Lezersvraag: Wat is gangbaar aan zakgeld voor mijn Thaise vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 februari 2014

Beste lezers,

Ik ben in 2009 naar Thailand verhuisd. Ik woon in het noorden van Thailand in alle rust. 11 maanden terug heb ik me vriendin leren kennen. Ze woont nu 10 maanden bij me in. Ze krijgt van me elke maand 12.000 baht zakgeld. We hebben nu ruzie daar over.

Want ze zegt dat andere vriendinnen van haar die met een falang zijn meer zakgeld krijgen. Volgens haar  15.000 tot 20.000 baht per maand. Kan dit kloppen? Ik vind 12.000 wel genoeg maar ze zegt dat het te weinig is. Ik betaal verder alles en ook de boodschappen.

Wat ik wil weten is wat andere falang hun vriendin geven elke maand.

Mvg,

Koos


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

59 reacties op “Lezersvraag: Wat is gangbaar aan zakgeld voor mijn Thaise vriendin”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Kinderen kennen de truc: Je zegt dat je vriendjes meer zakgeld krijgen om je ouders zo te chanteren. Mijn moeder trapte er niet in. Die zei: Zo, heb je dan in hun portemonnee gekeken?
  Hoeveel zakgeld moet je je vriendin geven? Net zoveel als je kunt missen. Geen ruzie over maken. That’s it. Einde discussie.

 2. arjan zegt op

  Misschien moet je dr aan het werk sturen ,kan ze dr eigen geld verdienen!Waarschijnlijk 8000 bht zal ze verdienen plus jou 12000 bht .Heeft ze dr 20000 bht.Ben er bijna van overtuigt dat ze dit niet zal gaan doen.
  Klinkt bij mij een beetje alsof ze voor je geld bij je is.

  • colorwings zegt op

   Ik zou haar sowieso zeggen dat ze een baan moet zoeken ( en zeggen dat alle Thaise vriendinnen van farangs die jij kent ook een baan hebben). En dan helemaal geen zakgeld meer geven!
   Mij lijkt 12.000 baht sowieso veel voor zakgeld als ze voor de rest niets hoeft bij te dragen in het huishouden.
   Ik heb dat trucje trouwens al heel vaak gehoord, alles wordt vergeleken met iemand die het beter heeft, iemand die het slechter heeft wordt voor het gemak even vergeten.
   Lijkt mij ook weer een klassiek geval van iemand die geld belangrijker vindt dan…. vul maar in.

   • colorwings zegt op

    Wat hier ook heel goed zou kunnen spelen is de “statusopstapelsituatie”, dit houdt in: vriendin 1 krijgt 1000 baht zakgeld, vriendin 2 krijgt 500 baht zakgeld maar om haar sociale status op een acceptabel niveau te krijgen zegt ze tegen iedereen dan haar zakgeld 1500 baht is. U kunt nu dus wel raden hoeveel zakgeld vriendin 3 krijgt (ook al krijgt ze helemaal niets..)

 3. bert zegt op

  Had ook ooit zo een vriendin/vrouw uit Thailand.Bouwde een huis kocht een auto gaf 20000 bht zakgeld betaalde alle vaste lasten.Maar nee het was voor mevrouw nooit genoeg.Toen kwam er een moment dat ik dacht waarvoor ben je nu bij me .Voor haar status ten opzichte van vriendinnen?Voor haar status tegenover familie?Ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ze niet uit liefde bij me was maar voor status.

 4. Cornelis zegt op

  De opstelling van de vriendin wekt – althans bij mij – de indruk dat ze het als een baan en dus een bron van inkomsten ziet. Niks mis mee zolang je beiden daarmee kunt leven, maar of je dat ook op langere termijn gelukkig maakt is maar de vraag………..

 5. will lehmler zegt op

  Moderator: graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 6. Moderator zegt op

  Het is de bedoeling dat jullie de lezersvraag beantwoorden. Deze gaat over een maandelijkse bijdrage. Er wordt niet gevraagd naar een mening over de vriendin van de vragensteller.
  Svp geen moralistische bespiegelingen. Die worden niet geplaatst.

 7. Ronald zegt op

  Mijn vrouw heeft de beschikking over mijn pinpas en ik krijg zakgeld.

 8. Sudranoel zegt op

  Belangrijk om te weten dat status erg belangrijk gevonden wordt. Thaise meiden jutten elkaar op en maken er een wedstijd van wie het meeste krijgt van hun farrang. Eerste wat ze aan elkaar vragen, wat geeft hij jouw elke maand.
  Ik denk dat 12000 bath een heel aardig bedrag is en een goed gesprek daarover met je vriendin. Verder zoeken ze allemaal zekerheid want menigeen is al bedonderd door de farrang. Gaat naar huis en na 1 of 2 keer stopt hij met zakgeld geven.
  Dat is ook de gesprekstof van die meiden onderling.

