Zou graag alle info krijgen om te emigreren naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 juni 2019

Beste lezers,

Mijn naam is Robin, man van bijna 41 jaar. Via deze weg zou ik graag alle info krijgen om te emigreren naar Thailand. Ik ben hier namelijk vorig jaar op vakantie geweest en er rond getrokken, en ja mijn hart ook verloren. Dus nu zou ik willen kijken wat de mogelijkheden zijn om er permanent te kunnen gaan wonen.

Ik ben een single man (en dat zal ook even blijven na een relatie van bijna 15 jaar).

Alle info is welkom. Ook alle eventuele vragen zijn welkom.

Groet,

Robin (BE)

No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Zou graag alle info krijgen om te emigreren naar Thailand?”

 1. eduard zegt op

  Ik weet niet of u belg of hollander bent. Als u zich uit laat schrijven, levert u 2% per jaar aow in.Dat betekent als u de leeftijd hebt voor aow dat u de helft van uw aow krijg.Met deze leeftijd kunt u zich goed verzekeren tegen ziektekosten, maar in de meeste gevallen word u er met 65 jaar uitgegooid.Het betekent ook dat u zich geheel uit moet laten schrijven en nergens meer aanspraak op kunt maken van het verlatende land.
  Mijn advies aan u is dan ook, bekijk het eerst voor enkele jaren en houd uw eigen land nog even aan.U bent jong genoeg.

  • Enig idee waarom er BE achter zijn naam staat?

   • rori zegt op

    to be or not to be

 2. Dirk zegt op

  Beste Robin, op jouw leeftijd 41 jaar is Thailand een fantastisch land om op vakantie te gaan en een roze brilletje op te zetten. Maar er permanent gaan wonen is een ander verhaal tenzij je al een vermogen hebt opgebouwd waar je de rest van je leven mee kan toekomen. Lijkt me niet… maar goed je weet het nooit.
  Een bestaan opbouwen en een gedegen inkomen verwerven in Thailand is niet makkelijk. Als buitenlander mag je niet werken, zelfs vrijwilligerswerk schaart zich hieronder. Als je je laat uitschrijven in Be, moet je je hier voor ziektekosten verzekeren, op jouw leeftijd zonder ernstige medische voorgeschiedenis nog te doen, maar met het stijgen der jaren een financiele last. Je wilt je nu nog niet binden aan een vrouw, maar als je hier woont op jouw leeftijd, wordt dat een ander verhaal. Kan een mooi verhaal worden, maar de mislukkingen zijn ook talrijk. En dat kost bergen met geld. In Thailand geldt een ongeschreven wet, met geld, geld, geld, geld kan bijna alles, zonder geld hopeloos bestaan. En nogmaals geld maken is bijna onmogelijk in Thailand.
  Tot slot ik gun je het van harte, maar ik heb er toch een aantal zien vertrekken, na een jaar of 10 hier, op jouw leeftijd gekomen en van armoe terug naar het vaderland..

 3. karel zegt op

  Tja,

  1/. Met een leeftijd van 41 jaar ben je nog lang niet gepensioneerd en verlies je dus ieder jaar 2% van je AOW. Met andere woorden als je 67 jaar bent krijg je vanuit Nederland, maar 50% van het AOW bedrag (als het dan nog bestaat).
  2/ Je moet zelf je ziektekosten betalen, Nederland heeft één van de goedkoopste collectieve systemen.
  In Thailand kost een ziektekosten verzekering ongeveer 300 / 500 Euro per maand.
  3/ Werken voor buitenlanders is NIET toegestaan, uitzonderingen zijn; alleen beroepen waar behoefte aan is, zoals gediplomeerde Engels talige leraren, of werknemers bij buitenlandse bedrijven, maar die zijn zeer gelimiteerd, zo mocht IKEA maar 3 buitenlandse werknemers aannemen,
  4/ Buitenlanders die in Thailand een job hebben, moeten een minimum salaris van 65.000 Bhat per maand, hebben, voor bedrijven zijn buitenlanders peperduur. Een maandsalaris voor een Thai is ongeveer 9.000 / 12.000 per maand.
  5/ Een buitenlander mag geen grond kopen.
  6/ Een buitenlander mag niet meer dan 49% van een bedrijf bezitten.
  7/ Een buitenlander moet zich iedere 90 dagen melden (te laat 2.000 Bhat boeten)
  8/ een Buitenlander moet minimaal 800.000 Bhat op zijn bankaccount hebben staan (als garantie)
  bij overstay, wordt je als een crimineel het land uitgezet.

