Thaise ‘bouwkunst’

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
4 november 2017
Weggezakt huis

Met verbazing kijk ik steeds weer naar de slordigheid waarmee de Thai in de bouwwereld werkt. Timmerwerk niet passend en de afwerking van tegel-, voeg- en schilderwerk slordig. Echte ‘rommelkonten’ zijn het.

Vraag me wel eens af of de niet in het zicht zittende constructie wél degelijk en goed is afgewerkt en belangrijker, of het voor de bewoners veilig is.

Onlangs viel mijn oog op een huis dat aan de bedding van een rivier staat en finaal door de dragende kolommen is gezakt. Het zal een heel vreemde gewaarwording zijn om zittend in je huis, dit opeens te voelen wegzakken. Of in je slaap het bed voelt kantelen; om je rot te schrikken.

Slordig en schoon

In vergelijking tot het slordige werk krijg je, als je naar jonge schoolgaande kinderen kijkt, een hele andere indruk van de Thai. Keurig gewassen en gestreken broekjes en rokjes met daarbij de onberispelijk schone witte bloes. De glanzend gewassen zwarte haardos van de meisjes en de kort geknipte haren van de boys lachen je toe. Mooi en goed verzorgd zien de schoolgaande kinderen uit.

Een schril contrast met de ‘vaklieden’ die er een rommeltje vanjewelste van maken. Als er geen vrouwen in de bouw werkzaam zouden zijn lag de verklaring voor de hand: vrouwen zijn veel netter dan mannen. Of hebben de mannen in de bouw meer macht en zijn de vrouwen thuis de baas, want dan gaat deze stelregel wél op.

Tot in de vier- en vijfsterrenhotels toe kun je getuige zijn van knoeiwerk. Het woord ‘onderhoud’ blijkt in het Thaise vocabulaire niet te bestaan. De aftakeling van bouwwerken gaat in een razend tempo en dat heeft beslist niet alleen te maken met de heersende tropische omstandigheden. Dat je vaak bijna je nek breekt over losliggende of verzakte trottoirs, daar kun je nog een reden bij bedenken.

Zoiets heeft simpel met geld te maken en dat kan in de gemeente of amphur niet voorhanden zijn. Maar netjes schilderen, voegen of timmeren dat heeft totaal niets met geld te maken. Het is een mentaliteitskwestie.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

51 reacties op “Thaise ‘bouwkunst’”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Het ergste is dat je na van loop van tijd altijd lekkages krijgt,ze werken hier met PVC waterlijdingen,en dan wordt er nog al eens een keer vergeten een beetje lijm te gebruiken,met alle gevolg.
  Laat je het repareren,dan rukken ze effe je plafond eruit.
  Lekkage opgelost,plafond verziekt.
  Een vriend van mij woont in een huis van 28000000 bath en heeft ook niks anders dan ellende.
  Dus het heeft er niks mee te maken of je goedkoop of duur zit.
  Bij de bouw lopen een paar vaklui,en de rest is van de straat gerukt en rommelen maar wat aan.

  • Henk van't Slot zegt op

   Blijf er dan maar de hele dag bij,ik heb meegemaakt dat waar ik een raam wou er geen zat,en waar er geen moest komen er wel een zat.
   Wordt allemaal wel weer geregeld,maar het knapt er niet van op.
   Goed gereedschap is ook niet voorhanden,staan het allemaal af te zagen met een oude botte zaag douwen dan alles weer vol met gupa ”vloeibaar hout” wat ze zelf maken van zaagsel en houtlijm.
   Plavuizen leggen is ook niet hun sterkste kant,ze beginnen tegen de muur en zien wel waar ze uitkomen,het zelfde met het tegelwerk in de badkamers.
   Heb ik het nog niet over de bedrading van de elektra gehad.

   • Henk zegt op

    Nu de enigste oplossing is er steeds bij te blijven, als je er verstand van hebt, had voorheen al gekke dingen gezien en mee gemaakt, nu ben ik zelf aannemer geweest, en bij de verbouwing, goed laten blijken.
    Steeds maar corrigeren, en soms niet luisteren, en heb tot twee maal de aannemer en zijn personeel van mijn grond verwezen, met de belofte geen Baht tegoed te voldoen.
    Uiteindelijk mijn huis afgemaakt zoals ik het wilde en voorschreef, maar later bij een kennis, zij weer terugvielen naar hun systeem.
    Een Thai blijft een hopeloos geval, en hardleers.
    Laat je bouwen, zorg voor een betrouwbare deskundig persoon voor begeleiding, en ook een stelregel. goedkoop is duurkoop.

