Wat doet de douane op Suvarnabhumi eigenlijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 juli 2019

Beste lezers,

Ik verbaas mij altijd over het laatste stukje van de bagageband van Suvarnabhumi airport naar de ontvangst hal. Je komt dan langs de douane. Ik ben in al die jaren en tientallen keren dat ik naar Thailand vloog nog nooit gevraagd mijn koffers te openen. Ook niet op de oude luchthaven Don Muang. Meestal zitten de douaniers er verveeld bij of wat te eten. Wat heeft het dan voor nut?

Is er onder de lezers iemand die ooit is gecontroleerd? En zo ja wat dan? Doorlopen?

Groet,

Harry

31 reacties op “Wat doet de douane op Suvarnabhumi eigenlijk?”

 1. lung addie zegt op

  Beste Harry,
  als werkzaam geweest te zijn op verschillende internationale luchthavens weet ik wel een beetje hoe de controles van bagage gebeurd. Ik ga het niet uitleggen hier op het blog maar kan je verzekeren dat ze vaak beter weten wat er in een reiskoffer zit dan jij zelf. Bij aankomst weten ze reeds, welke koffers zeker moeten gecontroleerd worden. Ik zeg bij ‘aankomst’ en niet bij vertrek want dat zou vertraging van de vlucht kunnen veroorzaken en dat kost veel moeite en geld, bij aankomst niet.

 2. Enrico zegt op

  Ik ben na aankomst op BKK nog nooit gecontroleerd. Ik reis met een fiets. In veel landen ziet men mijn verpakte fiets als een mogelijk verdacht voorwerp. De laatste keer zelfs op Schiphol. In Thailand kennelijk dus niet.

 3. Bert zegt op

  Beste Harry,

  Idem. Tientallen keren gepasseerd en ze hebben welgeteld 1x mijn koffer door het rontgenapparaat gehaald. Daarna weer snel doorgelopen. Ze gaan er kennelijk vanuit dat de controles in de landen van herkomst al zijn uitgevoerd (en waarschijnlijk beter dan zij kunnen). Dus waarom zou je je moe maken haha?

  Gr. Bert

 4. Leon zegt op

  In 15 jaar tijd nog nooit gecontroleerd. Iets anders dan op Schiphol, bijna elke keer.

 5. Carolien zegt op

  Wij zijn zelf nog nooit gecontroleerd maar wel al paar keer mensen zien staan bij een geopende koffer.

 6. John Chiang rai zegt op

  Ik geloof niet dat het nooit gecontroleerd worden op Suvarnabhumi typisch Thais is.
  Ik vlieg gedurende mijn hele leven reeds overal rond op deze aardbol, en heb nog nooit ergens een koffer moeten open maken.
  Misschien dat het iets te maken heeft met mijn eerlijke gezicht.

 7. jan zegt op

  ik ben ook nog nooit gecontroleerd, van schiphol , ze weten heel goed waar iemand vandaan komt en die zijn al uitgebreid gecontroleerd waarom dan nog een keer doen ,is overbodig.
  ze weten precies wie ze moeten controleren , de risico vluchten hebben ze daar ook.

 8. Leo zegt op

  Een paar jaar geleden was ik al door de douane heen en in de aankomsthal werd mij alsnog door 2 douaniers verzocht, om met hun mee te komen.

  In een klein kantoortje werden al mijn spullen gecontroleerd en ik was wat nerveus, omdat ik i.p.v. de toegestane 5 pakjes shag, ik er 20 had meegenomen. Op een gegeven moment vroeg ik, waar zij naar op zoek waren? Zij vroegen”heb je geen sigaretten”, mijn antwoord was nee en ik mocht direct alles weer sluiten en weggaan.

  2 Jaar later hadden mijn zusters, die bij mij op bezoek kwamen, hetzelfde.

 9. Bacchus zegt op

  Al honderden keren langs de douane op Schiphol gelopen en nog nooit gestopt, laat staan de koffers open gemaakt. Wellicht heeft men oog voor bepaalde zaken?

 10. Edaonang zegt op

  Het lijkt inderdaad eenvoudig om via de groene doorgang langs de douane te komen. Ik ben toch een keer staande gehouden. Eerst moest ik mijn koffer op de rontgenband leggen en daarna openen. Ik had n.l. 2 beugels bij mij waarmee je een drankfles kan vastklemmen in de bar. Leek op het scherm wel een beetje op een kleine kalashnikof geweer. Het was verder geen probleem maar hoe ze het opgemerkt hebben is mij een raadsel.

