Wat is de beste manier om rond te reizen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
2 oktober 2023

Beste lezers,

Mijn naam is Elske, 34 jaar, en binnenkort zal ik voor de eerste keer naar het betoverende Thailand reizen. Terwijl ik mijn reis aan het plannen ben, besef ik me dat er zoveel manieren zijn om door dit mooie land te reizen: van traditionele tuk-tuks en lokale treinen tot moderne bussen en binnenlandse vluchten.

Graag zou ik van jullie, ervaren reizigers en kenners van Thailand, willen horen wat volgens jullie de meest efficiënte, veilige en bijzondere manier is om het land te verkennen. Hebben jullie persoonlijke aanbevelingen of misschien wat verborgen tips die niet in de standaard reisgidsen staan?

Alvast hartelijk dank voor het delen van jullie inzichten en ervaringen. Ik kijk er naar uit om al jullie waardevolle tips te lezen!

Met vriendelijke groet,

Elske

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Wat is de beste manier om rond te reizen in Thailand?”

 1. Wil zegt op

  Wat meer vertellen over je voorkeuren en belangrijk de duur van je verblijf is belangrijk! Het land is heel groot en er is ‘n overvloed aan interessante en fantastische mogelijkheden
  Reizen is heel makkelijk daar maar veel doen betekent ook over veel tijd beschikken!
  Zoals dus gezegd,wat zijn je wensen en ideeën
  Groetjes Wil (eventueel tips heb ik genoeg)

 2. Guy zegt op

  Beste Elske,

  Om doorheen Thailand te reizen heb je tal van mogelijkheden die veel aangenamer zijn dan een uitgestippelde route met touroperators.
  Heb je veel tijd dan kan je voor langere afstanden het openbaar vervoer (bussen) gebruiken. Om je ervaringen aan te vullen kan je ook een treinreis toevoegen aan je reisplannen.
  Lokaal kan je tuk-tuk, motorbike-taxi, fiets en te voet wel je gading vinden. Een fiets huren kan hier ook op vele vooral meer toeristische plekken – een bronfiets kan uiteraard ook maar dat ik je ten stelligste af bij je eerste verkenning in dit land. Verkeersreglementen worden hier niet altijd goed opgevolgd, eerder in tegendeel.

  Als je al enig idee hebt van waar je wil komen dan wil ik je zeker meer tips geven over hoe je het kan aanpakken.
  Hoe lang wil je hier de eerste keer blijven is uiteraard belangrijk om te weten wat er kan en wat niet of moeilijk te verwezenlijken zal vallen.

  Kom je tijdens het regenseizoen dan dien je ook rekening te houden met her en der wat wateroverlast.

  Wil je meer specifieke dingen vragen dan mag je dat zeker doen.

  Prettige reis
  Guy

 3. Jos K. zegt op

  Als het om efficiëntie en veiligheid gaat, in mijn opzicht vliegtuig en prive-chauffeur.
  Brommer huren is avontuurlijk maar absoluut niet veilig.

  Groet,
  Jos K.

 4. Erno zegt op

  In Thailand heb ik zowat alle vervoerders mogelijkheden wel gehad. Alleen de olifant niet, die worden nogal eens mishandeld en dat sponsor ik niet. Olifant wassen in een sanctuary is een betere manier.

  Ik reis zoveel mogelijk “like the locals do”. Ik ga dus ook niet meer 20/30 westerlingen (Farangs) sightseeen. Ok soms ontkom je er niet aan.

  Tuk tuks zijn niet zozeer een reismogelijkheid, maar meer een manier van plaatselijk transport voor korte ritjes. De ritprijs onderhandel je met de bestuurder. En dat kan best tricky zijn. Maak voor korte ritjes liever gebruik van Bolt en Grab (App), jij en de driver weten waar je aan toe bent, wat betreft ritprijs, maar belangrijk nog, de driver weet ook exact waar jouw locatie is een waar je heen wilt. Anders dan in NL kan je die ook cash betalen. De Songtaew, of Bahtbus is een andere optie voor korte ritjes. Soms is dit een vaste route en prijs, soms wachten ze tot ze bijna vol zijn voordat ze vertrekken.

