Wel of niet gaan trouwen met mijn Thaise vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
31 juli 2018

Beste lezers,

Ik wilde dit jaar gaan trouwen samen met mijn Thaise vriendin in Thailand. Reden: ook om onze zoon. Nu krijg ik hier in Nederland te horen dat ik dat beter niet kan doen. En zoals ik al vaak op het internet heb gelezen, de vooroordelen. Je zou in geldproblemen komen. Nu heb ik dus een kind met haar en ik wil best trouwen voor buddha en zo het geroddel al daar te laten stoppen, of uit zorg voor haar ouders. Als ze bij me in Nederland woont, kunnen we in Nederland trouwen voor de kerk.

Maar nu heeft een persoon, ook met een kind, aldaar een huis gekocht, maar zelf woont hij in Nederland. Deze man zou € 800 per maand overmaken en hij raad mij aan om niet te gaan trouwen in Thailand. Omdat je in Thailand met de gehele familie trouwt volgens hem. Anderen zeggen weer dat ik beter pas kan trouwen als ze bij me in Holland woont. En dat elke Thaise meid/vrouw per definitie verborgen agenda’s heeft.

Ik was afgelopen jaar weliswaar mee naar het plaatselijke gemeentehuis in haar woonplaats. En omdat ik niet de benodigde documenten had, kwam het er niet van. Dus is het niet zomaar trouwen voor buddha?

Nu wil ik door deze, vast goed bedoelde boodschap, toch hier bevestigd hebben, of het al dan niet waar of onwaar is?

Graag jullie reacties.

Groet,

Thaiaddict73


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

67 reacties op “Wel of niet gaan trouwen met mijn Thaise vriendin”

 1. G.J. Krol zegt op

  Beste Thaiaddict
  Ik vermoed zomaar dat de adviezen die u hier krijgt niet zullen afwijken van wat u al gehoord heeft. Dus: gewoon doen en niet doen. U wilt wel trouwen, maar dan alleen voor Boeddha en eventueel in Nederland alleen in de kerk. Heeft u daarmee niet zelf al een beslissing genomen? Wat let u om uw hart te volgen. Houdt u van haar, neem dan ook de verantwoordelijkheid. Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat u bij mij de indruk wekt dat u mogelijk zelf een verborgen agenda heeft. Want, waarom niet voor de wet trouwen. Trouwen voor de kerk en/of voor Boeddha heeft geen rechtsgevolgen, trouwen voor de wet daarentegen wel.

  • Thaiaddict73 zegt op

   Hallo Fred,.
   Wees gerust, ik heb geen verborgen agenda. Wil enkel info hierover. Daar mijn ouders en familie en vrienden, collega’s zich klaarblijkelijk meer zorgen maken, dan ik zelf. En door deze vraag hier op thailandblog te stellen, zo ook hen gerust kan stellen. Tuurlijk hoef ik me niets aan te trekken van hun goede bedoelingen. Ma steeds aanhoren is ook niet leuk. Nu weet ik zelf door de reacties ook meer.

   • HansG zegt op

    Per geval verschillend.
    Wat voor type ben jij of je partner.
    Dit lijkt mij een nutteloze discussie.

    E.e.a. kun je wel doen maar toch omzeilen.
    In NL is een Geregistreerd Partnerschap een huwelijksvorm.
    Hier kun je e.e.a. laten omschrijven, ook m.b.t. jullie kind. Belangrijk lijkt mij.
    Als alles goed gaat wil je je vrouw goed achterlaten.
    Als het niet goed gaat of de familie van haar kant wordt lastig heb je geen probleem.
    Deze huwelijksvorm kent men in Thailand niet.
    Ik heb een prima schoonfamilie maar heb voor de zekerheid toch deze keuze gemaakt.
    Dus niet nogmaals huwelijk in Thailand!
    Geen toestemming nodig, geen geld betaald en geen toestanden voor Thaise registratie.

 2. Fred zegt op

  Als je haar mee naar Nederland zoekt te brengen om daar te wonen moet je haar zeggen; ik trouw met jou en niet met je familie. Ik heb dat ook zo gedaan en mee naar Belgie gebracht. De familie heeft mij geen cent gekost. Zij moet er natuurlijk wel mee akkoord zijn. Als je haar zegr zo doen we het of anders geen huwelijk lukt dat wel.

 3. Adrie zegt op

  Volg je hart en niet de mening van anderen, heb zelf al meer dan 12 jaar een relatie met een thaise en ben dit jaar getrouwd, de vooroordelen waren niet mis in Nederland. Gebruik wel je verstand en trouw desnoods onder huwelijkse voorwaarden. Maak goede afspraken over het onderhouden van familie.
  In Thailand denken ze dat de Farang geld van de boom kan plukken.
  Sta stevig in je schoenen en bouw aan een fijne relatie/ toekomst.
  Denk wel dat de cultuur heel anders is, vooral met geld delen en familie onderhouden.
  Vindt een mix tussen de beide culturen.

  • tom bang zegt op

   Sinds 1 januari is er geen huwelijkse voorwaarden meer, wat een ieder meebrengt blijft ook van hem / haar.

   • rori zegt op

    Je zegt het verkeerd maar bedoeld het wel goed.
    Sinds januari 2017 geldt dat wat je inbrengt in het huwelijk blijft van degene die het inbrengt in de huwelijkse gemeenschap vanaf dat moment.

    Wel kun je ook na het huwelijk voorwaarden stellen aan de gemeenschap.
    Omdat de inbreng gaat over pensioenen, bankrekeningen en zaken welke bij een notaris zijn vastgelegd bv een eigen woning maar niet over andere roerende en onroerende zaken zoals bv een auto en een motor is het toch slim om even langs een notaris te gaan voor info.
    Eerste info uur is gratis.

 4. Ruud zegt op

  Als je je onvoldoende vertrouwen in je relatie hebt moet je afvragen of je wel door wilt gaan. Zoals over op de wereld, en ja hoor zelfs in Nederland, heb je mannen en vrouwen die bijbedoelingen hebben. In Thailand is het nog vrij normaal dat familie elkaar steunt vooralm op het platteland en daar hoeft ook niks mis mee te zijn. Maar ja je loopt altijd kans dat men van je wilt profiteren en daar moet je dan zelf opletten.
  Ik ben zelf voor Boedha getrouwd en heb daar geen papeiren voor hoeven in te vullen dus weet niet war jij het over hebt. Wil je trouwen voor de Thaise wet dan zijn wel gelegaliseerde en vertaalde papieren nodig en dat geldt ook als jouw partner hier in Nederland voor de wet wilt trouwen.

 5. Jörg zegt op

  Ik lees een hoop vooroordelen. Je hebt een kind met haar, dan lijkt trouwen mij een logische stap. Gebruik je gezond verstand, dan kom je ook niet in geldproblemen. Ik zie sowieso het verband niet tussen trouwen (met een Thaise) en in geldproblemen komen. Ga ook niet uit van de verhalen van anderen en wat zij maandelijks zouden overmaken, vaak kan je dat toch met een hele dikke korrel zout nemen. En ook al is het wel waar, wat je overmaakt is wat je jezelf kan veroorloven.

