Wateroverlast door nieuwe buren, wat kan ik doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 november 2021

Beste lezers,

Wij wonen nu al acht jaar op een mooi plekje ten zuiden van Hua Hin. Een paar maanden geleden verkocht de eigenaar van een stuk land dat naast ons lag en we zouden nieuwe buren krijgen. Ik was er al vanaf het begin niet blij mee. We woonden alleen en dat beviel ons.

Vanaf de eerste dag dat ze aan hun land begonnen te werken hadden we al problemen. Dat je je stuk land wilt verhogen, is begrijpelijk, maar deze buren verhoogden hun stuk land met ongeveer een tot anderhalve meter. Toen ik zag hoe hoog zij dat land ophoogden werd ik woedend. Dat betekende voor ons dat wij in de regentijd hun regenwater erbij kregen en wij onder water kwamen te staan.

Deze week was het zover. In de acht jaar dat we hier woonden hadden we zelfs bij de sterkste regenbuien geen overlast. De tuin stond blank, maar dat was niet zo erg. Vandaag liep ons terras onder water en het water bleef stijgen, ook nadat de regen gevallen was, omdat dit van hun land afkomstig was.

Wat zou ik hier nog legaal tegen kunnen doen? Die mensen (een Farang met zijn Thaise vrouw) interesseert het niet. Vanwege hun moesten we al 20.000 Baht uitgeven aan stroomkabels en palen (een wat ander verhaal) en nu moeten wij waarschijnlijk weer veel geld uitgeven vanwege de wateroverlast die van hun afkomstig is.

Ik heb gegoogeld, maar vond alleen maar een soortgelijk probleem dat zich in Engeland afspeelde en daar is het zo dat degene die de overlast veroorzaakt, dus gelijk ons geval, ervoor moet zorgen dat deze overlast ongedaan wordt.

Kan ik hier in Thailand legaal iets doen? Ik ben zo woedend en gefrustreerd door het hele gebeuren. Ik ben bang dat ik voor het eerst in mijn leven iemand klappen ga verkopen.

Die buren hebben ons alleen als buur en ze wonen er nog niet, maar hebben ons leven al danig verstoord.

Groet,

Sjaak S

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

24 reacties op “Wateroverlast door nieuwe buren, wat kan ik doen?”

 1. khun moo zegt op

  Sjaak ,

  ik ken de situatie ter plekke niet, maar het probleem met de thaise terp woningen en daardoor overlast door de buren komt vaker voor..
  Wij hebben dit ook gehad en daardoor is ons huis verzakt.
  We hebben ook ooit wateroverlast gehad van de plaatselijke rivier die overstroomt was.
  Het water stond toen 50 cm hoog in de woonkamer.

  wel wil ik enkele tips geven.
  Ga na of het water specifiek van een kant komt en mocht er daar een bovengrondse riolering lopen, maak dan een extra gat in de betonplaten die er bovenop liggen.

  Persoonlijk zou ik kijken of er een greppel om je huis te graven is, of daar waar het water vandaan komt en zet er 2 dompel pompen in die het water ergens anders naar toe pompen, bijvoorbeeld een vijver in je tuin die als eerste opslag plek dient er vandaar verder weg gepomt wordt. Natuurlijk niet naar de buren pompen

  Ik zou geen ruzie van de buren zoeken.
  Veelal luistert de volgzame farangs naar de Thaise vrouw en die trekt zich van de overlast vaak niets aan.
  Het is immers jouw probleem en niet hun probleem , want ze willen gewoon droog zitten (Thaise logica).

  Ik denk ook niet dat er veel op gemeentelijk of gerechtelijk nivo te regelen valt.
  Indien wel mogelijk is het nog de vraag of je vrouw dit wel wil.
  Thaise buren willen nog wel eens een kort lontje hebben.

  • Lung addie zegt op

   Citaat:
   wel wil ik enkele tips geven.

   ‘Ga na of het water specifiek van een kant komt en mocht er daar een bovengrondse riolering lopen, maak dan een extra gat in de betonplaten die er bovenop liggen.