  Tip; een zeer leuke Thaise schone vinden en samen een bedrijf opzetten voor export van goederen vanuit Thailand naar Europa.

  Succes

  • Sjaak S zegt op

   Ik ben het met alles met je eens, maar de kosten van de ziektekosten verzekering moeten weer eens bijgetrokken worden. Hoe kan het dan zijn dat ik bij AA in Hua Hin een goede verzekering kon afsluiten met 100% dekking, in en outbound en dental, die me 230 Euro per maand kost. Ik sloot de verzekering af met 57.
   Dus waarom die 300 tot 500 uit de duim zuigen?
   Bovendien is de mijne geen Thaise, maar een Duitse verzekering, waarmee ik wereldwijd afgedekt en, behalve in Duitsland.

   • karel zegt op

    sorry Sjaak,

    ik zal (heb) mijn gedachte bijgesteld.

    Bedankt voor de bijdrage, want nu heeft Robin een goed overzicht wat hem te wachten staat.
    Alleen weet ik niet het verschil tussen een Belgisch en Nederlandse Pensioen opbouw.

  • DD zegt op

   2/ Je moet zelf je ziektekosten betalen, Nederland heeft één van de goedkoopste collectieve systemen.
   In Thailand kost een ziektekosten verzekering ongeveer 300 / 500 Euro per maand.
   “één van de goedkoopste collectieve systemen” is niet wat je in alle vergelijkende studies van OECD en WHO leest. Toch een goeie middelmaat.
   Voor een 41-jarige in Thailand wellicht rond de 100 Euro per maand (in-patient only).

   3/ Werken voor buitenlanders is NIET toegestaan, uitzonderingen zijn; alleen beroepen waar behoefte aan is, zoals gediplomeerde Engels talige leraren, of werknemers bij buitenlandse bedrijven, maar die zijn zeer gelimiteerd, zo mocht IKEA maar 3 buitenlandse werknemers aannemen,
   “behoefte” is zeer rekbaar, “manager” is altijd raak. 1 work permit per miljoen THB geregistreerd kapitaal en 5 Thaise werknemers dus IKEA om maar ‘n voorbeeld te noemen zou er heel wat meer mogen aannemen.

   4/ Buitenlanders die in Thailand een job hebben, moeten een minimum salaris van 65.000 Bhat per maand, hebben, voor bedrijven zijn buitenlanders peperduur. Een maandsalaris voor een Thai is ongeveer 9.000 / 12.000 per maand.
   50K voor West-Europeanen, Japanners, Australiers … 45K voor Zuid Koreanen, Singaporezen, … 35K voor Oost-Europeanen, Filippijnen, Zuid-Amerikanen, Turken, Russen …. Moeten op een basis van dat bedrag inkomstenbelasting betalen om een jaarverlenging te krijgen (inkomen mag lager zijn zolang er maar op basis van minimum bedrag belastingen betaald wordt).
   9-12K per maand is het minimum, 24 is het landelijk gemiddelde.

   8/ een Buitenlander moet minimaal 800.000 Bhat op zijn bankaccount hebben staan (als garantie) bij overstay, wordt je als een crimineel het land uitgezet
   Enkel in geval van retirement extensie moet je 800K op de bank hebben. Extraditie bij overstay onder bepaalde voorwaarden, indien beperkt slechts 500THB per dag.

  • Lung addie zegt op

   Wat heeft die AOW hier mee te maken? Het gaat hem om een BELG en die kennen het AOW totaal niet.
   ROBIN (BE) staat er als inzender.

 4. Tak zegt op

  Je zal geen retirement visa krijgen omdat je nog 50 jaar bent.
  Verder kan je niet in Thailand werken en er geld proberen te verdienen. Dat hebben er vele geprobeerd maar is vrijwrl niemsnd gelukt. Ik adviseer om een 3 maanden visa te aan te vragen in Belgie of 2 maanden met optie yot verlenging. Dan leer je het land beter kennen. Emigreren lijkt mij geen goed idee. Ik weet niet of je financieel alle schaapjes al op het drogen hebt want Thailand is zeker niet goedkoop als je een beetje leuk wilt leven.

