Lezersvraag: Werken en mijn toekomst in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 mei 2017

Beste lezers,

Korte introductie, ik woon ruim 8 jaar in Thailand en ben getrouwd met een Thaise. Sinds kort zit ik zonder werk. Ik had een eigen bedrijf in Nederland, wat ik vanuit hier (Thailand) kon regelen. Dit bedrijf heb ik verkocht, naja, het is overgenomen door mijn broer.

Ik ben pas 38 en heb dus nog een heel ‘werk’ leven voor de boeg. Mijn Thaise vrouw en ik hebben besloten dat wij in Thailand willen blijven. Alleen zit ik nu dus zonder werk.

Mijn Thaise schoonouders zijn van plan een guesthouse/homestay te bouwen, dit waren ze al van plan maar nu zit er iets meer vaart achter de plannen i.v.m. mijn situatie.

Ik heb een marriage visa maar geen work visa. Nu is mijn vraag hoe kan ik legaal meewerken in dit bedrijf?

Is het mogelijk dat mijn schoonouders door middel van hun bedrijf (het guesthouse) een work visa kunnen uitgeven? Of zijn er andere mogelijkheden? Bijvoorbeeld een x bedrag investeren in dit guesthouse?

Zelf heb ik het idee om in Nederland een bedrijfsnaam te registreren bij het KvK. Alle toerist aanvragen en hotel reserveringen die via de Nederlandse website of hotel reserveringssites lopen zou ik binnen dit bedrijf kunnen afhandelen. Alle boekingen binnen Thailand en overige landen kan dan via het bedrijf van mijn schoonouders.

Het bijkomend voordeel voor mij is dat ik mij hierdoor ook niet hoef uit te schrijven uit Nederland, ik werk immers (dan wel op afstand) in Nederland en betaal daar belasting etc.
En voor de Thaise overheid werk ik ook niet in Thailand.

Graag niet direct negatieve/afwijzende reacties, maar meedenkende reacties, tips of eigen ervaringen.

Groet,

Stefan

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Werken en mijn toekomst in Thailand”

 1. Petervz zegt op

  Beste Stefan,
  Om in Thailand in aanmerking te komen voor een werkvergunning zijn er een aantal eisen. Merk op dat er geen werkvisa bestaan, maar slechts verblijfsvergunningen (afgegeven door de immigratie) en werkvergunningen (afgegeven door het ministry of labour).

  Op basis van een guesthouse is het mogelijk een werkvergunning te verkrijgen indien:
  – Er een company limited bestaat met minimaal 2 miljoen geregistreerd kapitaal
  – er minimaal 4 thaise onderdanen in dienst zijn van deze company.
  Op basis van de werkvergunnibg kan ook de verblijfsperiode worden verlengd met telkens een jaar. Daar is dan nog een extra eis, namelijk dat de company je een salaris geeft van minimaal baht 50,000.- per maand, waarover belasting en sociale premies moeten zijn ingehouden.

  Let op dat de werkvergunning functie en plaats gebonden is. Een werkvergunning voor de functie manager zou kunnen, maar werkzaamheden achter een balie, accounting ed weer niet.

  Op basis van een nederlandse bv zal je nooit een thaise werkvergunning kunnen bekomen.

 2. Sjaak S zegt op

  Ingeschreven staan in Nederland en daar werken en belasting betalen zijn twee verschillende dingen. Jij kunt je alleen daar laten inschrijven waar jouw leven zich hoofdzakelijk afspeelt. Dat is dan Thailand. Je bent meer dan 8 maanden weg, dus moet je je laten uitschrijven.
  Dit geldt niet voor werk en belasting. Het geldt wel weer voor je belastingvoordeel: dat valt namelijk weg. Als je er al een had. Of je nu getrouwd bent of niet, je wordt als alleenstaand behandeld en valt dan ook in die belastinggroep. Je kunt niets van de belasting aftrekken, je krijgt geen vergoedingen niets.
  Het geheel komt in jouw nadeel, financieel dan gezien. Maar goed, gelukkig is het nog steeds, ondanks de val van de Euro en de stijging van de prijzen hier, goedkoper dan in Nederland.