 9. Alex zegt op

  Ik woon al 6 jaar samen met mijn Thaise partner, en betaal alle vaste kosten, ziekteverzekering, reisverzekering, alle kosten voor levensonderhoud, kleding, reizen, alles.
  Ik geef daarnaast 10.000 Bath zakgeld, daarvan gaat 2000 bath naar zijn ouders, 2000 bath in zijn portemonnee, en 6000 bath zet hij iedere maand op zijn bank, soms minder als hij meer kosten heeft, zoals verjaardagskadootje voor mij. Voor zijn vrienden betaal ik het.
  Wij leven in Pattaya wat heel wat duurder is dan in het noorden.
  En zijn toelage is ruim voldoende. Wij hebben nooit discussies over geld. Hij klaagt nooit, hij werkt part-time voor een laag salaris, wat een extraatje voor hem is.
  Uww 12.000 bath per maand is meer dan voldoende, en anders zoekt ze maar een baantje…

 10. chris zegt op

  Ik woon nu twee jaar met mijn vrouw samen en geef haar niks.
  We betalen de rekeningen gewoon samen (zoals ik ook in Ndferland met mijn ex-vrouw was gewend te doen) en gaan we niet op alle slakken zout leggen zo van: gisteren heb ik de boodschappen betaald dus nu ben jij aan de beurt………….

 11. Jan zegt op

  Het normale loon is ongeveer 9000 bath per maand. Dat heeft een serveerster, verkoopster. De normale beroepen. Er zijn beroepen voor minder per maand. Als zij niet werkt en 12.000 bath per maand krijgt mag madam niet klagen. Maar ja, het is ………..nooit genoeg. Pas op voor uitbuiting. Het gras bij de buren is altijd groener. Wees consequent. Hoe hun cultuur ook is, met alle respect, je bent geen ATM machine, of de general-manager van Bangkok Airways. Sterkte.

 12. frans zegt op

  hai koos, 12.000 bath is meer dan genoeg. mijn toekomstige vrouw verdient dit ook maandelijks en daar betaald ze alles van. oke ze woont in de isaan. denk dat ze een beetje lui is. wannt je geeft haar een maandloon, terwijl je alles betaald. niet intrappen dus.

 13. Koge zegt op

  Koos, ik betaal haar 10.000 Baht per maand wat naar haar ouders gaat. Als ze hier in Nederland is krijgt ze verder niks , als ze een klein klusje voor mij doet geeft ik haar 10€ P u. Als ze in Thailand is krijgt ze 10.000baht zakgeld per maand

  Koge

 14. PaulusXXX zegt op

  Ik heb vele Thaise meiden gesproken die een buitenlandse sponsor hebben. Meestal willen ze minimaal 20.000 baht per maand, soms ontvingen ze zelfs 50.000 per maand. Minder dan 20.000 kreeg je van een Cheap Charly, hoorde ik keer op keer.

  Wij farang maken een denkfout en vergelijken onze bijdrage met wat een Thaise kan verdienen als ze werkt, dan denken we meestal aan ‘gewone’ banen zoals in een fabriek, winkel o.i.d.. De op geld beluste meiden vergelijken onze bijdrage met wat ze kunnen verdienen met short times en long times, dat zijn bedragen die kunnen oplopen tot zo’n 100.000 per maand, nog meer als ze er goed uit zien.

  Mijn vriendin geef ik niets want ze verdient zelf haar geld als Project Manager bij een bedrijf in Bangkok. Ik wil ook geen geld van haar want daar ben ik te trots voor. Een vriendin die haar hand ophoudt en klaagt dat het niet genoeg is zou niet lang bij mij blijven.

 15. Hans zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 16. ben zegt op

  mijn vriendin stuur ik maandelijks 10.000 thai bth.
  ze is daar meer dan blij mee.

 17. Tikk zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 18. Tom zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 19. Roy.w zegt op

  Gelukkig er zijn ook Thaise vrouwen die te fier zijn om geld te vragen.
  Mijn Thaise partner heeft na een relatie van 1jaar een pre paid creditcard gekregen van mij,
  met een startbedrag van 100000bath.Nu zijn weer een jaartje verder en er is geen bath van de kaart.
  Ze weet heel goed dat we moeten sparen om onze thaise dromen te realizeren. Enkel als wij beide hard werken zullen ze lukken en dat weet ze.We zijn beide niet rijk geboren,zij in armoede met simpel geluk.
  Maar door hard te werken samen en geen gekke dingen te doen komen we er wel.
  Een goed hart is belangrijker dan geld op de rekening !(uitspraak van mijn vriendin)

 20. nico zegt op

  gemiddeld verdient een thai 8000 TOT 10000 BAHT PER MAAND ; ik geef ONGEVEER 8500 baht per maand en dat is zeker voldoende. als ze dus meer wil, tja dat moet je dan zelf beslissen !! groetjes

 21. bart hoevenaars zegt op

  Ik geef ook 10.000 per maand, en ze is er heel blij mee.
  Verder vult ze het aan met werken, niets mis mee.