   Persoonlijk zou ik kijken of er een greppel om je huis te graven is, of daar waar het water vandaan komt en zet er 2 dompel pompen in die het water ergens anders naar toe pompen, bijvoorbeeld een vijver in je tuin die als eerste opslag plek dient er vandaar verder weg gepomd wordt. Natuurlijk niet naar de buren pompen’

   Wat is een ‘bovengrondse riolering? Die ligt dan hoger dan dan het maaiveld en bij mijn weten loopt water niet bergopwaarts. Naar een, ‘ondergrondse riool’ pompen heeft meestal weinig zin want een riool is vaak het eerste wat reeds verzadigd is bij zware regenval.

   Het water naar een vijver pompen is ook zinloos want dat is reeds de eerste die reeds van zelf zal vollopen.

   Ik vrees dat Sjaak met deze tips niet veel zal geholpen worden.
   Het enige wat hij kan doen, en het minste zal kosten, is een deftige greppel laten graven naar lager gelegen onbebouwd terrein of, indien mogelijk, naar een bijliggende beek indien deze er is.

   • khun moo zegt op

    hallo addie.

    ik zal het een en ander duidelijker maken.
    Veel thaise kleinere steden hebben een bovengrondse betonnen goot aan beide zijde van de straat die ongeveer 30 cm boven het straat nivo afgedekt is met betonnen deksel.
    De weg ligt vaak weer hoger dan de omliggende percelen.
    Het nivo van het rioleringwater zal inderdaad lager liggen dan het straat nivo , maar vaak hoger dan de omliggende percelen.

    Vandaar ook dat men nieuwe thaise huizen in Isaan op een terp leggen.

    In de kleinere dorpjes in Isaan is helemaal geen riolering.

    Het water in de vijver kan als buffer dienen voor opvangen regenwater.
    Het zal inderdaad ook als eerste vollopen, wat ook de bedoeling is.
    In Nederland gebeurt het al jaren.
    Vanuit deze buffer kun je het water verder weg van je huis pompen.

    Een greppel naar een nagelegen beek, als er die zou zijn lijkt me niet juist.
    Het zijn vaak de beken en rivierjes die het eerst volstromen en vervolgens het land gaan overspoelen.

 2. Erik zegt op

  Sjaak, ik neem aan dat men nog niet bouwt? Dan wacht men tot het inklinkt.

  Wij hadden hetzelfde met een stuk grond naast mijn huis; daar kwam een meter kleigrond op in 2003. Waren de centen op of wist men dat het ging inzakken? Na 3 jaar was het weer op het oude peil maar bouwen doet men nog steeds niet. Het was rijstveld geweest en dat zou zeker inklinken.

  Je zou, wat khun moo zegt, een greppel kunnen (laten) graven naar de openbare weg als daar een sloot of een regenwaterriool ligt. Zijn jullie eigenaar van de ondergrond van jullie huis? Indien niet waarschuw de verhuurder dat je denkt aan vertrekken vanwege de overlast. Misschien maakt die de greppel…

  Herrie lost niks op. Dat spul ligt er en ze halen het echt niet weg.

 3. khun moo zegt op

  Sjaak,

  wanneer je juis huis en tuin ommuurt hebt zou je bij de poort, waar wellicht het water binnenkomt een drempel kunnen maken. wij hebben over de gehele lengte van de poort een drempel gemaakt van een 30 cm hoog.
  wel eentje die geleidelijk hoger oploopt zodat je nog met de auto naar binnenkunt.
  dat heeft bij ons samen met een extra gat in de riolering die voor de poort loopt de zaak binnen de muren droog gehouden.
  succes.

 4. khun moo zegt op

  Een goede buur is beter dan een verre vriend.

  Probeer met mijn eerder aangegeven maatregelen je water problemen te verhelpen en ……..
  Maak vrienden met de buren wanneer ze er zijn.
  Neem een paar flesjes bier en fruit mee en maak kennis.
  Hier bereik je veel meer mee dan een agresieve houding, ook al heb je gelijk.
  succes