 5. John Chiang rai zegt op

  Dat je na een keer op vakantie en een beetje rondtrekken in Thailand je hart verloren hebt, zoals je schrijft, is opzich niet bijzonder.
  Tragisch begint het eerst te worden als je ook je verstand gaat verliezen,zodat je dingen gaat doen die ondoordacht zijn,waar je later een duur lesgeld voor betalen gaat.
  De eerste vraag,zoniet de belangrijkste,waar ga je van leven,en hoe denk je dit te regelen met een workpermit?
  Velen die dachten met een eventuele Thai relatie een restaurant of een bar te beginnen,zitten zonder dat ik generaliseren wil,reeds lang weer in Europa hun financiële wonden te likken.
  Diegene die het wel gelukt is,heeft meestal over een goed spaarpotje beschikking gehad,en tijdig een goede Opticiën gevonden waar hij zijn rozebril heeft kunnen inruilen voor een doorzichtige.
  Het goede resultaat van een immigratie hangt af van verschillende factoren,waarbij het zekere geld voor levensonderhoud,begin kapitaal, ziekenverzekering etc.zeker in het begin uit Europa moet komen.
  Verder ben je ook vanwegen de vreemde taal,afhankelijk van een goede en vooral betrouwbare partner.
  Het lieve lachje,waar de meesten van ons in het begin voor vallen, heeft geen enkele waarde als je dit later duur betalen moet.
  Ik wens je veel succes,en hoop dat je niet tot diegenen gaat horen,die van een erg koude kermis thuis gekomen zijn.

 6. Jacques zegt op

  Je hart verliezen is een ding je hoofd erbij houden en je verstand gebruiken is minstens zo belangrijk als je deze stap wilt nemen. Je zult aan de toelatingseisen moeten voldoen van een 41 jarige buitenlander. Die zijn zo op te vragen toch. Werken en ziektekosten zijn van wezenlijk belang tenzij je natuurlijk liggende gelden hebt die je kunt aanwenden dan is er opeens veel mogelijk kan ik je delen. De kans dat je niet lang alleen blijft is ook niet ondenkbeeldig zeker als je zo snel je hart verliest. Dus bezint eer ge begint maar niets is onmogelijk. Dus informeer bij de autoriteiten in Thailand, wat er hiervoor nodig is, zodat je wel beslagen ten eis komt. Succes met de onderneming en relativeer en weeg op basis van een gedegen vooronderzoek en met kennis van zaken.

 7. Henny zegt op

  Beste Robin,

  ik heb een spoorboekje eerste emigratie naar Thailand. Hier staan nuttige tips in.
  Indien u mij ow e-mail adres geeft, stuur ik het naar u op.

  Met vriendelijke groet,
  Henny

  • Frank zegt op

   Hoi Henry, zou dit graag ontvangen. franklinvh64@gmail.com

  • Michel Kleinmann zegt op

   Beste Henny,

   Ik ben ook voornemens te gaan emigreren en kan elke tip wel gebruiken. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ook naar mij te mailen ?

   mieskleinmann@gmail.com

   Dank voor uw moeite

  • Rene Chiangmai zegt op

   Ik ben uiteraard ook zeer geïnteresseerd en wil graag het spoorboekje ontvangen.

   rene.chiangmai@gmail.com

  • Lung addie zegt op

   Beste Henny,
   waarom publiceer je dat ‘spoorboekje’ niet gewoon op het blog. Indien alles netjes binnen de lijnen gekleurd is mag dat toch geen enkel probleem zijn en kan het mogelijk nuttig zijn voor andere lezers.

   • rori zegt op

    sluit me bij lung addie aan. ben ook wel benieud. na slechts vanaf 1978 eerste keer tot vanaf 2008 via relatie aan ailand gebonden. Sinds 2014 8 maand op 4 maand en 7 dagen af.

    Leer zelf nog iedere dag bij. misschien door het spoorboekje nog meer.