  Mijn vriendin ( nu vrouw ) is op bezoek geweest in Nederland en weet dus wat mijn kosten hier zijn.
  Verder kijkt ze er naar uit om hier te komen wonen, en begrijpt dat dit alles ook een lieve cent gaat kosten.

  ze is blij mee wat ze heeft !
  ok, de verhalen van andere Thai dames hoort ze ook aan, maar hier heeft ze maling aan, en zegt dan dat echte liefde niet te betalen is, naar beide kanten niet.

  dan druipen veel dames weer af !

 22. steven zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 23. rolf zegt op

  Even een genuanceerder geluid: In de Thaise cultuur zijn de kinderen verantwoordelijk voor het pensioen van hun ouders. Die verantwoordelijkheid drukt zwaar op de, meestal kleine, schouders van de meisjes. Het beheerst hun leven; ze weten dat hun ouders van honger omkomen als zij geen geld geven. (Dit geldt vooral voor de straatarme gezinnen in Isaan) Als je als farang zo’n meisje tot je vriendin neemt neem je dus niet alleen de lusten (een goede kok, elke dag massage, iemand die voor je wil zorgen en een,meestal, lekker bedmaatje) maar ook de lasten (de zorg voor haar familie) over.
  Ik hoor daar nooit iemand over klagen b e h a l v e NEDerlandse mannen! Wij staan dan ook bekend om onze gierigheid. En ja, er zijn uiteraard veel meiden die erop zijn om mannen alleen maar zoveel mogelijk geld afhandig te maken maar als dat bij jou het geval is moet je eens bij jezelf te rade gaan of jij wel zo’n verstandige keuze hebt gemaakt! Er zijn genoeg lieve en toegewijde meiden.
  Voor mijn vriendin is geld h e e l belangrijk omdat ze vroeger als gezin vaak niet genoeg geld hadden om zelfs maar rijst te kopen: een keihard jeugdtrauma waar je alleen maar begrip voor kunt / moet hebben.
  Ik gaf haar vroeger 50.000 bath per maand en ze is me daar nog dagelijks dankbaar voor.
  Op een gegeven moment kon dat niet meer omdat ik mn baan verloor.
  Ik had zelfs geen geld meer om de huur te betalen. Zonder daar verder een woord (laat staan een klacht)
  aan vuil te maken is ze gaan werken en daardoor konden we de 2 magere jaren overbruggen.
  De situatie is gelukkig verbeterd en ik heb weer genoeg geld voor ons beiden.Kortom: JA, geld is heeel belangrijk maar als je een goede keuze maakt krijg je ook veel liefde en aandacht terug.
  Maar blijf dan ver weg van de geldhaaien die er inderdaad veel zijn. Dom als je uitgerekend zo’n haai kiest.
  Kijk dus eerst naar jezelf en heb begrip voor de cultuur,

 24. Rob V. zegt op

  Zakgeld? Heb je een partner of een kind in huis zou ik denken? Ik heb een baan en mijn vriendin ook. Dat lijkt mij een vrij normale situatie voor niet-gepensioneerden. We delen de pinpassen. We wonen in Nederland. De vaste lasten en andere grote uitgaven gaan van mijn fulltime salaris af. Boodschappen vaak van haar salaris. Leuke dingen gaan af van de rekening wat het beste uitkomt. We gebruiken dus af en toe elkaars pasje. Soms stuurt ze wat geld haar moeder, geen gekkigheid zoals horror verhalen dat de hele familie een motorbike krijgt ofzo… Uiteraard gaat er ook geld naar de spaarrekening, als dat zo uitkomt stort mijn vriendin “haar” geld op “mijn” spaarrekening, maar eigenlijk is het dus allemaal ons gezamenlijk geld.

  Toen ze fulltime werkte kreeg ze ruim 20.000 baht per maand. Veel Thai moeten het met minder doen, het werk onder aan de sociale ladder zit je eerder grofweg ergens rond de 9 duizend baht per maand (verschilt natuurlijk wat afhankelijk de baan, locatie etc. Kan een paar duizend minder zijn of iets meer). Toen mijn vriendin hier kwam zei ze dat ze liefst niet met Thai wilden werken, één reden was dat ze bang was voor inderdaad dit soort kinderlijk geroddel en gepoch “ik krijg dit en dat van mijn vriendje, blabla lekker puhhh”.

