Beste lezers,

In aansluiting op het discussie stuk van Khun Peter gisteren heb ik de volgende vraag. Als je inderdaad in Thailand woont als Farang en je bent aan het dementeren of aan het bed gekluisterd door een ernstige ziekte, hoe kun je dan je visa verplichtingen nakomen? Ik bedoel de driemaandelijkse tripjes of de jaarlijkse verlenging.

Groet,

Han


Beste Han,

Ik vrees dat die mensen op hulp van derde zullen moeten rekenen om hun te begeleiden naar de grens of immigratie.

Indien ernstig ziek kan een begeleidende brief van een arts wel eens eenmalig of tijdelijk een oplossing bieden.

Hiermee kan een derde dan naar immigratie gaan met de nodige documenten. Of dat telkens aanvaard zal worden ….  ik weet het niet maar vrees ervoor.

Misschien dat lezers hier ervaring mee hebben in hun familie- of kennissenkring?

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Wat als je door ziekte je visum voor Thailand niet kan verlengen?”

 1. erik zegt op

  De 90 dagen kan ook per post dus je kunt iemand vragen dat te doen dan wel om met jouw paspoort naar de Immigration te gaan. Toen ik thuis lag met een gebroken been deed mijn vrouw dat en het was geen enkel probleem.

  Met de verlenging heb ik geen ervaring maar daarvoor hoef je niet naar de grens. Ik heb op de Immigration hier een farang zien zitten begeleid door een Thaise dame en de man had een herseninfarct gehad en kreeg -dacht ik- niets mee van wat er gebeurde. Het was op het zielige af.

  Ben je bedlegerig dan kan er een probleem ontstaan als de ambtenaar wil weten of je er nog wel bent. Lig je in het ziekenhuis dan verstrekt die een verklaring. Bij thuisverpleging weet ik het ook niet. Ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

  • MACB zegt op

   Correct; de 90-dagen melding kan in persoon, via een gemachtigde, en zelfs per post. Dat kan dus nooit een probleem zijn.

   Heb in Pattaya een zwaar invalide medelander (dubbele herseninfarct) voor de jaarverlenging naar het Immigratiekantoor gebracht. Uiteraard eerst alle papieren op orde. De beambte kwam voor verificatie naar de auto; geen enkel probleem. Ik heb ook gehoord dat dit in een ander geval zo is gebeurd.

   In verdere reakties wordt een totaal ander onderwerp aangesneden, nl. de ‘visarun’ en ‘overstay’, maar dat heeft absoluut niets met de vraag te maken.

 2. jan geluk zegt op

  Het maakte voor mijn Belgiese vriend niks uit dat hij net thuis was van een Hernia operatie in Udonthani.De emigratiedienst was onverbiddelijk en het feit dat de man niet kon lopen en een dokters verklaring had ,ze gaven er geen aandacht aan.Ze zeiden hem uw visa verloopt en u neemt maar een taxi naar de grens en maakt een visa run. Dus al ben je slecht terbeen ze geven er niks om. De man is toen noodgedwongen met de taxi heen en terug gegaan voor de visa run en het koste hem wel 10.000 bath extra.

  • NicoB zegt op

   Jan Geluk, even vragen om wat verduidelijking.
   Wat had die visa run dan voor nut vraag ik mij af?
   Als je bv. een retirement visa hebt, dan valt dat niet te verlengen door een visa run, of ben ik abuis?
   Als de man die visa run wel kon maken, kon hij dan niet met de taxi naar het immigration office met gebruik van een rolstoel?
   Hoor graag wat voor visa deze man had, dat een visarun hem wel hielp.
   NicoB

   • jan geluk zegt op

    Beste Nico even voor de duidelijkheid.De man moest elke 3 maanden naar Laos om een visa run te doen. Maar doordat hij een hernia operatie had ondergaan in Udonthani is hij met een dokters advies van het aek naar de Emigratie gegaan en gezegt ik kan die verre reis nu niet maken. Daar zei men niks mee te maken dat moet u maar in Nongkai regelen. Zo doende is de man toen met veel pijn per taxi naar laos moeten gaan. Ze trokken zich in Udonthani niks aan van dat de man amper op zijn benen kon staan. Wat soort visa etc is mij allemaal onbekend.Alleen dat ze hem onmenselijk hebben behandeld bij Udonthani Emigratie.

