Werken in een vestiging van een multinational in Bangkok?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 december 2018

Beste lezers,

Ik werk voor een grote multinational met vestigingen over de hele wereld. Ik werk zelf voor de vestiging in Nederland, maar zou graag in (en niet voor) de vestiging in Bangkok willen werken. Dus niet in dienst van de Bangkok vestiging, maar in dienst blijven van de Nederlandse vestiging. En gewoon in Nederland belasting betalen. In feite gebruik ik alleen “office space”.

Heeft iemand hier ervaring mee? En moet deze tijdelijke overplaatsing dan door de Nederlandse vestiging geregeld worden met de autoriteiten in Thailand of door de Thaise vestiging?

Alvast bedankt.

Groet,

Ed

6 reacties op “Werken in een vestiging van een multinational in Bangkok?”

 1. Sjaak S zegt op

  Dat lijkt me toch eerder een vraag die je aan jouw bedrijf moet stellen, denk je niet? Mijn bedrijf had, toen ik er werkte, bij ieder land waar het een bureau had lokale en niet lokale mensen werken. De niet lokalen kregen een goed salaris, omdat ze als expat een extra compensatie kregen in de vorm van een woning en buitengewoon salaris. Dus wat jij aan je bedrijf moet vragen is of een behoefte eraan bestaat dat ze jou als duurdere kracht in Thailand werk kunnen laten doen, waarvoor ze geen goedkopere Thaise werknemer kunnen gebruiken.

 2. Jacob zegt op

  Indien je in Thailand komt werken dan is er een werkvergunning nodig, een van de voorwaarden daarvoor is dat je een salaris verdiend en daarover je belasting hier afdraagt.
  De belastingtarieven hier zijn gunstiger dus waarom zou je in NL willen blijven betalen
  Als je denkt aan sociale voorziening of latere AOW dan kan je jezelf daar persoonlijk aanmelden
  Voor eventuele belastingvoordelen bij eigen huis of wat dan ook, kan je een gedeelte van je salaris in NL laten uitbetalen, 50-50 of hoe dan ook. Kwestie van rekenen

  Het gros van de expats uitgezonden door de grotere multinationals werkt zoals Shell etc. behouden hun salaris in NL en krijgen een toeslag/ toeslagen als aangehaald door Sjaak S.
  Op je eigen verzoek sta je wat minder sterk voor dergelijke eisen.

  Succes

  • Rob Tha Mai zegt op

   Wel een werkpermit halen. Als je meer dan 90 dagen buiten Nederland werkt, en je salaris in Nederland uitbetaald krijgt, is dit belastingvrij. Wel opgeven in verband met de AOW en Ziektekosten en WW.
   In Thailand opgeven je levenskosten handgeld wat je krijgt en eventueel de huur van het huis en of auto.

 3. Wilbar zegt op

  Ed, je zou ook eerst even kunnen uitzoeken of Nederland een belastingverdrag heeft met Thailand. In heel veel gevallen is er een 183-dagen grens (half jaar). Als je dan langer dan 183 dagen per kalenderjaar in een ander land werkt dan ben je daar belasting verschuldigd. Zoek ook eens even uit of je je dan wel of niet moet uitschrijven. Dat heeft nogal wat consequenties. Neem contact op met je werkgever !

 4. Barry zegt op

  Hoi Ed,

  Ik werk zelf ook voor een grote multinational met vestigingen in Thailand. Bij mijn werkgever is het beste om een expat contract te krijgen, het salaris is zeer goed met allerlei aanvullingen voor huisvesting, ziektekostenverzekering, autohuur, vliegtickets om in Nederland familie te bezoeken etc.
  Pensioenopbouw gaat gewoon door in Nederland + AOW opbouw wordt door de werkgever apart betaald tijdens deze periode waardoor je geen 2% verliest voor ieder jaar dat je niet in Nederland gedomicilieerd bent.
  Helaas is het mij helaas nog niet gelukt om een expat contract in Thailand te krijgen. Ik vlieg 4 keer per jaar naar Thailand neem dan meestal 1 week vrij en werk dan een aantal weken ‘thuis’ vanuit Thailand, waardoor ik effectief een gedeelte van het jaar in Thailand verblijf.

  Ik heb het geluk dat mijn manager in Azië werkt. Het maakt hem niet uit of ik op kantoor in Nederland/thuis of ‘Thuis in Thailand’. Het is zelfs handig dat we dan bijna geen tijdzone verschil hebben, en mijn internetverbinding (TOT fiber/Nakhon Nayok, 1200 bath per maand) werkt perfect, net alsof ik van thuis werk ik Nederland.

  Let wel dat dit wellicht niet helemaal legaal is vanuit Thaise of Nederlandse wetgeving.

 5. Wim zegt op

  Ik heb 22 jaar geleden 10 weken in Thailand gewerkt voor een Nederlandse ketelbouwer, bij de jaaropgaaf paste mijn accountant de DENEKO regeling toe voor de belasting aftrek d.w.z. als je langer dan 45 dagen buiten Europa werkte kreeg je 30% van je loonbelasting terug, ik weet niet of deze regeling nog van toepassing maar het is een interessante vraag voor je accountant .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website