  • jo zegt op

   Hallo Henny,

   Nog een liefhebber hier

   boerkan@live.nl

  • Erwin zegt op

   Hoi Henry,
   zou je dit spoorboekje ook naar mij kunnen sturen aub ?

   eholsters@hotmail.com

   alvast bedankt
   Mvg
   Erwin

  • RobC zegt op

   Beste Henny, ik ben ook erg geïnteresseerd in dat boekje. Zou je het me willen mailen ? rcopier@outlook.com

 8. Henk zegt op

  Dag Robin,

  Kan me zeker voorstellen dat het allemaal enorm fijn lijkt.
  Lees de verschillende blogs eens op deze site en je komt er achter dat e.e.a. niet altijd zo rooskleurig en mooi is als het lijkt.
  Zelf wil ik me ook vestigen met mijn Thaise vriendin in Thailand (ben 60+) maar ben er achter dat het beter is om 7 tot 8 maand in Thailand te verblijven maar in Nederland mijn basis houd en daar plm. 5 maand verblijf. (familie, ziektekosten en belastingtechnisch)
  Je zult je eerst moeten afvragen hoe je tot je pensioen in je inkomsten wilt voorzien, wat voor werk je überhaupt MAG doen in Thailand. Welk gedeelte je wilt wonen (Bangkok, Noord Thailand, de Toeristische plaatsen) Wat denk je nodig te hebben voor je levensonderhoud. Hoe zal dit naar verwachting in de toekomst zijn. Wat heb je als het e.e.a. onverhoopt niet lukt in Thailand, heb je een backup plan voor zeg je 45e , 50e of 60e jaar?

  Ga dus eerst een lijst van vragen opstellen en bij iedere vraag het antwoord proberen te formuleren of het haalbaar is.
  Succes.

 9. Jan Scheys zegt op

  Bezin eer ge begint!!!!

  Ook ik had dat gevoel toen ik de eerste keer er met vakantie was 30 jaat geleden maar na 2/3 maanden val je terug met je pootjes op de grond en kan je alles beter relativeren.

  Geef nooit je sociale zekerheid zo maar op. Nu ben je nog jong en gezond maar blijft dat zo? Ikzelf ben 71 en ga er ook 3 maanden overwinteren maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt er definitief te gaan wonen alhoewel ik er nu de middelen voor heb.

 10. Johnny BG zegt op

  Vragen kunnen ook dus ik heb een vraag.

  Ik neem aan dat u de diverse websites waaronder deze heeft doorgenomen om tot een wijs besluit te komen en mijn vraag is wat de echte reden is om te denken dat Thailand het waard is om je er definitief te vestigen met daarnaaast ook nog tal van visa dingetjes die er geregeld moeten gaan worden?

 11. rori zegt op

  Heel eenvoudig hoor om een permanent visum in Thialand te krijgen.

  Er word hier op allerlei manieren op gereageerd.
  Vaal op ongeveer de volgende manier:

  1. Als je 50 plus bent kun je een retirement visum kopen dor 800.000 bath op een bank rekening te zetten of iedere maand 65.000 bath vanuit europa op een bankrekening te deponeren.
  2. Je kunt natuurlijk met een thaise (schone of vieze wat maakt het uit toch) trouwen.
  Dan geldt dat je maar 400.000 bath op een bankrekening moet hebben maar wel nog steeds 65.00 bath per maand besteedbaar hebben (overgemaakt op een thaise bankrekening).

  Of heel eenvoudig je kiest voor de volgende opties:
  1. Je begint een bedrijf met ongeveer 10 a 30 man personeel.

  Of:
  2. In order to apply to become a Thai Permanent Resident, you must meet the following criteria:

  a. You must have had a Thai non-immigrant visa for at least three years prior to the submission of your application. Holders of multiple NON-Immigrant visas can not apply. You must have 3 consecutive yearly extensions in order to qualify.
  b. You must be a holder of a non-immigrant visa at the time of submitting your application.
  c. You must be able to meet one of these categories to apply for PR status in Thailand:
  c1. Investment category (minimum 3 – 10 Mil. Baht investment in Thailand)
  c2, Working/ Business category

  d. Support a family or Humanity Reasons category: In this category, you must have a relationship with a Thai citizen or an alien who already posses a residence permit as a husband or wife; father or mother; or a guardian of a Thai child under 20 years of age.000

  e. Expert / academic category

  f. Other categories as determined by Thai Immigration

  You should note that the list of required documents for the application depends on the category under which the application is made.

  Het eenvoudigst is dus gewoon 10 milioen bath is ongeveer om echt zeker te zijn een 300.000 Euro investeren ergens in. En dan HOPEN dat de immigratie ambtenaar het goed vind/

 12. Stefaan zegt op

  Ik heb 7 jaar geleden ook gedacht om die stap te maken ben dan regelmatig meermaals per jaar geweest en nu ga ik 6 maanden Thailand 2 maanden België 6 maaden Thailand… Bevalt me heel goed verlies financieel niet en ben ook bijna permanent in Thailand is voor mij persoonlijk de beste oplossing.