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Uit de reacties moge blijken dat de ene immigratiedienst de andere niet is, bij de ene mag er wel iemand in uw plaats gaan en bij de andere niet! Mijn persoonlijke ervaring is, dat wanneer ikzelf niet naar de immigratiedienst kan door ziekte, mijn vrouw zonder probleem de 3 maandelijkse verblijfsverlenging bekomt (extention of stay for 90 days), ook zonder doktersverklaring. Dat is reeds 2 x gebeurd, maar voor de jaarlijkse visumvernieuwing heb ik geen ervaring of mijn vrouw dit kan doen of niet, ik vermoed van wel mits de nodige documenten daarvoor in orde zijn. Het is de immigratiedienst van Nakhon Ratchasima waar ik afhankelijk van ben en we zijn, na 6 jaar, daar dan ook heel goed bekend.

 4. bob zegt op

  retirement visum: 90 dagen verlengen kan ook een ander voor je doen mits de juiste TM en vertrek kaart. jaarvisum: Gewoon via immigratie met de juiste documenten. Kan volgens mij ook door een derde gedaan worden. Anders zal men op de een of andere manier mee moeten met de juiste stukken en foto’s.

  andere visa’s zijn toch niet (officiëel) te verlengen nietwaar. Dan is het overstay of visarun zolang dat nog gaat. zie eerdere publicaties.

 5. putseys jos zegt op

  Moderator: Graag leestekens plaatsen.

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  De vraag is wel specifiek gericht naar de “farang” die hier woont, maar eigenlijk kan je ze uitbreiden naar iedereen die hier verblijft (voor korte of lange termijn), en naar alle soorten visums of verlengingen.

  Iedereen die in Thailand verblijft kan ziek en/of (tijdelijk) immobiel worden.
  Komt het einde van uw verblijfsduur er aan (verkregen via visum of verlenging),dan kan dit inderdaad een probleem worden.
  Gezien hun toestand zullen ze moeten rekenen op hulp en tijd van derden, en eventueel op de medewerking van immigratie.

  Hoe de nieuwe verblijfsperiode moet bekomen worden kan verschillen.

  Sommige zullen een nieuwe verlenging nodig hebben en kunnen daarvoor terecht bij de locale immigratie.
  Andere zullen een nieuwe periode moeten activeren via hun visum, en zullen misschien naar de grens moeten.
  In beide gevallen moet in persoon aanwezig zijn dwz iemand mag het papierwerk voor u doen,
  maar u dient fysiek wel aanwezig te zijn (of tenminste toch in de nabijheid)
  Dat uitzonderingen worden gemaakt, is de beslissing van de lokale immigratie.

  Over de 90 dagen melding hoeven we het zelfs niet te hebben, want er zijn mogelijkheden genoeg om dat op te lossen. U hoeft daarvoor zelfs niet ziek of immobiel voor te zijn.

 7. hansvanmourik zegt op

  heb ervaring mee vorig jaar was 2 x ziek heb van mijn arts een verklaring gekregen mijn vriendin is naar de emegratie gegaan met 2 pasfoto,s en mijn paspoort moest wel 1500 bath betalen heb toen weer voor 3 maanden gekregen heb een non emegratie O

  • bob zegt op

   Beste Hans,

   Uw info voegt niets toe aan de oplossing van de vraag. Uw situatie is niet relevant en persoonlijk. Waarschijnlijk bent u in een corruptie geval terechtgekomen. 90 dagen verlenging is gratis.

   • danny zegt op

    beste Bob,

    De 90 dagen zijn inderdaad gratis te verlengen , maar als jij een klein beetje weet van de gang van zaken op immigratie zou die 1500 baht waarschijnlijk ook een van de oplossingen kunnen zijn en daar ging de lezersvraag over.
    een groet van Danny

    • bob zegt op

     Ik doe dit al een jaar of 13 dus inmiddels ruim 50 keer en ik heb het nog nooit meegemaakt. Zou maar eens aangifte doen. Er is geen enkele reden wel of niet in persoon.

 8. erik zegt op

  Wat niet aan de orde komt is het bewijs leven. Dat dient toch echt wel in persoon te worden gedaan.

  Voor de SVB kun je daarvoor een notaris thuis of in het ziekenhuis laten komen en daarna naar de SSO laten gaan voor het laatste stempel.

  Maar pensioenfondsen hanteren andere regels.

  Maar is dit probleem zoveel anders dan wanneer je in NL bedlegerig bent ? Kun je in NL een paspoort/rijbewijs vernieuwen/verlengen zonder in persoon aanwezig te zijn ?

