Beste lezers,

Ik sprak afgelopen week een in Hua Hin wonende Nederlander, die voor zijn in Thailand geboren dochter een zowel Thais als een Nederlands paspoort heeft gekregen. Zijn er meer Nederlanders die in Thailand wonen en ook dat traject hebben doorlopen?

Graag zou ik advies krijgen hoe te handelen in deze.

Groet,

Hans  (nickname Yuundai)

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Wat te doen om Nederlands paspoort voor mijn dochtertje te krijgen?”

 1. Dennis zegt op

  Kijk eerst hier, want er zijn verschillende scenario’s, afhankelijk van uw situatie; https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Nederlander-door-geboorte-of-erkenning.aspx

  Neem ten tweede contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, zij kunnen u precies vertellen wat u moet meenemen. Dat zal o.a. een Akte van Erkenning zijn. Als u dat nog niet heeft gedaan, dan zal dat eerst moeten gebeuren. Wat ook zal moeten gebeuren, is het vertalen van de geboorteakte naar het Engels, en dat vervolgens laten legaliseren op het Thaise Department of Consular Affairs in Bangkok (Lak Si).

  Het is allemaal een kwestie van de juiste papieren verzamelen, zo nodig laten vertalen en legaliseren en naar de Ambassade gaan. Behalve Baht en Euro’s, kost het ook tijd (meerdere dagen). Rondom de ambassade (Soi Tonson) en vlakbij BTS Ploenchit zitten meerder (vertaal)bureaus die u kunnen helpen (tegen vergoeding, dat spreekt voor zich). M

  • Jasper zegt op

   Schuin tegenover de Nederlandse ambassade zit een bureautje dat mij perfect heeft geholpen met deze kwestie. Kan bij hun (tegen extra betaling) ook allemaal heel snel, in enkele dagen.

   • Ger-Korat zegt op

    Vanwege de bouw van een hoog gebouw is er tegenover de ambassade geen bureau meer te vinden. Alles is daar verdwenen, ben er in juni en juli geweest.

  • Ger-Korat zegt op

   Kijk op de volgende link als je in het buitenland woont:
   https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/paspoort-en-id-kaart/paspoort-of-id-kaart-aanvragen-als-u-in-het-buitenland-woont

   Wat je in reacties soms leest om een ongeboren kind in het buitenland te erkennen via een verklaring op de ambassade kan al jaren niet meer.

 2. JanLao zegt op

  8 jaar geleden Zoon in Thailand geboren. Daar geregistreerd bij de gemeente. Met dat formulier naar Bangkok gegaan. Eerst laten vertalen. Daarna legalisatie bij Min. Van Buitenlandse Zaken ( Thai) en daarna naar de Nederlandse Ambassade. Ging erg gemakkelijk maar kost je wel wat tijd. Belangrijk te melden is dat ik het kind al als mijn kind erkend had tijdens de zwangerschap. We woonden toen trouwens in Nederland . Daar waren we ook voor de wet gerouwd. Mijn zoon is Nederlander en heeft een Nederlands paspoort.

 3. Jos zegt op

  Hans,

  mijn dochter is in Nederland geboren.
  We hebben bij de gemeente een internationaal geboorte-akte aangevraagd.
  Hiermee zijn we naar het consulaat in den Haag gegaan, en hebben we haar laten registreren als dochter van een Thaise vrouw.

  Meer werk was het niet.

  Groet Jos

 4. Prawo zegt op

  Is het huwelijk in Nederland gesloten of is de huwelijksakte via Landelijke Taken van de gemeente Den Haag omgezet in een Nederlandse?
  Is dat laatste ook gebeurd met de geboorteakte van je dochter? Dat is namelijk voldoende bewijs dat zij Nederlandse is.
  Het is allemaal niet verplicht maar zal de paspoortaanvraag wel een stuk eenvoudiger maken. Bovendien zal je dochter je in de toekomst waarschijnlijk heel dankbaar zijn dat zij die procedure via Landelijke Taken niet meer zelf hoeft te regelen.

  Als de dochter een Thaise moeder en Nederlandse vader heeft, dan heeft ze automatisch (van rechtswege) beide nationaliteiten. Uiteraard kan ze dan twee paspoorten hebben.
  Voor het Nederlandse paspoort moet ze met de moeder naar de NL ambassade om de paspoortaanvraag te doen. Zij zal dan een brief van jou moeten hebben waarbij jij toestemming geeft voor die paspoortaanvraag.
  Ze zal ook moeten aantonen dat er sprake is van een huwelijk met jou en dat jij Nederlander bent.
  Uiteraard geldt omgekeerd hetzelfde als jij met haar naar de ambasade zou gaan i.p.v. je vrouw. In dat geval is toestemming van de moeder nodig.

 5. Henny zegt op

  Voor de geboorte vruchterkenning doen bij de Nederlandse ambassaede!!!!!! het overige voor aanvraag NL paspoort kind staat op de side van de ambassade:

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/paspoort-en-id-kaart/paspoort-of-id-kaart-aanvragen-als-u-in-het-buitenland-woont

 6. Jasper zegt op

  Je geeft niet aan of het kind al is geboren of niet, of jullie getrouwd zijn of niet….
  Vruchterkenning kan voor de geboorte door samen naar de ambassade te gaan en daar een verklaring af te leggen. Was bij ons niet mogelijk omdat mijn (huidige) vrouw geen geboortebewijs heeft. Wij hadden 2 alternatieven: 3 jaar wachten, en dan achteraf aantonen dat ik aldoor de verantwoordelijkheid (financieel) had voor het kind, of trouwen. We zijn de volgende dag getrouwd ( 5 minuten op het amphur, kosten 20 baht), en toen was het na de geboorte geen enkel probleem om de baby aan te geven bij de ambassade.Wel het levende bewijs meenemen, overigens als je een paspoort wilt aanvragen.

 7. Prawo zegt op

  Voor zover ik weet is het al sinds een aantal jaar niet meer mogelijk op Nederlandse ambassades een kind te erkennen.
  Dat kun wel bij een Nederlandse gemeente, zonder aanwezigheid van de moeder (maar uiteraard wel met een verklaring dat ze toestemming geeft voor die erkenning).
  Of het ook in Thailand kan bij een ambtenaar van de burgerlijke stand zou ik niet weten. Maar wellicht zitter er ervaringsdeskundigen op dit blog.

  ook als het kind al is geboren kan erkenning in Nederland. Het kind wordt dan alleen automatisch Nederlander als het nog geen zeven jaar oud is.

 8. theoS zegt op

  Ik heb mijn dochter en zoon erkend bij de Ambassadeur en kreeg dus twee erkennings docs en kon gelijk 2 NL paspoorten aanvragen. Zij hebben dus nu de Nederlandse en Thaise nationaliteit. Daarna geregistreerd in den Haag, geboortebewijzen e.d.. Kunnen een Nederlands geboortebewijs krijgen.

 9. Erik zegt op

  Wij hebben 2 dochters. de eerste is in Thailand geboren toen we nog in Thailand woorden en de 2e is in Nederland geboren nadat we naar Nederland zijn verhuisd. In Thailand heb ik het via de Nederlandse ambassade in Bangkok geregeld en in Nederland is het voor onze 2e dochter bij de Thaise ambassade in Den Haag geregeld. Onze beide dochters hebben daardoor zowel een Nederlands als een Thais paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website