  Dit bovenstaand is om een enkele indruk te geven van hoe wij het doen, tel daar de feedback bij op van anderen en kijk dan hoe dit past binnen jullie eigen situatie. Als je voor zakgeld kiest omdat jullie je daar fijn bij voelen moet je dat doen. Misschien wil je niet dat je vriendin gaat werken en wil ze dat zelf ook niet, dan is die beslissing makkelijk. Ik zou zelf heel blij zijn met iemand die me als zakgeld een heel minimum maandinkomen gaf plus vaste lasten. Hoeveel zakgeld moet je nu geven? Geef dan zoveel je kunt en wilt missen. Doe dus waar jij je prettig bij voelt. Stel jezelf desnoods de vraag “zou ik dit in Nederland ook doen?” als je nog steeds geen keuze kunt maken.

 25. Khunhans zegt op

  Volgens mij, meer dan voldoende!
  Als je bedenkt dat er velen zijn die voor veel minder geld in de maand moeten werken!

 26. Franky Holsteens zegt op

  voor hun is het nooit genoeg ze willen altijd maar meer ik weet zeker dat 12.000 Bath meer als voldoende is anders moet ze maar gaan werken .
  Denk eraan als je meer geeft kan je niet meer terug het zijn truckjes waar ze vol van zitten.
  geloof mij .

 27. Stefaan zegt op

  12000 Baht is eigenlijk teveel. Je geeft haar meer dan iemand die in het Noorden uit gaat werken. Hoe meer je geeft, hoe meer je relatie op geld gebaseerd is. Dan ga je meer en meer twijfelen of je partner bij je blijft voor het gemak van het geld, dan wel voor jou.

  Ik ben 24 jaar getrouwd met een Aziatische vrouw. Toen we zowat 10 maand getrouwd waren, vroeg mijn vrouw om een gouden ketting, aangezien haar vriendin die ook had gekocht. Ik heb uitgelegd dat dit geen gepast moment was, gezien we op zoek waren om een huis te kopen. Drie weken later hoorde ze dat haar vriendin (met gouden ketting) geen geld had om melkpoeder voor haar baby te kopen.

  Sindsdien heeft ze nooit nog naar een gouden ketting gevraagd. Ons huis is afbetaald, we hebben spaargeld, we gaan minstens 1 keer per jaar op reis, onze dochter kan studeren, bezitten uit noodzaak beide over een wagen. Ze is fier dat we het zover gebracht hebben, hoewel ik nog steeds vrij strak de touwtjes in hand hou. Ze beseft dat we een mooie oude dag tegemoet gaan, als de gezondheid ons dit toelaat. Een aantal van haar vriendinnen hebben het financieel nog altijd moeilijk.

  Aziaten leven in het nu. Wij leven vaker met een toekomstvisie. Zij leven gelukkiger in het heden. Wij zijn meer gereserveerd. Zij rekenen erop dat familie en vrienden hen zullen steunen als het financieel moeilijk gaat.

  Je partner zal een keuze moeten maken.
  En dan zal jij weten of het een gepaste partner is.

  Succes en sterkte.
  Ik hoop dat je erin slaagt om haar tot inzicht te laten komen.

 28. Croes Gino zegt op

  Beste Koos,
  Ik woon in Pattaya en mijn vriendin krijgt iedere maand 9000 bath.En ik voorzie verder in alle levensonderhoud.
  Zij is ook niet het type van dame,die voortdurend kledij,schoonheidsverzorgingsproducten… enzovoort vraagt.
  Met dit maandelijks bedrag is zij meer dan tevreden.
  Reden te meer daar zij ook weet dat de meeste voor die som maandelijks 12 uur/dag moeten werken,met 2 vrije dagen in de maand.
  Jij leeft in het Noorden en bijgevolg kan je vriendin veel meer doen met 12.000 bath per maand.
  Maar het zijn natuurlijk de farangs die zo gek zijn om maandelijks 10,20,30,40,50 duizend bath/maand te betalen,die hier gans de boel om zeep helpen.
  Om nog maar te zwijgen overdiegene die eigendommen kopen op naam van hun Thaise vriendin.
  Dus beste Koos,laat de geldkraan op een matig pitje open staan.
  Groetjes Gino.