   • HSlobbe zegt op

    Vloeibaar hout maken van zaagsel en houtlijm?
    Daar is echt niets mis mee, mijn vader, jaren in de renovatie van huizen en huisjes in de “beschermde” sfeer, zal ik maar zeggen, deed niet anders.Én als ik “vloeibaar’ hout nodig heb maak ik het ook op deze manier.
    De beste manier is inderdaad zelf de touwtje is handen te houden, en jawel, ook zelf de inkopen te doen.
    Maak een goede, simpele, tekening die zelfs een, zou haast zeggen een idioot, kan begrijpen.

  • Rob E zegt op

   If you pay peanuts, you get monkeys.

   Een oud gezegde maar oh zo waar.

   In thailand werken ze graag per vierkante meter. Wat ook betekend dat ze het ook graag heeeel snel af willen hebben want dan hebben ze meer geld.

   Als iemand van plan is om te gaan bouwen huur dan je mensen in per dag en niet per vierkante meter. Maak duidelijke afspraken over de tijden en de dag prijs en wat te doen als ze niet kunnen werken door regen of andere omstandigheden. En ben er zelf heel de dag bij om toezicht te houden en de kwaliteit te controleren. Moet je eens zien wat een vakwerk ze kunnen leveren.

   Oh ja. Je moet wel veel geduld hebben om alles twee of meerdere keren uit te leggen hoe je het wil hebben en wees niet bang om iets weer af te laten breken en opnieuw te beginnen. Het resultaat is er naar.

 2. Johnny zegt op

  Ik heb ze een laser laten zien. Kijk… dit is scheef, dat is krom… hahahhhaha….. of ze water zagen branden. Dat ik mijn collectie gereedschap liet zien was het walhalla voor de klussennier.

  Maar ga nu niet doen dat we alles beter weten, die Thaise bouwkunst is er niet voor niets.

 3. Dirk de Noorman zegt op

  Over electrische installaties hoor ik niemand. Ik heb de meest huiveringwekkende “werkjes”gezien. Het aantal ongelukken is niet te tellen. En daarom doet men het ook maar niet. Tip; let eens op de warmwatervoorziening waneer je onder de douche staat en hou dan in je achterhoofd dat er helemaal geen- of slechts ten dele zekeringen zijn. (Mai pen rai.)

  • HSlobbe zegt op

   Fout!
   Elke elektrisch apparaat bij mij in huis is geaard, voorzien van een breaker en het geheel is beveiligd door een lekstroomschakelaar.
   De aardpool zit 4,5 meter in de grond.
   Kosten voor de aardlekschakelaar, de breakers en de aardleiding?
   10140 baht.

   • Harrybr zegt op

    Daar moet je dan wel e.e.a voor uitleggen. Bij de ouders van mijn zakenpartner stond de printer altijd onder stroom. Daar uitgelegd wat “aarding” betekent. Met veel Internet en vertalingen naast een trip naar Home-Pro lukte het uiteindelijk . De “electricien” had niet het flauwste idee.

   • Thaiehans zegt op

    Ja bij jou maar wie ben jij, bij 90% van de elektrische installaties, voor al de douche warm water en airco , zoals de gehele keuken elektriciteit heeft geen aarde bij de meeste mensen, ook was dat bij mij niet het geval heb overal aarde leidingen aangelegd, oh en dan de kleuren ze doen maar wat.

   • Rob E zegt op

    10140 bath. Dan hebben ze je goed te pakken gehad. Aardlekschakelaar kost 1500 baht. Breaker 300 baht. Koperen leiding 500 baht. Twee man een dag werk 1000 baht. Totaal 3300 baht.

  • Nicky zegt op

   wij kopen alle elektrisch materiaal in europa . schakelaars, inbouwdozen, etc. gewoon volgens de Europese normen. Voor de dousches komen de Elektrische boilers van Stiebeltron, welke je hier kunt kopen. Geen kleine kutboilertjes in iedere badkamer. Verder gaan wij koperen leidingen leggen voor het water. met europese koppelstukken. Kan misschien wat kosten om het allemaal naar Thailand te krijgen, maar beter dit dan troep in je huis en veel problemen achteraf.

 4. Hansy zegt op

  Bij veel nieuwbouw wordt elektra tegenwoordig ook weggewerkt in de muren. De PVC buizen komen dan boven je plafond in de loze ruimte boven je plafond uit.