  En zolang jij genoeg inkomen hebt (of zoals ik al elders schreef) je moet je kleine kapitaal drie maanden op een Thaise rekening hebben staan. Je kunt het nodige bedrag ook voor drie maanden lenen en betaalt er in de regel 5000 baht voor. Dit is niet illegaal, zoals sommigen misschien denken, want je volgt de regels van de wet. Dat er mensen zijn die dat bedrag nog niet eens op de bank hebben staan, maar met officieren van de immigratiedienst een deal maken, is een andere zaak. Dat is wel gevaarlijk en illegaal.

  Dus in principe hoef jij je geen zorgen te maken als je genoeg geld hebt om van te leven. Ik denk dat dit in jouw situatie wel lukt.

  Wat het soort visum betreft, je kunt naast je huwelijksvisum ook een werkvisum aanvragen. Kijk maar eens hier op Siam Legal: http://www.siam-legal.com/thailand-visa/Thailand-Marriage-Visa.php

  En doe je dat via Nederland, heb je het workvisum niet nodig.

  Kortom: er staat nauwelijks iets in de weg om je plannen waar te maken!

  • DD zegt op

   Betreft belasting betalen in Nederland is een hele simpele stelregel meer dan 183 dagen in Thailand betekent dat je niet meer belastingplichtig bent in Nederland. Het is geen keuzemogelijkheid maar een verplichting. Je kan dus ook niet vrijwillig toch wel belasting betalen in Nederland. De belastingdienst probeert je vaak wel aan een lijntje te houden maar daarbij dwingen ze je eigenlijk om de wet te overtreden, dus niet aan meewerken.

   • Sjaak S zegt op

    Ik denk niet dat dit klopt. Er is inderdaad geen keuze. Je betaalt in dat land belasting waar je je inkomen van krijgt. Vroeger was dat niet zo, toen werd gekeken waar je hoofdverblijfplaats was. Dat is echter iets van 10 jaar of meer geleden.
    Ik krijg mijn inkomen uit Duitsland en moet daar belasting betalen. Dat was ook zo toen ik in Nederland woonde. Hetzelfde geldt voor Thailand. Ik denk niet dat Nederland andere regels toepast. Dan had ik toch jarenlange conflicten moeten hebben gehad toen ik nog werkte. Ik was ook geen pendelaar. Wel was mijn werkplaats officieel in Frankfurt, maar woonplaats Landgraaf.

   • Kees 2 zegt op

    Niet waar: als je inkomen uit NL hebt, kan dat in NL belastbaar zijn, bijvoorbeeld als je een zaak hebt met “een vaste inrichting”, inkomen uit onroerend goed of bepaalde pensioen.

   • Rolf zegt op

    Niet waar. Ik woon en werk permanent in Thailand maar betaal wel degelijk belasting over de uitkering die ik van het UWV maandelijks ontvang.

 3. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1.Immigration beoordeelt visum aanvragen en keurt deze goed of af. Jij hebt al een visum omdat je officieel getrouwd bent.
  2. Het Ministerie van Werkgelegenheid beoordelt of je in aanmerking komt voor een work permit. Een arbeidscontract met een Thais bedrijf is niet voldoende. Je werkgever moet aantonen dat jouw werk niet gedaan kan worden door een Thaise burger. En moet tenminste 5 Thais in dienst hebben.
  3. Wat jij tot nu toe deed kan bestempeld worden als ‘digital nomad’. Dat is volgens de bedoeling van de wet niet toegestaan hoewel velen het doen en dit type werk niet expliciet is genoemd in de wet (kon ook niet want dat werk bestaat nog niet zo lang)
  4. Voor dispensatie van de regels middels invetsreingen moet je bij het Ministerie van Economische Zaken zijn maar je moet dan wel een giga bedrag investeren. Dat is niet van toepassing bij een klein resort.

  Wat te doen?
  1. als je aan de voorwaarden voldoet om je visum elk jaar te verlengen op basis van het feit dat je officieel getrouwd bent, is er volgens mij niks aan de hand.
  2. in dat geval kun je gewoon op zoek gaan naar werk waarvoor je een work permit kunt krijgen
  3.of wachten tot het resort tenminste 5 medewerkers heeft en dan een baan creeren (het online verkopen van het resort aan buitenlandse klanten) waarvan men oordeelt dat het werk niet door een Thai kan worden gedaan. (bv. vanwege het Engels, computerkennis, contracten met het buitenland, wetgeving op het gebied van belasting in anderec landen etc)
  4. waarom wil je in Nederland ingeschreven blijven? Probeer niet van twee walletjes te eten want op een geven ogenblik val je tussen wal en schip.

