Lezersvraag: WAO en belasting in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 juli 2015

Beste lezers,

Ik heb het belastingdossier goed doorgelezen. Ik mis echter nog een mogelijkheid, namelijk de WAO. Ik zit in de WAO. Nu nog voor 50% maar sta op de nominatie om geheel afgekeurd te worden.

Hoe gaat de Thaise overheid hier mee om? Oh ja ik ben ook de 50 gepasseerd.

Dank voor je antwoord.

Groet,

Jan

23 reacties op “Lezersvraag: WAO en belasting in Thailand”

 1. ruud zegt op

  U hebt een groter probleem over hoe de Nederlandse overheid hier mee omgaat.
  Misschien leest u iets anders, maar zoals ik het lees, stopt uw WAO uitkering als u naar Thailand verhuist.
  Thailand valt niet onder de verdragslanden.

  http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wao-uitkering/einde-wao-uitkering/detail/ik-verhuis-naar-een-niet-verdragsland

  • ed zegt op

   Sorry, ik woon al 7 jaar in Thailand en ik heb al 7 jaar 80-100% WAO.
   Ik betaal mijn belastingen gewoon in Nederland en in Thailand hoef ik niets te betalen.

  • Soi zegt op

   Goed lezen waar deze link en de betreffende tekst van UWV over gaat, namelijk: betreft het Nederlanders die in het buyitenland werken, aldaar ziek cq arbeidsongeschikt worden, en vanuit het buitenland een beroep doen op de WAO.

   UWV geeft op haar site uitgebreid informatie wie naar waar kan gaan verkassen met welk soort uitkering, en hoe hoog die uitkering mag zijn, dan wel de eventuele toegepaste kortingen.

   Naar welke landen iemand zijn/haar WAO mag meenemen staat hier:
   http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

   Als die iuemand vervolgens kan gaan voldoen aan de inkomensvoorwaarden tbv een aanvraag visum en later mbt een verlenging van die visum, staat niets in de weg om inderdaad te vertrekken.

   • ruud zegt op

    U zult wel gelijk hebben, maar hoe moet ik dit dan lezen?

    Gaat u buiten Nederland wonen? Als u dan gaat wonen in een niet-verdragsland, stopt uw WAO-uitkering. Met niet-verdragslanden heeft Nederland geen afspraken over het meenemen van een uitkering.

    U houdt uw WAO-uitkering wel, als u verhuist naar een verdragsland, een land in de Europese Unie, een land in de Europese Economische Ruimte of Zwitserland. Kijk voor een compleet overzicht van deze landen op Overzicht EU/EER-landen en Zwitserland en Met welke landen heeft Nederland een verdrag gesloten?

    Zie link voor de verdragslanden.(Als die wordt meegecopieerd, anders via de site)
    Met welke landen heeft Nederland een verdrag gesloten?

 2. Ko zegt op

  de Thaise overheid gaat daar ” niet” mee om. Je betaalt belasting in Nederland. Het is een schijntje, maar goed, wel in Nederland. Mijn partner leeft al jaren zo in Thailand. Wel moeten voldoen aan de thaise regels voor verblijf!

 3. tonymarony zegt op

  Als je wao uitkering gelijk aan 65 000 baht per maand is hoef je je geen zorgen te maken , zo niet een aangepast bedrag van het verschil op de Thaise bankrekening deponeren en er op laten staan voor de rest elk jaar een jaaropgave van in komen van de wao en het bedrag van de bank samen 800.000 baht inkomen hebben , een inkomen verklaring aanvragen consulaat Bangkok 900 baht en klaar is kees in dit geval Jan.
  Dan kan je een visa aanvragen.
  Sucses er mee

 4. tonymarony zegt op

  En beste Ruud Thailand is wel een verdragland met Nederland lees maar op de side van de SVB.

  • Gerrit Tienkamp zegt op

   Klopt.
   Je kunt hier naar Thailand gewoon met je WAO.
   Ik heb een Hollandse buurman, die woont hier al jaren, en krijgt zijn WAO gewoon op z’n Thaise bank gestort.

