Stel u voor, je leert een leuke Thaise dame kennen in Thailand, jullie zien het zitten om samen een toekomst uit te bouwen, jullie trouwen en ze verhuist naar Nederland of België nadat alle administratieve rompslomp van het huwelijk en de migratie achter de rug is.

En dan na de periode van de lange afstand relatie met veel reisjes heen en weer tussen Thailand en Europa begint het dagelijkse leven: je vrouw wil in België/Nederland een job vinden. En komt dan de vraag in mij op: welke beroepen zijn realistisch om uit te oefenen voor Thaise dames in onze lage landen? Beroepen die voor de hand liggen lijken mij:

 • Thaise massage
 • poetsvrouw
 • kamermeisje hotel
 • ontbijtruimte hotel
 • werken in (Thais) restaurant in de zaal
 • werken in (Thais) restaurant in de keuken
 • barhulp in Thais cafe of ander cafe
 • verkoop Thais eten op Thaise evenementen of op markten
 • verkoop/import Thaise producten (de mogelijkheden zijn daar heel beperkt denk ik)
 • kapster
 • productiearbeidster

Hele leuke specifieke beroepen die mogelijk zijn maar waar heel weinig werk in te vinden is:

 • leerkracht Thaise taal
 • vertaler/tolk Thais – Nederlands
 • administratie op Thaise ambassade/consulaat

Beroepen die een internationaal karakter hebben waar ze tamelijk snel aan de slag kunnen zijn de volgende:

 • IT/software programmeur
 • webmaster
 • wetenschappelijke research
 • stewardess

Beroepen waar ik denk nog opleiding zal nodig voor zijn, zijn de volgende. Maar aangezien de vraag naar deze profielen zo groot is op de arbeidsmarkt voorzien de overheid en de bedrijven veel opleiding met zelfs financiële ondersteuning tijdens je opleiding:

 • verpleegster
 • bejaardenverzorging
 • boekhouden/accountant

en dan als voorlaatste:

 • apotheker
 • arts/huisarts/specialist
 • advocaat
 • ingenieurs
 • managers
 • vastgoedmakelaars

en om af te sluiten nog iets speciaal:

Muzikant/producer/DJ, Thailand heeft erg veel mensen die in de muziekwereld werken. Natuurlijk iets heel specifiek waar weinig werk in is maar wel iets heel leuk.

En welke beroepen zijn haast onmogelijk? Waar een wil is, is een weg. Maar ze zullen wel erg moeten doorbijten om in deze beroepen hun weg te vinden.

 • leerkracht in het lager onderwijs
 • redactie

Wat baart mij ook een beetje zorgen om het verhaal af te sluiten. iemand die in Thailand bv. leerkracht was en hier bij ons iets helemaal anders moet doen omdat ze anders geen werk vind, dat die na 3 jaar zegt. “Ik heb het gehad, het lukt hier niet, ik voel mij daar helemaal niet goed bij, ik ga terug naar Thailand. Ik wil iets doen waarvoor ik gestudeerd heb.”

Welke ervaringen hebben de lezers van Thailandblog hiermee? Graag jullie reacties, gaan jullie akkoord met wat ik schrijf? Heb je nog zaken waar ik niet aan gedacht heb? Wat zijn jullie persoonlijke ervaringen? Hoe zien jullie het? Ik zoek vooral advies/ideeën voor vrouwen met een bachelor/master/phd achtergrond.

Groet,

Luka


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersinzending: Welke beroepen kunnen Thaise dames uitoefenen in België/Nederland?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Eigenlijk geeft u zelf al een – tamelijk utopisch – antwoord op de vraag.
  Die bachelor/master/phd achtergrond moet je niet serieus nemen. Dat stelt in Thailand echt helemaal niets voor en voor zover ik weet worden de diploma’s als zodanig in Nederland ook niet erkend.
  Je wordt dus in Nederland als ongeschoold beschouwd en meer dan een beroep voor ongeschoolden zit er niet in.
  Uw opsomming is van elke realiteitszin gespeend.

  • fred zegt op

   En dan spreken we nog niet over de taalachterstand.