 29. Geert zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 30. Roger Dommers zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 31. chris zegt op

  hey eerlijk gezegd versta ik dat niet, de vraag is heb je een vriendin uit wederzijdse liefde, of betaal je een werkvrouw ??
  Ik ben dezelfde menig toegedaan als chris hierboven, ik woon al 5 jaar samen en geef niets, we delen het meeste behalve huishuur en electriciteit en zo ..
  beiden gaan werken voor ons leven

  hoeveel thaivrouwen geven zakgeld aan hun farangliefde ?? ik zal dan stoppen met werken, 12.000 aannemen en klagen dat het te weinig is.

  • bart hoevenaars zegt op

   Dit heb ik dus ook een keer voorgesteld, het is toen een gehele week rustig gebleven , en het onderwerp is nooit meer aan de orde gekomen !!

 32. jm zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 33. Eddy, oet Sang-Khom zegt op

  Deze vraag doet mij herinneren aan de bruidsschat, stelde daarbij ook de vraag, dacht later ach dat is de cultuur hier, …dat heet…. “aanpassen”
  heb betaald,….tot mijn stomme verbazing !, ondanks ik dit niet wilde, kreeg ik het Bruidsgeld van haar Ouders na een poosje weer terug, dacht ….”Cultuur”.

  Nu mijn antwoord op jouw vraag!, ….wat denk je wat een Thai zou doen?,…. juist pas je aan, aan de Thaise Cultuur, en laat je niet gebruiken als een, (vind het zo´n minderwaardig woord) rijke “Farrang”.

 34. piet zegt op

  12.000 is als zakgeld erg veel, je betaald immers de huur en eten+ drinken ook al.
  Je zult zelf wel weten waar de 12.000 naar toe gaan b.v. zorgen voor ouders !!! let op indien er meer zusters zijn moeten die ook bijdragen in de kosten voor papa en mama.
  In 90% van de gevallen betalen broers gewoon niks.
  Mischien heeft ze wel schulden die afbetaald moeten worden en wil ze meer, maar nogmaals en zeker in de Isaarn is 12.000 erg veel geld.

  Het zal voor velen een “probleem”zijn om de juiste bahtjes te verstrekken let op in veel gevallen is het toch nooit genoeg.
  Thuis betaal ik ook alles en zakgeld? krijgen de kids.
  Succes met de bahtje eter 🙂

 35. Hemelsoet Roger zegt op

  @ Rolf: Pensioen? welk Pensioen??? Dat bestaat hier in Thailand alleen maar voor ambtenaren in overheidsdienst!!!
  En voor al de anderen: sedert ik de eerste keer getrouwd ben met ‘n Thaise, heb ik haar de zorg voor mijn financieen toevertrouwd. Dat is zo de gewoonte in mijn famillie dat de vrouw het geld beheerd. Dat heeft na ‘n poosje goed gegaan en voor mijn tweede vrouw (ook ‘n Thaise) heb ik haar ook het beheer over mijn financieen gegeven. Dat gaat tot op heden prima (we zijn nu dit jaar 10 jaar getrouwd). Wel houdt ik controle op wat ze doet met het geld en dat geeft tot nu toe geen probleem, het geld dat ze niet nodig heeft zet ze gewoon op de bankrekening. Ik heb zo de indruk dat als ik jullie commentaren lees, jullie je vriendin of vrouw zien als ‘n meid voor alle werk en dat is ‘n totaal verkeerde zienswijze volgens mij. Laat ze a.u.b. de vrijheid om zelf over het huishoudgeld te beschikken, dan krijg je geen gezeur meer dat ze te weinig geld hebben en je houdt er terzelfdertijd genoeg controle op. Als je ziet dat ze het geld zomaar over de balk gooien, kan je nog altijd ingrijpen.

  • chris zegt op

   Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 36. Eddy, oet Sang-Khom zegt op

  Wij, mijn Thaise Vrouw en ik delen vanaf het begin altijd alle kosten, ze wil ook niet anders, ze is al heel gelukkig met het idee dat wij in de toekomst niet onder armoede hoeven te lijden !, het huis heb ik gefinancierd, maar zij het grondstuk plus bouwland voor rijst, suikerriet, mais, en dergelijke.

  In het begin moest ik wennen in Thailand, zocht dus naar vrienden voornamelijk de Europese, kwamen regelmatig bij mekaar op bezoek, biertje, wijntje, whisky, okay. Vrouwtjes in de keuken, kokkerellen, lekkernijen, bakkeleien, okay. Heren met opschepperig gedrag (drank), Dames met grote oren,..niet okay, achteraf meer dan de helft in een scheiding (geld).
  Mijn geluk !, nam nooit mijn Vrouw mee naar zulke Party´s, kan/wil ook niet zeggen of jij dat doet/deed !, maar dit is soms de oorzaak van dit veeleisend gedrag, eerlijk gezegd, is dit niet een exact antwoord op je vraag, maar misschien kun je er wat mee/of niet ! .

  Suc6, Eddy.