  • ruud zegt op

   Kunt u ook eens op de link kijken die ik vond bij het UWV en mij vertellen, wat ik daar verkeerd lees.
   Er staat daar ook een link met verdragslanden.
   Die is overigens niet het zelfde als elders wordt aangegeven.

 5. geert zegt op

  Thailand is een verdragsland ik ben hier ook al een aantaljaren met een wao uitkering ik krijg het ook maandelijks uitbetaald op mijn thais rekenning nummer thai bangkokbank

 6. Rene Martin zegt op

  Op de website van de UWV kan je onder het hoofdstuk meenemen van o.a. een WAO uitkering naar het buitenland lezen dat je je WAO wel mee kan nemen naar Thailand. Als je emigreerd bouw je geen AOW rechten meer op en hoef je ook de belasting premie meer te betalen voor dit onderdeel. Dus bruto wordt bijna netto. Je bent wel belastingplichtig in Thailand maar ik geloof dat er maar weinig Nederlanders belasting betalen in Thailand. Probleem is wel je Nederlandse ziektekostenverzekering stopt. Volgens mij wonen er meerdere WAO ers in Thailand en kunnen zij misschien ook op Jan zijn vraag reageren.

 7. Bob zegt op

  Hier zijn dan de landen waar je met een WAO uitkering naar toe kan.
  Thailand hoort hier ook bij:

  http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

 8. emel zegt op

  UWV melden dat u vertrekt per…………. en wat @Ruud aangeeft is onjuist. Het UWV heeft wel degelijk een “overeenkomst” met Thailand. Verder Bruto uitkering is netto en een zeer laag belasting inhouding is aan de orde.

 9. Soi zegt op

  Beste Jan, je hebt het verkeerde dossier gelezen. De NL Belastingdienst zal het worst zijn dat je met een WAO in TH gaat wonen, en de TH-Fiscus geeft idem niets om jouw WAO. Lees het dossier Visum, en tik in het witte zoekvlak linksboven de letters WAO: je komt een scala aan ervaringen tegen. Of klik op deze link: https://www.thailandblog.nl/?s=WAO&x=0&y=0

  De Thaise overheid interesseert het niet of je met WAO of AOW of ABW of ANW of ETC naar TH komt. Daar vragen zij niet naar. Je dient te voldoen aan inkomensvoorwaarden, en waar jij dat inkomen vandaan haalt, moet je zelf weten. Er worden geen uitzonderingen gemaakt omdat iemand: ziek of gebrekkig of gehandicapt of werkongeschikt of anderszins is. Dat zijn allemaal NL-maatstaven tbv de WAO-toewijzing, en hebben niets met een toekenning van een TH-verblijfsvergunning van doen. Als jij bij een TH-Ambassade of Consulaat een O-A Visum aanvraagt, zul je om te beginnen al moeten aantonen over voldoende financiën te beschikken. Behalve WAO, andere inkomens cq spaargelden. Tot een bedrag van 800 duizend ThB. Meer hoef je hen niet wijs te maken, gaat hen ook helemaal niets aan.
  Het antwoord op jouw vraag luidt dan ook: de Thaise overheid gaat n i e t om met jouw WAO-situatie, wel met jouw inkomenssituatie.

  Nog enkele kanttekeningen:
  1- Van NL kan iemand met een WAO wonen in het buitenland. Omdat NL met TH een verdrag heeft gesloten op naleving van de uitkeringsvoorwaarden kan een WAO’er dus ook in TH gaan wonen.

  2- Bij de aanvraag van een toelatingsvisum (O-A), b.v. bij de TH-Ambassade te Den Haag, en na afloop van dat visum, bv verlenging ervan op grond van “retirement” bij de TH-Immigration in de TH-woonplaats, dien je paperassen te overleggen waaruit blijkt dat jij voldoet aan de inkomensvoorwaarden. Afhankelijk van de hoogte van jouw WAO-uiotkering is dit bedrag al dan niet voldoende. Over het “visum” is alles te lezen in betreffend dossier, zie linkerzijde.