 5. Sjaak S zegt op

  Alvast bedankt voor de goedbedoelde tips. Ze zullen zeker van invloed zijn op hetgeen ik wil doen om van die overlast af te komen.
  We hebben al met de Puyai Baan gesproken en hij zei dat we video opnames moesten maken wanneer het weer gebeurt.
  Ik kan de grond niet meer verder ophogen, maar wel waar wij bestrating hebben en ons terras. Het is echt om te zieden dat ik vanwege nieuwe buren, die wij niet willen, geld moet uitgeven.
  Nee, ik heb liever een goede vriend die iets verder woont dan een buur waarmee ik moet opschieten omdat ie mijn buur is. Die heb ik niet uitgezocht, een vriend wel.
  Mijn mening is, dat wanneer je ergens nieuw gaat wonen, zelfs een huis bouwen naast de enigste buur die je misschien ooit zult hebben, je dat zodanig doet dat iedereen ermee kan leven.
  Waarschijnlijk maak ik me om niks kwaad. Ik ben echt heel tegemoetkomend en probeer alles op een vreedzame manier op te lossen. Niet voor niets was ik 30 jaar steward.
  Maar ook de antwoorden die we van die mensen krijgen maken me ziedend.
  Het zijn puur egoïsten.
  Sorry dat ik jullie ermee lastig viel, maar nogmaals: bedankt voor jullie antwoorden… het helpt me echt verder.

  • khun moo zegt op

   Sjaak,

   Zo als zo vaak gebeurt , weet de Farang totaal niet wat er allemaal gaat gebeuren wanneer deze een huis in Thailand laat bouwen.
   Dat geldt niet alleen voor het bouwen van een huis.

   Ik zou de schuld van het geheel dan ook niet direct bij de farang buurman leggen
   Waarom heeft de buurvrouw niet met jouw vrouw gesproken wat ze van plan was, zodat je wist wat er ging komen.
   Wellicht omdat deze het de normaalste zaak van de wereld vindt dat ze kan doen wat ze wil.

   Wel helemaal eens met je stelling:
   dat wanneer je ergens nieuw gaat wonen, zelfs een huis bouwen naast de enigste buur die je misschien ooit zult hebben, je dat zodanig doet dat iedereen ermee kan leven.

   Wellicht is er meer overleg nodig, niet alleen tussen de Thaise vrouwen, maar ook tussen jou en je toekomstige farang buurman , zodat je enigzins weet wat je te wachten staat en problemen kunt verkomen.

   Bij ons gaat de ochtend markt compleet met harde muziek al om 4 uur ‘s morgens beginnen, wordt onze uitrit geblokkeerd door geparkeerde auto’s en wordt onze muur als openbare urinoir gebruikt.
   Geen mens die er zich druk overmaakt, behalve ondergetekende.

   Afgezien van het lawaai overlast van de markt begonnen de honden van de buurman dan ook nog ‘s morgens te blaffen naar de bezoekers van de markt die langs ons hun huis kwamen.

   hopelijk kun je de komende jaren toch nog met plezier in je huis blijven wonen.

 6. Harm zegt op

  Mocht het helemaal de spuigaten uitlopen kun je altijd nog een damwand laten slaan langs jouw terrein, die wanden zijn zo ontworpen dat ze water tegenhouden dus dan blijft zijn water op zijn helft en heeft het ophogen van hun kant weinig zin (gehad) en dan blijft jouw water aan jouw kant. Je maakt dus als het ware gewoon een dijk ( waterkering) Wat er met het water aan zijn kant gebeurd wordt dan weer zijn probleem en jij hebt er gelijk een stevige afscheiding voor jouw terrein mee gecreeerd. Zorg wel dat het minstens 1,5 meter boven zijn maaiveld uit steekt, waardoor nog meer ophogen van zijn terrein geen optie meer is ( wordt)

  • Henk zegt op

   Harm ::Heb je enig idee wat een damwand plaatsen gaat kosten ?? Heb het vermoeden dat zoiets niet de bedoeling van Sjaak is .Ik heb vroeger vrij veel in het transport en plaatsen van damwanden gezeten .
   Wil natuurlijk niet zeggen dat ik de prijzen van de platen en het plaatsen ervan in Thailand weet .
   Natuurlijk zou Sjaak zelf hierna kunnen informeren en het is niet de mooiste maar wel de beste oplossing .
   Maar mag ik een gok doen over de prijs ?? Ik vrees dat je MEER dan 10000 Thb per meter kwijt bent ,.Dus een erfscheiding van 25-30 meter praat je al snel over een 250-300000 Thb ,Wie weet wil de buurman deze oplossing wel betalen . . Nodig hem een keer uit voor een babbel ZONDER alcohol want mijn ervaring is dat vele mensen zich slecht kunnen gedragen na het nuttigen van enkele flessen alcoholische drank ..

