .
  de volgende link(reeds vernoemd) van De Voorzorg als men goed de uitsluitingen leest zou ik die zeker niet aanraden, maar ieder zijn keuze natuurlijk denk wel dat het maar voor “tijdelijk is” niet als expat dus als je alle inlandse voordelen eerst op een rijtje zet per mutualiteit is het dan wel de moeite waard te veranderen van je vertrouwde mutualiteit wetende dat een reisbijstandverzekering helemaal niet zo duur voor reizigers wel te verstaan en geen expats ( 450€ voor een jaar als reiziger maar als expat zit je daar al maandelijks aan)
  -http://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf
  voilà voor wie er wat aan heeft 🙂

 20. jan zegt op

  Na contact genomen te hebben met het contactcenter van CM Leuven, raadde Mevrouw Costermans mij ten stelligste aan om een reisverzekering te nemen daar de mutualiteit alleen hospitalisatie terugbetaald volgens BELGISCHE nomenclatuur !!!! In ieder geval heb je in Thailand dan ALLES zelf te betalen en wordt in Belgie alleen volgens de tarieven van de nomenclatuur terugbetaald en zou je wel eens voor een grote verrassing komen te staan. Onlangs nog betaalde een kennis 1200000 THB voor 2 stenten !!!!!!

  • David H. zegt op

   Daarom dat een verzekering met repatriering nodig is , dan kan je wat nodig is laten doen in je Eigen land, en hun zelfs laten kiezen waar voor hen goedkopste is …, en uiteindelijk als expat loop je uiteindelijk de kans in Thailand te overlijden en een ev. repatriering van een dode is heel prijzig ,daarom dat ik mijn axa post vermeldde “dead or alive” repatriering inclusief je metgezel ….

   https://www.assudis.be/nl/expatwar.aspx = Axa 450 jaarlijks p/person

 21. daniel zegt op

  Die is de CM VOOR BUITENLANDERS
  Ik betaal al 45 jaar voor vervoer in geval dat ik moet vervoer worden
  in Belgie nu heb ik een operatie gedaan en moest vervoer hebben
  van pellenberg naar Ter duinen en nu wilt de CM mijn niet vergoeden
  voor die .
  Ik geloof dat de CM voor buitelanders is
  Het beste dat ik het lid geld stop ze en ik hop dat anderen die ook doen
  met problemen .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website