  Trein: Boek je een sleeper, zorg dan dat je de beneden bank hebt, de verlichting blijft de hele nacht aan.
  Neem een opblaasbaar kussentje mee, voor als je in de 3e klasse terecht komt, de 3e klasse zitplaatsen zijn hard.

  Interlokale bussen zijn veelal luxe en voorzien van airco maar ook de kleinere minivans zijn prima te doen.

  Binnenlandse vluchten, zijn heel erg kritisch met bagage gewicht van zowel ruim als carry.

 5. Maryse zegt op

  Beste Elske,

  Reizen met een tuktuk bestaat alleen in de grote steden en voor tamelijk korte ritjes, daarmee bedoel ik binnen de stadsgrenzen en voor zover ik weet kunnen zij je behoorlijk bedonderen met de prijs.
  Reizen met de trein is heel tijdrovend omdat de treinen langzaam rijden en om de haverklap stoppen, leuk voor het bewonderen van het landschap maar daar moet je dus de tijd er voor hebben.
  Binnenlandse vluchten zijn praktisch en niet duur maar ook onderhevig aan veranderingen. Zo kwam ik onlangs er achter dat ik niet meer van U-Tapao naar Udon Tani kon vliegen (wat ik dus drie jaar geleden nog deed).
  Kortom raad ik je aan je vervoer ter plaatse te organiseren. Dan weet je zeker of dat wat je wilt rijdt, vliegt of fiets…
  Of vanaf het begin van je reis in Thailand een privé chauffeur te regelen. Dan kun je overal naar toe, zij kijken niet op of om voor aanpassingen onderweg. Wel van tevoren afspreken dat hij of zij niet handmatig belt tijdens het rijden.
  Succes met het organiseren en veel plezier!

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Elske, de tuktuk in alle uitvoeringen is voor de korte afstand. Je zit met je neus in uitlaatgassen en de oudere modellen hebben nauwelijks vering.

  Het busvervoer is in Thailand prima geregeld, zeker van grote stad naar andere grote stad. Maar kom je buiten de grote routes dan is overstappen een must en kan een overstap in een songthaew nodig zijn. Dat laatste vervoermiddel is de bak van een pickup met twee banken en een huif maar gewoon in de laadbak kan ook, of achterop een brommer…. Ga je de periferie in dan is kennis van het Thais een must; veel lokale bussen hebben de bestemmingen alleen in het Thais staan.

  Treinen en de meeste vliegreizen starten en stoppen allemaal in Bangkok; je vindt nauwelijks andere vluchten zoals, bijvoorbeeld, van Udon Thani naar Chiang Mai. Wil je dwars het land door dan is er alleen de bus.

  Wil je echt de periferie in huur dan auto met chauffeur; heb je gelijk gids en tolk bij je. Of huur een ‘brommer’ en neem geldig motorrijbewijs en internationaal rijbewijs mee.

 7. Jan zegt op

  Hoi Elske, het blijft altijd spannend de eerste keer, ver van al het vertrouwde maar na een paar dagen heb je je aangepast. Vooral niet druk maken over iets en genieten van alles. Transport(op welke wijze dan ook) is goed en betaalbaar geregeld ook al denk je soms, help ik word vergeten. Zoals eerder vermeld, treinreizen zowel overdag als snachts is een aanrader. Verder hoelang ga je, wat wil je zien en wat vooral niet, wat is je dagelijkse budget. Wij wensen jou een prachtige tijd toe en vooral maak je niet druk want alles komt goed.

 8. Joop zegt op

  Beste Elske,

  Mijn advies is…….plan niet teveel van te voren. Laat het op je afkomen. Met openbaar vervoer is alles mogelijk. Dus ook bv de slaaptrein. Doe eerst een weekje Bangkok, dan maak je vanzelf contact en Boeddha wijst je de weg.