  Als je daar kijkt weet je niet wat je ziet, althans in mijn woning.
  Maar ook al gezien dat men ook daar netjes met PVC buizen en verdeeldozen werkt.

 5. Ad zegt op

  Jongelui, zijn dat nou juist niet de de charmes van een ander land met een andere cultuur ? Ik verbaas me ook dagelijks en vind het heerlijk juist. En bouwen kunnen ze hier ook best wel. Ik verblijf geregeld in Festival & Hilton Pattaya, niets aan te merken op de bouwkunst daar … … . Idem siam@siam. Idem Thaise industrie, levert prima producten af. Dus: “gevalletje eigen boezem” ? Tja wat wil je voor Thb 200 / dag ? Top off the bill ? Ad.

 6. henk zegt op

  Ik was van beroep tegelzetter en het viel mij op dat in de hotels waar ik kwam de entree geweldig netjes gewerkt was. Als ik dan boven op mijn kamer was en keek naar de badkamer dan kromde mijn tenen , de voegen van het tegelwerk waren soms 1centimeter groot of nog erger, de kitranden bij het bad waren ook al zo. Ik dacht dat de entree heel mooi moest zijn, [wat hij ook was] maar dat de kamers bijzaak was.
  Als ik zo iets gemaakt had vroeger hadden ze mij naar huis gestuurd.
  Ze laten bij de entree zien dat ze het kunnen, waarom laten ze het niet zien in de badkamer.
  Is er geen opzichter ?

  • henk zegt op

   Inderdaad ik ben ook al 40 jaar tegelzetter en precies dat viel mij in veel hotels ook op de entree geweldig, maar kom je op de badkamer dan is het gewoon heel slecht.
   Dit vind ik ongelooflijk ze kunnen het wel maar ze doen het niet, of zouden ze voor de badkamer iedereen aan het werk zetten, ook die het nog nooit gedaan hebben. Tenslotte het is toch allemaal lijm werk en dus niet zo moeilijk als je een beetje secuur bent.

 7. Kees 2 zegt op

  Keukenkastje …. aan de muur GELIJMD ! Viel eraf.
  2 koperen waterleidingen aan elkaar bevestigd met… pvc-tussenstukje! Lekkage.
  Houten balkonstoelen… geverfd met in water oplosbare verf !
  Toiletafvoer paste niet… ma pen rai, beetje lijm … jaar later lekkage.

 8. Han zegt op

  200 baht per dag krijg je geen elektricien voor en al helemaal geen goeie.

 9. tooske zegt op

  De meeste bouwvakkers zijn ongeschoold, ze hebben het een keer gezien en dan proberen ze het zelf ook.
  De aannemer neemt liever iemand in dienst voor 300 thb dan een vakman van zeg 500 thb.
  Ze doen doorgaans altijd hetzelfde kunstje, bouwtekening of niet ze hebben al ooit zoiets gebouwd.
  Afwerking, als de tegels op zijn is dat de fout van de farang, maar we hebben er nog een paar over van de keuken en die hebben toevallig dezelfde maat. Leggen we er die toch in, wie let nou op de kleur.
  Het moet functioneel zijn, mooi hoeft voor de thai niet zo nodig.
  Hou voor de gein maar eens een rechte liniaal over je muurtegels in de badkamer horizontaal of vertikaal je zult er mogelijk van schrikken.
  ER ZIJN NATUURLIJK OOK EEN HELEBOEL GOEDE AANNEMERS EN BOUWVAKKERS maar die waren helaas niet bij jou.

 10. l.lagemaat zegt op

  Slordig? ja!

  Een achtergebleven, niet opgeruimde stroomkabel waar een vrouw met haar brommer overreed,
  was op slag dood door een stroomstoot.

  Een man,die stond te telefoneren met zijn adapter in het stopkontakt, werd geëletrocuteerd.

  Wasmachines, boilers, e.d. voorzien van een aardaansluiting hebben geen zin als de wandcontactdoos
  niet geaard is, terwijl dat wel kan.

  Aansluiten op een PVC buis heeft geen zin, er moet een degelijke aardpool aangebracht zijn en verbonden met de rest van het huis.

