Wel of geen geestenhuisje?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 februari 2022

Beste lezers,

Mijn vriendin laat in fases een huis bouwen. Ze zit nu dicht bij de laatste fase. Ik vroeg haar laatst, dan komt er zeker ook zo’n geestenhuis die je overal ziet? Nee, zei ze. Vond ze niet nodig. Ik heb geprobeerd een toelichting te krijgen maar ze was niet erg spraakzaam.

Weet iemand wanneer je nu wel of niet een geestenhuis plaats? Is dat alleen maar bijgeloof of spelen er ook andere zaken?

Groet,

Ruud

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

11 reacties op “Wel of geen geestenhuisje?”

 1. Rob V. zegt op

  Ik denk niet dat er veel meer te zeggen valt dan dat het van haar niet hoeft. Zo’n huisje heeft zijn oorsprong in het animisme, het geloof in geesten en dat deze tevreden gehouden moeten worden om onheil af te wenden. Dat is in Thailand later vermengd met boeddhisme, brahmanisme etc. tot een creatieve mengelmoes waardoor alles al snel het stempel “boeddhistisch iets” krijgen. Laat nou ook in Thailand het geloof en bijgeloof minder worden dan vroeger. Dus je lief kan er denk niet meer van maken dat ze niet in al die geestesverering gelooft en dus niet zo hoeft. Niet iedereen kan of wil uitleggen waarom ze ergens niet of niet langer in geloven, er zijn belangrijke zaken niet?

  Maar 95% van de Thai zijn toch Boeddhist, gemengd met al die andere invloeden?? Ja, de staat noteert van de inwoners het geloof en dat is haast standaard “boeddhist”. Aangeven dat je eigenlijk geen boeddhist meer bent, kan scheven ogen geven. Ga er maar vanuit dat voor meer en meer inwoners het meer een cultuur dan een geloof dingetje is geworden (eigenlijk alleen nog meedoen met bepaalde festiviteiten) etc. Je kan die modernisering zonde vinden, een verlies. Niets laat je om de traditionele opvattingen zelf te omarmen. Als jij wel graag zo’n huisje wil en dagelijks van voedsel en drank, sigaartje enzo wilt voorzien valt daar vast over te praten met je lief. 🙂

  NB: in het Thai noemen we zo’n huisje ศาล (saan, met stijgende toon). De rechtbank noemen we in het Thai ook zo.

 2. Gino zegt op

  Ik heb hier, na goedkeuring van mijn schoonouders, een huis gebouwd op hun domein. Veel keuze van de juiste inplanting was er niet, integendeel.

  In samenspraak met mijn echtgenote hadden we een plan ontworpen en hebben we echt moeten passen en meten om er toch nog iets deftigs van te maken. De reden: Het onderkomen van Boeddha staat midden in de tuin ingeplant en belemmerde onze vrijheid.

  Ik heb destijds meerdere malen bijna gesmeekt om dit gedrocht te verplaatsen (ik wilde zelfs alles bekostigen) doch zonder resultaat. Boeddha is heilig en aan zijn huis mocht niet geraakt worden.

  Onze woning werd naar de hoek verbannen, we moesten zelfs op ruime afstand van het befaamde geestenhuis blijven.

  Het ergste vond ik dan nog dat Boeddha’s geestenhuis vroeger wel op een andere plaats stond. Moesten ze de oude situatie willen herstellen haden we een veel ruimere woning kunnen bouwen. Maar ja, het mocht niet baten.

  • Rob V. zegt op

   Boeddha? Die is al een tijdje dood en met het bereiken van de verlichting kan hij per definitie geen geest zijn. Geen Thai die denkt dat Boeddha met dat huisje te maken heeft. Nee, in het huisje woont de lokale huisgeest(en). Het bouwen van een huis hen al verstoord, en daarom bouw je een klein huisje en verzorg je ze goed om geen wrok te ontvangen. Verplaatsen van dat huisje zou de rust van de geest kunnen verstoren, dus liever niet, nee zo’n huisje moet eigenlijk beter zijn dan het voormalig onderkomen van de geest en daarna regelmatig goed verzorgd worden om onheil niet op je af te roepen.

