Het ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren het reisadvies voor Thailand aangepast: Wees respectvol tijdens periode van crematieplechtigheden voor de overleden koning van 25 tot en met 29 oktober 2017. Reis niet naar de 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yala, Narathiwat, Pattani, Songkhla.

Op de website Nederland Wereldwijd van de rijksoverheid, staat het volgende te lezen:

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een periode van rouw tot de crematieplechtigheden zijn afgerond. Deze vinden plaats van 25 tot en met 29 oktober 2017.

Ga respectvol om met de gevoelens van de Thaise bevolking in deze periode. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Mogelijk worden rond de crematieplechtigheden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bron: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/thailand


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Aanpassing reisadvies Thailand ivm crematie koning Bhumibol”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Dus als ik geen zin heb om respectvol met de gevoelens van de Thaise bevolking om te gaan moet ik vóór 25 oktober of ná 29 oktober gaan. Dank u wel voor de tip, wijze wereldwijde overheid.

  • Boderez freddy zegt op

   Wat gaat ge dan doen in andermans land als ge al geen respect hebt voor hun levenswijze en cultuur
   Blijf dan in uw eigen huis

  • Cees 1 zegt op

   Dan doe je het toch lekker niet. We horen het wel als je
   als je opgepakt word. Iedereen weet dat minachting van het koningshuis hier streng bestraft word. Of je. Het er nou mee eens bent of niet. Het is hier nu eenmaal geen Nederland waar buitenlanders de standaard bepalen.

  • Gino zegt op

   Beste Mr.Fransamsterdam,
   U moet altijd respectvol zijn met het Koningshuis en de Thaise bevolking.
   Zowel voor,tijdens,als na deze periode.

   • John Chiang rai zegt op

    Als men de reactie van Fransamsterdam juist leest,wil hij alleen maar mededelen,hoe overbodig het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken eigenlijk is. Iemand die een klein beetje nadenkt zal zich als gast altijd respectvol gedragen,hetzij hij/zij heeft in plaats van opvoeding,alleen maar voeding gehad.

  • rob zegt op

   Denk dat Frans het niet zo bedoeld als dat het gelezen wordt.

   Ik neem aan dat hij de tip van nederlandwereldwijd overbodig vindt. Elk weldenkend mens gaat in de genoemde periode respectvol om met de gevoelens van de Thai. Lijkt mij niet meer dan normaal.

   • Dennis zegt op

    Natuurlijk bedoeld Frans goed.

    Het advies (van de overheid) is bedoeld om de Nederlander, die gewend is direct te zijn, te waarschuwen dat kritiek op het Thaise Koningshuis in een tijd waarin dat NOG gevoeliger ligt, te vermijden, Om problemen (voor henzelf) te voorkomen.

    Kijk, er zijn gewoon Nederlanders die gewend zijn te spreken zonder na te denken en die een mening hebben over Koningshuizen (ook de Nederlandse en ook de Thaise). Dat kan, dat mag. Maar in Nederland gaan we daar anders mee om; daar halen we onze schouders even op, knikken bevestigend of ontkennend al naar gelang ons eigen idee daarover en gaan over tot de orde van de dag. Noch wij, noch het Nederlandse Koningshuis zijn of voelen zich beledigd. In Thailand ligt dat anders. En dat hebben wij maar te accepteren. De Thais zijn nog steeds in rouw en elke vorm van wat ook maar in de verste verte op kritiek lijkt, wordt als ongepast gezien. Met alle gevolgen van dien.

  • Frenk zegt op

   Fransamsterdam,
   zoek of wil je aandacht ga dan tussen 25 en 29 oktober naar Bangkok,toon geen respect en je merkt zelf wel wat er met je kan gebeuren.
   je zal de eerste 10 a 20 jaar lekker kunnen genieten van een welverdiende vakantie in een hokje van 10 bij 10m met een mannetje of 40 die je wel gezelschap houden.

   succes

 2. John Chiang rai zegt op

  Het is natuurlijk van zelfsprekend dat men respectvol omgaat met de gevoelens van de Thaise bevolking. Je zou dit eigenlijk van een toerist het gehele jaar moeten verwachten,maar natuurlijk in het bijzonder tijdens de rauw,en crematie plechtigheden. Niet alleen kritische uitspraken over het Thaise Koningshuis worden zwaar gestraft,ook negatiefe commentaren die de thaise politiek betreffen,kunnen voor de rechter eindigen. Zelfs al zou een Thai de moed hebben,om betreffend deze politiek een discussie te beginnen,doet een farang er verstandig aan zich terug te houden met zijn mening. Niets doet een volk zo pijn,als de negatiefe waarheid van een buitenlander.