 6. teun zegt op

  Natuurlijk kan je in geldproblemen komen of je nu getrouwd bent of alleen maar samenwoont. Het ligt geheel aan jou. Hoeveel geld je uitgeeft daar ben je toch zelf bij?
  En of je “met de hele familie trouwt” dat ligt aan je vriendin maar ook in belangrijke mate aan jezelf. Als je haar (je vriendin) niet vertrouwt en haar toch alle toegang tot je bankrekeningen geeft dan ben je natuurlijk behoorlijk st… naief.
  Hoe zou je dit met een nederlandse vriendin in nederland aanpakken?

  Gebruik kortom je verstand. Er is geen enkele regel in Thailand, die jou verplicht alles af te geven aan je vriendin en/of haar familie. Je kunt ook nog huwelijkse voorwaarden sluiten.

  Succes.

 7. Robert zegt op

  Ik ben voor zowel geloof als voor de wet getrouwd in Thailand én het wettelijke gedeelte ook in Nederland laten legaliseren en dus ook voor de wet getrouwd in Nederland. Ik weet niet met wat voor Thaise andere zijn getrouwd, maar mijn vrouw heeft gewoon een baan in Bangkok en ben niet ineens verplicht om geld over te maken. Maar uiteraard zijn we wel gezamenlijk verantwoordelijk voor onze financiële huishouding. Dat is niets verrassends en volgens mij ook heel normaal. We hebben een huis buiten Bangkok dat overigens volledig door mijn vrouw is betaald en op eigen grond. Waarom altijd normale situaties in Thailand wordt gezien als gevaarlijk en onverstandig, gaat mij geheel voorbij. Slechte situaties komen, volgens mij in de hele wereld voor. Maar goed, er zullen dus vast ook veel negatieve ervaringen voorbij komen in de komende reacties.

 8. Cees zegt op

  Wat een vooroordelen weer !! Gaat geld kosten. je trouwt met de familie, verborgen agenda’s enz.
  Is inderdaad mogelijk maar is zeker niet specifiek Thai, komt bij alle nationaliteiten voor. Zelfs in Nederland.
  Als jullie van elkaar houden en het voelt goed dan gewoon doen.
  Ik zelf ben al 8 jaar getrouwd met een Thaise dame en het gaat gewoon heel goed. We wonen nu nog in Nederland, over 3 jaar verkassen we naar Thailand.
  Trouwen voor Buddha daar kun je geen enkel recht aan ontlenen.
  Let op : een Nederlands burgerlijk huwelijk is NIET rechtsgeldig in Thailand. Wel kan je het huwelijk laten registreren in Thailand en is dan ook daar rechtsgeldig. Andersom kan ook : Een Thais burgerlijk huwelijk is NIET in Nederland rechtsgeldig wel na registratie bij de burgerlijke stand.

  Als je gaat trouwen (voor elkaar gaat zorgen) dan kost dat geld ja. Maar dat geldt zowel voor een vrouw en kinderen in Nederland als voor een vrouw en kinderen Thailand. Als je dat niet wilt dan moet je geen enkele relatie aan gaan, niet in Nederland en niet in Thailand.

  • Jasper zegt op

   Dit is onjuist. Een thais burgerlijk huwelijk is wel degelijk rechtsgeldig in Nederland ( en andersom). Sterker nog je hebt de verplichtig het zo spoedig mogelijk te melden in Nederland als je daar nog woonachtig bent. Je zou anders immers in verschillende landen getrouwd kunnen zijn met verschillende mensen.

   • rori zegt op

    Klopt of je nu in Thailand voor de wet getrouwd bent of in Nederland maakt niet uit voor de burgerlijke staat.
    Je moet het wel melden. Als je in Thailand trouwt dit melden op de nederlandse ambassade. Voor in Nederland geldt melden aan de thaise ambassade.

    Verder zit er technisch wel verschil in de verdere zaken. Het burgerrecht geldt voor het land waar het huwelijk is afgesloten.

    Het land waar het huwelijk word afgesloten is leidend.
    bv Als je als nederlander trouwt in Italie geldt rondom het huwelijk de intaliaanse wetgeving. Belangrijk bij scheidingen en erfzaken Ook zie filippijnen. Ook geldt dit tussen thais en nederland.
    In Nederland getrouwd alles 100% volgens nederlands recht.

   • Cees zegt op

    Goed lezen wat ik schrijf Jasper : het huwelijk is pas rechtsgeldig wanneer het het geregistreerd is bij de gemeente waar je verblijft. Thais huwelijk laten registreren in Nedrelandse verblijfplaats en andersom.

 9. John Chiang rai zegt op

  Dat je door een huwelijk met een Thaise in financiële problemen zou komen,kan met een Nederlandse precies zo gebeuren.
  Als jij deze vrouw goed kent,en betreffende het financiële duidelijke afspraken maakt,blijft je het zelfde risico als met iedere vrouw van een andere nationaliteit.
  Eerlijkheid en precies zeggen wat je financieel te bieden hebt,en vooral niet de grote makker spelen,geven haar,en haar famililie precies aan waar ook hun grenzen liggen.
  Vaste afspraken wat je eventueel haar famillie maandelijks wil laten toekomen zou ik zeker achterwege laten.
  Voor een eventueel samenwonen in Nederland,zal een huwelijk voor Buddha in Thailand,omdat het niet wettelijk is, je helaas niet verder helpen.
  Eerst een wettelijk huwelijk,en de nodige taal en integratie cursussen van je toekomstige, geven je de zekerheid om met haar duurzaam in Nederland te wonen.

 10. Bacchus zegt op

  Aan je terughoudendheid kan ik eigenlijk alleen maar opmaken dat je graag bevestigd wilt zien om vooral maar NIET te trouwen! Kennelijk ben je ook weer zo’n geval die het normaal vindt om kindjes te verwekken bij die verdorven Thaise dames met hun meevretende familie om je daarna maar wat graag verre te houden van eventuele verplichtingen jegens diezelfde vrouw en vooral je kind. Zelfs in Nederland wil je iedere wettelijke verplichting ontlopen door alleen maar trouwen voor de kerk.

  Wees gerust, want je zult op dit blog veel bijval krijgen in je latente mening dat ALLE Thaise vrouwen verdorven geldwolven zijn incluis hun meerovende familie en dus vooral maar niet te trouwen. Kun je bij de geringste problemen lekker makkelijk overstappen om bij een volgend slachtoffer weer een telg te verwekken. Vooral goed voor je gemoedsrust, want ze hebben er toch om gevraagd?

  • Rob V. zegt op

   Kerkelijk huwelijk zonder officieel huwelijk via de Nederlandse gemeente is in Nederland niet toegestaan. Wil je in Nederland in een kerk (of nader geloofshuis) trouwen dan eerst langs de gemeente.

   En ik ben wat optimistischer over de aantallen te verwachten zure, negatieve reacties. Wel wat zuur van je om zoveel zuur te verwachten beste Bacchus. 😉

  • Thaiaddict73 zegt op

   Juist heel anders als jij het nu over doet komen, eigenlijk het tegenovergestelde wat je suggereert in deze. Elk andere man zou idd hebben gezegd Ook het maar uit.

   Verder uit je onwetendheid over mijn persoon en tevens situatie gooi je ook zonder door te vragen je bevooroordeelde mening klakkeloos op tafel.

   Ik ben blij met mijn tHaise vriendin en onze zoon.
   Deze vraag is ook meer om andere gerust te stellen uit hun goede bedoelde zorgen.

