Werken in Thailand, kan dat?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
23 juli 2018

De redactie van Thailandblog krijgt regelmatig vragen van lezers over de mogelijkheid om te gaan werken in Thailand. Wij kunnen over het antwoord vrij kort zijn: ‘niet mogelijk, tenzij’.  Dat tenzij is gesloten deur die op een hele kleine kier staat. In 99% van alle gevallen is het namelijk niet mogelijk om te gaan werken in Thailand. 

En vergis je niet. Thailand is erg streng als het gaat om het afgeven van werkvergunningen. Werken zonder werkvergunning in Thailand is dan ook strafbaar en kan leiden tot arrestatie en deportatie.

Om je nogmaals te wijzen op alle haken en ogen, staat hieronder de tekst van de Nederlandse ambassade in Bangkok over werken in Thailand.


Werken in Thailand

Thailand is voor veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat velen graag wat langer in dit land zouden willen verblijven en op zoek gaan naar een baan. Het vinden van werk ligt voor een niet Thais onderdaan in Thailand veel minder voor de hand dan velen denken. De Ambassade wordt daarom regelmatig om advies gevraagd.

Visum

Om een werkvergunning te kunnen aanvragen in Thailand dient u te beschikken over een non-immigrant visum. De Thaise Ambassade kan u informeren over Thaise visa procedures

Werkvergunning

Als u in Thailand wilt werken dan dient u te beschikken over een werkvergunning. Dat geldt tevens voor onbetaald werken. Ook vrijwilligers dienen dus te beschikken over een werkvergunning. Een werkvergunning kan alleen worden aangevraagd door de werkgever, en is functie gerelateerd. Lang niet ieder Thais bedrijf of organisatie kan een werkvergunning verkrijgen voor een niet-Thais onderdaan en lang niet alle functies komen voor een werkvergunning in aanmerking. De meest recente Thaise regelgeving met betrekking tot werkvergunningen kunt u rechts downloaden.

Werkvergunningen kunnen op de volgende locaties in Thailand worden aangevraagd.

Alien Occupational Control Division
Department of Employment
Ministry of Labour and Social Welfare
Mit – Maitree Road, Dindaeng, Bangkok 10400
Tel.: 02 245 2745

One Stop Service Center for Visa and Work Permit
Department of Employment
3rd Floor, Krisada Plaza Building
207 Ratchadapisek Road
Dindaeng, Huaykwang, Bangkok 10310

Of bij provinciale kantoren van het Department of Employment.

Kwalificaties

U dient in de regel over voldoende kwalificaties te beschikken voor de functie waarvoor een werkvergunning kan worden aangevraagd. Daarnaast dient het een functie te zijn die niet eenvoudig door een Thaise onderdaan kan worden ingevuld.

De realiteit is dat het voor iemand met weinig werkervaring, zonder een noodzakelijk specialisme, of met weinig (werk)ervaring met Thailand, erg moeilijk is om in aanmerking voor een functie met werkvergunning. Een uitzondering daarop is wellicht het onderwijs, zoals het geven van Engelse les. Een voorwaarde voor een docent Engels is natuurlijk wel dat men de Engelse taal goed beheerst en beschikt over de benodigde onderwijscertificaten, kortom u moet een bevoegd leerrkracht zijn en dat kunnen aantonen.

Waar vindt U vacatures

In de twee Engelstalige dagbladen (Bangkok Post en The Nation) staan af en toe vacatures die tevens beschikbaar zijn voor niet Thaise onderdanen. Dit zijn meestal functies in het onderwijs, hotelmanagement en senior management functies bij grotere bedrijven.

De website van de Nederlands Thaise kamer van koophandel kent een job-webboard. Of U kunt zoeken op een van de volgende job-websites van Thailand.

Bron: Nederlandse Ambassade Bangkok

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website