  3- Je bent 50 jaar oud. Als je 67 bent (of ouder tzt) stopt de WAO, en krijg je AOW. Voor elk jaar dat jij in TH hebt gewoond, krijg je 2 % korting op je AOW-uitkering. In jouw geval kan dat oplopen tot ruim 30%. Je gelieve ervoor te zorgen tzt over voldoende financiën te beschikken, zie 4.

  4- Als je niet kunt aantonen uit inkomen te voldoen aan de verblijfsvoorwaarden, dan gelieve je dat doen dmv een bankboekje. Op dit moment is het zo dat iemand die geen of (te) weinig maandelijks inkomen kan aantonen, dient te beschikken over 800 duizend ThB op een bankboekje, of indien met een Thai gehuwd over 400 duizend ThB, of met het bedrag aan maandelijks inkomen plus spaargeld komen aan een bedrag van 800 duizend ThB. Nogmaals: deze regel geldt voor iedereen en staat los van WAO of AOW of anderszins. De bedragen kunnen uiteraard tzt hoger uitvallen.

 10. Lammert de Haan zegt op

  Hallo Jan,

  Eerst even het bericht van Ruud rechtzetten.

  Je kunt je WAO-uitkering wél meenemen naar Thailand. Toegegeven: de informatie op de website van het UWV is “nogal” wat onduidelijk. Maar als je klikt op de volgende link dan zie je een totaal-overzicht van de landen, waar je o.a. de WAO-uitkering mee naar toe kunt nemen.
  http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

  De WAO-uitkering in het Belastingdossier.

  De heffing van belasting (door Nederland) wordt wel degelijk behandeld in het Belastingdossier.
  Zie o.a.:
  “Vraag 3. Wat zegt het verdrag NL-TH over de AOW-er en de gepensioneerde in TH? Mensen met een UWV-uitkering of VUT? Hij die leeft uit vermogen?

  De UWV-uitkeringen zoals WIA en andere zijn in NL belast volgens de regels van de nationale wetgeving. Er is over geprocedeerd :
  http://taxlive.nl/-/nederland-mag-heffen-over-wao-uitkering-van-inwoner-thailand.”

  Hoe je vervolgens vrijstelling kunt aanvragen voor met name de inhouding van premies volksverzekeringen is min of meer uitvoerig beschreven bij vraag 6.

  De opmerking dat de (Nederlandse) belasting hierover maar “een schijntje” is berust op een hardnekkig misverstand. De SVB en het UWV passen nog steeds de heffingskortingen toe, ook al woon je in Thailand. Het gevolg is dat er geen of maar zeer weinig loonheffing wordt ingehouden. Maar als je in Thailand woont dan heb je vanaf 1 januari 2015 geen recht meer op toepassing van de heffingskortingen. Hierover is op Thailandblog al de nodige informatie gegeven. Het gevolg zal zijn dat veel Thailand-gangers in 2016 geconfronteerd zullen worden met een (forse) naheffing inkomstenbelasting over 2015.

  Waarom worden de heffingskortingen nog steeds toegepast, ook al woon je in Thailand? Vermoedelijk baseren de SVB en het UWV zich op artikel 29 van de Wet Loonbelasting. In dit artikel is een actieve informatieplicht opgenomen vaan werknemers en uitkeringsgerechtigden. Dus zul je zelf actie moeten ondernemen d.m.v. het inzenden van een “Verklaring loonheffingen”.

  Heb je vervolgens nog vragen over het Belastingdossier? Stel ze gerust.

  Lammert de Haan.

 11. Gerardus Hartman zegt op

  Beste Lammert de Haan.