 11. Rob V. zegt op

  Beste ThaidAddict,

  Trouwen doe je als jullie dat beide willen. Iets van 1 op de 3 huwelijk klapt dus e.e.a. vast laten leggen is niet onverstandig. Maar of je nu met een Thaise of Nederlandse trouwt, dat maakt niet zoveel uit. Internationale scheidingen, erfenissen etc. kan alleen wat gedoe op leveren.

  Als jullie beide willen trouwen: doen. Twijfel je (nog) aan het hele idee van trouwen ansich ook je vriendin van verderop uit de straat geweest doe het dan (nog) niet.. Ik zou trouwen in het land waar jullie de komende jaren samen willen gaan wonen. Als het plan is dat zij naar hier komt, trouw dan in Nederland. Dat kan ook als ze hier op een Schengen visum kort verblijf (type C) is maar je kunt er ook mee wachten totdat ze definitief naar Nederland is gekomen.

  Sinds ongeveer een jaar loopt pas met de internationale standaard dat alles van vóór het huwelijk eigendom blijft van het individu en alles wat ten tijden van het huwelijk zal gelijkmatig 50/50 moeten worden gedeeld. Rare fratsen zoals even trouwen, scheiden en dan met de helft van al het bezit er vandoor gaan is er dus niet meer bij. Voor specifieke dingen moet je natuurlijk bij de notaris zijn, zoek een goedkope bij je in de buurt via een vergelijkingssite.

  Eenmaal getrouwd laat je het huwelijk dan registreren in het andere land, even wat papierwerk maar moet lukken.

  Trouwen voor Boeddha bestaat niet, in het Thais heet het gewoon trouwen (แต่งงาน, tèng-ngaan, lage toon – midden toon). Dat kan onofficieel (niets wettelijks) met een dorpsoudste en 1 of meer monniken er bij en een mooi feest, dat kan ook officieel wettelijk via de gemeente. Of allebei.

  En wat de familie betreft: of je nu trouwt of niet de kans dat de familie wel of niet aanklopt zie ik er niet wezenlijk door veranderen. Dat ligt maar net aan hoe de familie is. Over het algemeen hebben veel oudere Thai geen pensioen of iets dergelijks dus wordt er een bijdrage van de kinderen verwacht zodat bejaarde ouders niet verhongeren. Het spreekt voor zich dat jullie er zelf bij zijn als er absurde eisen worden gesteld: sommige Thai denken dat de jackpot binnen is en kijken of ze en auto of huis los kunnen krijgen.. tja.. Maar daar ben je zelf bij mocht je dergelijke verzoeken krijgen en als het zo’n type familie is krijg je die verzoeken toch wel, met of zonder huwelijkse status. Maar even zo goed komen er geen absurde verzoeken of geen enkele vraag om steun (mocht de familie zelf prima de schaapjes op het drogen hebben).

  Ik zou zeggen: niet luisteren naar zure adviezen. Als iemand meent dat Nederlandse/Thaise/../ vrouwen veelal of allemaal fout zijn dan heb je te maken met een sneu, zuur persoon. Met een Thai(se) trouwen is echt niet compleet anders an met een Nederlands persoon trouwen. Iets meer papieren (vertalen enzo) maar uiteindelijk ligt het er maar net aan met wat voor persoonlijkheid je het huwelijks bootje instapt. Garanties heb je niet. En je kunt ook gewoon uit elkaar groeien, zoals aangegeven een redelijk aantal huwelijk loopt nu eenmaal gewoon vast.

  Belangrijkste is:
  – volg je hart & je verstand. Voelt het goed? Ga er voor.
  – doe niks doms, of wat niet goed voelt. Als jij een huis koopt of 10 kilo goud en dat schenkt dan ben je er zelf bij… dan niet huilen als je dat niet terug ziet…
  – je niet gek laten maken door zure personen die misschien wel zo dom zijn geweest en dachten dat ‘de thai’ anders zijn. 555 (= hahaha). het is gewoon een kwestie van de juiste partner treffen en je schoonfamilie heb je niet voor het uitzoeken, die krijg je cadeau.
  – Elke relatie is communiceren.. praat over wensen, frustraties etc. bij aanvang en gedurende de hele relatie. Als jullie er beide voor gaan kunnen jullie je beide op en top gelukkig voelen en wat de rest van de wereld maar denkt moet jij je geen kopzorgen over maken.

  • Rob V. zegt op

   Ben een open deur vergeten: een relatie is ook geven en nemen. Als 1 van de 2 denkt dat er geen balans is of geen mooi/aanvaardbaar compromis over iets, praat er over (relatie is ook communiceren). En soms tref je iemand bij wie de balans zoek is, dat je meer geeft dan je ‘neemt’, ook daar ben je zelf bij. Ongeacht nationaliteit. Draait wederom om persoonlijkheden en hoe je als stel samen tot oplossingen komt.

  • TheoB zegt op

   Thaiaddict73,
   Hieraan heb ik, bijna, niets toe te voegen.
   Ik zou het laatst punt van Rob V. extra willen benadrukken: het allerbelangrijkst in een relatie is met elkaar praten, praten en nog eens praten. Jullie hele leven lang. Anders heb je grote kans dat je in de loop der jaren van elkaar vervreemd, omdat ieder mens stukje bij beetje veranderd. En met een vreemde zou ik niet willen samenwonen.
   Wat jullie vooralsnog te doen staat is open en eerlijk met elkaar bespreken wat jullie van elkaar verwachten, hoe jullie een leven met elkaar zien, welke rolverdeling jullie gaan hebben en wat dies meer zij. Die gesprekken zouden zo nu en dan best heftig kunnen worden.
   Het lijkt mij verstandig om in die gesprekken óók alle verhalen en vooroordelen ter sprake te brengen om te zien hoe jullie daarover denken. Uit jouw verhaal begrijp ik dat die zaken nog niet ter sprake zijn gekomen.
   Ik geloof dat in NL een kerkelijk (gemengd) huwelijk pas voltrokken kan worden nádat het burgerlijk huwelijk is voltrokken.
   Vanaf 1 januari 2018 is het wettelijk huwelijk in NL gewijzigd naar wat het in de rest van de wereld is (uitgezonderd Zuid Afrika en Suriname). Sindsdien is alleen het tijdens het huwelijk verkregen vermogen gezamelijk bezit. (Dit zouden ook erfenissen en schenkingen kunnen zijn.)
   Het zgn. ‘trouwen voor Boeddha’ is geen religieus huwelijk zoals het kerkelijk huwelijk, enkel een ceremonie voor de gemeenschap waarbij meestal één of meer monniken uitgenodigd worden om de verbintenis te zegenen.
   Het Thaise wettelijk huwelijk wordt op het gemeentehuis voltrokken nadat de vereiste (vertaalde en gelegaliseerde) documenten zijn overhandigd.
   Waar je ook aan moet denken zijn je rechten en plichten ten aanzien van je kind. Als je een buitenechtelijk (of geen geregistreerd partnerschap) kind officieel hebt erkend wil dat nog niet zeggen dat je in NL ook ouderlijk gezag hebt over dat kind. Daarvoor moet je samen met de moeder bij de rechtbank een aanvraag indienen. Hoe dat in TH geregeld is weet ik niet.
   Ik mag hopen dat, mocht de relatie onverhoopt toch stuklopen, je wel de zorgplicht voor je kind als voorheen blijft uitvoeren.

