Wat is de voordeligste manier om geld naar Thailand te sturen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 september 2018

Beste lezers,

Wat is de goedkoopste manier om geld naar Thailand te sturen? Deze week via de bank gedaan. Ik heb 1.000 euro overgemaakt naar Thailand maar daar ontvangen ze maar 36.200 baht. Terwijl de baht op 38 stond.

Groet,

Ronny


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

59 reacties op “Wat is de voordeligste manier om geld naar Thailand te sturen?”

 1. Ger zegt op

  Met transfer wise gemakkelijk en snel. plus je kan gelijk zien hoeveel ze krijgt en wanneer. Echt goed. Probeer maar.

  • Leo Th. zegt op

   De tarieven bij Transferwise met betaling via Ideal zijn per 30-8-2018: € 2,= + 0.50% van het over te maken bedrag. Wanneer je aan Transferwise met je creditcard betaalt wordt daarvoor, afhankelijk van de gebruikte card, een extra vergoeding in rekening gebracht, ongeveer 0,2%.
   Geen kosten door de ontvangende Thaise bank. Transferwise geeft duidelijk aan wat de ontvangende partij in Thailand in Thaise Baht ontvangt. De betalende partij wordt via een mail en/of via de app ervan op de hoogte gebracht wanneer het geld bij de ontvangende Thaise bank is bijgeschreven. De overschrijving vindt soms dezelfde dag plaats, meestal is de volgende werkdag het geld op zijn bestemming en soms duurt het 2 werkdagen.

 2. karaggo zegt op

  met Transferwise kun je het beste geld overmaken
  Goedkoopste en transparant

  • Rob V. zegt op

   Niet persé de goedkoopste, er zijn concurrenten zoals TorFX.

 3. Willem zegt op

  Transferwise!!!

 4. Wil zegt op

  TransferWise, heel betrouwbaar. Vandaag €1000.= Bht 37,677.82

 5. Willem zegt op

  Transferwise!!! Dan had ze nu 37677 baht gekregen

 6. Pieter zegt op

  Die wisselkoers is altijd veel lager. Daar zijn dus ook nog kosten bij ingehouden. Dat zou aan beide kanten kunnen zijn gebeurd. Er zijn ook verschillen tussen banken, anderen hebben daar waarschijnlijk meer info over, welke Ned bank en These bank combinatie het voordeligst is. Als je overmaakt moet je ieder geval zorgen dat alle kosten voor de Ontvanger / begunstigde (BEN)) zijn (dus aan de Thaise kant komen, welke de laagste is). Anders betaal je in de praktijk altijd dubbel veel aan kosten.

 7. Rob zegt op

  De beste manier is cash geld meenemen en het ter plekke in een wisselbureautje omzetten, dan heb je de beste koers zonder extra onkosten. Je mag maximum 10.000 euro per persoon uit de EU meenemen. Heb je meer bij dan moet je het aangeven.

  • Henk zegt op

   Rob .je bedoeld hier dus mee te zeggen dat hij het beter maar even cash kan gaan brengen ??
   Je weet niet of Ronny het aan zijn vrouw of vriendin overmaakt dus helaas geen antwoord op mde vraag die er gesteld word ,sorry .

  • djoe zegt op

   je mag max 9999 euro meenemen, 10000 is te veel

   • Tom zegt op

    Je mag 10.000 euro per persoon meenemen , doen wij al jaren en wij wisselen in Bangkok bij Superrich Thailand , hoogste koers

   • rob zegt op

    Niet eigenwijs wezen…10.000 mag, 10.001 moet je officieel aangeven, maar geen mens die dat doet.

    • erik zegt op

     Tja, Rob, dan zit de belastingdienst er zeker naast…….

     https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/10000_of_meer/

     Toch? Of niet?

     • Rob V. zegt op

      Inderdaad, simpel: tot €10.000 is vrij (lees t/m €9.999,99) en vanaf €10.000 moet je aangeven. Is uiteraard ook per persoon dus als je samen bent niet 2x 9.999,99 euro in 1 tas of jas stoppen, “de helft is van mijn partner hier” accepteren ze niet. Heb je 10 duizend of meer bij je dan heb je een probleem als je dit niet aangeeft. Een vriend van een vriend kon zijn vlucht naar Bangkok gedag zeggen toen hij hiermee de fout in ging, vlucht was vertrokken toen de douane (belastingdienst) klaar was. Had hij de iets van 15-18 duizend euro netjes in tweeën gesplitst en de helft aan zijn vrouw gegeven dan had er niets aan de hand geweest.