  • Hemelsoet Roger zegt op

   Erik, de immnigratiedienst heeft niets te maken met het levensbewijs. Dat moet je zelf invullen en voor legalisatie aan de ambassade bezorgen in persoon of per post. Dat laatste dan wel voorafgegaan door ‘n mailtje te sturen met de vraag of je het kan opsturen of er persoonlijk moet mee gaan (ik mag het telkens opsturen). Dan na het levensbewijs terug ontvangen te hebben, opsturen naar de pensioendienst en dat is alles wat je moet doen (in Belgie althans, in Nederland weet ik niet). Ik heb het eens aangeboden aan de immigratiedienst en die weigerden het om het af te stempelen.
   Voor een pasport of rijbewijs te vernieuwen of te verlengen moet je daarvoor inderdaad persoonlijk naar de dienst gaan in Nederland en ook in Belgie. Wanneer je bedlegerig bent, weet ik niet precies welke procedure je dan moet volgen, dat is te vragen aan de dienst zelf. Wanneer je in Thailand woont, moet je daarvoor uiteraard naar de ambassade omdat het tegenwoordig biometrische pasporten zijn en men daarvoor je pasfoto maakt in de ambassade zelf. Voor ‘n eID kaart hoeft het niet als ze al ‘n foto hebben in hun computer zitten (eigen ervaring). Voor ‘n Nederlands of Belgisch rijbewijs zal je hoogstwaarschijnlijk daar niet voor in de ambassade terechtkunnen (best eerst vragen aldaar).

 9. janbeute zegt op

  Of het waar is weet ik niet .
  Maar ik heb ooit eens het verhaal hier gehoort dat een zieke patient
  Naar de Emigratie gekomen was in Chiangmai in een ambulance .
  Je moet voor het vernieuwen van je Retirement extension , persoonlijk aanwezig zijn .
  Dus ik schrijf niet ter verduidelijking , over de 90 dagen melding of 3 maanden visa .
  Afhandeling door een lawyer of visa dienst oid mag , maar je moet er toch in levende lijfe aanwezig bij zijn .
  Daarom ben ik ook bang dat daarom alleen al sommige hulpbehoeftige buitenlanders in het grijze circuit belanden .
  Zou mij ook kunnen overkomen .
  Als mijn wettelijke gehuwde ega alleen zou gaan met al de nodige papier kraam en kopieen . Er dan toch de vraag gesteld wordt ,waar is applicant ???
  Niet hier aanwezig dan ook geen extension .

  Jan Beute .

 10. Alex Grooten zegt op

  Een goede vriend van mij die al jaren in Chiang mai woonde, heeft 2 strokes achter elkaar gehad aldaar en was eenzijdig verlamd. Via de NL ambassade heeft hij ontheffing gekregen omdat hij bedliggerig was en tot niets in staat. Dit is door de visumdienst na controle accoord gegeven. Hellas is hij aan een longontsteking overleden een aantal jaren geleden.

 11. Davis zegt op

  Weet niet of iemand hier iets aan heeft.
  Post het toch maar.
  Had toeristenvisum, beland in AEK Udon International Hospital, Udon Thani dus.
  Heb daar drie maand gelegen, dan volgde repatriëring.
  In die periode verliep mijn visa.
  Een verpleegsters is met een brief van de behandelende arts naar immigration geweest.
  Na enkele uurtjes stond zij daar terug met een stempel het paspoort en een bonnetje van immigration.
  Was net geen 2.000 THB. Heb wat meer gegeven want er was een motorbike boy bij, en ze roken beiden behoorlijk naar de look…
  Maar een verlenging van een toeristenvisa om gezondheidsreden kan/kon dus officieel. Zonder in persone aanwezig te hoeven zijn. Indien gewenst, zoek de stempel op, om alsnog het type of de benaming door te geven op het blog. Hoor – of lees – het dan wel.
  Let wel, gaat over toeristenvisa!

 12. erik zegt op

  Davis, wat jou is gegund is gewoon voorzien in de visumbepalingen van dit land. Briefje van ziekenhuis is wel noodzakelijk.

  Een toerist die ernstig ziek wordt kan dat krijgen en zelfs voor een begeleider indien medisch noodzakelijk. Maar voor een bewijs leven en een verlenging terzake huwelijk, retirement of anderszins kun je in persoon moeten verschijnen. En dat kan dan ook weer afhangen van de Immigration want in dit land is geen uniformiteit.

  Er zijn Immigratieposten waar je een afspraak moet maken voor de kleinste dingen. Die springen niet in de auto om naar je te kijken in huis of ziekenhuis. Bij mij, 3 km van mijn huis, zitten 4 ambtenaren soms uren niks te doen. Zouden die voor een bakkie, een mariakaakje (en misschien wat in de kontzak…) willen komen kijken of ik nog leef ? Zou zo maar kunnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website