  • Rob V. zegt op

   Aanvulling op punt 4, ingeschreven staan in Nederland terwijl je in Thailand woont mag niet volgens de Nederlandse wet. Stefan had zich dus zo’n 7-8 jaar geleden moeten uitschrijven als inwoner:

   Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven?
   U moet zich laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u dan uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
   Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

   Dit is niet op te zeiken maar wel iets wat ik mee zou nemen in het opzetten van een bestendig toekomstplan om geen problemen met de Nederlandse of Thaise autoriteiten te krijgen.

   • DD zegt op

    Daarnaast zijn de controles op dit vlak ook steeds verder aan de gang. Alle registers van gemeenten, belastingen, banken, uitkeringen, pensioenen en zorgverleners hangen aan elkaar. Hierdoor zullen veel mensen door de mand vallen. Vergeet niet dat wanneer je door de mand valt met terugwerkende kracht ook je zorg verzekering wordt stop gezet en eventuele geclaimde kosten worden teruggevorderd.

    • Kees 2 zegt op

     Registers van banken en zorgverleners hangen volgens mij niet aan die van gemeenten et cetera.

     • DD zegt op

      Zorgverleners wordt al gebruik van gemaakt. Vergeet niet dat als je hier in het ziekenhuis terecht komt en ernstige situatie krijgt dat de verzekering direct wil weten wanneer je bent gekomen hoe vlucht enz. Kan je dat niet aantonen dan zijn direct de rapen gaar. Hiernaast houden ze sowieso de declaraties in de gaten.

      Maar advies verzekerd zijn door vals ingeschreven te zijn in NL terwijl je in Thailand woont is meer een soort schijn verzekering.

      Stel dat de verzekering zegt we gaan je in NL behandelen kom eerst maar terug. Lekker verhaal als je niet in NL woont maar in Thailand.

     • herne63 zegt op

      Weet ik niet. Omgekeerd wel. Toen ik eens al in het buitenland woonachtig was, heeft de gemeente bij zorgverzekeringen gecontroleerd of ik een zorgverzekering had. Had ik dus niet meer. Daaropvolgend werd ik dus ingeschreven bij een dure zorgverzekering en mocht ik dat bedrag eerst betalen alvorens bezwaar te maken. Wees voorzichtig met die opmerking, instanties delen steeds vaker gegevens met elkaar, zelfs met het buitenland en dat wordt nog erger.

     • Frans zegt op

      Zorgverzekeraars hebben online inzage in de BRP.
      Zolang de premie betaalt wordt zullen ze niet zo snel uit eigen beweging tot controleren van de gegevens overgaan.
      Als er moet worden uitgekeerd kan dat snel veranderen.

     • Sir Charles zegt op

      Daar zou ik maar niet zo zeker van zijn, ken enkele landgenoten die dachten slim te zijn met de gedachte ‘wie doet me wat’ echter nu aan een torenhoge schuld vastzitten met terugwerkende kracht.
      Bovendien besturingssystemen worden steeds innovatiever, welkom in het computertijdperk.

   • Pete de jong zegt op

    Rob/stefan
    Er is wel een mogelijkheid
    Je richt een bedrijf op in nederland indien je die nog niet heb
    Dit bedrijf adviseerd het thaise guesthouse voor de buitenlandse klanten bv
    Je betaald belasting enz in nederland over deze inkomsten .laat je elke maand een bedrag of 1 x paar jaar bv 5000 euro salaris uit betalen
    Hier betaal je eerst belasting over ,maar die krijg je weer terug
    Dan blijf je ingeschreven in nederland .aow opbouw ed
    Ziektekostenverzekering moet je uit indien je niet 4 maanden in nederland verblijf
    Dit kan het eerste jaar verschillen van maatschappy
    Je kan een ltd &co openen in .thailand met je vrouw 49% jouw ,1 % notaris ,50 % aandelen je vrouw of andere thai .
    Er moet bij de oprichting ltd even 500.000 bath op beide partners staan .
    Na oprichting kan je dat weer eraf halen om bv een guesthouse te bouwen ed of gewoon terug te stoten op je prive rek
    Geen gezeur verder .ja indien je dit in pattong ed doet zal de politie wel smeergeld willen
    Maar dat is zonder of met werkvergunnig ook
    Verder voor mij persoonlijk nog nooit problemen gehad