     • Jörg zegt op

      Kortom, je mag van de Nederlandse belastingdienst zoveel meenemen als je maar wilt. Als je het maar aangeeft vanaf 10.000 euro.

      • HansG zegt op

       Belangrijk m.b.t. bovenstaande als je in Thailand woont!

       Je mag tot 10.000 Euro zonder aangifte meenemen, daarboven moet je aangifte doen.

       Veel belangrijker is het doel.

       Als je geld meeneemt naar Thailand en uiteindelijk op je eigen rekening stort ziet de Thaise fiscus dit als verworven en gestort in Thailand. Dit als je de oorsprong niet kunt bewijzen. Dan kan de Thaise fiscus belasting heffen over dit bedrag!

       Als expat kun je dus beter je geld, onder of boven de 10.00 Euro, aangeven. Dit kost niets als je kunt aantonen via een afschrift dat het van je eigen rekening komt. Je krijgt dan een bewijs van aangifte.

       Dit bewijs van aangifte toon je aan de douane in Thailand. Die geven ook een bewijs af. Deze bewijzen en kopie van afschrijving van je eigen rekening in NL of België toon je aan je Thaise bank bij storting van dit bedrag. Hier krijg je dan een bewijs van oorsprong van (naam ben ik kwijt) waardoor je later geen belasting hoeft te betalen over dit bedrag aan de Thaise fiscus.

 8. Koen Lanna zegt op

  Tranferwise. Wat je ziet is wat je krijgt. Soms binnen 12u op rekening begunstigde.

 9. Eelke zegt op

  Beste Ronny,

  Een poosje geleden hen ik een test uitgevoerd
  en het verslag gedeeld op deze site.
  Bank naar bank.
  En bank via TransferWise naar bank.
  In deze laatste constructie ontving ik met
  een overmaking van € 5000 via de TransferWise constructie
  ongeveer € 75 meer in baths.
  So installeer TransferWise via de Appstore .

  Succes, Eelke Visser

  • Kevin zegt op

   Nou dat is mooi 5000€ overmaken en transferwise geeft je 75€ extra aan bathjes goede zaak.

 10. Bart zegt op

  Naar mijn ervaring, Is Transferwise het goedkoopst en redelijk snel meestal de volgende dag op een thaise rekening, tenzij je het op vrijdag overmaakt dit ivm het weekende. Het snelst is natuurlijk western union, maar dat is vrij duur. Met de een gewone bank transfer duurt het meestal 3 werkdagen en krijg je een mindere wisselkoers wil je dit toch doen, dan kun je het beste kosten ontvanger gebruiken.

  Mvg, Bart.

 11. antonius zegt op

  Hallo Ronny,

  Je kan via internet een western union account aanmaken. Je kunt dan contant geld overmaken naar een persoon of naar een bankrekening. Je betaald gewoon met ideaal . Kosten zijn meestal 4.95 euro en je kan meteen zien hoeveel de ontvanger krijgt. Ik denk dat dit de goedkoopste manier is.Ik ga ervan uit dat je via internet bankiert.
  Ik heb hiermee goede ervaringen.

  Groet Antonius

  • antonius zegt op

   beste Ronny,

   Ik heb het even gecontroleerd bij western union. als je vandaag overmaakt naar een bankrekening ontvangt de begunstigde 36.548 afgerond voor 1000 euro. jij betaald aan kosten 2.90 euro. Betaal je aan persoon dus ophalen bij een western union vestiging dan ontvangt de begunstigde 36.775,- bath en zijn jouw kosten 18,90 euro. het geld is dan wel binnen enkele minuten beshikbaar.

   Groet Antonius

  • Koen Lanna zegt op

   WU’s winst-model zit voornamelijk in belachelijk slechte koersen. Twee jaar gebruikt en na terugzoeken blijkt de koers zowat 2 hele Bath/Eur lager dan de middenkoers van die dag. Alleen zinvol als het echt snel moet en/of ontvanger geen (bekend) bankrekeningnummer heeft.