 12. johannes zegt op

  Beste kerel,

  Buddah zit niet op het gemeentehuis…………
  Ikzou,als ik jou was, In NL naar ‘t gemeentehuis met haar gaan……….
  Het kind zit in jou hart en dat gaat vrijwel niet over.
  Je moet wel voor vrij veel documenten van haar zorgen.
  Ik heb er overigens wel de Notaris in NL bij betrokken. (D W Z Koude huwelijkse voorwaarden)

  Voor haar omgeving, familie en pratemakers moet je wel in ‘n tempel ‘n Ceremonie regelen. Dan heb je dat in orde.

  Ik wens je alleen maar fijne dagen…….
  Maar, vergeet niet, JIJ BEPAALT !! Het zijn uiteindelijk JOUW centen !!

  Choque Dee !!

  • Rob V. zegt op

   Niets ‘moet’, we kennen het stel niet of de schoonfamilie. Sommige hebben geen behoefte aan een ceremonie bij een tempel, veelal gebeurt het feest aan huis en vaak komt er dan 1 of meer monniken langs. Kan ook zonder monniken.

   En een huwelijksfeest bepaal en betaal je samen (naar draagkracht). Onze vraagsteller is vast pienter genoeg om samen met zijn lief te bepalen wat ze willen en kunnen betalen en wie wat betaald. Vaak genoeg lees je dat bijvoorbeeld de Thaise aanstaande schoonfamilie een deel van de kosten op zich neemt. Idem dito met Sin Sod enzo (daar zijn al een tiental stukjes over geschreven op dit blog). Uiteindelijk komt het er op neer: doe niets wat niet goed voelt voor bruid of bruidegom, vind overeenstemming. Samen kom je er wel uit (en dan niet mekkeren achteraf) en zo niet dan gaat het feest niet door.

   Vergeet de bekende portemonNEE niet. 555 🙂

  • Thaiaddict73 zegt op

   Hoi Johannes

   Zou ik dan misschien voor haar en haar ouders hebben moeten aantonen dat ik zelf ongehuwd ben. En ze mij daarom mee na plaatselijke gemeente mee hebben genomen. Want ze zei vooraf dat ze voor buddah wilde trouwen. Om willen uit zorg van uit haar ouders en dorpgenoten. En misschien via gemeente regelen. Ik weet niet hoe dat daar gaat. Maar nu lees ik hier terug dat er geen document nodig is.

   • rori zegt op

    klopt niet. Heb al eerder aangegeven wat je nodig hebt om te trouwen. Al het andere is GEEN huwelijk.

    Je kunt in Thailand als buitenlander alleen maar OOK voor de thaise wet trouwen als je hebt voldaan aan 3 voorwaarden.
    1. Paspoort
    2. Gelegaliseerd document met in engels (vertaald) uittreksel van de burgerlijke stand waarin je status (Vrijgezel) en de naam van beide ouders is vermeld.
    3. Geboorteakte ook gelegaliseerd.

    Daarmee ga je naar de Amphur. Zij moeten controleren in Bangkok bij ministerie van buitenlandse zaken via een vraagstelling van de ambassade bij de gemeente van de woonplaats. Pas bij okay van hier kan er een wettelijk huwelijk in Thailand worden gedaan.

    Net als ook in Nederland kan dit ook thuis gebeuren door een ambtenaar van de burgerlijke stand met getuigen. In Nederland is dit vrij kostbaar dus doet bijna niemand dat.
    In Thailand komt de burgemeester (gouverneur) dat doen op eventuele uitnodiging.
    Maar de huwelijksakte is in Thailand niet echt anders opgesteld dan in Nederland.

    Persoonlijke gegevens echtpaar en die van de ouders en de getuigen.

 13. dirk zegt op

  Ik lees in een aantal reacties, als je van elkaar houdt moet je het vooral doen. Echter moet je als je van iemand houdt ook de risico´s van wettelijke verplichtingen niet onder ogen zien. Door een keer te trouwen en te scheiden, heb ik in het verleden 11 jaar alimentatie betaald, en nu betaal ik nog een iedere maand een stukje pensioen tot mijn laatste adem, Dat zijn wettelijke verplichtingen, daar kom je niet onder uit.
  Dertig jaar mijn kinderen niet gezien of wat van gehoord, madam kan zich dat veroorloven. Is ze wettelijk niet verplicht. Natuurlijk is het zo, en moet het ook zo zijn, dat als er wederzijdse liefde-en toekomst is, dat je met verstand het goede voor elkaar regelt, totdat het tegendeel bewezen wordt.

 14. Jan Hoekstra zegt op

  Wat erg belangrijk is, wat is het leeftijdsverschil? Hoe lang zijn jullie al samen? Volg je eigen gevoel, een paar mensen met een vooroordeel zou ik nooit volgen, en iemand die een huis bouwt en hij woont er zelf niet, logisch dat de familie er intrekt. Ik zou altijd eerst even kijken hoe het in Nederland loopt, alles is leuk als je in Thailand op vakantie bent.

  • rori zegt op

   Eh ik en mijn vrouw als we in de provincie zijn wonen bij schoonmoeders in. Zwagers zien we alleen als wij hun opzoeken in Bangkok. Hebben het te druk met hun werk en carrieres. Zien we zelden.
   Mijn vrouw staat op drie adressen geregistreerd. 1. Huis van moeders. met als reden dat als moeders komt te overlijden het huis automatisch van haar is.
   2. Onze condo SAMEN in Jomtien.

   In Uttaradit trekt niemand bij ons is. Wij wel bij schoonmoeders. Hebben twee kamers en een garage berging voor onszelf. delen keuken, badkamer en toilet. Leve de pret. Oh nog nooit familie over gehad in Nederland. Geen tijd is het credo.

 15. rori zegt op

  Beste
  Je bent er zelf bij wat je doet. Ik lees dat je onzeker bent. Ik weet niet of je al eerder in Nederland getrouwd bent geweest. Indien het je eerste keer is noem ik het drempelvrees.
  Als je met haar al eigen kind hebt ben je al langer samen dan 9 maanden neem ik aan. Hoe gaat het tot nu toe? Gaat het goed, Krijg je geen vreemde vragen nu zal je ze in de toekomst misschien wel gaan krijgen maar maak er afspraken over. Je moet dit met je vriendin-vrouw bespreken.
  Ieder advies van een ander is niet je eigen gevoel. Ook mijn advies is maar uit mijn persoonlijke kennis en ervaring.

  Over jou vragen:
  Ik weet niet alles exact zeg ik er meteen bij. Zijn voor mij gegevens van een 10 tal jaren terug.

  1. Je wilt zelf trouwen. –> Doe het dan. 100 mensen 100 meningen. Ook trouwen met een nederlandse geeft situaties en kunnen ook voor problemen zorgen. Elke relatie heeft 7 moeilijke jaren nodig om te settelen.
  Maak met haar goede afspraken. Voor Buddha trouwen betekend niets. Heeft geen wettelijke basis.
  De Amphur of gemeente huis wel. Je kunt ook trouwen op de nederlandse ambassade. Op dat moment ben je meteen volgens de nederlandse wet getrouwd. Dit zou ik doen. Dan achteraf voor Buddha.
  Je hebt om in Thailand voor de thaise wet in principe dezelfde documenten nodig in Thailand als ook de welke zij en jij in Nederland nodig hebben.
  a. Paspoort, 2.Uittreksel van het bevolkingsregister met je burgerlijke staat en jou persoonlijke history (getrouwd, vader, moeder, etc) niet ouder dan 3 maanden. Je geboorteakte. Kunt deze zaken vaak in je geboortegemeente en woongemeente opvragen met DIGID
  Dit alles vertaald in het engels of een engelstalig document en dit gelegaliseerd op of de ambassade of ministerie van buitenlandse zaken in Nederland.
  Je kunt dit navragen op de ambassade bijvoorbeeld.

