Lezersvraag: Werken in Thailand, welk visum heb ik nodig

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 december 2016

Beste lezers,

Ik las de vraag van iemand die in Thailand een bedrijf wil opstarten om daar te gaan werken. Ik onderzoek zelf ook de mogelijkheden om 6 maanden per jaar in Thailand te wonen en 6 maanden per jaar in Nederland.

In de periode dat ik in Thailand ben zou ik graag willen werken. Is dit wel mogelijk als ik dit doe vanuit mijn ZZP praktijk in Nederland?

Ik zou graag werkzaamheden willen gaan doen als het bouwen van websites voor Nederlandse opdrachtgevers en het organiseren van retraites in Thailand waarbij ik me richt op de Nederlandse markt.

Tegen die tijd kan ik (waarschijnlijk mijn visum verkrijgen via mijn zoon die dan de Thaise nationaliteit zal hebben.
En is het anders mogelijk om deze werkzaamheden te verrichten op grond van een ander visum?

Het Thaise visum en werk systeem blijft voor mij nog wat onoverzichtelijk. Ik hoop dan ook dat de lezer van dit blog me verder kan helpen.

Groetjes,

Sandra


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Werken in Thailand, welk visum heb ik nodig”

 1. Eric zegt op

  Hallo
  Visa en workpermit zijn volledig gescheiden, je kan een workpermit hebben en een normaa visum indien je om de 3 maand het land verlaat,maar een workpermit is altijd voor 1 jaar. Voor het bouwen van websites in NL zie ik het nut niet in van een workpermit. Wat je retraite betreft als je daar mee werkt heb je natuurlijk een werkvergunning nodig. Beloop dat niet zelf, ga naar een bekwame lokale advocaten kantoor en die organiseren alles voor jouw.

 2. Petervz zegt op

  Beste Sandra, een werkvergunning kan je alleen verkrijgen op basis van een functie binnen een thaise firma. Op basis van zzp kan dat dus niet.
  Wanneer je in Thailand bent kan je gerust thuis achter de computer werken voor nederlandse opdrachtgevers, zolang je daarvoor in Nederland wordt betaald. Werken voor Thaise opdrachtgevers kan alleen als je thaise firma start en daar dan bij indienst treedt. (Dwz Een company limited, met thaise partner(s), minimaal 2 mlj kapitaal & 4 thaise werknemers per werkvergunning).

  Voor thaise visa adviseer ik je het visum dossier te raadplegen.

  • chris zegt op

   1. je kunt ook een werkvergunning krijgen voor een buitenlandse firma maar dat zijn dan wel grote of voor de economie belangrijke bedrijven, zoals bv. grote hotels.
   2. werken = werken. Dat geldt ook voor digital nomads. Ik weet dat het gedaan wordt maar het is – naar de letter van de wet – illegaal in Thailand. Je loopt dus risico, zeker nu de regering alles controleert dat via internet gebeurt. Dat geldt nu nog voor onwelgevallige postings maar men zal ook zeker gaan uitzoeken wat buitenlanders (‘potentiele terroristen’) hier uitspoken via internet.

 3. Sandra zegt op

  Dank voor de opheldering dat een visum en workpermit los van elkaar staan.

  Het lijkt erop dat het geven van retraites toch een stuk ingewikkelder is.
  Ik zie het voor me dat ik een aantal maanden per jaar aan ongeveer 5 deelnemers een retraite aanbied van 1 of 2 weken. Hierbij zal ik geen hoge inkomsten gaan krijgen en niet veel personeel nodig gaan hebben. Hooguit iemand die kookt (en dan nog volgens de Chinese Geneeskunde principes).
  Ik vraag me nog wel af ik wel onder de Thaise wetgeving val als ik deze retraites aanbied vanuit een Nederlands bedrijfje (nog opstarten).

  Meest ideaal zie ik dat ik 6 maanden per jaar in Nederland werk als ZZP-er (TCM therapeut en websitebouwer) en 6 maanden per jaar in Thailand (TCM/Zen retraites en websitebouwer)

  Overigens zijn dit allemaal nog toekomstplannen. Ik ben nu nog in opleiding…
  Maar ik zie dit wel als een manier om ooit uit mijn WAO te komen…

  Thailand blijft in ieder geval roepen! (heb er tussen 1996 en 2000 gewoond)

 4. henry zegt op

  U mag in Thailand helemaalniey achter uw PC werken zonder werkvergunning. Zelfs als dat voor buitenlandse opdrachtgevers en men betaald word op een buitenlandse rekening.

 5. henry zegt op

  Ik vrees dat u het niet begrijpt. Zonder werkvergunning mag u inThailand geen enkele activiteit uitvoeren, al of niet betaald. Dus ook geen vrijwilligerswerk, of intellectuele arbeid.

 6. Sandra zegt op

  Het is mij duidelijk Henry.

  Ik heb 4 jaar als vrijwilliger in Thailand gewerkt en zelfs 1 maand als betaalde medewerker. Ik weet de route die ik in dat geval moet volgen als ik in Thailand wil werken bij een Thais bedrijf of daar een bedrijf wil opstarten.

  Wat mij echter niet duidelijk was, was de regelgeving als ik niet voor een Thais, maar voor een Nederlands bedrijf werkzaam ben. Ik begrijp uit jullie reacties dat ik ook dan geheel onder de Thaise regelgeving val.

  De vorige keer dat ik (uiteindelijk voor 1 maand) betaald werk verrichte was dat voor Tui (reisorganisatie) en een lokale reisorganisatie gerund door een Engelsman. Hiervoor had ik destijds wel toestemming om te werken. De werkvergunning werd door mijn werkgever geregeld. Omdat dit dus een buitenlandse werkgever betrof kreeg ik het vermoeden dat hier andere regels voor golden.

  Ik ben voornemend komende maand de Thaise ambassade in Nederland te bezoeken (voor het regelen van de Thaise nationaliteit voor mijn zoon) en het aanvragen van een visum. Ik zal deze vraag dan ook daar ter sprake brengen en uitleg vragen hoe ik aan een werkvergunning kan komen.

  Mijn werk/woon plannen duren nog een aantal jaren voordat ik die zal kunnen gaan uitvoeren. Ik heb dus nog alle tijd om alles uit te zoeken en aan te vragen.

  Dank voor jullie meedenken!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website