 37. Davis zegt op

  Bekijk het eens uit het standpunt van de Thaise partner. Je kan je ook afvragen wat de partner met het geld doet. Als die van de 12.000 THB aan haar gepensioneerde ouders 9.000 THB geeft, houdt die maar 3.000 THB over voor zichzelf. Het feit dat Thai zorgen voor hun ouders, of de familie, is zo ingebakken in de cultuur. Verder zal de familie, wetende dat er een farang in het spel is, proberen om kosten van ziekte, kapotte scooter, dringende herstellingen aan een huis etc. te verhalen op je Thaise partner. Of je dit vanzelfsprekend moet vinden, is een andere zaak. Maar dat is een druk op de schouder van je Thaise partner, die dat misschien helemaal niet leuk vindt.
  Als er in een Thaise familie iemand is die veel geld verdient, zal die ook altijd als eerste aangesproken worden om bij onverwachte kosten of problemen, dit op te lossen.
  Denk dat de kunst is, te weten te komen wat er met het zakgeld gebeurt. Gaat het naar familie, wordt het op gegokt, wordt er gespaard, … Heb een eerlijk gesprek over de materie. Van uit dat standpunt kan je zelf uitmaken of je genoeg, te weinig of te veel geeft.
  Verder is mijn mening, dat wanneer iemand nooit genoeg heeft, er een probleem is. Dan moet je dat bespreken.

  • top martin zegt op

   Algemeen bekend, dat de kinderen voor hun Thaise ouders zorgen. Let op; dat betreft dus, de Thaise kinderen. Het staat nergens in de Thaise kultuur, dat de farang deze job mag/moet overnemen. Uitgaande van het feit, dat jij ALLES betaald ben ik geintereszeerd te weten wat jouw vriendin (dus ben je niet getrouwd) met 12.000Bht /maand doet. Dat ligt ca 30% over de doorsnee verdienste van de doorsnee Thai in het noorden.
   Dat dit volgens haar niet genoeg is, zou ik naast me neer leggen. En dat andere farangs nog meer betalen aan hun vriendin lijkt me gewoon verzonnen. Een vriend van mij geeft zijn vrouw elke dag 350Baht voor eten etc. Hij betaald de wagen, benzine, verzekeringen, stroom, water etc. Van die 350Baht houdt zij zoveel over, dat zijn vrouw een goed florerende priva bankje opgezet heeft en LEEND geld aan anderen voor 5%/maand. En dit niet in het noorden maar de central plaines of Thailand, waar het leven duurder is. Mijn schoonouders bv. (schulden vrij) hebben aan ca. 5500Baht/maand ruimschoots voldoende. Maar ze verdienen zelf meer als dat.
   Wat jij aan je vriendin als -zakgeld- geeft, hebben de meeste familie vaders niet eens als loon voor hun fasmilie met kinderen en auto ter beschikking. Daar zou ik eens over nadenken als ik jouw was ?.

 38. Hans uit Rotterdam zegt op

  Woon nu al weer 4 jaar in MAHASARAKHAM Thailand ,in deze 4 jaar woon ik alleen geen vriendin geen vriend , woon samen met mijn Poes PIEM , .. hier wonnen heel erg weinig Europese mensen , dus mijn vrienden en vriendinnen zijn Thais ,,heb erg veel van ze geleerd , daarom de leer voor een Farang voor 97 % draai hier alles om geld en houden van is hier niet te vergelijken met Europa , heel veel Thaise vrouwen willen een Farang om niet in armoede te hoeven leven….op de vraag is 12000 T.Batt voldoenden is mijn antwoord ja vooral te lezen dat de Farang de boodschappen betaald /

  Groetjes Hans.

 39. Rick zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 40. Davis zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 41. Harrie zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 42. Leo Th. zegt op

  Nou Koos, aardig wat reacties hé. Bij mij rijst de vraag hoe gemakkelijk jij die 12.000,= Bath ( toch bijna 300 euries) kan missen. Voor de één is 12.000 Bath een smak met geld en voor de ander slechts een schijntje. Als jijzelf goed in de slappe was zit, kan ik het me zomaar voorstellen dat jouw partner haar levensstandaard wat wilt verhogen met jouw centjes. Weet jij overigens wat zij met haar “leefgeld” doet? Onderhoudt zij haar ouders ervan, spaart ze het op, koopt zij er sieraden van, tracteert zij haar vriendinnen, etc. etc.? Lijkt mij toch belangrijk voor jou om dat te weten en dan kunnen jullie, rekening houdend met wat jij kan en wil missen, de hoogte van haar maandelijkse “leefgeld” vaststellen. Niet minder belangrijk is dat jij er zelf een goed gevoel bij hebt om je vriendin een maandelijkse toelage te verstrekken! Maak een goede afspraak met elkaar, constante discussies over geld kan je relatie slopen!

