Wat zijn de gevolgen als je in Thailand werkt zonder werkvergunning?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
12 november 2018

Beste lezers,

Wat kunnen de eventuele gevolgen zijn als je in Thailand werkt zonder werkvergunning? Boete, gevangenisstraf of uitzetting?

Groet,

Fred

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Wat zijn de gevolgen als je in Thailand werkt zonder werkvergunning?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  De straffen zijn sinds 31 augustus 2018 minder zwaar.

  Momenteel moet je enkel nog maar een boete van 2000 tot 50 000 Baht vrezen.
  Voordien was dit een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 2000 tot 100 000 Baht.

  Het artikel op onderstaand link vat het samen
  https://www.bakermckenzie.com/en/insight/publications/2018/04/new-amendments-to-the-work-permit-law

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Misschien hou je er best rekening mee dat ook je verblijfsperiode kan ingetrokken worden.
   ……
   3) Having entered the Kingdom to be employed as an unskilled or untrained labourer, or to work in violation of the Alien Work Permit Law.
   …..
   http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15405-General-information.html

 2. Vinny zegt op

  Ik zou het je niet aanraden te gaan doen.
  Buiten een boete heb je ook de kans op een aantekening in het emigratie politie systeem. Als je dan later een visum aanvraag doet of zo, kunnen ze dat misschien weer terug vinden en zal niet in je voordeel werken.

  Ook is er een risico dat je door een minder vriendelijke ambtenaar wordt gesnapt en hem dan ook nog een soort van boete kan betalen..

  Je kan sowieso beter geen illegale dingen doen in Thailand, want op den duur komen ze er toch wel achter…

 3. Laksi zegt op

  Tja,

  Naar mijn idee, zijn ze sinds de nieuwe baas er is, een flinke inhaal slaag aan het maken, naar personen die illegaal werken en overschrijding van de datum van het visum.

  Ik zal het in ieder geval niet doen, of het moet internet werk zijn. Website’s bouwen of zo, of vanuit huis, call centre werk.

 4. Jasper zegt op

  Boete, straf en uitzetting, inderdaad. De straf is dat je wordt vastgezet in zeer onaangename omstandigheden totdat je voorkomt/gedeporteerd wordt. Gaat niet allemaal even snel hier in Thailand.

 5. chris zegt op

  Ik leef en werk nu al 12 jaar in Thailand, zonder geheimen en zonder ook maar iemand wat te betalen als ik niks fouts heb begaan. Betaal nooit voor gunsten als sneller geholpen worden. Twee maal bekeurd, twee maal 500 Baht betaald met een ontvangstbewijs.
  Twee keer politie aan de deur (op zaterdagmorgen) om al mijn papieren te controleren. (een keer na de bomaanslag in Erawan shrine toen een razzia was aangekondigd vor alle buitenlanders in Bangkok). Alle papieren op orde.
  De plaatselijke politie groet mij nu als ik langsfiets.
  Ik slaap altijd uitstekend.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat is mooi voor jou, maar wat heeft dat met de vraag te maken ?

   • chris zegt op

    Gewoon niet eens nadenken over werken zonder werkvergunning. Niet vanwege de mogelijke gevolgen vanuit de Thaise overheid maar ook niet vanwege je gewoon houden ana de regels en voor je eigen gemoedsrust.
    Iemand als Fred die de vraag stelt overweegt blijkbaar zonder vergunning te werken, anders stel je de vraag niet. En als we hier allemaal zouden antwoorden dat het allemaal zo’n vaart niet loopt met de gevolgen doet hij het ook nog en zijn wij medeplichtig.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Niemand schrijft toch dat het zo een vaart niet zal lopen en dat hij zich daar niets moet van aantrekken.
     Hij kan die vraag toch ook stellen omdat hij iemand weet die hier zonder toelating aan het werk is en hij die persoon de risico’s wil voorleggen.
     In het andere geval is het inderdaad dom om met dat idee rond te lopen.

     In het algemeen is werken zonder vergunning inderdaad niet toegestaan en dat blijft in de meeste gevallen ook nu nog zo.
     Maar de wet is wel wat versoepeld tegenover vroeger en laat in bepaalde gevallen nu ook toe om te werken zonder vergunning. Ook het SMART visum is daarvoor ontwikkeld en laat toe dat bepaalde groepen geen werkvergunning nodig hebben.

     https://www.bakermckenzie.com/en/insight/publications/2018/04/new-amendments-to-the-work-permit-law
     http://www.consular.go.th/main/contents/images/text_editor/files/Criteria.pdf

     Toch een goede raad.
     Om te werken in Thailand zal in de meeste gevallen nog steeds een work permit noodzakelijk zijn. Het mag dan in bepaalde gevallen wel versoepeld zijn, het blijft ten zeerste aan te raden om vooraf de nodige informatie in te winnen alvorens te gaan werken.
     Ga deze wetten dan ook niet zelf interpreteren en denken dat die ook wel zullen gelden in jouw geval.

     Ter info. Ik heb nog nooit een boete gehad in Thailand en ook tijdens de razzia na de bomaanslag aan het Erawan shrine heb ik geen bezoek gehad. Nochtans ken ik genoeg politiemannen die mij best weten wonen. Misschien paste ik niet in het profiel…. 😉
     Ik slaap trouwens ook best goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website