   • Tino Kuis zegt op

    Dat is waar, Rob V. Maar ik weet uit ervaring dat Thais tegen buitenlanders alles maar ‘boeddhistisch’ noemen, huwelijk, het nieuwjaar en geesteshuisjes. Maakt meer indruk op die buitenlanders. Boeddha is Geloof, geesten zijn bijgeloof.

 3. khun moo zegt op

  Persoonlijk denk ik niet dat het niet plaatsen van een geesteshuisje iets te maken zou het met een modernisatie.

  Ik denk dat de vriendin in het verleden en wellicht ook nog in het heden , onprettige dromen of voorspellingen gehad heeft , die te maken gehad hebben met zo’n geesteshuisje, waar zoals de naam al aangeeft een geest zijn onderdak heeft.

  De gemiddelde Thai is zeer bijgelovig en ziet overal voortekenen in.
  Wanneer mijn vrouw weer eens een nare droom gehad heeft , draagt ze ‘s nachts de amulette van haar overleden moeder.

  Wellicht is je vriendin van mening dat het plaatsen van een geestes huisje nabij je huis ongeluk gaat brengen.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Toen ons huis er stond vroeg ik aan mijn vrouw of we eigenlijk ook geen geestenhuisje moesten meerzetten.
  Kwestie van geen ruzie te krijgen met onze plaatselijke geesten want dat wil je natuurlijk niet.

  Neen dat moest niet volgens haar want de buren hadden er al een staan.
  Aan de grootte van dat geestenhuisje te zien is er inderdaad ruimte zat om er ook onze geesten in onder te brengen ….
  En ik ga er nu vanuit dat ze het daar wel naar hun zin te hebben want ik hoor ze niet klagen.

  Maar is dat niet praktisch opgelost van haar? 😉

 5. Patrick zegt op

  Ook in onze (haar) tuin moest een geestes huisje komen, Sapra Poem, nu daar had ik geen moeite mee, het hoort bij de Thaise cultuur.
  Maar wat ik vervelender vond, overigens ook geaccepteerd, het bed had ik graag bij het raam willen hebben, dat ligt op het westen. Maar dat mocht niet van madam, ook dat schijnt kennelijk ongeluk te brengen.
  Om die reden staat het bed op het zuiden….slaap de laatste tijd wel slechter, zou het daar door komen, of is het de leeftijd? ;-))

  • khun moo zegt op

   Volgens Feng Shui is het niet aan te raden om het bed in de slaapkamer te zetten:

   Aan het begin van de kamer.
   Tussen het raam en deur.
   Tegenover de spiegels.
   Naast het werkgebied.
   Hoofdeinde naar de voordeur.
   Locatie bed in de slaapkamer met betrekking tot het doorgaande gat wordt niet alleen beschreven in hair-Hive. Zelfs persoonlijke redenen is niet aan te raden om het bed tegenover de deur te zetten, omdat het intieme plaats van eenzaamheid zichtbaar zal zijn voor buitenstaanders.

   De meest gunstige locatie van het bed in de slaapkamer – in het zuiden. Deze plaats helpt om de vitaliteit en energiestromen te activeren. Intieme leven van jonge mensen aanzienlijk veranderd, levendige kleuren en lang vergeten emoties weer prevaleren boven dwang en ontevredenheid.

   Volgens Khun moo moet je het bed neerzetten wat voor jezelf prettig en handig is, en niet uitgaan van bijgeloof, energiestromen, vibraties. Moet wel vermeld worden dat dit kan eindigen op slapen op de bank.

   • RonnyLatYa zegt op

    Wordt dit beneden de evenaar dan het Noorden i.p.v. Zuiden ? 😉

    • Patrick zegt op

     Dat maakt toch niet uit? Beneden de evenaar blijft het zuiden zuidelijk.

     • RonnyLatYa zegt op

      Dat hangt er van af wat men als referentiepunt neemt toch?
      Stel dat het de Evenaar is.
      Ben je beneden dat referentie punt dan wordt Zuid – Noord in dit geval


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website