 7. Bo Meekers zegt op

  Beste Sjaak ,,,
  luister naar wat Harm schrijft en je bent van de wateroverlast af en ook ineens van je toekomstige buren.
  Ik zou het nu doen ,,,, nu dat zij er nog niet wonen om eventuele discussies te vermijden.
  Indien ik het was liet ik aan hun kant een twee meter hoge damwand laten plaatsen ,,, korte pijn en ruzie of niet ,,, het zijn maar buren hé
  Veel geluk er mee.

  Grtj. Bo

  • khun moo zegt op

   Bo,

   Lijkt me toch geen goed idee.
   Ook deze buren kunnen naar de Puyai Baan gaan.
   Met een beetje pech is die ook nog via via , familie van de buurvrouw.

   Ik zou overleggen met de buurman, wat te doen.
   De beide Thaise dames zullen wellicht wel akkoord gaan, zolang ze zelf niet hoeven te betalen.

 8. janbeute zegt op

  Tijd om met je nieuwe buurman een biertje of twee te gaan drinken.
  Anders wordt het tijd om serieus te gaan nadenken om te gaan verhuizen.
  Probeer er maar eens wat aan te doen.
  Is de sfeer eenmaal goed verpest ook mede door de beide Thaise egaas of vriendinnen, afgunst en wat zoal meer er aan begint te komen.
  Daarom is het of was het beter geweest als je tenminste de financieele middelen hebt om de aangrenzende percelen te kopen.
  Want voor de heen is het wateroverlast voor een andere is het weer geluidsoverlast, of nog erger een vuilnisstort naast je mooie bungalow met riante swimmingpool.
  Dat is ook de reden dat wij ons aanliggende percelen en onze oude woning niet verkopen, wel verhuren.
  Met nieuwe buren beginnen ook nieuwe problemen.
  Overigens nog veel strerkte toegewenst.

  Jan Beute.

 9. dirk zegt op

  Hier hetzelfde.
  Nieuwe buren, er komt een graafmachine en heel veel vrachtwagens zand.
  Niemand komt zich voorstellen of vertelt wat de plannen zijn.
  Ik kookte van binnen maar heb me ingehouden.

  2 maanden geleden 50cm wateroverlast, daar moest snel wat aan gebeuren.

  Sjaak wil eigenlijk geen buren.
  Sjaak wil dat alles blijft zoals het was.
  Sjaak wil geen geld uitgeven.

  Wij hebben aan de voorkant en een zijkant een flinke greppel gemaakt voor de afwatering.
  Het zand van die greppel ligt aan de zijde van de nieuwe buren en dient als beschermde muur.

  Sjaak zal een inventieve oplossing moeten bedenken en dat zal ongetwijfeld geld gaan kosten.
  Samenwerken en vooruitplannen is geen Thaise volkssport.
  Boksen, hanen en stierengevechten zijn ze beter in, om uiteindelijk financieel beter van te worden.

  • Sjaak S zegt op

   Sjaak wil geen buren. Helaas geen ontkomen aan.
   Sjaak wil dat alles blijft zoals het was. Zelfs dat zal ook zonder buren nooit gaan.
   Sjaak wil niet betalen. Maar zal het toch doen, wanneer het niet anders gaat.

   Greppel kan ik niet graven, geen plaats en ik ga mijn tuin niet omspitten.

   Maar we hebben intussen een Thaise kennis die raad weet.

   De puyai baan zei een video te maken bij de volgende overlast die laat zien dat het water van hun komt. Dan kan hij iets doen.