  • Peter zegt op

   Sorry Frans,

   Het is niet algemeen dat de Thaise universiteiten niet veel voorstellen. Mijn vrouw heeft een Bachelor en een Master van een goed bekend staande universiteit uit Bangkok. Wij wonen in Duitsland en hebben haar “bullen” laten erkennen in Duitsland. Er bestaan lijsten waarop de “kwaliteits”-universiteiten staan en de universiteit waar mijn vrouw heeft gestudeerd wordt als gelijkwaardig gewaardeerd hierin Duitsland.
   De volgende stap is het klaarstomen om een geschikte baan te vinden wat begint bij het beheersen van de taal, waar wij nu mee bezig zijn

 2. fred zegt op

  Eerlijk gezegd moet ik nog altijd de eerste relatie tegenkomen met een Farang en een Thaise dame die of een universitair diploma heeft of welstellende ouders. Ik moet nog altijd de eerste farang tegenkomen die zegt mijn vriendin haar ouders hebben een hotel of zijn beiden arts of ingenieur.
  Ik ben een beetje overtuigd dat een Thaise dame alleen en enkel een relatie aangaat met een westerling als ze de bodem van de put hebben bereikt.
  Ze zullen wel bestaan maar het is een heel kleine minderheid naar mijn bescheiden mening. Trouwens verliefdheid is hier niet direct op hetzelfde gebaseerd als bij ons…..er is altijd wel dat ietsje meer bij dat een vereiste is.

  • Jan van Dusschoten zegt op

   De bodem van de put is wellicht wat overdreven. Een enkele dame, heer zal nog wel verliefd kunnen worden op een jonge aantrekkelijke farang boy. Maar in essentie heeft u gelijk natuurlijk. Status verhogend is een relatie met een farang alles behalve in Thailand Doe je het toch dan moet het rendement opleveren. Grote huizen, onderhoud schoonfamilie, opleiding kinderen uit eerdere verbintenissen enz. Toch geloof ik dat er nog best verbintenissen zijn die voortkomen uit ware liefde! De mijne? Of ook een illusie?

   • Bert zegt op

    Zou het in de rest van het grote dierenbos anders zijn?
    Ik durf gerust te stellen dat onze relatie berust op liefde.
    Heb nooit mijn familie moeten onderhouden, heb hun wel eens geholpen, maar dat is dan op mijn verzoek. Wij zijn al ruim 25 jaar samen en hebben er nog 25 te gaan hoop ik.

   • chris zegt op

    Nog vergeten:
    Een oud-collega, een Engelsman, is getrouwd met eenThaise lerares (middelbare school); een Duitse vriend is getrouwd met een Thais die een BBA in informatica heeft; de oudste prinses van dit land was getrouwd met een Amerikaan.
    Nu ik er goed over nadenk, ken ik geen enkele buitenlander die in Bangkok woont en getrouwd is met een Thaise vrouw/man die niet gestudeerd heeft en/of uit een arme (lees: boeren-)familie komt.

   • Jasper zegt op

    Wat een aperte onzin. Nadat mijn Cambodiaanse !! vrouw en ik getrouwd zijn is haar status in onze Thaise stad enorm verhoogd. Wat nooit gebeurde: we worden nu bij etentjes bij voormalige bazen uitgenodigd, we zijn vrienden met notabelen in de stad, we hebben connecties met het gemeentehuis, de politie, ga zo maar door.
    Men weet: de Farang heeft geld, geld is status, status is vriendschap op zijn Thais.
    En dat levert ons voortdurend allerlei voordeel op.

  • chris zegt op

   Moeten we toch eens afspreken. Mijn vrouw heeft een bachelor diploma in engineering en is sinds 10 jaar de general manager van een middelgroot bouwbedrijf met ook buitenlandse aandeelhouders. Mijn collega Laurent is getrouwd met een Thaise mevrouw die een MBA heeft en na ambassadeur voor Thaiand te zijn geweest bij de EU in Brussel en in Senegal nu hoofd is van de diplomatieke afdeling op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zeg maar van alle ambbassadeurs van Thailand.
   En onze vrouwen zijn echt niet de enigen.

   • Arjan zegt op

    Bravo! Laat dit een les zijn voor degenen die hier met grote regelmaat, wellicht onbewust en/of onbedoeld, maar toch zeer generaliserend en laatdunkend doen over Thaise vrouwen in het algemeen, en Thaise vrouwen die een relatie hebben met farang mannen in het bijzonder. Het plaatsvervangende schaamrood stijgt me hier regelmatig naar de kaken.

    Ik ben het eens met veel reageerders dat Luka wellicht een te rooskleurig beeld heeft van de mogelijkheden van veel Thaise dames in Nederland maar het kan geen kwaad om je te realiseren dat wat we zelf in onze omgeving waarnemen niet altijd maatgevend hoeft te zijn voor een hele groep.

