Lezersvraag: Werk vinden in Thailand, maar het salaris?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 april 2018

Beste lezers,

Ik ben een Thai (vroeger geadopteerd geweest is teruggedraaid) die terug naar zijn geboorteland wil verhuizen en daar werk wil vinden. Hoe kan ik dit het beste gaan doen?

Ik heb veel ‘goede’ werk ervaring als kok in de horeca. Ik zie dat de lonen in Thailand zeer laag zijn! 15.000 Baht per maand? Daar gaat een ‘westerling’ toch niet 6 dagen voor werken?

Hoe zien de meeste mensen dit die de ‘Thai dream’ willen waarmaken?

BedanktSalaris

Groet,

Khun D


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Werk vinden in Thailand, maar het salaris?”

 1. Alex B zegt op

  Hi D,

  Het beste kun je solliciteren bij internationale hotels of restaurantketens. Ik kan me voorstellen dat een werknemer die Thai, Engels en wellicht Frans of Duits (?) spreekt meer waard is. Maar het salaris blijft, net als kosten voor het levensonderhoud in Thailand, aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in het westen. En omdat personeel zo goedkoop is, is er ook vaak een overvloed. Meer dan eens zie ik teveel personeel lopen in restaurants of hotels. Een laatste tip, je kunt wellicht beter kijken voor ketens met zaken op Koh Samui of Phuket. Hier zullen de lonen (maar ook kosten) hoger liggen dan elders in Thailand.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Voor de meeste westerlingen is het eenvoudig, die krijgen toch geen work permit in Thailand dus zullen zij het zonder inkomen uit werk in Thailand moeten rooien.
  Als je je zelf voldoende westerling vindt om voor 15.000 Baht geen 6 dagen per week te willen werken, heb je een vergelijkbaar probleem.

 3. Michel zegt op

  Het bedrag wat jij noemt is wat een Thai in een klein lokaal Thais vreetschuurtje verdient.
  Westerse koks in een westers restaurant verdienen behoorlijk meer.
  Niet wat je in Nederland verdient maar je levensonderhoud is ook behoorlijk minder dan in Nederland.
  Exacte bedragen kan ik niet noemen. Dat verschilt per restaurant en wat jouw ervaring en kunde is heel erg.
  Je zou eens bij verschillende restaurants en hotels/resorts kunnen informeren.

 4. specialiseren zegt op

  Als kok voor lokaal=Thais eten zal je het met nog minder moeten doen. En miljoenen echte Thai leven ervan, sommigen goed, de meesten met moeite.
  Elk voordeel dat wat zeldzaam is buit een echte Thai uit-in jouw geval dus bvb. buitenlandse talen spreken, hopelijk wat europees geworden plichtsbesef, en hopelijk (ook) goede kennis van bereiden van westers eten. Richt je dan op hotelketens die vooral westerlingen trekken. Veel houden zich bvb eerder et de miljoene ASEAN toeristen bezig.
  Als je nog volledig Thais pasprt etc. hebt, staan alle beroepen voor je open-bvb ook reisleider/tweetalig, hotelreceptie e.d. Maar ook dan mag je in je handjes knijpen als je boven de 20k/mnd uitkomt in salaris. Dan zal je vooal moeten concurreren met de duizenden expats die af en toe wat bijverdienen.

 5. Jasper zegt op

  Als je een Thais geboortebewijs hebt zou het geen probleem moeten zijn om via de Thaise ambassade een paspoort te krijgen. Vervolgens mag je gewoon aan het werk in je vaderland, zonder hindernissen.

  Als je familie hebt in Thailand zou ik overwegen om daar eerst eens bij langs te gaan, en mischien enkele maanden in Thailand door te brengen. Je zult waarschijnlijk merken dat het zelfs moeite kost om die 15,000 bij elkaar te verdienen, zeker als je Thais in woord en geschrift niet echt goed is.
  Van die 15,000 baht valt, zonder familie, niet echt normaal te leven, huur is al gauw 5000 baht per maand, airco kun je niet betalen en je moet heel simpel eten om uit te komen. En vooral NIET ziek worden!

  Ik wil je er ook op wijzen dat bij emigratie je je AOW opbouw van 2% per jaar verliest, en je zorgverzekering per direct stopt.

  Mijn advies: doe wat je hart je ingeeft, maar zonder financiele zekerheid ga je het er niet langdurig redden als je Nederlandse normen gewend bent.

  • Joop zegt op

   Michel, dan ben je toch echt niet op de hoogte.

   In een “lokaal vreetschuurtje” zeg maar een eenvoudig restaurantje in een van de toeristenplaatsen op Koh Samui (niet de goedkoopste plek in Thailand) verdienen de Thai in de keuken doorgaans 9.000 baht.

   Dat zijn doorgaans de startprijzen waar Khun D op moet gaan rekenen.

