Beste lezers,

Ik kom regelmatig in Thailand omdat mijn partner daar woont. Ik ken er inmiddels goed de weg en huur er regelmatig een scooter/motor (ik heb een motorrijbewijs) en een auto. Stel ik raak betrokken bij een ongeval of een overtreding en ik krijg te maken met de politie, wat zijn dan mijn rechten?

Moet je dan direct een advocaat bellen? Maar welke advocaat dan? Ik ken er geen. Of zijn er andere manieren om te zorgen dat je wel beschermd bent tegen de overheid/politie? Ik heb het gevoel dat je dan aan de goden bent overgeleverd.

Hoe lossen de Nederlanders/Belgen dat op die in Thailand wonen? En dan bedoel ik niet het schuiven bahtjes naar de politie, want daar heb ik geen zin in.

Groet,

Ben

12 reacties op “Wat moet je doen als je in Thailand in aanraking komt met de politie?”

 1. L.Burger zegt op

  Dat is moeilijke vraag.
  Waarschijnlijk is een dosis mensenkennis een groot voordeel.
  De ene situatie is niet hetzelfde als de andere situatie
  En de ene politieman (of vrouw) is niet hetzelfse als de andere politieman (of vrouw)
  Er is ook politie in Thailand die het schuiven van bahtjes niet op prijs stellen.

  De Thaise taal spreken kan een groot voordeel zijn of anders een goede tolk
  Die advocaat komt echt niet op de eerste plaats.

 2. Alex Ouddiep zegt op

  Beste Ben,

  Je geeft zelf al een uitweg aan: staan op je rechten want je wilt niet “schuiven”.
  Respectabel en ook bij velen gangbaar. Ik heb zelf zo al twintig jaar hier geleefd. Heb me nooit via smeergeld hoeven “redden” al was het alleen maar omdat ik nog nooit in een situatie terecht ben gekomen waarbij dit de uitweg leek. Verkeersboetes e.d. betaal je gewoon, de twee keer dat me dit overkwam heb trouwens wel geëist dat de betaling op het politiebureau en niet aan de kant van de weg plaatsvond. Voor degeen die hier naar de letter en geest van het recht wil leven, verschilt dit land niet van Europa.

  Voor degeen die denkt dat hier meer vrijheid heerst, dwz dat hij meer kan uithale buiten de grenzen van de wet, misleidt zichzelf.
  Crimineel gedrag in Europa en in Thailand zijn wezenlijk gelijk.
  Criminelen veranderen niet als ze van land veranderen.

  Wezenlijke verschillen liggen op het terrein van de majesteitsschennis en de nationale identiteit. Daar bestaat ook geen compromis. Wie voor een bioscoopvoorstelling bij voorbeeld niet op wil staan, raad ik als buitenstaander aan ander vermaak te zoeken, bv lezen over de echte geschiedenis van Thailand, en in het uiterste geval te repatrieren. “Net doen alsof” heeft hier trouwens geen consequenties, de meeste Thais overleven zo.

  Maar netjes leven en dat op een koopje, lijkt me te veel gevraagd.

  Ja, de politie en ook militairen treden soms onredelijk op. Het land is door deze twee machten in feite “bezet”. Er is geen richtlijn voor, behalve op je recht staan.
  Is dat teveel gevraagd? Niemand verplicht je hier te blijven.

 3. Pat zegt op

  Eén ding moet elke Westerling (en bij uitbreiding elke niet-Thai) zeer goed begrijpen : in Thailand geldt in de praktijk het principe ‘eigen volk eerst’, en ik vind dat trouwens een geweldig uitgangspunt dat men in het melige Westen ook beter zou hanteren!

  Tweede uitgangspunt is de corruptie in het land, waaraan we eigenlijk nooit mogen toegeven maar dan wordt plots het eerste principe toegepast (eigen volk eerst).

  Ik denk niet dat ik hoog oploop met politie en gerecht in Thailand, maar foltering en eenzame opsluiting zijn gelukkig niet (meer) van toepassing.

