Lezersvraag: Welke regels gelden er voor het meenemen van as op een vlucht?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 april 2018

Beste lezers,

Weten jullie misschien welke weg ik moet bewandelen om toestemming te krijgen om as in een urn mee te nemen met een Etiad vlucht naar Bangkok, vanuit Dusseldorf.

Alvast hartelijk dank voor de moeite.

Groet,

Petula


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Welke regels gelden er voor het meenemen van as op een vlucht?”

 1. Rob V. zegt op

  Heb je een speciale urn? Eentje met een deksel die eenmalig te openen is en niet meer hersluitbaar. Toen ik de as van mijn vrouw ging halen bij het crematorium (2015) gaf ik aan dat de urn mee moest in het vliegtuig. Daarop regelde ze een speciale urn met zo’n dekseltje. Bij het boeken van de vlucht (toen nog China Airlines) heb ik aangegeven dat ik een urn had. Dit werdt genoteerd en was verder geen probleem. Bij het inchecken uiteraard de urn laten zien en mee in de handbagage. Voor de zekerheid had ik ook het steentje uit de oven met het crematie nummer en de documenten van het crematorium en overlijden mee. Maar daar keek op Schiphol en Suvarnapoem niemand naar. De luchtvaartmaatschappij niet en de beveiliging of douane ook niet.

  Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij rn eat hun huisregels zijn.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Bij de meeste maatschappijen staan de regels wel op hun website vermeld maar uitgerekend bij Etihad willen ze je graag alle zorg uit handen nemen en bieden ze speciale arrangementen aan, waar verder niet over uitgeweid wordt.
  https://www.etihadcargo.com/en-ae/productandservices/added-value-products/addedvalueservices.html/REPATRIATIONSERVICES

  • Cornelis zegt op

   Die arrangementen lijken alleen te worden aangeboden voor repatriatie van de stoffelijke resten van in de Verenigde Arabische Emiraten overledenen.

   • Fransamsterdam zegt op

    Zou kunnen. Bij de andere maatschappijen kun je soms kiezen om het als handbagage mee te nemen, soms niet. Het moet wel in een urn die de maximummaten niet overschrijdt. Meestal moet het in een urn van ‘doorscanbaar’ materiaal. Sommige maatschappijen vragen een verklaring van de uitvaartmaatschappij erbij en sommigen een overlijdensakte.
    Wat Etihad precies eist kan ik niet vinden.

 3. samee zegt op

  gewoon in een goed afgesloten urn in je koffer stoppen. De koffer inchecken. Klaar.

  • Christina zegt op

   Zou ik niet adviseren ivm scannen koffer. Gewoon aangeven van te voren bij vliegtuig maatschappij Papieren mee .
   Dan heb je ook geen problemen. Weet uit ervaring zo is onze geliefde tante op haar laatste vliegreis geweest. In een grote tas handbaggage aangeven op Schiphol. En in het vliegtuig kreeg ze een apart plaatsje je wilt toch niet dat ze uit het baggage rek valt gelukkig is daar veel om gelachen.

   • Rob V. zegt op

    Mee eens Christina. De douane en/of beveiliging moet de inhoud kunnen controleren. Dus een urn die röntgenstralen doorlaat en een niet hersluitbaar deksel om aan te tonen dat er geen gesjoemel is geweest (lees: verboden waar zoals drugs of explosieven in de urn).

    Overdreven? Misschien heeft Samee geluk gehad (en de duim-omhogers) en kwam hij probleemloos van A naar B. Maar je wilt denk ik niet dat je pech hebt en gelazer krijgt op de luchthaven (urn omkeren ivm cobtrole monster door douane bijvoorbeeld of een boete ivm niet aangeven).

    Ik zou dus een speciale urn met papieren in orde brengen en contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of dit aangeven bij het boeken van de ticket.

 4. henk zegt op

  Ik ben er 6 jaar geleden mee bezig geweest.

  Ik ben dus bij het crematorium begonnen met doorgeven wat we met de as willen doen: meenemen naar Thailand dus.

  Aan het crematorium heb ik dit doorgegeven en zij zouden ervoor zorgen. Ongeveer 4 weken na de crematie, mocht ik de as komen halen, inclusief de papieren. De as was opgeborgen in een verzegelde asbus en mocht absoluut niet geopend worden, voordat het in Thailand was aangekomen. De asbus zelf stelde niet zoveel voor en misschien wilde ik wel een mooiere asbus aanschaffen, maar dat kan in Thailand net zo goed en veel goedkoper.

  Het document voor de douane was in het Engels. Dat was mooi, dan hoefde ik het niet te laten vertalen voor de Thaise douane. De dag dat ik de as en de papieren ophaalde, had ik mij voorgenomen om ook gelijk mijn visum voor Thailand te regelen en dan kon ik daar gelijk navragen of dat document zo voldoende is. Zodat ik op de dag van vertrek niet voor verrassingen kom te staan op Schiphol.

  Het document bleek nog niet te voldoen. Ik moest het eerst op het ministerie van Buitenlandse Zaken laten legaliseren. Voordat het ministerie dit kon doen, moest eerst de ondertekening van de begrafenisondernemer door de Kamer van Koophandel worden gelegaliseerd. Bij de Kamer van Koophandel was ik snel klaar. Stond binnen 5 minuten weer buiten en slechts €10,50 armer weer buiten. Hierna weer terug naar Buitenlandse Zaken waar voor €20 het door de Kamer van Koophandel gelegaliseerde document werd gelegaliseerd door Buitenlandze Zaken. Hierna weer naar de Thaise ambassade waar het ook werd gelegaliseerd. Dit kostte dan weer €30 en 2 dagen later kon het dan opgehaald worden. En toen had ik een document waarmee ik met de overblijfselen langs de douane van Nederland en Thailand kon.

  Mijn vriendin vertrok een paar dagen eerder dan mij naar Thailand, En zij nam de as mee. Uiteraard bij het inchecken gevraagd of we de as nog speciaal moesten aangeven bij een overheidsinstantie of de vliegmaatschappij. Maar dat was niet nodig. En ook in Thailand is niets noemenswaardigs te melden over het overbrengen van de as. Gewoon meenemen in zo’n geval met de vereiste documenten in de handbagage is voldoende.

  • Rob V. zegt op

   Beste Henk, vergelijkbaar met mijn ervaring. Al had ik geen documenten van de Thaise ambassade specifiek van het crematorium. Wel moest ik bij de Thaise ambassade in Den Haag zijn om het noodlottig overlijden van mijn lieve vrouw aan te geven. Die vroegen om een Engelstalige overlijdensverklaring van de Nederlandse gemeente (dat had mijn uitvaart ondernemer geregeld), een verklaring van het ziekenhuis met doodsoorzaak en een bevestiging van het crematorium. Die 3 dingen zijn door de ambassade gelegaliseerd en haar overlijden doorgeven aan de instanties in Thailand. Die (Engelstalige) papieren, hoewel dus niet direct betrekking hebbend op de urn/crematie had ik bij me. Maar niemand die daar verder naar vroeg. Maar liever dat dan dat iemand papieren wil zien die je niet hebt.

   Nb: dit is uit het hoofd. Excuses als ik een detail fout heb.

 5. Maurice zegt op

  Bij het afhalen bij het crematorium gewoon aangeven. Je krijgt dan een internationaal (Engels) document mee die je bij douane eventueel nodig hebt. Verder een standaard kunststof urn laten verzegelen. Vervoer gebeurt vaak en maatschappijen weten er mee om te gaan. Wel even aangeven van te voren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website