    • DD zegt op

     Pete,

     Je kan niet zomaar een bedrijf in Nederland openen als je er zelf niet woont. Technisch kan het wel maar als je zelf in Thailand woont dan verhuisd het bedrijf juridisch direct naar Thailand en ben je met je NL bedrijf in Thailand belastingplichtig.

     Adviseren dat hij in NL ingeschreven kan blijven is gewoon een heel stom advies wat gewoon niet kan. En de ziektenkosten verzekering hangt gewoon keihard aan het ingeschreven in NL vast staat niet los van elkaar.

     Uitschrijven in NL, bedrijf openen in Thailand is uiteraard gewoon mogelijk 49% aandelen van jou, 51% op je thaise vrouw en een andere derde verdeeld. Als je hierna totaal 4 Thaise werknemers in de company werkzaam hebt kan je ook een werkverguning aanvragen.

     • Pete de jong zegt op

      DD ,
      Stefan vraagd advies en niet gelijk ……

      Natuurlijk kan hij indien hij ingeschreven staat in ned een bedrijf hebben ,en ook bv 1 in thailand of waar dan ook
      En ingeschreven staan in het bevolkingsregister en niet in het ziekenfonds kan ook
      Wat dacht je van de vele nederlanders die werken en meer als 8 maanden dat doen of moeten
      Internatinale chauffeurs ,zeelieden ed
      Kortom dd niet gelijk zo kort door de bocht
      Geef ook gelijk aan dat hij zelf voor een ziektekostenverzekering moet zorgen als hij dat wilt
      De wet Ingeschreven staan in bevolkingsregister en de verplichte ziektefonds is nl
      Tegenstrijdig
      Gr pete
      Reageer normaal nooit ,maar ja

    • Rob V. zegt op

     Vanuit Nederland oogpunt is er geen mogelijkheid. Als je de wet BRP er op na slaat staat daar niets over een uitzondering indien je een bedrijf heb:

     ———
     Artikel 2.43
     1 De ingezetene die naar redelijke verwachting gedurende een jaar ten minste twee derde van de tijd buiten Nederland zal verblijven, doet bij het college van burgemeester en wethouders van de bijhoudingsgemeente voor zijn vertrek uit Nederland schriftelijk aangifte van vertrek. De aangiftetermijn vangt aan op de vijfde dag voor de dag van vertrek.
     2 De ingezetene doet in die aangifte mededeling van de gegevens over zijn vertrek en het volgende verblijf buiten Nederland.
     3 Ter uitvoering van het eerste lid verschijnt de ingezetene in persoon bij het college, indien:
     a. niet alle ingezetenen met hetzelfde woonadres de verplichting, bedoeld in het eerste lid, vervullen, of
     b. niet voor alle ingezetenen met hetzelfde woonadres de verplichting, bedoeld in het eerste lid, wordt vervuld.
     4 Een minderjarige verschijnt in persoon, tenzij alle ingezetenen met hetzelfde woonadres aangifte van vertrek doen of aangifte van vertrek voor hen wordt gedaan.
     5 Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent bijzondere gevallen waarin het eerste lid niet van toepassing is.
     ————-
     Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0033715/2015-09-01

     Simpelweg: als je in alle redelijkheid weet dat je langer dan 2/3 (8 maanden, hoeft niet aaneengesloten) in een jaar buiten NL woont dan moet je je binnen 5 dagen uit laten schrijven. Doe je dat niet dan ben je in overtreding van de Nederlandse wet BRP.

     • TheoB zegt op

      Artikel 2.43 van de Wet basisregistratie personen heeft gevolgen voor de ziektekostenverzekering EN de opbouw van AOW

      Lid 5 vind ik wel intrigerend.
      Welke zijn zoal de bijzondere gevallen waarin het eerste lid niet van toepassing is?
      Welke regels worden in die gevallen zoal gesteld bij algemene maatregel van bestuur?