    Ja, de meeste Thaise vrouwen die naar het Westen komen voor een relatie met een man zijn laaggeschoold en hebben problemen met de taal, want die overgang is echt heel groot voor ze (zoals dat voor ons andersom ook het geval zou zijn). Ook mijn vriendin is laaggeschoold maar heeft, door haar doorzettingsvermogen, ambitie en intelligentie zichzelf weten te ontwikkelen, en groeit nog steeds. Veel is afhankelijk van de eigen instelling maar ook van de mentaliteit van de man; voor veel mannen hoeft het allemaal niet en is het eigenlijk maar beter dat zo’n “vrouwtje” zich niet teveel ontwikkelt en misschien wat “te wijs” wordt…

   • Peter zegt op

    Nee, laat ik het netjes zeggen: Dat ze daar werkt zegt niks over het Thaise opleidingsniveau, dat dit goed zou moeten zijn.
    Eerlijk, iedereen is hier toch naar de Univercity geweest?
    Maar ik zeg ook niet dat ze achterlijk is, iemand moet de functie krijgen.

    • rori zegt op

     Peter dit is een vreemde opmerking. Zoals ik jou reactie lees vind ik het nogal degenererend.

     Het is echt niet zo dat iedereen zo maar een baan krijgt. Ook in Thailand geld wel degelijk dat je over kwaliteiten moet beschikken wil je een baan op niveau krijgen.

     Ik heb in Nederland lesgegeven op een HTS. Ook ik weet dat er studenten zijn die ik NOOIT maar dan ook echt NOOIT bij mij op een bedrijf aan zou nemen terwijl ze toch een diploma hebben.

     Heb zelf bij een grote multinational gewerkt. Het hoofd engineering ter plekke kwam uit de “familie” na drie jaar “gefunctioneerd” te hebben gepromoveerd naar hoofd onderhoud van een kleinere dependance om het vak te leren.

     Dus graag niet generaliseren en laagdunkend doen over thaise niveaus en kwaliteiten.

     Overal vind je goede en slechte voorbeelden.

     Doe ook eens aan zelfreflectie naar nederland toe en begin met de politiek.
     a. Pechthold staat boven de wet. Van Rey word veroordeelt.
     b. D66 voor referenda. Als we niet stemmen zoals het moet word het versneld weer afgeschaft.
     c. Geen geld voor wao-ers, zieken en aow-ers maar wel 1.4 miljard voor amerikaanse investeerders.
     d. Waarom na 70 jaar onze goudreserve nog steeds in de USA? Het is in gijzeling namelijk.
     e. Ik ken meer nederlandse dames van plezier dan thaise.
     f.??

  • Bert Meijrrs zegt op

   ik geloof dat u naar alle waarschijlijkheid een zeer teleurstellende relatie achter de rug heeft

  • brabantman zegt op

   Ik denk dat u toch een beter om u heen moet kijken en wellicht verder dan de barwereld.
   Ben al jaren gehuwd met een vrouw die assoc.professor is in een bekend BKK ziekenhuis.
   Duidelijk dus niet iemand, hetgeen u zo markant duidt, die de bodem van de put heeft bereikt.
   Hoe noemt men dit ook weer, o ja vooringenomenheid!

  • Ruud zegt op

   Fred dan ga je toch wat beter moeten rondkijken denk ik, mn vrouw heeft een universitair diploma en haar ouders zijn zeer welstellend, volgens mij heb jij geen inkomen van pakweg 300.000baht/maand 😉

 3. Rob V. zegt op

  Mogen (ongehuwden) heren ook mee doen? Niet alle Thaise immigranten zijn vrouw of gehuwd.
  De Thaise Bachelor en Master degrees worden hier normaliter niet als zodanig geaccepteerd dus veelal moeten ook de Thaise dames en heren onderaan de ladder beginnen in bijvoorbeeld de horeca of schoonmaak. Dat is niet altijd even makkelijk als je gewent bent aan bijvoorbeeld kantoorwerk. Vergeet ook de taalbarriere niet. Zelfs met goede werkervaring en veel kennis sta je dan flink op achterstand als je een hogere functie wilt vervullen in een Nederlands sprekende omgeving.

  • l.lagemaat zegt op

   Je kunt ze natuurlijk ook een internationale opleiding aanbieden, zodat ze niet in de schoonmaak e.d. moeten beginnen.