   Intussen zal ik wel ons terras verhogen en nieuw betegelen laten…

 10. Pim Warin zegt op

  Toen ik dit verhaal aan mijn vrouw vertelde reageerde zij als volgt:
  Zeer onlangs was een soortgelijke situatie in het nieuws op tv.
  U weet wel, zo’n nieuws programma waar videobeelden van een bromfiets ongeluk of burenruzie eindeloos vaak en eventueel in slow motion en met rode cirkeltjes en pijtjes verduidelijkt eindeloos vaak herhaalt worden en door een presentatie koppel of -trio van commentaar wordt voorzien.
  Zij wist mij te vertellen dat de Tessa Baan (gemeente) het heel vervelend vindt/vond om op die manier in het nieuws te komen en het resultaat van de uitzending van dit nieuwsitem was dat de eigenaar/opdrachtgever van de grondophoging door de gemeente gelast werd de grond tot op de laatste kruimel weg te laten halen hetgeen ook weer uitgebreid in beeld werd gebracht.
  Het zal uiteraard zeer afhankelijk zijn van de situatie en hoe noodzakelijk het is dat de buurman de grond met anderhalve meter gaat ophogen (inklinken wellicht maar geen anderhalve meter) maar een officiële klacht bij de gemeente kan misschien helpen. Dat is wel aardig wat papierwerk maar ze MOETEN dan wel wat met die klacht. De dorpsleider heeft die verantwoordelijkheid niet.

  Zelf heb ik inmiddels ook wel wat ervaring met de eigengereide wijze van werken van instanties en buren:
  Wij wonen tussen de rijstvelden aan een zandweg en het geheel is ommuurd met een gemetselde muur van 2 meter hoog.
  De gemeente besloot dit weggetje te verharden met beton en de weg, waarop overtollig regenwater in de grote tuin via de toegangspoort naar buiten stroomt het land in, met ca. 30 cm te verhogen.
  Ondanks mijn bezwaren die ik kenbaar maakte aan de aanwezige hoge heren die het werk moesten inspecteren ging men lachend aan mijn bezwaren voorbij en zeiden dat ik dan maar een sloot moest maken terwijl de ruimte tussen de muur en de weg slechts 10 centimeter is.
  Nou laat ik me niet zo makkelijk op de kast jagen maar het gevolg was wel dat we de tuin en toegang schuifpoort inclusief bestrating enz. moesten verhogen om te voorkomen dat het regenwater van de weg de tuin in zou stromen. Alles bij elkaar was ik toch zo’n 100.000 bath kwijt maar had ik wel weer een keurig nette tuin.

  Nog zo’n verhaal:
  Een eindje verderop lag een braak stukje terrein waar de eigenaar op een goede dag aan de gang ging en hij vertelde dat hij op die 5 rai een kokospalm plantage ging planten.
  Naar verloop van tijd groeide er palmboompjes maar werd er ook hard gewerkt aan een Café en allerlei hutjes waar gasten straks koffie en andere versnapering konden nuttigen.
  Midden op het platteland, tussen de rijstvelden en boerderijen een uitspanning als dit beginnen, je moet maar durven. Respect!
  https://www.facebook.com/TaYaychomthung2562/

  Na verloop van tijd ging het bedrijfje open en het liep storm, we konden 7 dagen per week genieten van Isaan muziek die uit de luidsprekers over de rijstvelden schalde en de eerste weken stonden er dagelijks en zeker in het weekend een paar honderd(!) auto’s al of niet met draaiende motor geparkeerd op een veel te kleine paarkeer plaats en dus stonden er overal auto’s.
  Naast ons lag een braak stuk terrein en werd direct als parkeerplaats ingericht, tevens werd ons duidelijk gemaakt dat we geen tuinafval meer mochten verbranden want de klanten hadden last van de rook.
  Ik heb drie keer heel vriendelijk gevraagd of de muziek wat zachter kon en daar werd welwillend op gereageerd maar de muziek ging niet zachter en was in de doodstille omgeving tot op wel een kilometer afstand te horen.

  Mezelf realiserend dat ik niet hier naar toe gekomen was om naast een parkeerplaats te wonen, de hele dag muziek, nouja muziek…. te horen maar hier juist op het platteland wilde wonen vanwege de rust, geen verkeer, geen mensen maar zou kunnen genieten van de stilte en de eenvoudige manier van leven begon ik toch wel mezelf af te vragen wat ik hieraan zou kunnen doen.
  Het braakliggende terrein wat in gebruik was genomen als parkeerterrein was ruim 1 rai groot en lag recht tegenover het Café, de eigenaar had het aan de Cafebaas verhuurd.
  Toen Corona uitbrak ging het café enige tijd dicht en zegde de eigenaar de huur op.
  Na verloop van tijd ging het café weer open en werd het steeds drukker en in het weekend stond die parkeerplaats vol.
  De parkeerplaats grenst aan onze tuin.