  2. Als je zaken niet helemaal helder hebt zou ik er al niet eens aan een huwelijk beginnen. MAAR voor je eigen zekerheid kun je ook in Thailand en/of Nederland onder huwelijkse voorwaarden trouwen. Dan zet je je geld veilig. Advies van anderen ook die van mij zijn maar meningen van anderen.

  3. 800 Euro per maand overmaken is een 30.000 bath kunnen niet veel mensen in Nederland doen. Denk even na. Wie heeft er in Nederland 800 euro per maand OVER. Van horen zeggen kun je nog geen mama noodles kopen. Als je weet dat een politieagent met 1 streep blij is met een 1700 euro netto en een leraar op een hogeschool met een universitaire opleiding met een 2200 euro netto begint en eindigt met een 3200 dan moeten veel verhalen je duidelijk zijn. Kijk voor de gein eens op salarisschalen BBA. of op de salarischeck van bv Intermediair.

  Verder ik weet niet hoe en wat haar situatie en die van haar familie in Thailand is. Als je nu niets bijdraagt en je word er niet om gevraagd zou ik dat zo laten. Alleen zou ik heel duidelijk en open met mijn vrouw zijn en het ook gewoon eerlijk stellen waar je twijfels liggen.
  Je zegt dat je in haar woonplaats al naar het gemeentehuis bent geweest. Dus eigenlijk heb je de stap al genomen.

  Mijn eigen situatie:
  Ik HOEF ook niets bij te dragen aan de familie. Heb te maken met mijn vrouw, Mijn schoonmoeder en mijn twee zwagers. Ik ben eerlijk dat ik regelmatig iets aan mijn schoonmoeder geef. Ik zie dit als een bijdrage in levensonderhoud als wij daar zijn. Okay als er iets stuk is koop ik bv een koelkast, een wasmachine, een tv. een ventilator, een bankstel. maar dat over periodes van 8 jaar is ook geen probleem denk ik.

  Mijn schoonmoeder heeft eigen inkomen is dat gewend en heeft een goed huis. Wat wel gebeurt is dat ik soms door “vreemden” gevraagd word of men geld kan “lenen” voor ziekenhuis of iets anders. Is in 8 jaar 5 keer gebeurt. Alleen ik leen NIET uit. Ik laat mijn schoonmoeder altijd de onderhandelingen doen samen met mijn vrouw. Als mijn schoonmoeder en vrouw zeggen het is okay doe maar. Dan GEVEN wij het geld. Uitlenen komt toch nooit terug. Terugvragen begin ik niet eens aan. Op het dorp heb ik het over mensen met een dagloon van als ze het goed hebben een 300 bath per dag heeft het geen zin om daar geld van terug te vragen of te verwachten.
  Mensen die het ECHT nodig hebben zullen je na een gift ook nooit om meer vragen. Dat laat hun eer niet toe. Vragen ze wel zat het al de eerste keer niet goed. Veelal krijgen wij er zaken vanuit hun hele familie voor terug. Het zijn in onze westerse ogen vaak kleine dingen maar het idee is belangrijker dan de waarde. Een mand met mango’s een paar ananassen, een kip, een stuk varkenvlees, een vis of soms meer dan 1. Een tros bananen etc.
  Uitnodiging om te komen eten als er iets bijzonders is etc. Dat heet acceptatie en is mij ook veel waard.

  Ik wens je een goed besluit en een gelukkig geven. Nooit geschoten is altijd mis en in de toekomst kijken kan niemand. Bouw een nestje voor jou je vriendin/vrouw en je kind dat is het begin. De toekomst wijst of het goed was.

  • Thaiaddict73 zegt op

   Idd Ben nog nooit getrouwd, en ja ook onzeker ook uit alle mensen om me heen met hun goede bedoelingen waar ook bevooroordeelde meningen. Dus vandaar mijn vraag op thailandblog.

   • rori zegt op

    De eerste keer is altijd moeilijk.
    Als ervaringsdeskundige is het na de derde een kwestie van routine.
    Zo zit het mee en zo zit het tegen.

    • Thaiaddict73 zegt op

     Haha,. ik ben niet van plan om meer dan 1 keer te trouwen. Althans is niet de intentie.

  • rori zegt op

   Als laatste toevoeging.
   In Thailand trouwen betekend en dat moet je goed afspreken dat er een feest word gegeven waar wel een 200 a 300 man (familie tot de 4e en 5e graad langskomen.
   Spreek duidelijk af dat je dat niet of wel wilt.
   Kosten om een idee te geven reken op een 400 tot 800 bath per persoon.
   Eten drinken, cadeautje mee voor de gasten.

   Als je vriendin redelijk modern is. Goed vragen en ook DOORvragen wat haar familie wil. Ouders zijn belangrijk.

   Mijn vrouw woonde al in Italie dus hebben wij het europees gedaan. Naaste familie te weten: Moeder, Broers met aanhang, 3 stel ooms en tantes en wij. Totaal 14 personen.

   Wij zijn NIET voor buddha getrouwd met de opmerking wij zijn in Europa getrouwd. Is ook zo.

 16. Karel 2 zegt op

  Wel of niet getrouwd zijn maakt niets uit of je wel of niet hoge bedragen aan de familie van je partner wenst te geven.

 17. Harry Romijn zegt op

  In Nederland enkel trouwen voor de kerk is per wet verboden. Misschien, dat een Imam er intrapt, maar geen dominee en geen priester.

  • Thaiaddict73 zegt op

   Ik zou t niet weten, ben nog nooit getrouwd geweest. En heb dit al heel lang geleden ergens keer opgevangen!!

   • rori zegt op

    Nederland kent maar 1 wettelijk huwelijken dat is via de burgerlijke stand met behulp van een ambtenaar. Dit in naam van de koning. Elk ander huwelijk word in Nederland NIET geaccepteerd.

 18. Peter zegt op

  Trouwen voor Boedha dan hoef je niet naar het Gemeente huis. In dit geval is hoogst waarschijnlijk bedrog in het spel. De buitenlander kan geen Thais lezen en tekent een wettelijk huwelijks contract. Met alle gevolgen van dien.

  • rori zegt op

   klopt niet.
   Je kunt in Thailand als buitenlander alleen maar OOK voor de thaise wet trouwen als je hebt voldaan aan 3 voorwaarden.
   1. Paspoort
   2. Gelegaliseerd document met in engels (vertaald) uittreksel van de burgerlijke stand waarin je status (Vrijgezel) en de naam van beide ouders is vermeld.
   3. Geboorteakte ook gelegaliseerd.

   Daarmee ga je naar de Amphur. Zij moeten controleren in Bangkok bij ministerie van buitenlandse zaken via een vraagstelling van de ambassade bij de gemeente van de woonplaats. Pas bij okay van hier kan er een wettelijk huwelijk in Thailand worden gedaan.

