Lezersvraag: Wijn invoeren in Thailand, wel of niet aangeven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 juli 2014

Beste lezers,

Ik kom een 5-tal keer per jaar op vakantie naar Thailand, en breng eigenlijk iedere keer wat voedsel, (speciale kazen, ham, truffels en dergelijke) mee, voor mijn vrienden die in Thailand wonen en die speciale producten niet zo vlot kunnen vinden.

Zo breng ik ook steeds een 5 tal flessen exclusieve franse wijn mee voor eigen gebruik. Tot voor kort had ik daar weinig of geen probleem mee bij het passeren van douane. De voorlaatste keer (in maart) had ik 7 flessen mee, ik nam mijn bagage bij interrnational departures in Chiang mai, en moest mij bagage laten x-rayen
gevolg: niet zo erg, maar ik moest 2 flessen achter laten, en mocht toch 5 flessen meenemen.

Ik las nu laatst op deze blog, de strengere invoerregels. Heeft iemand een idee, als ik gewoon naar de balie ‘iets aan te geven’ zou gaan, daar mijn flessen wijn zou aangeven hoeveel dit mij zou kosten, en hoe het tewerk gaat? Zou ik dan voldoende hebben aan een aankoopfactuur van mijn leverancier, met daarop de waarde van de flessen wijn/stuk om zo eventueel de invoertaksen te betalen, en hoeveel zou die dan bedragen?

Ik zou liever, een bepaald bedrag betalen, dan met een klein hartje de controle te passeren, om niet “gesnapt” te worden. Of moet ik dan maar in het vervolg geen wijnen en speciale bieren meer meebrengen? Ik laat u ook wel weten, dat het over tamelijk exclusieve wijnen gaat die in Thailand niet te krijgen zijn

Met vriendelijke groet,

Jean

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Wijn invoeren in Thailand, wel of niet aangeven?”

 1. Cornelis zegt op

  Belastingvrij mag je slechts 1 liter meenemen, zie de website van de Thaise douane:
  http://www.customs.go.th/wps/wcm/connect/custen/travellers/allowance+and+relief/allowancerelief

  Gelet op de op internet te vinden ervaringen m.b.t. zeer hoge boetes – onderstaande link toont er één van de vele – zou ik er niet te veel risico’s meenemen en dus hetzij niet meer dan 1 liter meenemen, hetzij het meerdere aangeven bij de douane. Wat je dan zou moeten betalen is niet terug te vinden, daarvoor zou je een e-mailtje naar het op de hierboven aangegeven pagina aangegeven e-mail informatie-adres van de douane moeten sturen.
  http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293916-i3687-k7216121-Do_NOT_Exceed_Duty_Free_Allowance_Lesson_Learned-Bangkok.html

 2. Christina zegt op

  Jean, waarom dat gesleep met flessen wijn Thailand is toch ook al ver met wijnen waarom probeer je dat niet een keer. En zoek uit waar je die andere speciale dingen kunt kopen misschien nog wel goedkoper en het bespaard je een hoop gesleep en een eventuele boete.

 3. Jack zegt op

  Beste Jean,

  Voor het invoeren van meer dan 1 liter alcoholische drank moet je een importvergunning van het “excise-department”. Deze is zeer moeilijk te verkrijgen.
  De invoerrechten voor wijn uit Frankrijk zijn ca. 20% en daarop komt ca. 200% accijns op.
  Een flesje wijn uit Frankrijk is daarom behoorlijk duur om te importeren in Thailand.
  Ik ontving enkele maanden geleden een Australisch rapport over wijnimport in Thailand.
  Tot mijn verbazing bleek hieruit dat van alle wijnimport 25% uit Frankrijk en 24% uit Australië afkomstig is.
  Ik zou deze heisa niet op mijn nek halen en op zoek gaan naar een importeur of distributeur van Franse wijnen.
  In Pattaya zit een groothandel SupprMitr en die heeft dure Franse wijnen (achter slot) in voorraad.
  Een andere oplossing is een pallet door een Thaise importeur uit Frankrijk in te voeren tegen een lage prijs ofwel gesplitste rekening.
  Als je het eerdergenoemde rapport wilt ontvangen geef je e-mailadres door.

  • jean zegt op

   Jack, ziehier mijn email
   olijfboom@pandora.be
   merci

 4. Harry zegt op

  Invoerrecht en accijns op wijn is krankzinnig hoog. In 1998 heb ik geprobeerd dat te importeren: dik 400%

  Ik zou een fles meenemen, en verder.. nix

 5. Davis zegt op

  Beste Jean, nam vroeger ook Franse chateauwijnen en kaas mee.