 9. Sander zegt op

  Als veiligheid een aspect is, dan zou je één vervoermiddel kunnen schrappen: de minibus. Hoewel snel en goedkoop, is het niet de veiligste en meest comfortabele manier van reizen. Zeker als zo’n minibusje vol zit. Vervloeken we in Europa de regelzucht om veiligheid, in zo’n busje kun je nog wel eens zien dat het wel hout snijdt om het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden te verbieden, maximum snelheden te hanteren (en te handhaven) en inhaalverboden in te stellen. Uiteraard gaat het niet bij alle minibusritten er zoi aan toe, maar het gaat wel het relatiefst vaak mis. Gebruik een grote tourbus als vervoermiddel over (middel-) lange afstand, vliegtuig om van de ene naar de andere uithoek van Thailand te vliegen en spendeer gewooon een paar bath aan een taxi (hetzij de reguliere, hetzij de Bolts en Grabs van deze wereld) voor pak ‘m beet ritten tot 200km. En gebruik de trein vooral als je de tijd hebt, de hispeedlijnen zijn er nog niet.

 10. Pieter Puk zegt op

  Hallo Elske.

  Als je gaat rondreizen tussen de bekende plaatsen, dan is het verhaal als volgt:

  Taxi, comfortabel, snel, relatief duur (niet vergeleken met Nederland natuurlijk), komt precies op je bestemming beschikbaar op elke straathoek.

  Minibus, minder comfortabel (reist met andere), minder snel, goedkoop, komt terecht in het centrum of bij station. Te boeken via reisburootje of hotel, je wordt dan vaak bepaalde tijd opgehaald bij je hotel.

  Grote bus/touringcar, best comfortabel, mar langzaam (stopt vaak bij haltes), spotgoedkoop, komt terecht in het centrum of bij station. te boeken via reisburootje of hotel. Maar je moet wel vaak zelf zorgen dat je zelf (op tijd) bij het vertrekpunt/station komt.

  TukTuk is eigenlijk alleen voor vervoer binnen een stad zelf. Minder confortabel (=vind ik)
  ,redelijk goedkoop en redelijk snel. maar let wel op/spreek goed af van te voren (vooral in Bangkok) dat ze niet brengen naar een kleding winkel of sieraden winkel.

 11. bennietpeter zegt op

  Hou taxi chauffeurs in de gaten, vraag om rit op meter voor instap.
  Je komt aan in BK? Dan heb je beneden in Suvar de taxi’s, kies de juiste (publieke) stand, vergeet kaartjes machine voor taxi, want die taxi’s zijn duurder.
  Vanmorgen in Asean now:
  https://aseannow.com/topic/1308225-taxi-turmoil-thai-woman-cries-foul-as-bolt-taxi-charges-1350-baht-for-30-minute-trip-in-bangkok/
  De Thaise vrouw vond het dus veel te veel, zelf geen idee voor haar rit.
  Tijden veranderen, zo kon ik van BK naar Pattaya voor 1300 baht in 2007, zal nu niet meer lukken, denk ik.
  Deed toen ook van Suvar naar mijn locatie in BK, geheel aan andere kant, voor 200 baht.
  Nu was een trip van Suvar naar dicht bij gelegen hotel al 250 baht. Nog steeds niet als in Nederland, waar je een veelvoud zou kwijt zijn voor de afstand.

  Tja verder kan je zoals je noemt op vele manieren reizen. Het hangt eraf, zoals eerder gezegd, wat is je plan? Hoeveel tijd heb je, waar wil je naar toe, wat zijn de financiën.
  In de trein kan je ook slapen en dacht dat er zelfs vrouwen wagons waren. Echter weet ik niet zeker meer.
  Ergens in de brain staat me zoiets bij.

  Zelf rijden, auto, motor kan ook natuurlijk, rijdt dan wel links en vertrouw NIETS.
  Anticipeer, anticipeer, anticipeer zoals je nooit eerder hebt gedaan. OOK al bij het lopen !
  Kijk je naar links, waar normaliter verkeer vandaan komt, blijkt een motor, auto ineens van rechts te komen.
  Of er rijdt er een doodleuk op het “trottoir”, want het zijn paden met hindernissen. Wees alert.