  • Nicky zegt op

   Wij hadden hetzelfde in het huurhuis. stopcontact waar 400 volt op zat. 2 stofzuigers naar de kl.
   uiteindelijk met veel gezeur 1 nieuwe stofzuiger gekregen. Ja, sorry. Was al blij dat mijn man het deed, als het een Thais vrouwtje was geweest, kon ze het niet meer navertellen

 11. Nest zegt op

  Voor goed werk dient goed betaald te worden, dat is overal in de wereld,Ik heb hier in Chiangmai mijn tweede Huis gebouwd, (600m2) Ik heb goede stielmannen die prachtig werk hebben afgeleverd.
  Ik Ben wel 35 jaar bouwondernemer geweest is Belgie,Veel expats willen hier zo goedkoop mogelijk een huisje bouwen,hebben zelf geen sikkepit verstand van bouwen met als resutaat……Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest.en Vraag iemand die verstand van bouwen heeft. ..en wees niet te gierig als je een goed resultaat wil hebben.

  • Georges zegt op

   Volledig akkoord met deze reactie. Ik heb een huis laten bouwen door een heel bekwame aannemer. Voor de mooie prijs kreeg ik een prima huis, waarin ik na drie jaar één foutje heb ontdekt. Een kleine lekkage van een dakpan werd onmiddellijk en gratis hersteld. De stroomverdeelkast is uitgerust met algemene schakelaar, aardlekschakelaar, blikseminslag beveiliging. Alle stopcontacten met aarding. Eén ding doen ze hier echter niet met name de nulleider mee afzekeren. Enkel de fase wordt gezekerd.

   • lung addie zegt op

    Een nulleider mag niet afgezekerd worden. In de zekeringskast worden. alle nulleiders met elkaar doorverbonden op 1 connectieborn.. Als je zo een zekeringskast eens van binnen bekijkt zal je zien dat enkel de fase kan afgezekerd worden, niet de nulleiders. Het heeft trouwens geen zin de nulleider af te zekeren daar hier geen spanning op zit, het is trouwens zoals het woord zegt: een nulleider. Je kan enkel een probleem hebben als bij de aansluiting op het net de fase en de nulleider onderling zouden verwisseld worden. Daarom steeds voor in gebruikname een spanningsmeting uitvoeren tussen fase en aarding = 220V, tussen nulleider en aarding = 0V .Indien je wel spanning meet tussen nulleider en aarding dan heb je ergens een elektrisch lek en zal ook de verliesschakelaar in werking treden, tenminste als er een aanwezig is.

 12. henry zegt op

  Mag ik aan de klagers vragen in welke streek zij wonen. Er is namelijk een groot groot verschil tussej de buitenprovincies, waar velen gisteren op het land werkten, vandaag loodgieter zijn, morgen vloerder en overnorgen ellentrieker zijn, en groot Bangkok waar de meest bekwame vaklui aan de slag zijn omdat de lonen daar meer dan het dubbele zijn.

  En ik verzeker u dat lasers hier gemeengoed zijn. En dat Hilti en DeWalt hier echt geen onbekende merken zijn. Trouwens men bouwt geen 70 verdiepingen tellende High Rises met knoeiers,

 13. carla goertz zegt op

  Toch zie ik met mijn ogen prachtige bouw werken zoals siam paragon en het nieuwe avanni riverside hotel .
  Mijn man zit ook in de bouw en kon zijn ogen niet geloven hoe netjes en goed en duur het was gebouwd en afgewerkt ,hij zei nou dat moeten toch vaklui zijn om zo iets neer te zetten .
  Hoe zit dat dan ?

 14. John Chiang rai zegt op

  Ook de kwaliteit in de bouwwereld heeft op uitzonderingen na, te maken met het algemeen slechte thaise onderwijs. De meeste z.g.n.(vak)mensen die ik op het dorp ken, hebben het zichzelf aangeleerd.of hebben het van anderen geleerd,die eveneens geen goede opleiding genoten hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel huizen na enige jaren, verzakkingen en scheuren vertonen,en dit laatste heeft alleen te maken met een goed functionerende controle,en de juiste berekening van het fundament. Het feit dat velen maar wat aan rommelen.en dat dit ook in de juiste afwerkings kwaliteit terug te vinden is,ziet men niet alleen in de bouwsector,maar is helaas bij vele aspecten in het dagelijks leven te zien, en is mede een gevolg van de,,Mai pen rai” houding die veel Thais als normaal zien. Alles wat aan regels gebonden is,of moeite en inspanning vraagt,is bij velen snel ,,Mai sanuk”en wordt het liefst gemeden.

 15. Harm zegt op

  Dat ik het een onaangenaam idee vond om direct naast een elektrische boiler te moeten douchen ( met of zonder randaarde) was voor mij aanleiding om in ons huis niet van die krengen te laten installeren.
  Ik heb een geiser op lpg gekocht en die laten installeren (bij en door home pro) nu heb ik op alle tappunten door het hele huis warm en koud water van 90 graden als ik dat wil. De geiser is aan de buitenmuur bevestigd onder een afdak, dus ook geen problemen met afvoergassen. Voor zover je hier van een winter kunt spreken, maken die elektrische boilers het water s winters niet echt warm, de geiser levert zomer en winter als je dat wilt 90 graden heet water, maar het wordt aardig onaangenaam als je douched boven de 50 grad.en.

