Beste lezers,

In 2009 ben ik in Thailand op vakantie geweest voor 4 weken, de allerlaatste dag van mijn vakantie ben ik erg ziek geworden, ik had namelijk Dengue opgelopen. Hierdoor heb ik een week in Bangkok in het ziekenhuis gelegen.

Desondanks heb ik zoveel genoten van Thailand dat ik volgende week samen met mijn vriendin voor 3 weken naar Thailand ga.

Nu schijnt het zo te zijn dat wanneer je een 2e keer Dengue krijg dit (levens)gevaarlijk kan zijn. Toch weerhoud mij dit er niet van om nog eens naar het schitterende Thailand te komen, maar wel ben ik extra voorzichtig.

Vandaar ook mijn vraag of iemand weet in welke gebieden ik een verhoogd risico heb om geprikt te kunnen worden door een mug met het Dengue virus.

Alvast bedankt voor de tips.

Groet, John

8 reacties op “Lezersvraag: In welke steden/gebieden in Thailand komt Dengue veel voor?”

 1. ed zegt op

  Graag hoor ik hier ook iets over.

 2. loe zegt op

  @John
  Ik woon op Koh Samui, ongeveer 9 jaar. Een aantal jaren geleden heb ik Dengue fever gehad. 4 dagen in het ziekenhuis en nog 14 dagen als een wrak, thuis op de bank. Ik ben niet bang, het voor een 2e keer te krijgen en ik geloof ook niet, dat dat levensbedreigend zou zijn, voor iemand die verder gezond is.
  Dengue komt in heel Thailand voor. Ook in stedelijke gebieden. Dus moeilijk te zeggen, waar je wel of niet heen moet. Ik zou me geen zorgen maken en lekker op vakantie gaan. Probeer zo weinig mogelijk gestoken te worden door muggen 🙂

 3. willem zegt op

  John,

  Thailand had vorig jaar te maken met een dengue epidemie. Het grootste aantal dengue gevallen in 20 jaar. Dit jaar is het gelukkig een stuk lager (-80%) maar het regenseizoen is nog niet voorbij.

  In tegenstelling tot de mug die malaria verspreid en vooral s’nachts actief is wordt dengue verspreid door een mug die juist gedurende de dag actief is. Met name in de 2 uur na zonsopgang en voor zonsondergang. Het dengue seizoen is met name in de regentijd van mei tot oktober. Verder komt dengue het meeste voor in gebieden waar veel mensen wonen.

  Vorig jaar was de grootste aantallen van dengue gemeld vanuit de regio’s rond Bangkok en Chiang Mai.

  Als je dengue maximaal wilt voorkomen en toch naar Thailand wilt dan zijn hier een aantal tips:

  Wearing long pants and long-sleeve shirts helps guard against mosquito bites, and consider using a mosquito repellant containing DEET when visiting places where dengue is endemic. Avoid areas with standing water and stay indoors in the morning until two hours after sunrise and at sunset to further reduce your risk of being bitten. To learn more, log on to http://www.cdc.gov/dengue/

 4. Albert zegt op

  Denque heb je in meerdere vormen, soorten, ik geloof 4.
  Denque op zich is niet ongevaarlijk maar kan inderdaad gevaarlijker worden als je deze nogmaals krijgt.
  Voor degene waarmee je besmet bent geweest ben je nu zo goed als immuun maar niet voor de andere 3 soorten.
  Besmetting kun je voorkomen door te voorkomen dat je gestoken wordt of het gebied te vermijden.
  Nu nog uitzoeken welke waar voorkomt 🙂

 5. Marc zegt op

  Even opzoeken via internet, er staat bv veel info in wikipedia. Mijn thaise vrouw heeft het in haar leven (31 jaar) slechts 2 x opgelopen. Er bestaan namelijk 5 verschillende dengue virussen. Als je door muggen met verschillende virussen geprikt wordt is het risico voor complicaties hoger. Mensen die zwak zijn en niet verzorgd worden kunnen er aan sterven. Meestal komt het wel in orde als het goed in de gaten gehouden wordt. Belangrijk is voorzorgen te nemen als je in een risicogebied komt. Anti muggenspray met 30 % DEET, muskietennet boven je slaapplaats, enz. Er is de laatste jaren een grote verhoging van het aantal dengue gevallen in de streek. Succes voor je reis.

  Marc

 6. erik zegt op

  Overal waar muggen zijn. Dus in heel Thailand. Malaria idem dito.

  In de droge tijd wat minder in de Isan maar door irrigatie komt daar ook ‘staand’ water in de rijstvelden en krijg je muggen. Dus bescherm je in het hele land in ieder jaargetijde. Want je zult zien, net als er geen dengue heerst heerst er malaria. of japanese encephalitis, of elephantiasis.

 7. NicoB zegt op

  John,
  De gegeven adviezen zijn duidelijk.
  Ik voeg er aan toe, dat het mogelijk is je nog wat meer te beveiligen.
  Zie de site http://jimhumble.org, daar kun je zien dat deze organisatie het malaria virus weet te doden binnen 24 uur, zie de video aldaar inzake malaria.
  Er wordt controversieel over gedacht, dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.
  Als je preventief iets zou willen doen, dan gebruik je het beschreven middel als onderhoudsdosis onder de 60 jaar een paar keer in de week 3 druppels geaktiveerde MMS1, boven de 60 jaar 6 druppels per dag, als je besmet bent zou dit middel dat elimineren.
  Ook kun je dit middel meenemen en zodra je maar denk dat je denque hebt gebruik het volgens de regels en zoekt verder professionele hulp.
  Verdiep je in de website inzake het hoe wat en waar, als het je wat lijkt, dan gebruik je dat als extra.
  Sukses.
  NicoB

 8. John zegt op

  Dank allen voor jullie tips.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website