  De kaas speciaal verpakt en geseald voor in de bagage.
  Het invoeren van de wijn:
  Er is mij verteld bij de douane, dat je maar 4 liter wijn OF 1 liter alcohol mag invoeren. Ongeacht waar je het kocht; thuis om de hoek of in een duty free. Als ze je laten passeren met 5 flessen is dat volgens de regels; 5 x 75 cl = 375 cl. Dan zit je net niet aan de limiet van 4 liter per persoon.

  Bij Big C bv vind je Franse wijn, maar al helemaal geen (1er) grand cru’s. Vanaf 1.500 THB.
  Dat is 3 x de prijs en eigenlijk zijn het veredelde miswijnen (tafelwijn).
  Alternatieven: Australische chardonnays (witte wijn) en de geassembleerde cabernet/merlot (rood).

  In VTE, Laos, kan je goede tot zeer goede Franse wijn vinden.
  Maar daar zit je met hetzelfde, de douane.
  Een Laotiaanse kennis levert wijn tegen een kleine meerprijs (transportkost) vanuout VTE tot in een afgesproken punt in Nong Khai. Maar hoe zij dat doen bij de douane, zou het niet weten.

  Volg deze posting ook met interesse op, als iemand weet hoe je meer dan 5 flessen (dus 4 liter) kan invoeren. Vermoeden is dat het als privé persoon gewoon niet kan. Als handelaar misschien wel, maar dan ben je verder van huis, letterlijk en figuurlijk :~)

  • Cornelis zegt op

   Davis, de douane-website stelt glashelder dat je maar één liter vrij mag invoeren als reiziger. Zie link in mijn eerdere reactie.

   • Davis zegt op

    Inderdaad Cornelis. Heb dat degelijk gelezen.
    Het gaat hier over ‘duty free allowance’, dus hetgeen je koopt belastingvrij in de transit zone.
    En dus niet over wat er je ruimbagage steekt!
    Daar heb je namelijk wel al taks op betaald, bij aankoop.

    Zo neem ik buiten wijn, enkele sloffen Gitanes sigaretten mee voor persoonlijk gebruik. Met aankoop ticket waar de VAT op staat vermeld.

    Maar heb de douane over de wijnflessen aangeschreven, op hun ‘customs_clinic’-adres.
    Om uitsluitsel te krijgen want daarover gaat het hier. Benieuwd naar hun reactie daar op.

    Heb in 20 jaar daar nog geen problemen mee gehad, wacht nu wel op hun officiële reactie.
    Dus niet de taxfree aankopen maar de waren die je van thuis mee bracht via ruimbagage.

    • Cornelis zegt op

     Davis, mede vanuit m’n professionele achtergrond kan ik je vertellen dat je er toch echt naast zit: ‘dutyfree allowance’ slaat op aan reizigers toegestane invoer door die niet aan invoerrecht (duty) wordt onderworpen. Of een product ‘dutyfree’ is gekocht of niet is niet relevant voor Thailand.

     • Davis zegt op

      Beste Cornelis, bedankt voor je antwoord.

      Kan je dan ook uit je professionele ervaring vertellen wat de kosten of gevolgen zijn.
      Wanneer men de flessen – zoals voordien zonder probleem – meeneemt in de ruimbagage, en passeert bij de douane. Wat zijn met name de consequenties met de ‘strengere’ wetgeving. Dat zoeken we nu net uit.
      Dit is de initiële vraag, en had die graag beantwoord willen zien.
      Deze vraag werd gemaild naar het mailadres in jouw link, waarvoor dank, en kijk uit naar het antwoord.

      Ter bedenking, de invoerrechten op wijn zijn fenomenaal hoog, maar dat geldt alleen voor het invoeren ter commercieel doeleind, m.a.w. ter doorverkoop, om handel te drijven? Het moet toch mogelijk zijn om Franse wijn ten persoonlijke titel en verbruik ‘in te voeren’. Nu ja, zoals eerder gezegd, wacht het antwoord van de bevoegde instantie af. Dit dankzij jouw link :~) Ben benieuwd!

      Davis.

 6. Hemelsoet Roger zegt op

  Indertijd, nu 6 jaar geleden heb ik ‘n 12-tal flessen wijn en ‘n assortiment van bieren in 2 kratten, tesamen met mijn huisraad in ‘n container naar Thailand hier laten komen en daarbij geen enkel probleem gehad bij de invoer. Men had gewoon de container niet doorzocht. Dat bier en wijnen had ik niet aangegeven op de paklijst en zaten achterin de container. Dus als je zelf, of iemand weet die ‘n container naar hier gaat verschepen en de drank wil meenemen, zou dat ‘n goedkope oplossing kunnen zijn. 😉

 7. Cor Bouman zegt op

  Bij The Wine cellar in Hua Hin iun je hele exclusieve wijnen kopen, uiteraard duur en het is ook leuk om te gaan kijken bij de Hua Hin Hills wijnmakerij, lopen de olifanten soms tussen de druiven ranken.
  Ik weet niet of ze die winkel nog hebben in Village Market.