 16. Tino Kuis zegt op

  Dat er soms/vaak slecht gebouwd wordt in Thailand is zeker waar. Maar ik geloof er niets van dat het vooral een mentaliteitskwestie is (soms wel natuurlijk). De meeste Thais hebben nu eenmaal weinig geld en alles moet dus zo goedkoop mogelijk: goedkope vakmensen zijn vaak slechte vakmensen en dat geldt ook voor bouwmaterialen en werktuigen. Hetzelfde geldt voor onderhoudt. Hoe kun je dat nou goed doen als je 300 baht per dag verdient? Eten, kleding, onderwijs etc. gaan voor.

  • Nest zegt op

   Inderdaad, hier in Chiangmai worden prachtige huizen gebouwd met goede materialen en goede vakmensen.

 17. Rob Urbach zegt op

  Ik sluit graag aan bij de laatste zin van Tooske. Die is al veel objectiever dan de generaliserende startzin van Joseph: de slordigheid waarmee DE THAI in de bouwwereld werkt”……
  Ik heb zowel in Nederland als in Thailand slecht bouwwerk gezien. Wel zie ook ook dat het in Thailand vaak slecht gesteld is met onderhoud.
  Ik zit nu heerlijk achter mijn nieuwe huis dat een jaar geleden gebouwd is door bouwvakkers uit ons eigen dorp. Vooraf eerst wat huizen bekeken die zij gebouwd hadden. Ik heb kwaliteit gekregen die ik wilde. Daar zorgde mijn Thaise vrouw wel voor door elke dag samen met mij op de bouwplaats aanwezig te zijn. Er zijn dus wel Thai die kwaliteitswerk kunnen leveren en er zullen meer TB’ers zijn die dat beamen.

 18. ted valk zegt op

  Ik ben het hiermee volledig eens.
  Van een afstandje lijken bouwwerken vaak mooi, maar als je de afwerking in details bekijkt is het vaak zeer slordig.

 19. Nico zegt op

  Ik denk dat ik “getild” wordt, want ik betaal voor de Airco schoonmaker 750 Bhat per apparaat en deze is in een ochtend klaar met 6 stuks. dus graag iemand die goed is en ook voor 200 Bhat wil werken.

  Groetjes Nico vanuit Lak-Si

  • henry zegt op

   U bent inderdaad getild, wabt de normale prijs in Laksi en omgeving is 500 Baht per unit.
   Hierbij word de binnenunit,indien het een plafondunit is, volledig gedemonteerd en met een hoge drukreiniger schoongespoten, indien een muurunit word er een special opvangzak achtergeschoven die het water opvangt en zo met de hoge drukreiniger schoongespoten. De buitenunits worden ook met de hoge drukreiniger schoongespoten. Voor zij de woning verlateb worden de vloeren gereinigd van eventueel stof.

   Dus de normale totaalprijs voor uw 6 units zou normaal 3000 Baht mogen gekost hebben.

   Ik heb vrienden wonen in Laksi en ikzelf woon in Pakkred.

   • henry zegt op

    Ik heb voor Laksi geen telefoonnumme, maar zijn zaak is gevestigd in de straat die naast de BicC op Chaeng Wattans uitkomt, is op een hoek langs de rechtse kant als ge van CW komt.

    Deze man komt bij ons in Muang Thong Thani

    Khun Prawit

    086 0801637

   • Thaiehans zegt op

    Mijn Thaise zwager doet dat airco reinigen, helemaal uit elkaar en met een hogedruk reiniger schoonspuiten het gas weer bijvullen, 500 baht per unit in Ubon Ratchantani en Warin Chamrap

  • Nicky zegt op

   Wij betalen in Chiang Mai 500 Baht per Airco. Alles incl.

 20. mark zegt op

  De kwaliteit en het vakmanschap laat inderdaad vaak te wensen over. Dat heeft vele oorzaken: (bedrijf)cultuur, arbeidsorganisatie, onderbetaling, gastarbeid uit omliggende landen, slechte uitrusting en materialen, gebrek aan opleiding en vakkennis, enz …

  Toch valt het op dat ondanks alles zelfs in de gewone woningbouw weinig écht grote accidenten gebeuren. Ik bedoel: weinig woningen storten in, mensen worden zelden bedolven onder een huis. Nochtans wordt er weinig gerekend en gemeten, zeker al niet naar draagkracht en sterkte.