 11. ruud zegt op

  Het heeft waarschijnlijk met je uiterlijk van doen, of je wordt gecontroleerd of niet.
  Ook op Schiphol word je ergens op beoordeeld.
  Ik heb een periode gehad waarop ik iedere keer de klos was, en de jaren daarvoor en daarna bijna nooit.
  Waarom ik in die periode steeds werd gecontroleerd, hebben ze me nooit willen vertellen.
  Mogelijk iets met de reiskleding tijdens die periode.
  De vekeerde kleur broek bijvoorbeeld.

 12. Jean-Paul zegt op

  Dag Harry,

  ik herinner me dat ik jaren geleden een keer ben tegengehouden door de douane. Ze wilden alleen in mijn rijkelijk gevulde sporttas kijken nadat deze door een scanner was gegaan. De sporttas was zeer rijkelijk gevuld met lekkere Belgische chocolade. Toen ze zagen wat erin zat mocht ik weer gewoon doorwandelen. Ze hebben verder nooit moeilijk gedaan….

  groetjes,

  Jean-Paul

 13. J zegt op

  1x op Don Muang airport voordat Suvarnabuhmi open was.

 14. Stephan zegt op

  Ja hoor ik ben een keer gecontroleerd en moest mijn koffer openmaken. Daarna kon ik mijn reis vervolgen.

 15. Rob zegt op

  Tja, maar op Schiphol nemen toch ook alleen maar steekproeven, alleen vluchten vanuit bepaalde landen doen ze een 100% controle, en ze observeren mensen, dat zullen ze in Thailand ook echt wel doen.

  • john zegt op

   inderdaad, vluchten uit bepaalde landen worden volledig gecontroleerd. Dat merk je op schiphol. Bij zo’n vlucht worden alle douaniers opgetrommeld.leuk gezicht om deze mannen/vrouwen in grote haast hun post te zien verlaten. Bij de andere uitgangen staan dan geen of mogelijk een enkele controleur.

 16. L.Burger. zegt op

  Wij nemen altijd veel mee naar thailand.
  Soms verpakken we dat in een gewone doos met tape.
  Meestal worden we gecontroleerd en moet de doos open of door de scanner.
  Ook als mijn thaise vrouw alleen vliegt dan komt dit voor.

 17. rori zegt op

  Beste Harry
  Ik ben met al mijn reizen voor het werk en prive in een tijdsspanne vanaf medio 1978 maar 1 keer bij vertrek gevraagd mijn cabine koffer te openen. Dit op vliegveld dusseldorf. Bleek dat er een nagelvijl in mijn cabinekoffer zat en die moet eruit.

  Verder zelfs met 3 ingescheckte bagage koffers, cabine koffer, laptopkoffer en een tas met 4 flessen drank zo door kunnen lopen.

  Gemiddeld vloog ik voor het werk vanaf de jaren 1978 zes keer per jaar en dan nog 2 keer per jaar prive.

  Heb zelfs ooit 2 vouwfietsen in ieders van die grote ritsbare tassen (2 stuksr) vervoerd. Zelf op de bodem aan de binnezijde een plankje gemaakt en 4 zwenkwielen eronder. Daarbij twee grote koffers en mijn cabine bagage.

  Geen enkele controle.

  Niet in dusseldorf, brussel, parijs, rome, new york, chicago, bogota, vanuit Nigeria, Mozambique, Hong Kong, Beijing, Sjanghai, Kristchurch, Perth, Brisbane, Singapore, Zurich, Wenen, Kiev, Minsk, Bangkok, Kuala Lumpur, Manilla, Taipe, Tokio. Nergens ooit behalve 1 keer bij vertrek op Dusseldorf/

 18. samee zegt op

  Ik reis relatief veel (gold status flying blue) en ben nog helemaal nooit gevraagd door welke douane dan ook om mijn koffers te openen. Nou had het ook geen zin gehad, ben geen smokkelaar 😉

 19. Christiaan zegt op

  Bij mijn zeer vele aankomsten is de koffer één keer doorgelicht.
  Destijds toen er demonstraties waren geweest bij het vliegveld en er kennelijk een bom is ontploft, werd mijn handbagage doorgelicht en men ontdekte een groot eivormig voorwerp. Men vroeg, wat dat was. Ik wist het niet. Bij het openmaken bleek het een Edammerkaas te zijn, die vertekend op het doorlichtscherm te zien was. Dat was wel even lachen.

 20. Thea zegt op

  Wat Lung addie zegt komt me wel bekend voor.
  Ook mijn koffer werd een keer gecontroleerd en voordat de koffer open was zei de douanier al dat ze iets hadden gezien dat ze niet konden thuis brengen.
  Vandaar dat de koffer open moest waar ik bij was, het was niet spannend hoor gewoon koekjes in een cylinder vormige verpakking.
  En de vraag of we die koekjes niet in Nederland hadden, nee helaas ha ha

 21. Evert zegt op

  Ja hoor op BKK enkele jaren geleden ook uit de hal geplukt met meerdere nederlanders.
  Ze wisten bij iedereen precies in welke koffers sigaretten en of sigaren zaten!
  15 euro per gram boete incl. de verpakking meegewogen en alles in beslag genomen ook de toegestane hoeveelheid die je wel legaal mag meenemen!!