  • rori zegt op

   Sluit mij hier helemaal bij aan. Ik houd mij aan de volgende regel. 4 maanden + 7 dagen in Nederland en de rest in Thaialnd.

 13. marc zegt op

  Het eerste wat ik zou doen is een vriendin zoeken die voor de Thaise gouvernement werkt dan heb je het probleem al niet van de ziekteverzekering die zijn verzekert voor heel de familie en dan moet je zien dat ze ongeveer 15 rai grond heeft dan kun je durian planten dan verdiend je meer dan de Europese mensen

  • rori zegt op

   Maar voordat je kunt oogsten ben je Minimaal 5 jaar verder.

 14. pjotrpatong zegt op

  Misschien is dat zijn achternaam of heeft hij rijbewijs BE ?

  • Of ingeënt tegen BE

   • RuudB zegt op

    Dat zou de beste optie zijn nu Vlaams Belang zo sterk in opmars is, en Walen en Vlamen elkaar federaal weer gaan gijzelen.

   • rori zegt op

    het zou beter zijn om ingeent te zijn tegen toekomstige hartzeer.

 15. Adam zegt op

  Beste Robin

  Ik ben ook Vlaming, woon hier 4 jaar (sinds mijn 47ste) en het lijkt me interessant hierover via mail te converseren!
  woefiewoefie@gmail.com

 16. G.J. Krol zegt op

  Geachte Robin, ik herken uw gevoel. Na mijn eerste vakantie in Thailand vond ik dat er geen enkele reden te bedenken was om niet naar Thailand te emigreren. Thailand is een mooi land, nu, 9 jaar na mijn eerste vakantie, zie ik ook de negatieve kanten. Naast de hier genoemde aspecten is er ook het cultuurverschil. Het verschil in regelgeving; het gemak waarmee Thailand niets doet aan de infrastructuur. Ik zie al jarenlang dezelfde opgebroken trottoirs in Chiang Mai. Ik zie ook het dubbel prijzen en u zult altijd de farang blijven. Ik zie achter de mooie glimlach ook de ellende. Ik heb ook gemerkt dat Thai zich makkelijk van je afwenden. Mijn advies zou zijn om eerst gedurende enkele jaren Thailand te bezoeken en na ongeveer 5 jaar eerlijk te kijken of u nog steeds zo verliefd bent op Thailand.
  Ik ben blij dat ik geen onomkeerbare beslissing heb genomen. Nederland is een kneuterig land, over gereglementeerd maar ik zou het voor geen goud willen ruilen voor een permanent verblijf in Thailand.

 17. Carlo zegt op

  Na mijn eerste Thailandreis dacht ik ook om binnen enkele jaren definitief te emigreren.
  Ondertussen reeds veel wijzer geworden, vooral ook door deze zeer interessante Thailandblog, waarvoor oprechte dank voor de starters van deze infolijnen.
  Beste zal inderdaad zijn om periodes te leven in Thailand afwisselend met verblijf in België. (of Vlaanderen misschien na politieke akties; lol.)
  Een factor die ook meespeelt is dat Thailand voor veel zaken waarschijnlijk duurder kan worden dan Europa door hun steeds duurdere munt.

 18. Erwin Fleur zegt op

  Beste, ik sta verstelt van de vele nieuwe regels.
  Ik ben niet Be maar Nl. Gezellig.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 19. Foefie zegt op

  Hallo beste robin. Er zijn 2 mogelijkheden om snel ,en jonger dan 50 in thailand te resideren. 1.Trouwen . 2. Een elite visum aanschaffen . Zo simpel is het ! Een goede dag verder.

 20. Kees 2 zegt op

  Wellicht een idee voor thailandblog om hieruit samenvattingen in 3 (?) ‘paragrafen’ op te stellen met ergens een link op de startpagina daarheen. Dan hoeft deze vraag niet steeds opnieuw gesteld te worden.
  1. De diverse vormen voor iemand jonger dan 50 jaar om officieel in Thailand te wonen.
  2. Een aantal na- en voordelen op een rij (visa, ziektekostenverzekering… etc).
  3. De ervaringen, alternatieven en suggesties van een aantal ‘ervaringsdeskundigen’.
  4. …. ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website