  Waarschijnlijk is die meevaller, ongeacht al manco’s, te verklaren door het feit dat ze precies zoveel kopiëren. Zo kopiëren ze ook “proven concepts”.

  Zo blijven liggers en kolommen in gewapend beton deugdelijk ondanks het gebruik van glad wapeningsstaal, te vloeibare beton en te snel droogproces, omdat ze de hoeveelheid staal en beton uit gewoonte over dimensioneren. Ze houden zich ook in regel aan de “klassieke grid van 4×4 meter”.

  Als de opdrachtgever “nieuwlichterij” importeert (uit zijn land van herkomst) (grotere overspanningen, asymetrische constructies, zelfdragende platen, enz …) is permanent deskundig toezicht nodig, om de stabiliteit van de constructie te verzekeren.

  Algemeen vind ik de resistentie tegen aardbevingen van woningen zorgelijker. De wijze waarop ze knullige verbindingen maken met wapeningsstaal in dragende structuren. Of de slordige plaatsing van predallen (voorgegoten betonplaten). Of de onvakkundige plaatsing van diverse soorten wapeningen. Daarin sluimert letterlijk levensgevaar.

  • TheoB zegt op

   Ik heb, nu bijna een jaar geleden, op diverse bouwprojecten mijn ogen goed de kost gegeven in het dorp (in de isaan) en ben het met je eens.
   Ze bouwen hier zoals het al tientallen jaren een min of meer goed resultaat oplevert.
   Het is dus niet verwonderlijk dat de woningen hier met de jaren hun waarde verliezen.
   ALs je iets wilt neerzetten dat afwijkt moet je dus wel goed toezien op de juiste uitvoering.
   Ik vermoed dat openbare gebouwen met meer dan 2 verdiepingen wel gebouwd worden met berekeningen, bouwtekeningen, het juiste betonmengsel en niet te vergeten met professionals.
   De isaan ligt een paar honderd km van de breuklijn in het westen van Thailand.

 21. lung addie zegt op

  Geruime tijd geleden startte Lung addie, hier op dit blog, met een topic over bouwen en verbouwen in Thailand. Het resultaat was met bakken kritiek toen ik het over stabiliteitsmetingen had. Er waren Nederlandse bouwheren die het allemaal beter wisten, zelfs 10 huizen gebouwd en verkocht hadden en dat allemaal larie en nonsens vonden …. nou ja. Ik ben toen, met wat een reeks moest worden,gestopt. De opvolgende artikels waren reeds geschreven, doch heb ze nooit ingestuurd wegens het feit dat niet vakkundigen het toch allemaal beter wisten. Dan zegt Lung addie: trek jullie plan. Nu komt men klagen over slechte kwaliteit, lekken, schrijnwerk dat niet goed is. Nu lach ik in mijn vuistje. Laat ze nu maar lekken herstellen, electriciteit hebben die niet goed werkt …..
  En dat er weinig instort, ja, er wordt enorm overgedimentioneerd, doch het is verloren geld en materialen, niet tegenstaande het beter is dan onderdimentioneren. Het laat me ook steeds de wenkbrauwen fronsen als ik las dat ze een prachtige, degelijke woning gebouwd hadden en slechts 600,000THB betaald hadden. Oh wat waren ze gelukkig met de prijs… wel deze staan nu hierboven te klagen dat het slechte kwaliteit en slecht vakmanschap is in de bouw hier. Als je degelijk materiaal koopt en degelijke vakmensen gebruikt dan betaal je : koeken naar geld. en de vreugde over de lage pri
  js is reeds lang weg als de ergernis over de slechte kwaliteit nog steeds aanwezig is. De gierigheid verblindt de wijsheid.
  Lung addie,
  ing op rust

 22. ronny sisaket zegt op

  Hier word de neuter verbonden met de aardpin dan heeft elk stopcontact volgens hun aarding ,ik betwijfel dit toch wel wat .

  gr
  ronny

 23. Nest zegt op

  Mijn eerste huis hier in Chiangmai ,heb Ik 13 jaar geleden gebouwd,dubbele murex, PU foam isolatie gespoten, degelijke verf, heb het 4 jaar geleden verkocht, de nieuwe eigenaar is nog steeds in de wolken