 4. Peterdongsing zegt op

  Heel veel zal afhankelijk zijn van de manier/niveau van de beheersing van de Nederlandse taal. Persoonlijk ken ik in m’n omgeving in Nederland diverse Thaise dames die een betaalde baan hebben. Enkele spreken zo beperkt of slecht Nederlands dat ik ze moeilijk, of slechts met geconcentreerd luisteren kan verstaan. De ene maakt vakantiehuisjes schoon en de andere plukt appels en peren in het seizoen, daar buiten tomaten in een kas. Ik ken ik iemand die amper 2 jaar hier is en het Nederlands bijna zo goed als ik beheers. Zij heeft een leuke baan bij een kapsalon. Volgens mij zit het in eerste instantie duidelijk in de taal beheersing.

 5. samee zegt op

  Paar jaar geleden een onderzoek naar geweest.
  Van de internationale relaties gaan de relaties waarvan beide partners laag geschoold zijn gemiddeld het langst goed.

 6. Nik zegt op

  De taal leren en in de politiek gaan. Geen opleiding voor nodig.

 7. jan scheys zegt op

  in tegenstelling tot Filipijnse dames die goed Engels spreken is het voor Thaise dames niet gemakkelijk om een goede job te vinden.
  dus poetsvrouw of hulp in hotel en thaise restaurants kan een uitkomst bieden…
  ik ken er ook eentje die in de zomer heel goed in haar job als aardbeiplukster is omdat Thaise dames gemakkelijk gehurkt kunnen werken!

 8. rori zegt op

  Ik ken een paar thaise welke in nederland en belgie wel iets van het leven hebben gemaakt.
  Een straat van mij vandaan woont een stel hij nederlander zij thaise.

  Medio 2004 naar nederland gekomen.
  In Thailand werkte zij op een universiteit in Bangkok.
  In Nederland ingeburgerd binnen 6 maanden.
  Met haar PHD ingeschreven op een Hogeschool.
  In twee en en half jaar cum laude afgestudeerd in civiele techniek.
  Daarna in 3 jaar haar universitaire diploma gehaald en gaan werken bij een nederlands architectenburo.

  Nu daar nog steeds werkzaam voor 3 dagen in de week.

  Hoe zo gaat het slecht?

 9. George zegt op

  Als je als partner wilt investeren is veel mogelijk ook voor in Thaland beperkt geschoolden. Mijn intussen ex partner heeft na 6 maanden taalles achtereenvolgens MBO 1 (1 jaar) MBO 2 (1 jaar) MBO 3 in 2 en een half jaar gevolgd en afgerond in de richting financiele administratie. Daaran ook nog MBO 4 gedaan maar niet afgerond. Nieuwe partner … geen focus meer .Het hele traject duurde bijna 7 jaar van komst in NL tot wat een MBO 4 diploma had kunnen zijn. Ze heeft wel een vaste baan bij de Bijenkorf. Met mijn nieuwe Filipijnse partner heb ik hetzelfde traject voor ondanks dat ze daar maar 2 jaar vervolgonderwijs heeft gevolgd. Investeren niet te lang in taaltraining maar gewoon met de basis van het MBO beginnen en dan kun je zlefs naar MBO 4 naar het HBO. Diploma’s Nederlandse verliezen na 3 jaar heel veel van hun marktwaarde als ze niet gebruikt zijn. Voor buitenlandse diploma’s geldt dit nog sterker. Diploma waardering door het Nuffic is en farce als het niet recent behaald is en er iets in een vergelijkbare (studie) richting mee gedaan wordt. Ik ben werkadviseur en loonwaarde expert en weet wat er speelt op de arbeidsmarkt. Veel mesnen verspiullen hun tijd in taalcursussen met het idee dat ze dan hoger onderwijs kunnen gaan volgen.

 10. René zegt op

  Ik denk dat sommige beroepen voor Thaise mevrouwen die vermeld staan in de lijst eerder wishfull thinking zijn dan reëel.
  Maar er schijnt weinig nood te zijn: zelf ben ik al langere tijd zoekende naar een kokkin voor een echte job in ons restaurant in België Heist op den Berg…. niks te vinden. Hoefe zelfs nog niet eens Nederlands te kennen wel engels verstaan. Als er een kandidate is, dan hoor ik dit heel graag van de redactie.

 11. mertens alfons zegt op

  allemaal mooi,maar in mijn vriendenkring(minstens tien die ik ken!)kent amper de helft die hier al een tiental jaren wonen onze taal,hoe kunnen ze dan werk vinden vraag ik mij steeds af,ja sommige hebben een goede sponsor hier en dan is ‘t niet nodig,maar toch hebben ze graag een extra centje meer hoor!de fout ligt ook vaak bij de man zelf!,probeer tenminste in belgie de taal te spreken ,inplaats steeds engels te gebruiken!