 12. Leen zegt op

  Koers Bankokbank is niet hoger geweest dan 37,47 en dan nog wat kosten voor het omzetten van Euro naar bath

 13. JanLao zegt op

  Het zelfde meegemaakt. Overgemaakt van bank naar bank

 14. Nico Meerhof zegt op

  Ik gebruik altijd Transferwise. Perfecte koers. Betaling met ideal.Overkomst volgende dag. Kosten lager dan 1%.

 15. Robert zegt op

  staat nu op 37,51
  schrijf dit bericht op zaterdag 15 september
  koers wisselt elke dag ..hou rekening met de koers van de bank en de kosten…via de bank verlies je altijd
  banken moeten ook leven en super bonussen uitkeren.
  Het beste is een bedrag mee te nemen en in Thailand te stallen…wisselen als de koers het gunstigst is.

 16. teun zegt op

  Heb je wel eens van aan-/verkoopkoersen gehoord? Dus als je euro’s aanbiedt aan een bank krijg je er minder voor dan bij aankoop van euro’s. Om het nog spannender te maken: er is ook nog zoiets als “middenkoers”.

  Dus even opletten of je geen koersen door elkaar haalt.

  • Koen Lanna zegt op

   … en dat is nu precies het voordeel van Transferwise: meer dan redelijke, meteen effectieve, koers (mid-market), meer dan redelijke kosten ( < 1%) en niet deze spannende hoofdpijn berekeningen zoals hier, waarna altijd blijkt dat het minder is dan je had gedacht. App is ook super met iDeal.

 17. thailandganger zegt op

  Toevallig vandaag met ideal 100 euro overgemaakt via transferwise.com
  dit zijn 3.707,18 bath geworden bij de ontvanger.
  Het geld is maandag opneembaar in Thailand. (weekend)
  Ook weleens s morgens overgemaakt en eind van de dag hadden ze het ontvangen. (weekdag)
  Ik vind overmaken met ideal prettig omdat er geen creditkaart(gegevens) aan te pas komen en ook mijn nederlandse rekening verder buiten beeld blijft.

  • Daniel,VL zegt op

   Gisteren 14 cash gewisseld € was voormiddag 37.96, in de namiddag 37.95 Superrich

 18. Hein zegt op

  Je kunt TransferWise (https://transferwise.com/) gebruiken. Laatst vergeleken met een “gewone” overboeking van ING bank, en TransferWise gaf m meer Baht voor dezelfde Euros.

 19. teun zegt op

  Wat ik nog vergat: of degeen die overmaakt betaalt kosten van boeking of degene die ontvangt. Als je dus de hoogste koers neemt (en niet de aankoopkoers) en ook de transferkosten vergeet dan verklaart dat het verschil. Banken moeten ook ergens van leven.

 20. David Mertens zegt op

  Wij gebruiken al een paar jaar Transferwise, de koers is zeer goed, de kosten zijn ongeveer 8 euro voor 1000 euro en je ziet onmiddellijk hoeveel de ontvanger gaat krijgen, voor je betaald (kan met credit card en ook met ideal (voornamelijk Nederland) en sofortbank (KBC, deutsche bank,…))

 21. Conimex zegt op

  TransferWise !! Deze week 38.05, terwijl de koers bij super Rich op 37.95 stond, kosten overboeken nog geen 5 €

 22. Willem zegt op

  Ronny,
  Via transferwise zou ze 37677 baht gekregen hebben, kostprijs 8.96 Euro.
  Grts Willem

 23. Peter zegt op

  Heb het zelf pas gedaan via Transferwise, ze zijn recentelijk iets goedkoper geworden

 24. Richard zegt op

  probeer https://transferwise.com

  1000 euro = 37,677.82 THB daar zijn de kosten 8.96 EUR al af.

  Richard

 25. Frank zegt op

  Transferwise geeft op dit moment voor 1000 euro 37,677.82 thb. Staat een dag later op de bankrekening van de begunstigde. Ze hebben afgelopen week de fee voor geld sturen naar Thailand weer iets verlaagd geloof ik.

  Linkje met eerste transactie gratis: https://transferwise.com/u/frankv32

 26. Ron Piëst zegt op

  De koers is per bank anders. Ook gaan daar nog kosten vanaf. Als ik geld overmaak maak ik het over in Thaise Bath. En klik aan dat ik alle kosten betaal. Dan weet grlijk dat ze daar het bedrag ontvangen wst je over wilt maken en hier zue he gelijk wat het heeft gekost.