   Net als ook in Nederland kan dit ook thuis gebeuren door een ambtenaar van de burgerlijke stand met getuigen. In Nederland is dit vrij kostbaar dus doet bijna niemand dat.
   In Thailand komt de burgemeester (gouverneur) dat doen op eventuele uitnodiging.
   Maar de huwelijksakte is in Thailand niet echt anders opgesteld dan in Nederland.

   Persoonlijke gegevens echtpaar en die van de ouders en de getuigen.

 19. Maryse zegt op

  Een ding is zeker: als je een kind hebt verwerkt bij die dame ben je haar jouw ondersteuning verplicht om het kind op te voeden. Trouwen is bijzaak. En de (eventuele) verborgen agenda van die dame heeft hier niets mee te maken. Jij was er zelf bij toen jullie het kind maakten!
  Met andere woorden: als jullie van elkaar houden, gewoon trouwen. Als jij twijfelt over jouw of haar gevoelens, niet trouwen maar wel een contract maken waarbij jij je aandeel in het opvoeden van het kind bijdraagt zolang het moet (eten, kleding, scholing, universiteit etc…)
  Succes met het nemen van je verantwoording!

 20. ruud zegt op

  Hebt u al eens aan haar gevraagd, of zij wel met U wil trouwen, als u haar niet vertrouwt?
  Een kind op de wereld zetten is niet vrijblijvend.
  Als u niet wilt trouwen, had u om te beginnen moeten zorgen dat ze niet zwanger werd.

  • Thaiaddict73 zegt op

   Hoi Ruud,.

   Eigenlijk wilde ik verder niet inhoudelijk op ingaan. Gezien je reactie wil ik het bij deze ophelderen.

   Als ik zeg, dat we samen vooraf duidelijk hadden afgesproken dat ze de pil zou slikken.
   Maar zij het achteraf bewust of onbewust niet heeft gedaan. Maar wel te kennen gaf aldaar dat ze de pil sikt. Ik zelf nog niet eens plannen had vandaar de vraag om pil en of condooms. is in deze nu niet meer relevant. Verklaart je vraag wel.
   Was ze bang dat ik met de noorderzon zou vertrekken en zou zeggen zoek maar uit omxsg omdat ze zwanger raakte. Helaas zo zit deze jongen niet in elkaar. Ik ben uiteindelijk erg blij met haar en had al zeker wel toekomst plannen met haar voor überhaupt zwangerschap ter sprake was.
   Ik ben enorm blij met onze zoon mijn trots.

   Het was zij die gevraagd heeft om te trouwen. ook uit willen van haar ouders uit hun zorgen.

   Ik persoonlijk vind trouwen vandaag de dag niet meer van deze tijd. Als je alleen al om je heen kijkt met scheidingen. Trouwen stelt opzicht ook niks meer voor. Ook zie je steeds meer samenleving contract.

   Toen ze het mij vraagde zei ik om haar en haar ouders gerust te stellen ja is goed. Misschien ook door bevooroordeelde gedachten en familie en diens dorpgenoten dat ik er uiteindelijk van tussen zou gaan.

   Het gaat er niet om of ik haar vertrouw of niet in deze. Ik ben alleen onzeker geworden uit de mensen om mijn heen die met hun goede bedoelingen al dan niet bevoordeelt of niet
   Die mij willen behoeden. En er een persoon onlangs mij er van heeft willen overtuigen om het trouwen daar uit mijn hoofd te zetten uit zijn eigen wellicht slechte ervaring.

   Dus daarom vraag ik hier op thailandblog jullie meningen cq reacties

   Ik ga er verder hier niet meer over door. Wil het houden tot topic.

   Grt thaiaddict73

 21. Thaiaddict73 zegt op

  Mijn hartellijke dank voor alle reactie’s

 22. Jasper zegt op

  Wat ik hier nog niet in de commentaren heb gezien: Jullie hebben samen een kind. Je kunt dit kind aan de Nederlandse nationaliteit helpen door het aan te melden bij de burgelijke stand. Voorwaarde is wel dat je er minstens 3 jaar financieel zorg voor gedragen hebt. Je hoeft daar dus niet voor te trouwen.
  Kinder-alimentatie betalen is dus wel het minste wat je kunt doen. MijnCambodiaanse vrouw heeft geen familie in Thailand (god zij dank), maar kan daardoor ook moeilijk werken: in Thailand betekent dat al gauw 6 dagen per week, a 10-12 uur per dag. Dat verstaat zich niet met de opvoeding en opvang van onze zoon. Ik onderhoud dus een vrouw en kind in Thailand (waar ik zelf 6 maanden per jaar bij ben), en betaal maandelijks 600 euro voor haar en mijn zoon. Daar kan ze redelijk van leven in mijn afwezigheid (huur, gas/licht/internet/schoolkosten/kleding/ziektekosten en voedsel). Extra dingen (Nederlandse ziektekosten verzekering voor mijn zoon, motocy, nieuwe bril etc. ) komen daar boven op.

  Een redelijk leven in Thailand is niet goedkoop!

  • Ger--Korat zegt op

   De Nederlandse nationaliteit kun je als ongetrouwde vader regelen via een erkenningsprocedure bij de Thaise rechtbank. Heeft niets met de burgelijke stand te maken en ook niet met een een termijn van 3 jaar onderhoudsverplichting maar er wordt ondermeer gekeken als je een inkomen hebt en ondersteuning kan bieden. Heb reeds 2 x deze procedure doorlopen en ben dus ervaringsdeskundige.

   • Haki zegt op

    Beste Ger
    Ik (woon in NL) ben reeds jaren geleden (enkel Buddha) getrouwd met Thaise (woont in Thailand). Wij overwegen ook een kind dat wel in Thailand bij moeder zal blijven, maar is het mogelijk/verstandig om in elk geval het kind ook bij de NL ambassade in BKK als mijn kind aan te melden? Zitten daar voordelen of nadelen aan? Jij hebt ervaring, vandaar mijn vraag aan jou.
    Dank en vriendelijke groet,
    Haki

    • Ger-Korat zegt op

     Als je voor het kind een Nederlandse nationaliteit wilt regelen dan kan dat via een erkenningsprocedure in Thailand. Voorwaarde is wel dat je er woont of geregistreerd staat. Zoals je schrijft woon je in Nederland en denk ik dat als de Thaise advocaat kan aantonen dat als je regelmatig in Thailand verblijft dat je wel een gezin vormt, maar dat zal je moeten bespreken ( men kijkt ook naar verblijfsvergunning cq visum).
     Je kunt ook naar gemeentehuis in Nederland om inlichtingen vragen. Feit is dat je aan dient te tonen dat je de vader bent. Punt blijft dat je als ouders in 2 landen woont en dat maakt het gecompliceerd.

     Voordeel van de Nederlandse nationaliteit: vrij toegang naar de EU en veel andere landen zonder of met minder visa-beperkingen, in de toekomst kan het kind ook wonen en werken in elk EU-land. En ja mocht het kind een medische behandeling nodig hebben dat kan je hij/zij inschrijven in Nederland in de GemeentelijkeBasisAdministratie op een adres en dan gebruik maken van het zorgstelsel in Nederland. Maar ik denk dat dit een laatste oplossing is want er is ook zorg in Thailand beschikbaar, denk zelf dan aan bijvoorbeeld een behandeling die niet in Thailand plaatsvindt of te duur is. Om maar wat voordelen te noemen.