  Op zekere dag was ik met een forse zitmaaier mijn gras aan het maaien en werd ik door de dorpsleider gebeld of ik daar mee op wilde houden want ik maakte teveel lawaai volgens de man van het café en had daarover geklaagd bij de dorpsleider.
  Nu was de maat vol!
  Ik kon de grond van het parkeer terrein niet kopen maar…..wel huren. De cafébaas gebruikte de grond dus zonder daar huur voor te betalen!
  Dus heb ik het nu voor 3 jaar gehuurd en 3 jaar huur vooruitbetaald.
  Er staat een hek omheen en de cafébaas is nu niet blij met mij.
  Resultaat: de muziek staat nu uit, en het lawaai van komende en gaande auto’s en gillende kinderen is over.
  Soms kan een tikkie terug dus wel eens helpen.
  Nouja, de belangstelling van klanten is ook wel wat afgenomen, als er nu tien auto’s staan is het al veel….

  Het hele dorp lacht in het vuistje; de café-eigenaar is niet bepaald populair in het dorp en ze vinden het wel grappig dat die gekke Farang die cafébaas zo’n poets bakt.
  Temeer daar die cafébaas een heel stuk van zijn eigen grond heeft moeten vrijmaken als parkeerplaats en dat levert voor hem een aardige kostenpost op.

  Ja, zo zie je maar, overal is er wel eens wat en als je denkt dat je alles hebt gehad…..nou…maak je borst maar nat.

  • Sjaak S zegt op

   Nou, dan hebben wij eigenlijk niks te klagen!

 11. peter zegt op

  Sjaak, hey Sjaak, where are you going with hat gun in your hand.
  Im going to my neighbor, caus he cant mess around.

  Nou ja, beter niet, maar begrijp je frustratie. Iets aan te doen? Denk alleen met eigen middelen en geld.
  Er zijn wat voorbeelden gegeven.

  Mijn schoonmoeder had last van de buur, omdat deze zijn koe liet grazen op haar land.
  Wilde ze niet, zei dat, werd genegeerd, dus dan maar land afschermen met palen en prikkeldraad.
  De grens liep echt pal langs het huis en de voordeur van de buren, dus als ze niet oppassen kunnen ze zich open halen aan dat prikkeldraad. Maar ja, had ie maar moeten luisteren.
  Succes.

 12. Sjaak S zegt op

  Nou, toen wij hier pas woonden moesten we met heel weinig geld uitkomen. Ik moest hard sparen om de muur met poort aan de straatkant te kunnen laten maken. Dus een tijd was dat stuk grond open.
  Vooral tijdens de regentijd was dat vreselijk omdat wij telkens weer diepe sporen in de modder hadden van mensen die op ons grondstuk hun auto keerden.
  Dat stopte pas toen ik een provisorisch hek van houten palen en dat groene gaas maakte.
  Over de jaren hebben wij ons aandeel van onverschilligheid meegemaakt, maar ook remedies gevonden…
  Nogmaals, wat ons kwaad maakt is ook de onverschilligheid van die Farang en zijn vrouw. Als buur help je elkaar. Hij had stroom nodig bij het maken van zijn poort. Dat duurde een maand en wij lieten ze gebruik van onze stroom maken. Kostte ons misschien 300 Baht. Hij spaarde echter veel meer, want hij had anders voor een stoomgenerator moeten zorgen. Zij boden aan te betalen, maar ik wilde niets.
  En zo wordt dankbaarheid getoont.
  Toen zij hun land kochten, moesten wij nieuwe, hogere stroompalen kopen met kabel. Kostte ons zo’n kleine 20.000 Baht. Dacht je hij deelde met ons? Ze hebben nog steeds geen stroom en dan willen ze er straks wel gebruik van maken? Mooi niet. Die trein is vertrokken.
  Ja, ik ben kwaad, omdat wij ons voor dom lieten verkopen.
  Ikzelf vind het onbegrijpelijk dat mensen zo egoïstisch kunnen zijn.
  Wij woonden hier acht jaar in vrede (min of meer) maar de rust is verstoord. We kunnen misschien verhuizen, maar probeer eens dat huis te verkopen…

  • khun moo zegt op

   Sjaak,
   Er gebeuren inderdaad dingen die niet wenselijk zijn.
   Sommige van ons hebben dit soort taferelen ook al eens meegemaakt.