 24. rentenier zegt op

  Terug in Thailand en wat omzwervingen via goedkopere Hotels gemaakt en sta versteld hoe netjes het is gebouwd en afgewerkt. Misschien komt het omdat ik even een paar jaar in Nederland in een huisje heb gewoond waarvan de eigenaar even een paar Polen in dienst had genomen en doordat hij te veel andere dingen te doen had, was hij te weinig op de werkvloer verschenen om aanwijzingen te geven. Wat ik niet allemaal heb moeten laten verbeteren, warmwatervoorziening die steeds uitviel als de wind in de afvoerpijp stond, stroom die steeds onverklaarbaar uitviel wat een sluiting in de meterkast bleek te zijn! ‘n aanbouw met plat dak met slechts zwart dakleer wat met de zon er op bloedheet werd en in de winter ijskoud, geen isolatie en dat werd allemaal afgedaan met ‘dat zijn de kinderziektes’! Als men iets gaat afkeuren dan moet men ook eerlijke vergelijkingen maken. Goedkoop is duur koop is het gezegde. Als iets perfect moet worden, is het onbetaalbaar. Alles wat minder wordt, is wel wat op aan te merken maar is dat fair?

 25. lung addie zegt op

  ouw twijfel is terecht en Ik zou dat niet doen.
  De neutre is een nul geleider welke als resultaat geeft 380V + Nulleider = 220V 380/1,73
  Indien je een safetycut = verliesschakelaar hebt en je de boel zo aansluit zal deze steeds de stroom onderbreken.
  De aarding bij toestellen wordt tenslotte steeds op de massa van het toestel aangesloten en heeft een derde, geel groene draad die via de driebenige stekker naar de aardingspin gaat … nooit over de nulleider. Indien je ergens in de installatie de fase en de nulleider met elkaar omwisselt zal alles perfect werken, behalve als de nulleider naar de aardingspin leidt want dan steek je de fase rechtstreeks de grond in ….

 26. Bertus zegt op

  Wij hebben ons nieuwe huis laten verbouwen en vergroten door een lokale aannemer, met contract wanneer hoeveel procent moest worden betaald. Toen de eerste fase gereed was zijn we gaan kijken (ik ben echt geen vakman) en de tranen sprongen in mijn ogen. In de 2 aangebouwde kamers laggen tegels met 4 verschillende kleurtinten, de helft was niet goed verlijmd etc. Onder de carport de tegelvloer leek wel een golfplatendak en te veel om op te noemen. Wij hebben tegen de aannemer gezegd dat ie kan kiezen, of een nieuwe ploeg en op eigen kosten alles vernieuwen of wegwezen. Meneer dreigde met de rechtbank, maar gelukkig is een zwager voorman/uitvoerder in de bouw en die zegt prima, krijg je meteen een schadeclaim aan de broek. De aannemer koos eieren voor zijn geld en heeft alles vernieuwd met een andere ploeg.
  Eerlijk is eerlijk, deze ploeg leverde goed werk en na 15 jaar is het nog steeds goed.
  Dus het ligt heel veel aan de aannemer en zijn onderaannemers, want daar werken ze veel mee.

 27. Jan Doedel zegt op

  Mijn (ex) huis in de Isan heeft veel weg van het trieste bouwsel op de begeleidende foto. Na 10 jaar is het eigenlijk volledig onbewoonbaar. Ik heb er een bord bijgeplaatst in het Thai: Vallend puin. Betreden op eigen risico.
  Het enige wat deugde was de tegelvloer. Netjes en duurzaam gelegd. Voor de rest: Alles schots en scheef. Schroeven werden er met een hamer ingemept. Het systeemplafondje verzakte in no time en er werden gaten ingevreten door de ratten. Ook het voortdurende falen van de airco werd daaraan geweten. De ratten zouden de leidingen opvreten. Een buisje eromheen misschien? De deuren niet goed afgehangen, Schuurden binnen de kortste keren over het beton. Bij de oprit voor de auto had men wat bespaard op het cement. Gaten, scheuren, in de regentijd verdwenen hele stukken. De schotel heeft het na welgeteld 1 jaar nooit meer gedaan. Het dak lekt. De ramen kieren. Ook hier hopeloos hangwerk. Stucwerk scheurt en laat los. Het hele pand verzakt dus nog meer scheuren. Waterpas en schietlood vertonen de meest vreemde uitslagen. Je rolde je bed bijna uit zo scheef stond alles op een gegeven moment. Gaat volgend jaar tegen de vlakte. Misschien nog iets voor de sloop. Woon nu met veel plezier in een huurhuis.