  Mvrgr.

  Cor

 8. henry zegt op

  Alle wijnen, hoe exclusief ze ook zijn, zijn in Thailand vlot verkrijgbaar

  Spijtig genoeg kunnen op Thailandblog geen foto’s geplaatst worden anders kon ik u foto’s laten zien van een Margaux 2006 en 2007; mouton Rothschild, Chateau Latour, Pouilly-Fuissén Sancere en champanges Dom ¨Pérignon, Laurent Perrier en Piper Heidsieck die gewoon in het rek liggen van mijn lokale Foodland supermarkt in Laksi. En dat is in een Thaise buurt met weinig of geen buitenlanders.
  .
  Moet wel wat Bahtjes meehebben want de prijzen kunnen oplopen tot 33 000 Baht voor een fles Mouton Rothschild.

  Als U in de hoofdstad bent raad ik u een bezoekje aan de wijnafdeling in Central Chidlom of Siam Paragon aan, die beslaat zelfs 2 etages. U vind daar een collectie wijnen die U niet voor mogelijk houd.
  Vergeet niet dat Bangkok het shopping paradijs is voor Aziaten, men komt van Singapore en Hong Kong om een weekendje te shoppen.

 9. Leo Th. zegt op

  Jean, maak er geen probleem van en neem in het vervolg niet meer dan 4 á 5 flessen wijn met je mee.
  Doe ik al jaren, 2 flessen oude vintage port, in Thailand al snel € 100,= per fles, 2 flessen champagne,
  eveneens peperduur in Thailand en soms 1 fles witte wijn, meestal een goede Chablis. Vaak koop ik dan op Schiphol ook nog een lekkere fles whisky van min. 12 jaar oud. En natuurlijk neem ik net als jij speciale kazen mee, altijd gevacumeerd. Elke keer opnieuw is de dag van aankomst sowieso een feestdag maar het openen en nuttigen van de champagne op de eerste dag verhoogt de feestvreugde in bijzondere mate.
  Proost!

  • Jean zegt op

   Leo, kweet het nu nog altyd niet wat ik moet doen, laatst had in 2 flesjes Westvleeteren 12 mee, en enkele flessen top bourgogne van roumier en coche
   Zaken die ik sowieso niet in thailand kan vinden
   Indien ik ze zou moeten achter laten aan douane, zou mijn hart echt bloeden, niet alleen om het financieel verlies, maar vooral om deze uiterst zeldzame flessen te moeten achterlaten..
   Enfin, kzie wel, kzal volgende keer 2 flessen meenemen, en eens echt uitleg gaan vragen in het bureau van de douaneambtenaren

   • Leo Th. zegt op

    Jean, ik zou het wel weten. Gewoon een paar flessen wijn van goede kwaliteit en van een redelijke prijs meenemen. Als je die onverhoopt moet inleveren dan is dat jammer maar meer ook niet. Van die top Bourgogne etc. zou ik lekker thuis in Nederland genieten. Wellicht ook beter voor het behoud van de kwaliteit, want de kou in het bagageruim zal de wijn sowieso geen goed doen.Zo ga je onbezorgd op reis en daar gaat het om.Je moet het natuurlijk zelf weten als je aan de douane uitleg wilt gaan vragen. Betwijfel of je er iets mee op schiet, Thaien veinzen vaak onwetendheid en wat bv. door de één wel geaccepteerd wordt , wordt door een ander weer moeilijk over gedaan. Bovendien houd ik er persoonlijk niet van de aandacht op mij te vestigen, en al helemaal niet van Thaise ambtenaren. Je weet maar nooit of dat nog eens in je nadeel kan uitpakken, zeker niet ,zoals je schrijft, wanneer je 5 maal per jaar naar Thailand reist.

    • Jean zegt op

     Leo,
     Met het gaan informeren bij de Thaise ambtenaar heb je ook een punt. Inderdaad best niet te veel aandacht vragen aan de ambtenaar, en een beetje low profile blijven…
     Heb een van de vorige keren ook al es wa extra aandacht van de douane officier, niks erg, maar hij keek toch wel es raar, omdat ik verleden jaar zoveel naar thailand kwam, en er terwijl ik was, ook ,nogal vaak enkele dagen naar de buurlanden ging, gewoon op uitstap, maar er beginnen zich toch al wel veel stempels in mijn paspoort op te stapelen.
     Mischien gewoon es weer een nieuwe pas aanvragen in belgie, en geen al te grote topwijnen mee te nemen, voor als ik dan toch enkele flessen moet achterlaten, het niet zo erg zou zijn.
     Kheb ondertussen wel al begrepen, dat om het echt goed en “officieel” te doen. Het ook nie zo simpel is.
     Als we met meerdere reizen, flessen vooraf wat beter verdelen onder elkaar… 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website