Lezersvraag: Waterafvoer in onze tuin in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juni 2013

Beste lezers,

Wij hebben een stukje land van 800 m2. De muur is gebouwd (behalve de voorkant). Nu blijkt echter dat het water tijdens de regen zich tegen de achterkant zal stuwen en dat het water van het ernaast liggende ananasveld onze muur kan ondergraven.

Ik heb het al veel bij buren gezien. Ik zou dit willen vermijden. We kunnen nog veel doen. Een goed drainage systeem of waterwering zou uitkomst bieden.

Heeft iemand hier ervaring mee en welke tips hebben de lezers hier?

Ik zelf dacht aan een opvangsysteem in de tuin met pijpen onder de grond, die het water naar voren afvoeren en tegelijkertijd een ophoging van de grond achter in de tuin, zodat deze hoger komt te liggen dan de voorkant..

Groeten,

Sjaak

7 reacties op “Lezersvraag: Waterafvoer in onze tuin in Thailand”

 1. loe zegt op

  Hallo,

  Mijn vriend had hetzelfde probleem. Gewoon op het laagste punt een put maken van 2 tot 3 meter diep met die betonringen. Hierin kan bij een buitje het water in lopen en zakken.
  Voor de stortbuien aan de bovenkant van de put dus net onder het grondoppervlak een riolering aanleggen met betonbuizen van ong 50 cm. naar buiten, Het water dat nu in de put komt en de put snel vol maakt kan dan zijn weg volgen door de riolering naar buiten.

 2. Bacchus zegt op

  Ik heb rondom mijn grond – voor en zijkanten – een betonnen goot laten aanleggen. Het water loopt nu van achteren naar de voorkant en loopt daar een grote rioleringspijp in die ik heb laten aanleggen. Indien je heel veel wateroverlast hebt, kun je in de goot een paar putten maken. Mocht het helemaal erg zijn, kun je hierin wellicht een paar goedkope electrische pompen in plaatsen om de boel weg te pompen.

  Met betrekking tot je muur; als je palen diep genoeg staan en een zwevende betonnen fundering hebt waarop je muur is geplaatst. is de kans dat je muur omdonderd klein. Wat wel kan gebeuren is dat het zand onder de muur doorloopt en je dus bij tijd en wijle je tuin weer moet ophogen. Staan je palen niet zo diep – iets dat in Thailand heel gebruikelijk is – bestaat de kans dat je muur inderdaad omkiepert na verloop van tijd. Je muur tuien met betonnen palen kan dan uitkomst bieden.

 3. Sjaak zegt op

  Bedankt voor de antwoorden. Ik merk dat ik in de goede richting aan het denken was. Ik heb bij andere muren gezien dat met behulp van stenen en keien de erosie van buitenaf bestreden kon worden…
  Mooi…we kunnen verder…

 4. teun zegt op

  Om dat soort problemen voor te zijn heb ik 5 jaar terug het door mij aangekochte stuk grond vooraf bekeken in het regenseizoen.

  Nu hoef ik dus niks te doen .

  Aan dit advies heb je nu dus niks meer.

  • Sjaak zegt op

   Het regenseizoen is nu aangebroken en ik wacht nog op de grote plensbuien… dan weet ik waar het precies aan gaat schorten. Misschien valt het alles nog mee…maar als het nodig is, weet ik wat me te doen staat… mijn handen jeuken….

   • teun zegt op

    Ik heb dus totaal geen last van jeukende handen (wat betreft mijn stuk grond dan). Kwestie van vooraf goed inschatten. Kan ik mijn “jeukende handen” op andere manier gebruiken.

 5. Sjaak S zegt op

  Hier is een update over mijn situatie. Ik heb gemerkt dat de “verbeteringen” die de bouwondernemer voorstelde, niet veel hielpen. De derde opvangput die ze gegraven hadden ligt hoger dan de tweede, waardoor het water nog steeds niet weg kan. Het regenwater is niet zo’n probleem. Het is het water van de sceptische tank dat niet weg kan. Op internet staan tal van systemen (amerikaanse) met drainage pijpen onder de grond. Maar ook dit kan ik niet, omdat er zoveel klei op mijn stuk land ligt en er geen aerobe bodemlaag is. Het zal dus een open afvloei moeten worden. Ik heb een paar foto’s gemaakt van de huidige situatie. Misschien een paar tips, die niet al te duur zijn!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website