  • Leo Th. zegt op

   Als je al besluit om geld per bank (ING, ABN, SNS, RABO?) naar een Thaise bankrekening over te maken is het gunstiger om dat in Euro’s te doen en niet in Thaise Baht. Op de site van de bank in Nederland kun je zien welke kosten er berekend worden en tevens de gehanteerde wisselkoers. Is wel even zoeken en rekenen. De kosten die een Thaise bank berekend zijn relatief laag. Meestal is het derhalve raadzaam om te kiezen voor gedeelde kosten (shared cost) i.p.v. alle kosten voor eigen rekening te nemen (our cost).

 27. joskeshake zegt op

  Ja als het niet over grote euro bedragen gaat , raad ik ook TransferWise aan,is rond de 8,5 euro kosten voor 1000 euro op te sturen.

 28. erik zegt op

  Dat de baht op 38 staat betwijfel ik; de TT koers bij Kasikorn staat op 37,70. Verder kost geld overmaken van bank naar bank geld; de tarieven vind je op hun websites in NL, B en Thailand en banken zijn niet allemaal even duur/goedkoop. Je kunt aan de Thaise bank de fax opvragen dan zie je hoe hoog hun kosten zijn. Ga daarna eens opnieuw rekenen en maak geen kleine bedragen over want dan drukken die kosten zwaarder op het eindresultaat.

 29. Walter zegt op

  Vaak is Xendpay nog beter dan Transferwise. Je kan gemakkelijk op beide websites de simulatie doen.

 30. Jörg zegt op

  Naast TransferWise is ook Xendpay het overwegen waard. Wie van deze twee het voordeligste is varieert van moment tot moment. Ook via cryptocurrency kan het soms voordelig zijn, je koopt hier bijvoorbeeld Bitcoin, stuurt ze naar een Thaise exchange en verkoopt ze daar weer voor Thaise baht.

 31. Johan zegt op

  Is Transferwise beter dan XE?

  • Koen Lanna zegt op

   Verschil zit in voornamelijk de kosten. Ze hanteren exact dezelfde (mid-market) koers, maar XE werkt via Swift met onvoorspelbare kosten. Transferwise heeft een vernuftig systeem waarbij het geld niet klassiek getransfereerd wordt, maar via interne verschuiving binnen nationale bankrekeningen. En dan nog… de transfertijd. XE duurt asowieso altijd langer.

 32. Jan zegt op

  Heb eens gekeken voor Western Union. Als ik €400 overmaak naar de Filipijnen betaal ik €4,90 + koersverschil. Naar Thailand een dikke 12 euro + koersverschil. Raar dat naar Thailand overboeken veel duurder is dan naar de Filipijnen.

  • boonma somchan zegt op

   zender EN ontvanger betalen allebei transferkosten bij
   Western Union bij http://www.riamoneytransfer.com alleen de zender RIA Thailand (government savings bank) RIA Philippines(Cebuana bank Mhuillier en die heeft echt heel wel pickup locaties)

 33. C.G.M. van Osch zegt op

  Ik maak iedere maand geld over van Nederland naar Thailand.
  Ik woon in Thailand en heb een rekening bij de Kasikornbank.
  Ik maak het geld over in Euro’s via de Rabobank Wereldbetaling.
  De kosten zijn 7euro per transactie ongeacht het bedrag en ik heb bij de Kasikornbank de dagkoers wat bereft het omzetten naar Thaise bath en verder geen kosten.