 43. chris zegt op

  Hier ben ik weer met nog 2 dingen wat ik niet versta,

  Als jij vindt dat 12.000 een goed bedrag is, (wat het zeker is) waarom zou je dat moeten wijzigen omdat iemand anders meer geeft ???

  het gaat om uw gevoel, of moet het allemaal eenheidsworst worden.. er zijn er die meer krijgen, maar ook die minder krijgen zelfs niets, niets houdt je tegen om je daarmee gelijk te stellen.

  ten tweede, sommigen zeggen je moet je aanpassen is cultuur hier, als farang kan je nooit helemaal Thai worden, wij hebben ook onze cultuur en gewoontes. Niets verplicht jou haar familie te sponseren of ouders te onderhouden, jij bent geen Thai, is niet jou cultuur. Als een Thai wil samenleven met een farang dan weet ze dat ze zich ook moet aanpassen aan jou cultuurverschillen. Als ze dat niet kan of wil, dan zoekt ze beter een thai die gaat werken om al zijn geld af te geven aan haar familie.

  als je die dingen wil doen is dat volledig jou vrije keuze, geen verplichting.

  groetjes
  Chris

  • jan geluk zegt op

   Chris heeft het goed verwoord.Ik geef mijn lieve vrouw niks extra.Ik heb alleen aow dus geen aanvullend pensioen.We hebben samen 1020 euro per maand.We gebruiken (ik betaal alle kosten) dat is 20.000 per maand waar we samen van leven.We eten wat we willen ik Nederlands en zij thais.Dus blijft er 20.000 ruim elke maand over van de ruim 40.000 bath .Wat doen we met dat geld?Daarvan kopen we af en toe wat extra in of rond ons huis gaan regelmatig in Thailand op vakantie en bezoeken andere steden.Het voordeel is als je goede afspraken maakt voor dat je hierheen verhuist dat je dan ongeacht de Thaise cultuur veel makkelijker samen het financiele gedeelte kunt beheersen.IK heb geluk mijn naam zegt het al dat mijn vrouw geen famili etc hoeft te onderhouden.Mensen moeten gewoon geven wat ze denken dat goed is en niet altijd zo zeuren over de negative kanten van een Thaise vrouw.Er zijn altijd meer goede vrouwen dan slechte in Thailand.En als een kroeg ganger bedrogen uitkomt is dat zijn eigen schuld want slapen moet je snachts toch?

 44. john mak zegt op

  ik heb een thaise vriending wonen in de isaan, heeft haar huis en een dochtertje, werkt niet. ik stuur haar iedere maand 20.000,– bath en zij kan hier van rondkomen met alle vaste lasten van het huis zoals water, electra etc en de sport voor haar dochter van 1 jaar.

  het hangt er dus vanaf wat iemand er mee doet, maar een ieder moet doen wat hij kan en wil.

 45. Willem P. zegt op

  Hangt er ook vanaf of ze werkt of niet. Mijn vriendin heeft een eigen shop in BKK en werkt 6 dagen per week. Daar verdient ze gemiddeld 30.000 baht mee. Na aftrek van haar huur (kamer, shop en levensonderhoudskosten etc.) houdt ze netto ongeveer 10.000 over. Ik maak maandelijks standaard 5000 over (is ongeveer de huur van haar kamer energie en water). Dus ze heeft 15000 te besteden aan dingen buiten eten en huur. En ze presteert het om makkelijk 8.000 tot 10.000 opzij te zetten omdat ze weinig vrije tijd heeft. Als ze een weekendje vrij wilt, dan maak ik wat extra over. Of recentelijk toen haar tv kapot ging heb ik de helft betaald. Ik denk dat die 12.000 niet overdreven veel is, maar zeker niet (te) weinig. Belangrijk is dat ze gewoon aan het werk gaat en ik vermoed dat ze dat niet doet en dan geef je meer uit. En als ze om zich heen zal kijken hebben zat anderen het veel moeilijker.

 46. BA zegt op

  Ik vind het ook nogal afhankelijk van wat je zelf als farang te besteden hebt. Als je het met een AOW moet doen dan is 10.000 zakgeld voor je vriendin veel. Als je 300.000 baht per maand verdient dan kan er wel wat af. Gaat er om dat je het voor jezelf verantwoorden kan, niet of dat een ander meer krijgt.

  Mijn vriendin krijgt ca. 20.000 baht, daarnaast heeft ze nog een baan, welke ca. 10.000 baht oplevert.