 28. John Chiang rai zegt op

  Er zijn zeker vakmensen die in staat zijn goed werk te leveren,alleen mijn ervaring is,zonder dat ik hier generaliseren wil,dat er op het land veel mensen zijn,die zich zelf vakman noemen,hoewel de werkkwaliteit die deze mensen bieden,de naam vakman,bij lange na niet waardig zijn. In tegenstelling wat in sommige reacties geschreven wordt,heeft dit niets te maken met de verdienste van een persoon,maar met zijn persoonlijke kunnen. Een werkelijke vakman is ook in Thailand automatisch meer waard als het z.g.n. minimumloon van 300bath,en deze vakkennis begint zoals overal op deze wereld,met een goede opleiding. Dat er ook goed gebouwd wordt in Thailand is zeker een feit,alleen kan zelfs de fanatiekste roze brillendrager niet ontkennen dat er veel gerommeld wordt,en vandaar vind ik bovenstaand artikel met de titel,,Thaise bouwkunst”waarin Joseph Jongen terecht in gaat op de kwaliteit,die veel z.g.n.vaklieden bieden,zeker niet overdreven.

 29. Rob Tha Mai zegt op

  Ik ben zelf bouwkundige zowel in Nederland en duitsland. Heb mijn eigen huis ontworpen en door een jonge Thaise architect later vertalen. Weer en weer wijzigingen in het ontwerp laten uitvoeren. Dan gaan we een aannemer zoeken prijs tussen 8 en 15 miljoen. Bij een kopje koffie ging de prijs al van 15 naar 12,5 miljoen, nog niet over de prijs gesproken. Kozijnenm en H&S en tegels heb ik zelf toegeleverd.
  Tijdens de bouw constant aanwezig, ik was de eerste op de bouwplaats, geen betonstort tot ik de wapening gekeurd had.
  En ja hoor overal probeert men wapening weg te laten: zo hebben we altijd gebouwd, ook mijn vader en mijn opa. En ik kan alles van tegelzetten tot houtwerk, eigenloijk konden ze alleen in de plantage werken, maar ze waren familie van de baas en de baar werkte eigenlijk voor de gemeente. En de uitvoerder kwam pas om 10 uur en ging de rest van de dag in zijn hangmat slapen.
  Toen het huis klaar was, waren enkele jonge “bouwvakkers” die aan mijn vrouw vroegen: waarom gaat de baar niet voor zich zelf beginnen, want dan kunnen we nog veel leren.
  Kortom ze zijn er wel, die willen maar hoe komen ze verder!

 30. jan scheys zegt op

  mensen, we vergeten soms dat Thailand toen ik er de eerste keer kwam nu ongveer 35 jaar geleden nog in feite een “ontwikkelimgsland” was!!!!
  ze hebben toch al een hele grote weg afgelegd intussen vind ik.
  in Leuven waar ik woon in Belgie heb ik een 25 jaar geleden contact gehad met een Thaise architect die kwam bijstuderen aan de universiteit.
  dat wil dus zeggen dat Thailand nog in volle ontwikkeling is en we daar begrip moeten voor hebben…
  trouwens al die kleine dingen maken het toch ook amusant en willen we dat het daar ook zo over-geregelementeerd wordt als bij ons?? laten we dan thuisblijven als het bij ons toch zoveel beter is!

 31. Frans zegt op

  Ik heb grote bouwprojekten over de hele wereld begeleid, weet dus denkelijk wel wat bouwen inhoudt.
  Wat ik hier vooral mis is: Vaktrots. Op veel plaatsen kan een metselaar, tegelzetter enz enz met trots naar zijn mooi opgeleverde stukje werk staan te kijken. Hier is het : Bahtjes beuren en zo snel mogelijk weg.

  Ik heb in ons huis een hoop electra opnieuw verkabeld en deugelijk verbonden. Een niet te repareren waterleiding onder het huis maar helemaal vervangen inclusief de diverse aansluitingen.
  Met veel zoeken vindt je soms iemand met werkelijk verstand van zaken, die moet je koesteren. Zo heb ik zelf veel geleerd van een vakman die ECHT verstand had/heeft van waterpompen. Ze zijn er wel.

 32. Marijke zegt op

  Ik kijk soms ook met bewondering hoe ze problemen oplossen.Inderddaad ook in duurdere hotels.Je ziet op tegels zo veel dingen aangesmeerd met een flinke klodder gips of id.Het is niet leuk natuurlijk als je huis zo slecht gebouwd word.Maar om hun oplossingen moet ik soms ook wel glimlachen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website