 22. Rene Chiangmai zegt op

  Ik vond dit wel een leuke vraag.
  Ik ben nl. ook nog nooit gecontroleerd.

 23. De Kind zegt op

  Ik ben in februari voor de eerste maal in 40 jaar gecontroleerd .Ik schrok me een hoed . Koffer door de scanner , zat vol met eten . Ik moest niets open maken. Mocht direct met een glimlach beschikken …

 24. Cees zegt op

  Ja wij werden terwijl we al bij de taxi’s stonden weer naar binnen gehaald. Het hele gebouw door en toen voor 6 personen aan een lange tafel koffer openmaken en alles eruit. 2 Magnetische boekenleggers waren de boosdoeners. Dit lijkt ook erg op een plakje verdovende middelen. Na 2 uur konden we dan eindelijk met de taxi vertrekken.

 25. Marijke. zegt op

  Wij zijn in thailand nog nooit gecontroleerd.Afgelopen nov naar australie geweest op fam bezoek.Alles keurig geregeld in nederland inverband met medicijnen die onder de opium wet vallen.Alles netjes ingevuld dat we kaas ed bij ons hadden.En natuurlijk de medicijnen.Want zoals bekend is australie super streng.Tot onze verbazing werd gevraagd wat we bij ons hadden eerlimk geantwoord.Het resultaat we konden zo doorlopen niks nagekeken.Ze hadden meer oog voor de aziaten die allerlei voedsel meenemen.Ik had de fam die ons op zou halen dat het misschien wel even kon duren voor we er door waren.We waren dus super snel erdoor.

 26. paul de doncker zegt op

  dit jaar aangehouden geweest voor een teveel aan sigaretten.boete van 1000 euro en sigaretten kwijt

  de eerste maal na 40 bezoeken aan thailand

 27. Facttester zegt op

  Ik ben deze week teruggekomen uit NL naar BKK. Ik had 1 fles Sonnema Berenburg bij me van 1½ liter, dat is ‘n ½ liter meer dan toegestaan, plus 2 kisten sigaren à 100 stuks (dus 100 meer dan toegestaan), één kist in mijn koffer en één kist in mijn handbagage. Bovendien had ik ook gespreid wel 10 zakken koffiepads à 56 pads bij me. Ik was dus gewoon een smokkelaar die bij de uitgang van Suvarnabhumi betrapt zou kunnen worden… Ik liep naar de uitgang “Nothing to declare” en zag daar een groot bord staan: “All passengers are requested to put their baggage on the belt for scanning.” Natuurlijk deed ik dat niet want dat is hetzelfde als jezelf aangeven! Wie a zegt moet ook b zeggen, dus negeerde ik dat verzoek en liep met bonzend hart brutaal gewoon die band met scanner voorbij… Gelukkig niemand die me riep of achterna kwam… pfff… Het had ook anders kunnen aflopen. Smokkelen is en blijft toch risicovol en stresserend.

 28. coene lionel zegt op

  Wat Chiangmai betreft is er wel degelijk controle ,zeker meer dan vijftig procent gaat door de scan en bij twijfel moet je je koffer openmaken!!!
  Lionel.

 29. peter zegt op

  Eenmaal bij vertrek uit Thailand, kwam bij vliegtuig aan en zag mijn koffer buiten het vliegtuig.
  Dus ik verbaasd en er heen.
  DE koffer moest open, wat blijkt, had er mijn powerbank inzitten en dat mag niet.

  In indonesië eenmaal met hand bagage, er zat een schaartje (mag niet) in, in te leveren dus.

  Hoewel ik dit ook een keer had in Thailand, kompleet setje erin, maar mocht door ?!

  Een keer water in fles, dacht deze tijdens wachten te kunnen drinken.
  Nope, laatste controle voor gate, dus water fles achter laten.

  Eenmaal op Schiphol, bij terugkomst en uitgang. Dat was wel echt douane.
  DE andere voorvallen zijn meer bewaking.

  Maar ik ben blij dat douane relaxed (lijkt zo) is en verder niets doet. Allemaal rompslomp, waar je na 11 uur vliegen geen zin in hebt. Voor mijn part mogen ze slapen, eten of wat dan ook, zolang ze mij maar met rust laten. Geen probleem mee.

 30. Lubas zegt op

  Juist, ga 20 jaar naar Thailand en leer dan 50 vluchten, en nooit mijn bagage in Thailand moeten opendoen, voor controle zelfs nooit controle gezien ☀️


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website