  • Leo Th. zegt op

   U stelt dat de kosten van een overboeking via Rabobank Wereldbetaling € 7,= bedragen. Maar daarnaast berekent de Rabobank een koersopslag van 1,1%. Ook andere Nederlandse banken berekenen een koersopslag, soms van 1,5%. De kosten bij Transferwise zijn, zoals ik al eerder vermeldde, € 2,= per transactie + 0,5% van het over te boeken bedrag, hetgeen dus altijd lager is dan de door Rabobank gehanteerde koersopslag van 1,1,%. Maar waar de Rabobank en andere banken uitgaan van een aankoopkoers hanteert Transferwise een middenkoers. De aankoopkoers bedraagt op het moment van schrijven 37,178 terwijl de middenkoers nu 38,0185 bedraagt, welke koers op het moment van overboeken gegarandeerd wordt door Transferwise
   Concreet komt het erop neer dat wanneer ik nu via Transferwise € 1000,= overboek met een Ideal betaling er maandag 37.677 THB op de Thaise bankrekening wordt bijgeschreven. De totale kosten, in mindering gebracht op de € 1000,= bedragen € 8,96. Via de Rabobank , uitgaande van ‘our cost’, omdat er dan geen kosten door de Thaise bank worden berekend, ziet het plaatje er als volgt uit: Op het bedrag wordt allereerst 0,1% ingehouden maar met een minimum van € 5,= vanwege ‘our cost’. Wordt dus € 995,= waarover een koersopslag van 1,1% berekend wordt, derhalve € 10,95. Met het restant van € 984,05 wordt tegen de aankoopkoers van 37,178 een bedrag van 36.585 THB bijgeschreven op de Thaise rekening. De transactie kosten van € 7,= worden apart betaald, m.a.w. via de Rabobank ontvang je voor € 1007,= een bedrag van 36.585 , THB en via Transferwise voor € 1000,= een bedrag van 37.677 THB. Toch best een aanzienlijk verschil, zeker wanneer je maandelijks een transactie uitvoert. Ikzelf maak bij overboekingen naar Thailand gebruik van de app van Transferwise, erg gebruiksvriendelijk naar mijn mening. Beste Sjaak S, jij komt uit op een verschil van slechts 10 Euro per overboeking van 1000 Euro, zou de Sparkasse dan gunstiger tarieven hanteren dan Nederlandse banken? Bij Transferwise kun je ook een ‘Global Account’ openen, met een verstrekking van een creditcard. Informatie is te vinden op hun website. Wellicht zou je met een dergelijke rekening ook een opdracht kunnen maken om maandelijks op een vaste datum geld over te laten schrijven. Maar een maandelijkse opdracht via de app is zeer eenvoudig, zeker wanneer je alle informatie eenmalig in de app hebt ingevoerd. Ben benieuwd of de heer van Osch en jij in de toekomst eventueel ook gebruik gaan maken van Transferwise.

 34. Sjaak S zegt op

  Ik heb even bij mij nagekeken en uitgerekend hoeveel ik voor 1000 Euro omgerekend krijg. Ik krijg mijn geld op de Sparkasse in Duitsland en heb een betalingsopdracht gemaakt, zodat maandelijks op een vaste dag mijn geld wordt overgemaakt: het verschil tussen wat hierboven bij transferwise werd verkregen en het mijne was 383 Baht en 20 Stang. Dus 10 Euro. Hoe hoger het bedrag, hoe groter het verschil, neem ik aan.
  Is op zich een klein bedrag, maar dat zijn 120 Euro per jaar en in 10 jaar tijd 1200 Euro verschil.
  Bij 2000 Euro zijn het dan al gauw zo’n 240 Euro per jaar… hebben of niet?
  Daar tegenover staat het gemak van deze betalingsopdracht. Ik hoef verder zelf niets meer te doen. Of kun je dat ook bij transferwise doen? Iedere maand een vast bedrag automatisch overboeken en dat dan weer automatisch op je Thaise rekening transfereren?

  • Sjaak S zegt op

   Hoeveel kost het om het geld van je bankrekening op Transferwise te zetten? Of zijn daar geen kosten aan verbonden?

   • lung addie zegt op

    daar zijn geen kosten aan verbonden daar het een Europese overschrijving is, toch bij mijn Belgische bank niet. De bank van Transferwise is namelijk een Duitse bank.

   • Marcel Vandezande zegt op

    Geen kosten aan verbonden. Ik gebruik het al 2 jaren en heb pas bericht gehad dat de kosten verminderen. Dus positief.

 35. bob zegt op

  Al eerder door mij geadviseerd: Open een euro rekening bij de bangkok bank en u bepaalt zelf wanneer u tegen welke koers wisselt.

  • fred janssen zegt op

   wel even erbij vermelden dat wanneer je kontante euros op die eurorekening van de Bangkok bank wilt storten ze 2% kosten in rekening brengen. Voor mij was dat de reden dat ik de eurorekening weer heb opgeheven. Nu alleen nog maar cash euros bij de Chinees omwisselen is verreweg het voordeligst.

 36. Hans de K zegt op

  Deste meer antwoorden er komen, deste verder zijn zij verwijderd van de originele vraag: simpelweg geld overmaken naar iemand (niet jezelf dus) in Thailand. Ronny zal wel duizelig zijn nu…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website