 12. Stefaan zegt op

  Thaise mensen vinden hier moeilijk werk door
  Taal
  Vereiste diploma’s
  Werkdruk/werktempo

  Ik ken geen Thaise mensen die aan de fabrieksband staan.

  Ik ken een Thaise dame van in de veertig die een Universitair diploma Politieke Wetenschappen heeft. Bij haar intensieve cursus Nederlands was ze na de eerste module niet geslaagd. Ze vond het moeilijker dan haar universitair diploma …
  Ik besef wel dat de Nederlands taal moeilijk is voor Thai/Aziaten gezien veel klanken ongekend zijn.

 13. Jurjen zegt op

  Mijn ervaring met mijn Thaise ex-vrouw uit de Isaan: zij was afgestudeerd aan de staatsuniversiteit Khon Kaen als docent wiskunde. Zij heeft slechts één jaar les kunnen geven in Thailand, daarna is zij in 2006 naar mij toe verhuisd in Nederland. Hier is zij binnen 5 jaar ingeburgerd en geneutraliseerd tot Nederlandse.
  Haar Thaise staatsdiploma werd hier in Nederland één op één gewaardeerd. Hierdoor kon zij hier in Nederland lesgeven in de onderbouw op een HAVO VWO. Alleen het pedagogische deel bleek een struikelblok. Als zij één jaar aantoonbaar full time les kon geven, dan werd het pedagogische deel ook toegekend. Helaas bleek dit in de praktijk ook een stuikelblok: een lieve, zachtaardige, kleine vrouw voor de klas, vol met grote, mondige, opstandige en brutale pubers was een ongelijke strijd. Stilte graag, jassen uit, petten af, telefoons weg. Vaak kwam zij thuis met tranen in de ogen omdat de leerlingen lelijk deden of slechte resultaten haalden, wat uiteraard de schuld was van de docent. Helaas is zij toch gestopt met lesgeven, en doet ze nu hoogopgeleid productiewerk.
  Wat ik wil aangeven is, dat het wel degelijk mogelijk is om een goede diploma waardering te krijgen.
  Voor wiskunde in ieder geval wel.

 14. chris zegt op

  Welke banen voor een Thaise vrouw die in Nederland woont geschikt zijn, hangt af van drie soorten voorwaarden:
  1. de kwalificaties die een werkgever stelt aan de persoon die de baan moet vervullen. In veel gevallen, maar niet in alle, is het (enigermate) beheersen van de Nederlandse taal een vereiste. Echter, op de universiteit waar ik werkte in Nederland had ik buitenlandse collega’s die absoluut geen Nederlands spraken. Was ook niet perse nodig wanneer al het onderwijs en alle vergaderingen in het Engels zijn. De werkster van mijn moeder komt uit Afghanistan en kan zich in het Nederlands verstaanbaar maken. Meer niet.
  2. de kwalificaties van de Thaise vouw en/of de motivatie om aan die kwalificaties te voldoen door middel van aanvullende opleidingen;
  3. de aan- of afwezigheid van de stimulans van de partner om werk te vinden cq een opleiding te gaan volgen om aan werk te komen.

 15. Antonius zegt op

  Beste mensen,

  leulk al die reactie;s en commentaren. Maar laten we het verhaal eens omdraaien. Wat zijn de kansen van een Belg of Nederlander in Thailand. Ik denk dat de meeste in Thailand leven van uitkering, pensioen eo eigen vermogen.Ik denk dat een Thaise werkgever niet op ons zit te wachten, Of denkt u hier anders over?

  Verder wens ik allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2018

  Groet Antonius

  • chris zegt op

   beste Antonius,
   Er zijn hier in Thailand echt duzienden buitenlanders aan het werk, ook Belgen en Nederlanders. Bij internationale bedrijven, veel minder bij bedrijven met Thaise eigenaren maar in het onderwijs en ook als vrijwilliger. En een aantal is zelfstandig ondernemer of digital nomad.
   En ook hier geldt: het spreken van de Thaise taal is een voordeel maar bij sommige banen geen noodzaak; voor sommige banen is het een voordeel dat je buitenlander bent en het enthousiasme van je partner speelt ook een rol.
   Er is wel een belangrijk verschil: de Belg of Nederlander die hier werkt gaat er in bijna alle gevallen (met uitzondering van degenen die nog een arbeidscontract hebben met westerse voorwaarden) fiks op acheruit in geld en sociale voorzieningen: salaris, vakantiedagen, inleveren AOW, geen pensioenopbouw, geen sociale uitkeringen om maar een paar zaken te noemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website