   Als Khun D zich daarvoor teveel “westerling” voelt, kan hij misschien maar beter in het Nederland blijven.

   • teun zegt op

    Dat is dus het minimum loon van TBH 300 per dag. Nou daar wil je toch niet voor wereken als half nederlander? Huur van apartementje (Kamer met toilet/douche is al gauw TBH 1500 – 2000 p/m.

    • Joop zegt op

     9.000 Baht is geen uitzonderlijk inkomen in Thailand.
     Ik schat dat 90% van de Thai dat inkomen heeft. En daarvan leeft.

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  Ook al eens gedacht dat, afhankelijk van je leeftijd, je misschien ook nog legerdienst moet doen ?
  Ik ken de juiste leeftijd niet tot wanneer je opgeroepen kan worden.
  Op het blog zijn er waarschijnlijk wel genoeg lezers met een Thaise zoon die je daar meer info over kunnen verschaffen.
  Toch misschien ook iets om rekening mee te houden.

 7. Dirk zegt op

  U geeft summiere gegevens om uw vraag deftig te kunnen beantwoorden.
  Als ex westerling en goede kok, zoals je zelf aangeeft, zou ik je aanraden zelf een zaak te starten.
  Dan heb je je inkomsten zelf in handen.
  Als je naar Thailand moet om te werken voor een baas kan je beter in Europa blijven.
  Ik wil nog wel even kwijt dat je best met een westerse mentaliteit werken.
  Van de anderen gaat voor elk restaurant dat geopend wordt een ander (of 2) weer dicht.

 8. Hans zegt op

  De vraagstelling is erg breed. Beantwoord dan eerste een aantal vragen:
  – In wat voor branche wil je werk?
  – Wat is je opleidingsniveau?
  – Wat is je talenkennis?
  – Spreek en schrijf je Thais?
  – Welke regio in Thailand?
  – Wat voor uitgavenspatroon ga je aanhouden?
  – AOW wordt stopgezet of je betaald ik meen maandelijks een aanvulling om het toch te behouden
  – Wat is überhaupt je leeftijd?
  – Werken Leisure en Hospitality kan betekenen 6 volle werkdagen wen er maar aan.
  – Wordt veel gewerkt op commissie
  – etc.. etc..

  Kortom wil je Thailand leven dan is money het belangrijkste.
  Met 15.000 baht wens ik je veel succes als het 35.000 wordt is het wat beter 50.000 is leuk en rond de 75.000 is het lekker.

 9. Rob zegt op

  Bezint voor ge begint! Een redelijk loon verdienen is in Thailand uitgesloten tenzij je tot de upperclass behoort. Je kan veel beter in Europa werken en sparen en op latere leeftijd, zodra je voldoende reserves hebt, naar Thailand gaan. Je bouwt inzake pensioen, etc helemaal niks op. Als je ziek zou worden, sta je nergens. En als je zes dagen per week moet werken dan heb je noch het geld noch de tijd om van alle leuke dingen die het land te bieden heeft, te genieten.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Rob,Helemaal mijn mening je gaat ook veel dingen,op die je nu reeds in Nederland rekenen en genieten kon verliezen.
   Uitgaande van de huidige situatie in Thailand,ga je inderdaad zeker in het begin niet meer verdienen dan de van jou genoemde 15.000 Baht.
   Bovendien bestaat er bij een eventueel verlies van dit inkomen, anders dan in Nederland,geen enkele sociale opvang die jou financieel verder helpt,
   Ook de ziekenzorg,die jij als Thai voor 30Baht per geval van de regering in aanspraak nemen kunt, staat een geen vergelijk met die verzorging die jij uit Nederland kent.
   Verder krijg je na de huidige Thaise stand,bij meestal verdere ontbrekende verzekeringen,na een leven van arbeid,van de Thaise regering, een maandelijks bedrag van ca 800 Baht,wat in geen vergelijk zou staan bij de pensioen mogelijkheden in Nederland,en het wettelijk AOW bedrag.
   Allemaal dingen die je goed afwegen moet,hetzij je bent zo vaderlandslievend,dat je dit allemaal in koop neemt.
   De meesten die je de raad zullen geven, dat het allemaal best mogelijk is,praten meestal vanuit een duidelijk ander financiële positie.