      In Artikel 29 van de Nota van Toelichting bij Besluit BRP (Nota van toelichting bij Besluit BRP.pdf) staat, kort samengevat, dat het hier gaat om zeelieden met een (post)adres in NL die beroepsmatig langer dan 8 maanden, maar korter dan 2 jaar, in het buitenland zijn op een Nederlands schip.

 4. Frans zegt op

  Dat zou mooi zijn, in Nederland een eenmanszaak of VOF inschrijven, bijvoorbeeld met als bedrijfsactiviteit ‘het verrichten van research en het schrijven van teksten in Thailand, voor Nederlandstalige op Thailand gerichte websites en met name gericht op de Nederlandse markt, alsmede het werven en begeleiden van Nederlandstalige toeristen bij boekingsprocessen, een en ander in de meest ruime zin des woords’.
  Dat lijkt me in beginsel iets waar een Thai de expertise en taalkennis niet voor heeft, zodat een workpermit niet op voorhand is uitgesloten.
  Maar om een dergelijke bedrijfsvorm in Nederland ingeschreven te houden, dient er in Nederland op z’n minst een ‘vaste inrichting’ (VI) te zijn. Wat dat nou precies inhoudt, daar is heel veel jurisprudentie over, maar uitsluitend een geplaatste server, een garagebox als ‘bedrijfsruimte’ of een feitelijk niet gebruikt kantoor voldoen niet aan de eis.
  Een rechtspersoon (bijv. een BV) in Nederland lukt ook niet, want die heeft wettelijk haar zetel daar waar zich de leiding bevindt, en dat is in Thailand.
  Of uw veronderstelling dat het hebben van een bedrijf in Nederland impliceert dat u zich niet uit Nederland uit zou hoeven schrijven juist is (quod non in mijn ogen) doet dus niet ter zake, nu u feitelijk (en fiscaal) zult worden aangemerkt als een buitenlandse ondernemer.
  Gelet op uw verhaal had u zich volgens mij al lang moeten uitschrijven uit Nederland, met alle vervelende gevolgen van dien (denk aan de zorgverzekering).
  Ik besef dat er, in strijd met uw uitdrukkelijke verzoek, iets ontmoedigends in deze reactie zit, maar uitgaan van onjuiste uitgangspunten is uzelf voor de gek houden en daar komt u uiteindelijk ook niet verder mee.

 5. jowe zegt op

  Mooie plannen allemaal.
  Ik heb er velen zien komen en gaan.

  Probeer uw idee eens te starten bij: hoeveel klanten krijg ik per jaar.

  Eventueel eens wat proefbalonnetjes met een website o.i.d.

  Hou ook rekening met Laagseizoen.

  Wellicht dat de stappen van visa en permits na deze proefbalonnetjes niet meer nodig zijn.

  M.vr.gr.

 6. Davidoff zegt op

  Er zijn wel degelijk mogelijkheden. Al denk ik dat de kosten de baten overstijgen.
  Allereerst de werkvergunning onder een marriage visa dxtension (non-immigrant O) is mogelijk. Je hebt geen Non-Immigrant B nodig. Ten tweede een bedrijf oprichten hiervoor is eenvoudiger onder een “Marriage Visa” je hebt maar 1 miljoen geregistreerd kapitaal nodig en 2 werknemers. (Aandeelhouders uitgesloten). Het geregistreerd kapitaal hoeft maar voor 25% aangetoond te worden. Maar er moet wel bewezen worden dat aandeelhouders dit geld legaal verdiend hebben. Dus niet verkregen door een simpele overboeking naar de partners. Wat het meest eenvoudig is, om de grond en guesthouse onder te brengen in de onderneming. Dit levert ook nog eens. Belasting voordeel op en het geregistreerd kapitaal is daarmee afdoende bevestigd.
  Om dit alles via nederland te laten verlopen met behoud van Nederlandse recten en pljchten, is alleen een bedrijfs opzdt mogelijk waarin het bedrijf een detacherings vergunning aavraagd om personeel uit te zenden naar landen buiten de EU (met behoud van verzekeringen en AOW opbouw. Dit is zeer kostbaar, duurt lang en ingewikkeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website