 23. Sir Charles zegt op

  Volg je hart en gebruik je gezonde verstand, niet meer dan dat en zorg uiteraard goed voor jullie kind, zo simpel is het.

 24. Marco zegt op

  Beste,

  Open deur geen commentaar.
  In je naam zie ik iets van 73 staan als je werkelijk 45 bent en je oren laat hangen naar de mening van een ander kun je maar beter niet trouwen

  • Thaiaddict73 zegt op

   Ik laat normaliter mij oor niet hangen na anderen maar door de steeds herhaalde zorgen om mij heen maakt het me toch ergens onzeker. Vandaar dat ik hier ook deze topic ben gestart. Je word door al dat gedoe best moe van.

   Het is als of je de bijwerkingen van een recept verplicht keer op keer moet lezen en je de bijwerking allemaal tot je oproept tot je zelfaa Als je begrijpt wat ik bedoel.

   Verder geloof ik niet zo wat andere zeggen als een persoon. dan zoek ik eerder zelf uit. Nu heb ik steeds die goede bedoelingen van mensen op mij.

   Stel dat hier iedereen zou hebben gezegd nee niet daar trouwen maar hier met wat mensen hier om mij heen zeggen is de keuze duidelijk.
   Ik heb hier al een reactie gekregen stel ik zou tekenen op wat ik niet eens kan lezen het best naar kan uitpakken.

   En nee niet elke Thaise is per defenitie Slechtwillent.

   En nu wil ik dus hier uit jullie reacties conclusie trekken. Als ik het echt niet zou vertrouwen zou ik er nog niet eens aan beginnen.

   Maar door jullie reacties van sommige ben ik wel weer wat wijzer geworden. Of het zo nog niet had gezien.

   Nu heb ik besloten om daar alleen voor buddah te trouwen en wettelijk hier in Nederland.

   En nogmaals betreft mijn zoon zal me zorg zijn of er wel of niet getrouwd zijn. Ik voed mijn zoon na mijn beste kunnen op.

   • rori zegt op

    als je niet getrouwd bent en je hebt je zoon niet erkend kan cq heeft dat consequenties als jij om wat voor reden dan ook komt te overlijden.
    Dus
    1. kind op jouw naam
    Eenvoudigste manier is eerst trouwen.

    Weduwen en wezen pensioen in deze belangrijk

    • Johnny BG zegt op

     Je hoeft niet eens te overlijden. Als de relatie strandt en het kind is niet wettelijk in Thailand erkend dan mag je de biologische vader wel zijn maar het voogdij is voor de moeder.

     Staat de vader vrolijk met een geboortebewijs te wapperen met zijn naam erin maar een ambassade gaat zich er niet mee bemoeien indien de moeder geen toestemming geeft om een NL paspoort aan te vragen.

     Het ziet er ook naar uit dat de vader in NL woont en de moeder in Thailand (ik kan het mis hebben) hou er dan ook rekening mee dat je mogelijk niet de biologische vader bent zelfs als er op het eerste gezicht overeenkomsten zijn.
     Dat geintje ken ik maar al te goed en een DNA test is een mooie uitkomst wat niet altijd voor de uitslag hoeft te gelden.
     Indien je de vader bent gewoon trouwen en er zeker van zijn dat je kind wettelijk erkend is en er vooral niet meer over nadenken.
     Bij een andere uitslag heb je een nieuwe uitdaging, maar het maakt de huwelijksvraag wat makkelijker.

   • Sir Charles zegt op

    Alhoewel je nickname ‘ thaiaddict’ doet vermoeden dat uit je ‘verslaving’ zich omstandigheden kunnen gaan voordoen die je waarschijnlijk niet zou doen voor een Nederlandse vriendin.
    Verslaafden willen nogal eens hun gezonde verstand verliezen…;)

    • Thaiaddict73 zegt op

     Lol met naam thaiaddict als nick, is gekozen uit mijn voorliefde voor Thailand. Landschap de mensen. Buddah, het eten, cultuur. Ik zou als ik het kon er nu nog willen emigreren. In mijn situatie kan ik dit financieel niet. Ook vanwege werk.

     Ik ben er nu verschillende keren geweest. En steeds na een maand wil je eigenlijk helemaal niet na huis. Dat was al na 1e keer.

     Ik vind het een prachtig land. Ik zou liefst heel Thailand willen ontdekken. Ben ook met leren van taal bezig wat niet zo eenvoudig is. Maar blijf volhouden. Verder uit liefde voor martial arts muay Thai. Ik vind issaan muziek heel mooi.
     Ook de rust van niets moet. Zoals dat gejaag hier.
     Kortom ik voel me er thuis elke keer als ik er ben. En dit heb ik verder nooit met welk ander land ooit gehad. In de landen waar ik ben geweest.

     • Sir Charles zegt op

      Dan verschillen wij nauwelijks met name betreffende onze liefde voor Muay Thai echter dat Isan-muziek is een der weinige dingen van Thailand die me volstrekt nooit heeft kunnen bekoren, kortom met de beste wil, vind er eerlijk gezegd niets aan maar dan ook helemaal niets aan.

   • theoS zegt op

    Voor Buddha trouwen is geen wettelijk huwelijk, dat doet men bij de Amphur en is erkend en moet opgegeven worden in Nederland. Been there, done that.

 25. Thaiaddict73 zegt op

  Hoi Maryse

  Dat is zondermeer een feit, en het zou ook zeker in elke land wettelijk verplicht moeten zijn.

  Nu lijkt het, als ik je reactie zo lees of er iets mis is tussen mij en mijn Thaise vriendin. 😉
  Dat is niet het geval hoor, nog het punt.
  Misschien dat het zo tot je overkomt.

  Ik wil je met alle plezier privé wel uitleggen hoe ik
  Tot deze vraag ben gekomen . Wellicht voor ander wel duidelijk. En je het een beetje uit reacties hier van mij kunt opmaken.

  Grt thaiaddict73

 26. theoS zegt op

  Ik ben zo’n 30 jr getrouwd met een Thaise vrouw en nog nooit is mij door haar familie om geld gevraagd. Wat hun wel proberen is bij je intrekken of weken lang op visite te komen. Ik wijs ze gelijk de deur en weg wezen. Hebben een bord voor de kop en proberen steeds weer. Freeloaders.

  • Rob V. zegt op

   Het kan toch ook heel gezellig bij jou zijn? Ik ging eens op visite bij een bejaarde mede blogger met het idee ik blijf een nachtje, we zien wel. Werd een week en had nog langer kunnen worden.

   Niets mis met het ontbreken van een planning en daar mist het in Thailand wat vaker aan dan in Nederland. Andere koek is het als mensen je gastvrijheid gaan uitbuiten. Maar dan zijn het geen oprechte gasten meer.

   Tot slot nog eenmaal: trouwen voor boeddha bestaat niet. Dat is een raar onzinnig iets wat niet bestaat in Thailand. Je trouwt, tèng-ngaan, en dat kan dan officieus (aan huis, vaak wel een zegening door bijv. dorpsoudste of monnik ed) of officieel (op t gemeentehuis, papiertje tekenen).