  Verder als we buiten de deur eten of uit gaan, dan betaal ik, maar ze weet ook dat voor elk ander item, benzine voor motorbikes, kleding enz niet bij mij hoeft aan te kloppen.

  • peter zegt op

   Ik denk dat je erg veel geluk moet hebben als je als Farang een Thai (se) vindt die bij je is en blijft om liefde.
   Ik woon nu zo’n 5 jaar in Thailand en heb sinds 3 jaar een partner waarvan ik zeker ben dat hij uit liefde bij mij is. Ik weet ook dat ik mij zeer gelukkig kan prijzen . Ik ken inmiddels zoveel farangs met Thaise partner waarbij ik echt medelijden met de farang heb. Ze Hebben zich vaak op de een of andere manier vastgewerkt. Bijvoorbeeld een huis gekocht waar ze niet zelf meer de baas zijn over hun eigendommen maar de hele familie zich overal mee bemoeid en vooral steeds druk uitoefent om geld van de farang los te peuteren. De druk wordt steeds groter omdat het nooit genoeg is. Zonder te vragen zie ik aan de gezichten van de farangs hoe ongelukkig ze zijn.
   Natuurlijk betaal ik de rekeningen ook als we uitgaan , gewoon omdat ik veel meer verdien dan hij. Niets mis mee. Ik krijg echter zoveel attenties en hij kan er maar niet genoeg van krijgen zijn vrije tijd met mij door te brengen. Ik wil met mij betoog niet zeggen dat het nooit goed gaat. Ik ken gelukkig ook paren die heel gelukkig zijn samen . Pas op als je aan een relatie begint en laat je niet te snel verleiden om grote investeringen te doen. 12000 baht lijkt mij meer dan voldoende. Veel geluk

 47. Chris zegt op

  mijn vriendin heft mijn bankpasje wanneer ik niet in thailand ben,
  leeft in Isaan ,samen met haar ouders ,
  en heft in 8 jaar niet eens 10.000 daaraf gehaald…..

 48. Mark Otten zegt op

  Ik woon (nog) in Nederland en maak elke maand 150 Euro naar mijn vriendin over. Zo’n 6500 Bath. Daar betaald zij haar huur van en haar eten. Verder werkt zij zelf voor haar extra inkomen. Je moet ze niet lui maken, door ze teveel geld te geven. (is mijn mening) Als ik over een paar jaar vertrek naar Thailand, wil ik 2 appartementen kopen voor de verhuur. De inkomsten zullen dan niet altijd hetzelfde zijn, dus zal zij toch ook werk moeten zoeken. Mijn vriendin snapt dat gelukkig en is zeker niet te lui om te werken.

 49. Mark Otten zegt op

  Ik weet niet waar jullie wonen, maar 12000 bath vind ik persoonlijk teveel, zeker als jij zelf ook nog eens alle vaste lasten betaald. Als ik in jouw schoenen stond, was het my way or the Highway.

 50. leen.egberts zegt op

  Koos je hoeft het niet over de balk te gooien,maar je schijnt het te kunnen missen.
  Als het een lieve zorgzame vrouw is,wat maakt het uit,je kunt het toch niet meenemen.
  Een verzorgingshuis in Nederland kost meer, dan krijg u zakgeld.
  Het is beter rijk te leven,dan rijk te sterven,het is niet alles goud wat blinkt.

  groetjes van een old men. Leen.

 51. carrot zegt op

  Afhankelijk van de persoonlijke relatie situatie (vriendin, partner of vrouw), voorziet 20.000 Baht in de noodzakelijke levensbehoeften uitgezonderd de extra kosten voor tandarts, verzekering en reparatie motorcycle/auto, kleding, etc.
  Daarbij komt de zorg voor de familie want de vrouw is en blijft een lid van de sociale “familie” gemeenschap. De morele druk die vanuit de familie op de vrouw wordt uitgeoefend om te “helpen” is zeer groot. Helpen reikt verder dan alleen de ouders maar ook het broertje dat dronken op de motorcycle een ongeluk veroorzaakt, een zusje van 14 die een babytje krijgt, en het nichtje die voortgezet onderwijs geniet en het schoolgeld niet kan betalen, etc.
  Een niet onbelangrijk feit is ook dat Thailand een consumptiemaatschappij is en vrouwen door de TV-reclamespotjes (elke 10 min.) kontinu bestookt worden met de laatste trends op het gebied van schoonheidsmiddelen, gadgets, auto’s, etc. Totaal is 40.000 Baht een redelijk bedrag om zonder al teveel onderlinge stress de maand door te komen. Voor nog eens 10.000 Baht meer heeft de farang een tevreden bestaan in het “Land of Smiles”.

 52. Moderator zegt op

  Bedankt voor de reacties, wij sluiten de reactiemogelijkheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website