 3. Marijke zegt op

  Het lijkt mij toch geen probleem om met de gevoelens van de thai om te gaan.Als je tijdens de crematie in bangkok bent vind ik het normaal dat je je aan past.Een beetje respect voor de bevolking van thailand vind ik op zijn plaats.Maar dat is mijn gedachte.

 4. Ko zegt op

  Het gaat om het reisadvies, denk ik. Er had beter gestaan: vermijd Bangkok in die week. Het zal een volstrekte chaos zijn. Niets of niemand kan de te verwachten mensenmassa aan. De meeste toeristische trekpleisters zullen toch gesloten zijn.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Mochten er nog mensen zijn die aan mijn goede bedoelingen twijfelen:
  Natuurlijk heb ik respect voor de gevoelens van de Thaise bevolking, alle dagen van elk jaar. Voor de Koning, voor Boeddha, voor de geesten en de goden en wat al niet meer.
  Wordt er gejuicht voor de Koning, dan juich je mee, staat men op, dan sta je ook op (bioscoop/theater!), wordt er geweend en gerouwd, dan zorg je in ieder geval voor een meelevende uitstraling, als de weg wordt afgesloten voor een escorte van iemand van de Koninklijke Familie, dan klaag je niet over het oponthoud, als je een bankbiljet hebt laten vallen en het dreigt weg te waaien dan ga je er niet met je voet/schoenzool op staan. Als ik in mijn hotelkamer in het bijzijn van een Thaise aan het zappen ben, en ik zie op een kanaal iets wat met de monarchie van doen zou kunnen hebben, dan stop ik met zappen en laat aan de Thaise over of ze daarnaar wil kijken of toch naar wat anders.
  Bij het niet naleven van dit soort regels zul je warrschijnlijk niet meteen beboet of gedetineerd worden, maar denkbeeldig is dat zeker niet, en voor zover je de aanwezigen er niet van zult overtuigen dat je onwetend was en openlijk berouw toont zul je zeker als onaangepaste cultuurbarbaar in hun geheugen gegrift staan.
  Natuurlijk is dit niets nieuws voor de ervaren Thaialndganger maar voor de eenmalige toerist die zich bij het inlezen beperkt tot wat dringend geadviseerde sites van de overheid, is het des te storender dat juist daar volkomen ten onrechte de indruk wordt gewekt dat er met betrekking tot het respecteren van de Thaise culturele gevoelens buiten de met name genoemde rouwperiode en crematieplechtigheden om geen bijzonderheden zouden gelden die de aandacht en oplettendheid verdienen.

 6. Rolando zegt op

  Bedankt voor de voorbeelden. Ga mijn thaise bahts, uit respect, toch niet meer in mijn achterzak steken.

 7. henry zegt op

  Ik adviseer iedereen en zeker degenen die in bangkok de dan dd dresscode te volgen. Dus minstens donkere kledij em liefst zwart te dragen. Dus geen shorts of mouwloze T-Shirts. Maar donkere liefst zwarte lange broek en zwarte polo of zwart hemd met lange mouwen.

  De Thai beschouwden de overleden koning als hun vader, ze noemem hem trouwens ook vader. Wij als nuchtere westerlingen, kunnen zich geen idee vormen over de liefde die men voor die man heeft.

  En inderdaad, het misschien best Bangkok te vermiiden gedurende die periode, want de drukte zal onvorrstelbaar zijn rondom het traject. En de Thai zullen allemaal voor de TV gekluisterd zijn om nios gsn de plechtigheden te missen.

 8. chris zegt op

  Van woensdag 25 tot zondag 29 oktober 2017 is een bijzondere periode voor Thailand en de Thaise bevolking. Op alle dagen van deze crematieperiode zullen ceremonieen plaatsvinden. Ik dacht dat 26 oktober de dag van de feitelijke crematie is, dus ook van de tocht van de baar naar het speciaal gebouwde crematiegebouw op Sanam Luang. Dit zal ook de merkbaar drukste dag zijn omdat – naar mijn verwachting – de regering deze dag als vrije dag zal bestempelen. Ik verwacht ook dat ze dat met vrijdag 27 oktober zullen doen.
  Ik verwacht niet dat op de dagen met uitzondering van 26 oktober ontzettend druk zal zijn omdat de meeste ceremonieen in tempels, paleizen en regeringsgebouwen plaatsvinden; niet zichtbaar voor het publiek tenzij je TV kijkt. Ik verwacht dat ik zelf op woensdag 26 oktober gewoon moet werken.
  Vergeet niet dat de Thais al met miljoenen afscheid van hun geliefde koning hebben genomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website