Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise en zij heeft zowel de Nederlandse als Thaise nationaliteit. Ze heeft ook twee geldige paspoorten (Nederlands en Thais). Vraag is: stel ze wil voor langere tijd in Thailand blijven, zeg een jaar of zo, dan kan ze lijkt me probleemloos met haar Thaise paspoort Thailand binnenkomen.

Waar ik benieuwd naar ben: hoe zit dat bij terugkeer naar Nederland? Ze heeft in het Thaise paspoort geen visum voor Nederland en zou dan op het vliegveld in Thailand bij vertrek haar Nederlandse paspoort kunnen gebruiken, maar daar zit dus geen visum voor Thailand in. De beambte zal zich dan afvragen hoe ze in Thailand gekomen is.

Herkent iemand dit probleem. Kortom is het een probleem of zie ik beren op mijn weg waar ze niet zijn?

Groet,

Leo

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Twee geldige paspoorten (Nederlands en Thais) en terug naar Nederland?”

 1. Rob V. zegt op

  1. Reizen met dubbele nationaliteit is makkelijk: aan de Nederlandse grens (vertrek en aankomst) toon je het Nederlandse paspoort, aan de Thaise grens (vertrek en aankomst) toen je het Thaise paspoort. Mocht een grenswachter of incheckpersoneel je vragen te bewijzen dat je toegang zal hebben tot het andere land, dan toon je het tweede paspoort. Een dubbel paspoort is in Nederland en Thailand niet verboden dus dat zou probleemloos moeten kunnen tenzij je net een ambtenaar treft die de regels niet kent.

  Bron: diverse topics op dit blog (ref: “Nationality Act, (No.4), B.E. 2551” )

  ——
  2. Als je in 1 jaar (365 dagen, hoeft geen kalenderjaar te zijn) langer wegblijft dan 8 maanden moet je je uitschrijven bij je Nederlandse gemeente:

  “U moet zich laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.”

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

  • Karel van der Bijl zegt op

   Maar daarmee vervalt het Nederlandschap niet en dus ook je NL paspoort niet …

   • Rob V. zegt op

    Inderdaad blijf je Nederlander ook al schrijf je je uit het BRP, maar dat lijkt me logisch…Net zoals je Nederlands rijbewijs niet vervalt als je je uitschrijft. De wet op het Nederlanderschap en de wet BRP zijn twee aparte dingen.

    Tenzij je echt jaren wegblijft en je een vervallen paspoort niet laat vernieuwen, dan kan iemand met meervoudige nationaliteit de Nederlandse verliezen. Iemand die enkel Nederlander is kan zijn Nederlanderschap logischerwijs niet verliezen omdat niemand stateloos mag worden.

  • TheoB zegt op

   Ter aanvulling:
   Als je in de laatste 365 dagen minder dan 121 dagen – de dag van vertrek en dag van terugkeer tellen daarin mee – in NL verblijft, verlies je het recht op vergoeding van (in het buitenland gemaakte) zorgkosten vanuit de zorgverzekeringswet én – indien je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebt – verlies je 2% opbouw van je AOW rechten. Wellicht zijn er nog meer nadelige gevolgen.
   Tenzij je goed in de slappe was zit lijkt het mij onverstandig om meer dan 244 dagen in de laatste 365 dagen buiten NL te verblijven.

   Verder herinner ik mij een geval van een Chinese Nederlander die met zijn Chinese paspoort China inreisde en daar in de problemen kwam. De NL ambassade kon toen niets voor hem doen, omdat hij niet met zijn NL paspoort (met visum voor China) ingereisd was. Voor TH zal hetzelfde gelden.

 2. teun zegt op

  Hele simple oplossing. Regel in NL even een identiteitskaart. Dan gaat ze op NL paspoort nederland uit. Thailand komt ze binnen met Thais paspoort (no questions asked). Als ze na enkele maanden (binnen geldigheidsduur identiteitskaart) Thailand verlaat dan doet ze dat op Thai paspoort (dus niet met NL-paspoort, want dan is er sparkae van overstay). Bij binnenkomst in Nederland gewoon je Nederlandse paspoort tonen.

  Mijn ex deed het altijd op die manier en ondervond nooit enig probleem. En uitschrijven uit BRP? Waarom zou je dat doen als je toch uiteindelijk weer naar Nederland gaat?

  • Geert zegt op

   Uitschrijven uit BRP is verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
   En geloof mij,je wilt niet weten hoeveel problemen je krijgt als je je daar niet aan houdt.

   • Pierre zegt op

    Ben benieuwd, naar die hoeveelheid problemen, doe het reeds jaren.
    Het gaat NOG steeds goed.
    Ben me wel bewust dat het moeilijker wordt namelijk voorheen kon er enkel een visuele controlle van het paspoort zijn. H.t.d. gaat het altijd door de scanner, en heb onlangs ook vernomen dat een ieder die in of uit europa vertrekt, geregistreerd wordt, dus zal het wel een keer fout kunnen lopen.

 3. henry zegt op

  Mijn overleden echtgenote had zelfs geen belgisch paspoort neer

  belgie buiten en binnen met belgische ID
  Thailand, binnen en buiten met Thais paspoort

  bij het inchecken, zowel in beloe als Thailand liet ze bij vragen, naargelang het belgie of Thalad was haar belgische ID of Thai paspoort zien

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Mijn vrouw kinderen hebben dubbele nationaliteiten.
  Het is heel simpel zonder veel woorden.

  zij reizen Nederland uit met het Nederlandse paspoort en komen Thailand in
  met het Thaise paspoort(geen visum nodig).
  Vervolgens op de terug reis met het Thaise paspoort Thailand uit en met het
  Nederlandse paspoort weer Nederland in(geen stempel of visum nodig).

  Bij de grens controle vragen zij alleen waar u vandaan komt en dat is het.
  Totaal geen probleem.

  Wij doen dit al jaren en als zij echt moeilijk willen doen kunt u het Thaise paspoort
  tonen waar de stempels in staan dat u vrouw werkelijk uit Thailand terug komt.

  Veel plezier toe gewenst,
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • teun zegt op

   Als je Thailand uitgaat met Thais paspoort naar NL dan kan douane vragen naar visum. Wat zeg je dan?

   Ik snap dat je bij inchecken vlucht naar NL je je Nederlandse paspoort toont. Maar wat doe je – nogmaals – als je bij de douane bij vertoning Thaise paspoort wordt gevraagd naar visum voor nederland?? Ben benieuwd.

   • Bert zegt op

    Gewoon je NL paspoort laten zien, is geen enkel probleem.
    Doet mijn vrouw al jaren

   • Cornelis zegt op

    De douane zal niet naar je visum vragen want met die dienst heb je niets te maken bij het verlaten van Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website