 10. chris zegt op

  Als je als Thai aan de slag gaat in Thailand gelden alle regels voor Thaise werknemers: social security (ziektekostenverzekering die na pensionering kan worden verlengd tegen relatief geringe kosten), geen werkvergunning nodig.
  Het salaris is eigenlijk in alle gevallen onderhandelbaar (er zijn geen CAO’s) en hangt dus af van opleiding, ervaring en jezelf goed ‘verkopen’, maar natuurlijk ook van het niveau van werkgever. Sommige werkgevers hebben ook een naar Nederlandse begrippen bescheiden penisoenregering. Ik ken koks die 20.000 Baht verdienen ( op mijn universiteit, in het restaurant van de faculteit hospitality management) maar ook die 100.000 Baht per maand verdienen (in een 5-sterren hotel). In internationale keukens is de voertaal Engels en niet Thai. Meertaligheid is een voordeel. En als je echt goed bent, een redelijk netwerk hebt opgebouwd kun je jezelf (en staf) verhuren om op feesten en partijen, of op prive-feestjes te komen koken. Je hoeft dus perse een eigen restaurant te hebben.

 11. maria zegt op

  Khun D,

  Ik heb je bericht gelezen en ik denk dat ik jou misschien kan helpen,maar daarvoor zou ik jou uitgebreider willen emailen met enkele vragen en aanbod.

  Gelieve me een emailtje te sturen naar pikejacky@gmail.com met jou emailadres en telefoonnummer indien mogelijk.

  Mvg,Maria

 12. teun zegt op

  Als je nu een goede baan hebt in NL zou ik die lekker houden. Ga eerst op vakantie naar Thailand en kijk goed rond. Sociale vangnetten zijn hier niet aanwezig. Dus gooi geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt.

 13. Wil zegt op

  Tip
  De Nederlandse sterrenkok Savelberg heeft ‘n toonaangevend restaurant in
  Bangkok,ik dacht in Silom.
  Idee om die even te benaderen!

  Groet en succes!

 14. john zoet zegt op

  vergeet niet dat er ook nog een dienstplicht is als je terug komt als Thai.

 15. AA zegt op

  Savelberg zit tegenover de Nederlandse ambassade op wireless road.
  Henk is een aardige man, en hij werkt iig al met een vrij jonge gozer (Nederlands) in de bediening/management.

  Savelberg is wel een restaurant met een ster dus je moet van goede huizen komen, maar als je ook Thai spreekt is het misschien van grote toegevoegde waarde daar. Ik geloof dat ze het moeilijk vonden om dingen goed te communiceren met de Thai.

 16. theoS zegt op

  Een “gewone” kok in een restaurant verdient al gauw Baht 1500- per dag. Sterren koks hebben veel en veel meer. Mijn zoon heeft een aantal maanden in verschillende restaurants gewerkt, als bijverdienste, toen hij nog naar school ging. Zodoende weet ik dat. De verschillende koks schools zeggen ook op hun websites dat een kok vinden voor onder de Baht 40000- p/mnd is onmogelijk.

 17. Joop zegt op

  Houd er ook rekening mee dat je hier ‘s avonds te horen krjgt dat je de volgende dag niet meer mag komen. Geen uitbetaling tot einde van de maand of zo hoor. Het stopt gewoon. Zonder opgave van reden.

  Thailand is Nederland niet. Ook niet een klein beetje.

  • Rob V. zegt op

   Terechte waarschuwing. Thailand is zwaar kapitalistisch. Na de revolutie van 1932 is het helaas misgegaan, even gloorde er hoop voor de arbeider maar net als voor de revolutie kwam de macht weer bij de Puajai (grote mensen). Vooral na de oorlog ging het mis onder Sarit (koude oorlog). Vakbonden en arbeidsrechten hebben het, op wat hopevolle oprispingen na, het nakijken gehad. Een simpele arbeider kan dus makkelijk uitgebuit worden door het kapitalistische systeem met gebrek aan rechten tot vandaag de dag aan toe. Je staat zo op straat met lege handen. Uiteraard zijn er goede werkgevers met het hart op de juiste plek maar je zult maar een verkeerde treffen die zich niet in de werknemer verplaatst of empathie heeft.

 18. John Chiang rai zegt op

  Blijf lekker in Nederland,of tenminste in Europa,en stuur later je eventuele kinderen op een goede school, waarvoor ze je eeuwig dankbaar zullen zijn.
  Timmer vlijtig aan je eigen loopbaan,en stel je zelf de vraag van teruggaan nog een keertje, als je in Europa de schaapjes op het droge hebt.
  Een kwalitatief goed leven,is overal op deze wereld alleen mogelijk met geld,en om dit te verdienen biedt Europa jou zeker meer mogelijkheden.
  Er zijn veel mensen in de huidige tijd,die voortdurend op Nederland lopen te mopperen,hoewel ze geen enkel realistisch vergelijk hebben,hoe het zou zijn als ze brood ergens anders verdienen moesten.
  Ik denk dat de meesten van deze mopperaars raar uit de was zouden kijken,als ze vanaf morgen,zonder verdere sociale voorzieningen, van 3 tot 500 Baht p/d leven moesten.
  Velen zouden het nog geen halfjaar uithouden,en op hangende pootjes terugkomen naar het land wat ze voor kort nog zo verduveld hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website