   Wat is de houding van je vrouw in het geheel?
   Zegt ze er iets van, is ze te verlegen of laat het haar koud ?

   Verhuizen lijkt me geen echte optie, want eenzelfde situatie kun je weer treffen.
   Bovendien ken je de omgeving en de situatie ter plekke, gezien de 8 jaar dat je er verblijft.
   Het kan inderdaad nog een paar jaartjes duren voordat er een huis gebouwd wordt omdat de grond moet in klinken.

   Ik zie op het Thaise nieuws dat er op heel veel plaatsen veel wateroverlast is.
   Mischien is het in jouw situatie een incident dat de komende jaren niet meer vlug zal voorkomen.

   ik zou in jouw geval gewoon een kennis gaan maken met je eventuele buren of nodig ze een keertje uit en kaart voorzichtig jouw problemen aan.
   Mischien kun je gezamelijk tot een oplossing komen.

   Ik neem aan , dat je toekomstige buren ook prettig willen wonen en mischien heb je elkaar in de toekomst nog vaker nodig.
   Zoals je eerder al aangegeven hebt , heb je er de afgelopen jaren er prettig gewoond en zou het goed zijn om nog meer prettige jaren toe te voegen.

   Ik ben wel benieuwd of je toekomstige farang buurman, zich uberhaupt wel realiseert , dat hij voor jouw een probleem gecreert heeft.

  • janbeute zegt op

   Een ding begrijp ik niet in dit verhaal, wij moesten nieuwe en hogere stroompalen kopen.
   Waarom, ik had dit zowiezo nooit gedaan, alleen had ik er desnoods aan willen meebetalen als ook je nieuwe buren hier aan mee betalen.
   En dan nog alleen dat door middel van deze hogere stroompalen de kwaliteit van de levering van elektriciteit verbeterde of veiligder wordt.
   Ze konden anders daar bij de lokale PEA en de nieuwe buren van mij de pot op.
   Vooral niet bang zijn, angst is een slechte raadgever.

   Jan Beute.

 13. Sjaak S zegt op

  Khun Moo, mijn vrouw belde de vriendin van die man en vertelde wat er aan de hand was. Haar reactie was dusdanig dat beide hooglopende ruzie aan de telefoon kregen. De “dame” begon zich beledigend te uiten en zei ook dat wij vervelend waren omdat wij telkens weer over het water hadden.
  Mijn vrouw zit er nog meer mee dan ik.

 14. ruud zegt op

  Als het water direct van het land van de buren komt, zou u een goedkoop muurtje kunnen plaatsen, dan moet het water ergens anders wegstromen, waarschijnlijk de straat op – samen met de grond lijkt me.

  Zelf heb ik trouwens ook mijn grond op moeten hogen, omdat de straat die ze een paar jaar terug hebben aangelegd hoger was, dan mijn grond en het water niet weg kon.
  Maar goed, mijn voordeur zit nu nog zo’n 40 cm boven de grond, daar red ik het waarschijnlijk wel mee, tot ze me cremeren.

 15. Marcel zegt op

  Ik zou even wachten met muurtjes bouwen en greppels graven. Behalve investeren in een goede verstandhouding met de buurman is het ook nog eens zo dat ondanks alles in Thailand er tevens wetgeving bestaat. Een stuk land mag niet zomaar met anderhalve meter worden opgehoogd. daar is regelgeving over. De Poejijbaan zou beter moeten weten. Sjaak doet er goed aan de Kannan te raadplegen. Een Kannan is een soort burgemeester. Poejijbanen zijn niet altijd beroepsmatig of ambtelijk aangesteld. Hun chef is die Kannan, gezeteld op de Amphur. Hij/zij of medewerkers kunnen precies vertellen wat wel en niet mag met grond waarop gebouwd gaat worden. Laat eerst maar eens wat ambtelijke molens draaien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website