  Mijn advies is low profile, wanneer je te maken krijgt met politie!

 4. Geertg zegt op

  Gewoon de verzekering bellen en hen het woord laten voeren. Dat is meestal het beste.

  • Co zegt op

   Precies , als de auto motor of scooter verzekerd is zoekt de verzekering wel uit wie schuldig is. Zij hebben geen zin om een schade te betalen als jij niet fout was. Tip, een camera helpt en geeft je ook trouwens korting bij het afsluiten van de verzekering.

 5. altijdanders zegt op

  In de meeste gevallen-als er geen grote gewonden etc. zijn en enkel materiele scha, zal de politie trachten zo snel mogelijk, zonder veel papierwerk, de farang te laten betalen. Het spreekt voor zich dat hij/zij uiteraard de schuldige is, want een Thai kan nooit wat fout doen. Veelal zal trouwens de andere betrokkene dat net zo voorstellen zonder politie.
  Rechten in zoals dat hier in EUR wordt betracht: vergeet dat maar.
  Als er sprake is van grotere schade/gewonden etc.- tracht de Tourist-Police er bij te halen, die weten hoe het werkt en spreken tenminste redelijk engels. Een advocaat hiervoor is eerder geld weggooien.
  Zie verder-zoals altijd bij dit type vragen, ThaiVisa en leer engels.

  • Gert zegt op

   waar in de isan vind je een tourist police

   • Ger-Korat zegt op

    In Korat en Khon Kaen, Udon Thani en Ubon Ratchathani. Hebben een fb pagina en staan ook op het internet, of bel ze: 1155 is het nummer. Daarnaast kom ik tot in de meest afgelegen dorpen soms goed Engels sprekende agenten tegen dankzij studie of verblijf in het buitenland.
    Het is trouwens Isaan, uispraak met een lange a.

  • Co zegt op

   Ik ben het hier niet met je eens. Ik heb bij mijn ongeval bijstand gehad van de politie en die waren zeker niet corrupt. Ik ben ze hier nog dankbaar voor.

 6. eugeen zegt op

  Enkele punten die belangrijk kunnen zijn:
  1. Als je met een bromfiets rijdt, draag dan een helm en zorg dat je een geldig rijbewijs hebt.
  2. Begin niet nodeloos te discussieren met een agent die je laat stoppen.
  3. Ben je met de wagen en moet je stoppen voor een drugscontrole, sluit dan je auto af. Ga niet in op het voorstel dat men je auto zal inspecteren terwijl jij binnen een drugstest ondergaat.
  4. Ben je zeker dat je geen drugs hebt genomen en is de drugstest positief, eis dan een test in een hospitaal.
  5. Ben je betrokken in een ongeval, verwittig dat onmiddellijk je verzekeringsagent. Die zal zo snel mogelijk iemand sturen om je bij te staan.

 7. Peter zegt op

  Beste Ben, Ik woon en rijd auto al 20 jaar in dit land en ik heb een “all risk” auto verzekering. Mijn verzekerings agent heeft mij nadrukkelijk gezegd bij een aanrijding of ongeval GEEN politie bellen doch het tverzekerings alarmnummer bellen. Ik ben 2X aangereden en heb dit advies opgevolgd de verzekeings man waren er binnen korte tijd. Jij moet direct foto,s met je mobieltje maken. Je nergens mee bemoeien of in discusiegaan met de tegen partij….. alleen aan de verzekerings agent jou verhaal vertellen. Alles is daardoor voor mij correct geregeld.
  Peter

 8. Bob, Jomtien zegt op

  Als het allemaal juist is geregeld dan heeft u een verzekering voor elk voertuig. Wat u eenvoudig moet doen is uw verzekering bellen en hen de afhandeling laten doen. U krijgt bij elke verzekering een plastic informatie vel met een telefoon nummer. Einde verhaal voor u.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website