  Veel plezier in Thailand.

 12. Carlos zegt op

  In de grote steden absoluut Bolt en Grab über. In Bangkok is de metro je beste maatje en bij de rivier stap je zo op de boot. Leuke ervaring. Tuktuk vermijdt ik zelf zoveel mogelijk. Keertje meemaken kan geen kwaad maar ik blijf erbij weg.

  Sleeper is super chill en de bussen zijn super luxe. Wat ik zelf doe is de vluchten vooral op tijd boeken. Dat kan met de AirAsia app. De rest kan vrijwel altijd op het laatste moment. In het hoogseizoen is het wel weer handig om op tijd te boeken.

  Bangkok 3-4 dagen meer dan genoeg en de laatste nacht overnachten is ook zo handig. Bolt is daar eigenlijk te goedkoop.

  Rest van Thailand is afhankelijk van waar je bent. De echt drukke toeristische gebieden huur ik persoonlijk altijd een vrij zware scooter, maar wil ik niet aanbevelen. Tegen het verkeer in rijden is er vrij normaal. En als.je naar de benen van de mensen kijkt heeft bijna iedereen wel wonden op de benen van de scooter.

  Ben je daarentegen in een rustig minder toeristisch gebied. Pak die scooter en ga verkennen. Zeker wanneer je een comfortabele zwaardere scooter hebt is het echt harstikke mooi om verrast te worden door een eethuisje wat ergens op het erf van een familie staat waar ze letterlijk de groente en kruiden even uit de tuin plukken na je bestelling. Kijk wel uit met wegen de berg op. Als je geen ervaring daarmee hebt is het niet eenvoudig.

  Maar in het algemeen geldt dat er altijd overal vervoer beschikbaar is zowel openbaar als via de app als taxi. Spreek vooraf je prijs af.

 13. SiamTon zegt op

  Indien je nog nooit in Thailand bent geweest, dan raad ik je af om zelf deel te nemen aan het verkeer. Op welke wijze dan ook ………… niet doen. Te gevaarlijk. Regels worden niet nageleefd en het verkeer is er chaotisch. Zeker in de grotere steden. Bovendien krijg jij als ‘farang’ bij een eventueel ongeluk, ook als het jouw schuld niet is, wel de schuld en moet je alle werkelijke en denkbare schade betalen. En die kan bij kwaadwillenden behoorlijk worden overdreven, vooral geveinsde lichamelijke letselschade.
  Mijn advies: huur een taxi met betrouwbare chauffeur. Taxichauffeurs hebben vaak de kennis in huis van interessante plaatsen om te bezoeken.

  Verder is het afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Wil je cultuur ‘opsnuiven’ of wil je genieten van het klimaat (zee, strand en zon) of wil je genieten van de Thaise keuken, of wil je het nachtleven in, etc., etc. Dat heb je niet vermeld, dus kan ik daarover ook geen advies geven.

  Veel plezier toegewenst.
  SiamTon

  • Erik Kuijpers zegt op

   Siam Ton, een voetganger is ook deel van het verkeer. Dan maar in je hotelkamer blijven zitten? Lekkere vakantie gun jij deze Elske hoor!

   Elske, kom lekker naar Thailand en trek je niks aan van de alles wetende Sombermansen. Let op je tellen net als overal ter wereld. Laat je blingbling thuis maar ook dat geldt overal. En midden in de nacht in een achterafbuurt loop je risico maar dat weet je vast zelf ook wel. In NL gaan in de nacht bommen af in heel gewone straten; hum, daar dan ook maar binnen blijven?

  • Bart zegt op

   Dus elke persoon die hier in Thailand arriveert zou volgens jou hier niet mogen rijden? Wat een kromme redenering. Het moet ergens altijd de eerste keer zijn.

   Ik rij hier al rond vanaf mijn eerste vakantie en heb nog nooit enig probleem ondervonden! Een beetje defensief rijden is wel gewenst, voor de rest mag iedereen hier voor mijn part doen wat hij wil. Daar moet een ander niet over oordelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website