   Zeg tegen een Thai ‘(pai) tèng-ngaan kàp phóet’ (
   en kijk dan eens wat het gezicht doet…

 27. peter zegt op

  Het maakt geen bal uit met wat en hoe je trouwt, het gaat alleen om de persoon die je trouwt en jezelf.
  Mijn NL vrouw zei na 12 jaar , ik wil scheiden. Zomaar. Je praat met college en zie ik was niet alleen. Stapels scheidingen met onbekende redenen. Ik vroeg naar haar reden. Twee redenen waren , zij tekende de giro kaarten voor betalingen (??) en ze moest boodschappen doen (??), terwijl ik dit altijd deed en we dat hadden veranderd (gesprek !!), dus nog snap ik het niet.

  ZO links en rechts heb ik in mijn leven wel wat mee gemaakt en gehoord en me met verbijstering gelaten,

  Het kan gebeuren. Het leven geeft geen enkele garantie en ook niet je zoon. Zelf heb ik 2 “zoons”, die ik nooit meer zie vanwege indoctrinatie door degeen waar je ooit mee lief en leed zou delen. Totaal ander persoon na haar uitspraak “ik wil scheiden”.
  Praten heeft geen enkel effect, dat kan je niet met je (partner) vrouw, tenzij je homo of shemale bent.
  In een film (ja ok film) kwam ik de stelling tegen “je vrouw heeft altijd gelijk” zo leefde hij zijn huwelijk, maar zette me wel aan het denken.
  Ja ok over koetjes en kalfjes, maar tracht nooit wat anders aan te brengen, dan gaat het fout.

  Alles is aan jou en je vrouw, blijf wakker en geniet zolang het werkt. Stel wel financiële zaken op orde met bv een huwelijkse voorwaarden.
  Godsdienstig trouwen is geen trouwen, het heeft ook geen waarde voor jou, blijkt. In Thailand geeft dat dan fatsoen gebeuren(cultuur), immers in Nederland kan je gewoon samen wonen of zelfs op een contract.
  Bij een echt huwelijk bepaalt de staat wat het contract is.
  Niemand kan je vertellen wat te doen, dat bepaal alleen jij !
  Life is a journey and you learn everyday with any situation.

  • Thaiaddict73 zegt op

   Klopt ook dat niks in het leven zeker is, plus in verleden was trouwen ook meer een noodzaak.
   Nu als ik mijn generatie en de opvolgende generatie’s, en begrijp me niet verkeerd waar stellen ook hals over kop touwen en elkaar nog amper kennen. Dan volgen kinderen snel. Dan ook de scheidingen. Vandaar ook veel alleenstaande ouders waar beide partijen even veel schuld aan hebben. Of een van de twee.

   Onder trouwen versta ik nog uit de oude stempel dat je ook in voor en tegenspoed tot elkaar blijft.
   En niet om minst geringste wat uitloopt op scheiding. Ik ben daarom ook in wat ik in al die jaren om me heen heb heb gezien. het trouwen helemaal niks meer voorstelt.
   En als je dan op tv of in real life nog stelletjes ziet die al meer dan 40 jaar getrouwd zijn. Dan noem ik dat het begrip getrouwd.

   Ik heb het hier ook over gehad met mijn vriendin. Straight to the point. En zoals velen dames die zoals ik ze hoor praten het trouwen opzich apart vinden. Bruidsjurk alleen al.

   Ja in het leven is niks zeker. Ja ik heb kennissen vrienden en zelfs mensen die zeggen, als ik had geweten had ik het nooit gedaan.

   En jullie mogen gerust weten dat ik het meer doe om haar en haar ouders. Voor mij zegt dat papiertje niks.

   En idd het gaat ook om wie je treft en er geluk in hebt.

 28. TheoB zegt op

  Thaiaddict73,
  Inmiddels zeer veel reacties op je vraag.
  Ik neem aan dat je weet dat je de reageerders, als dank voor de gegeven meningen en welgemeende adviezen, moet uitnodigen voor de bruiloft en met name het feest. (Vandaar de vele reacties.)
  Dat kan nog ‘n dure grap gaan worden. 🙂
  Misschien is dat voor jullie genoeg reden om er dan toch maar helemaal vanaf te zien?
  .
  .
  .
  .
  Geintje. 😀 😀 😀

  • Thaiaddict73 zegt op

   Oh als het zou kunnen geen probleem hoor.
   Helaas ben ik in dat niet bevoorrecht.

 29. Peter V. zegt op

  Het lijkt me het makkelijkst om te trouwen waar jullie je willen vestigen.
  En, ik heb gelezen dat je moet vastleggen wat je aan spullen hebt; in ieder geval voor Thailand.
  Als het niet (notarieel?) is vastgelegd, dan hoort het blijkbaar bij de (bij een scheiding) te verdelen boedel…
  Hoe dat nu in NL is geregeld weet ik niet.

 30. Thaiaddict73 zegt op

  Ik sta er overigens versteld van, ik zoveel reacties heb ontvangen. Al vind ik sommige reacties wel extreem in verwijten of oordeel. Wat ook mij weer uitdaagt tot reactie hier op. Wellicht ook omdat ik het begin niet goed heb verwoord meer ook omdat ik alleen tot topic wilde houden.
  Als of ik als persoon een flierefluiter zou zijn en geen moraal zou hebben. Ik zou het niet eens over mijn hart krijgen uit wat ik uit familie, vrienden en kennisen in al die jaren heb zien gebeuren. En me soms erg kan inleven in dat. Maar in dat, vind ik het voor de kinderen nog het ergste. Die hebben er niet om gevraagd. Dus dat is al iets wat ik niet zelf mee wil maken.

  Bij deze nogmaals bedankt voor reacties en heeft me zeker geholpen.

  Ik heb het er samen met mijn vriendin over gehad. En nu samen besloten om samen voor buddah te trouwen. En als ze hier bij mij gevestigd is of in haar 3 maanden verblijf in Nederland we voor kerk, burgerlijke stand trouwen.

  Grts,. Thaiaddict73

  • rori zegt op

   Beste
   Ik weet niet over jouw prive situatie.
   Wel wil ik het volgende opmerken.
   Je hoeft NIET te antwoorden. Maar ik mis enkele zaken in deze.

   1. Wat bedoel je met bij jou gevestigd?
   Haar op een MVV naar Nederland halen duurt 3 tot 6 maanden na het examen in Bangkok.

   2. Woon je nu zelfstandig huur koop of anders? War woon je en hoe is het met je werksituatie en waar?
   Als je gaat trouwen kan dat op een 3 maanden toeristenvisum zonder MVV.

   3. Nadat het huwelijk geregistreerd is in jou gemeente kun je o het MVV te ontlopen vertrekken naar Duitsland of Belgie.
   Daar moet je je dan registreren en je dan vrouw krijgt een verblijfsvergunning als echtgenote met alle EU rechten.

   Is een mogelijkheid.
   Om haar i te kunnen schrijven cq registreren heb je nodig:
   1 Haar begoorteakte
   2 Haar burgerlijke staat in Thailand (Uittreksel van het bevolkingsregister).
   Dit moet in het engels en op het ministerie van binnenlandse zaken in Bkk worden gelegaliseerd.
   Daarna zaken afleveren op de het gemeentehuis van het huwelijk bij het aangaan ven de ondertrouw.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website