  Kan je aangeven hoeveel procent loonheffing en premie volksverzekeringen wordt ingehouden af 1 januari 2015 naar Nederlanders die zich 2015 e.v. vestigen in Thailand over toegekende AOW nu per persoon rond 700E per maand en waarover in 2014 IB box 1: 5,85% en Premie Volksverzekeringen 13,25% moet worden betaald? Naar aanslag 2014 is er aftrek met de Algemene heffingskorting en Ouderenkorting en overblijvend bedrag na verrekening moet worden voldaan aan de Belastingdienst. Voor de minima kan dit overblijvend verschuldigd bedrag worden teruggevraagd via een voorlopige aanslag. Ik heb geen idee wat per 2015 de Belastingdienst gaat inhouden over AOW die via SVB naar Thailand wordt overgemaakt maar wellicht heb jij deze informatie. Zou Algemene Heffingskorting en Ouderenkorting niet meer aftrekbaar zijn indien wonend in Thailand zou de Belastingdienst 19,1% rekenen over 700E uitkering AOW. Wat de vraag
  oproept waarom Premie Volksverzekeringen wordt geheven als geen beroep meer wordt gedaan op de voorzieningen en toeslagen voor in Nederland wonenden. Wat is voordeel van “Verklaring loonheffingen” geeft dit een vrijstelling of gedeeltelijke betaling van IB en Premie Volksverzekeringen en zo ja, waaraan moet de aanvrager wonend in het buitenland, aan voldoen? Mijn dank voor de verdere informatie: Gerard

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Gerard,

   Dat kan ik inderdaad aangeven. Sterker nog: ik zal het nog doen ook (een grapje, als m’n vrouw mij vraagt om wat te doen!).

   De situatie zoals die is zolang je nog in Nederland woont ken je, alhoewel de percentages die jij hanteert van 2013 zijn.
   Voor 2014 luiden deze: inkomstenbelasting 1e schijf 5,1% en premie volksverzekeringen 13,25%. Voor 2015 bedragen deze percentages 8,35% resp. 10,25%.

   Zoals je ziet is het tarief voor de inkomstenbelasting voor 2015 opgetrokken met 3,25% terwijl de premie volksverzekering is afgenomen met 3%. Woon je in Nederland dan verloopt e.e.a. vrijwel budgettair neutraal. Woon je echter in Thailand dan heb je alleen te maken met de stijging van het tarief voor de inkomstenbelasting.

   Naast het verdwijnen van de heffingskortingen bij wonen in Thailand is dit de 2e fiscale maatregel welke de Thailand-gangers behoorlijk in de portemonnee raakt.

   Waarom deze overheveling van premie naar belasting?

   Ingaande 2015 is de AWBZ komen te vervallen en vervangen door de Wlz (Wet langdurige zorg). E.e.a. ging gepaard met een bezuinigingsoperatie van het Rijk om de Rijksbegroting verder op orde te krijgen. De lagere kosten van zorg is gepaard gegaan met een verlaging van de premie volksverzekeringen. Maar om dit budgettair neutraal te laten verlopen voor de Rijksbegroting (anders zou er immers geen sprake zijn van een bezuiniging), werd het tarief voor de inkomstenbelasting voor de 1e en 2e schijf met 3% verhoogd. Maar als je in Thailand woont ben je geen premie volksverzekeringen meer verschuldigd waardoor je alleen te maken krijgt met de verhoging van de inkomstenbelasting van 3%.
   En dat heet: “Leuker kunnen we het niet maken” (slogan van de Belastingdienst).

   Je schrijft, dat je geen idee hebt wat de Belastingdienst per 2015 gaat inhouden over AOW die via de SVB naar Thailand wordt overgemaakt. Daarbij opper je de mogelijkheid van inhouding van 19,1%.
   Hieromtrent maak ik de volgende opmerkingen:
   1. niet de Belastingdienst pleegt inhouding over de AOW maar dat is een zaak voor de uitkeringsinstantie i.c. de SVB;
   2. het percentage van 19,1% is dat van 2013 zoals ik al eerder opmerkte; voor 2015 is dat 18,6% voor inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen tezamen;
   3. woon je echter in Thailand dan behoor je niet meer tot de kring van verzekerden voor de volksverzekeringen en heb je alleen te maken met het tarief voor de inkomstenbelasting (2014 5,1% en 2015 8,35%).

   Woon je in Thailand, dan maak je geen gebruik meer van de voorzieningen in Nederland, zoals jij ook al schreef. Maar je betaald er ook geen premie meer voor.
   Daarvoor zul je wel een verzoek moeten indienen bij de Belastingdienst, kantoor Heerlen – Buitenland.

   Is dit pure “winst”? Reken maar van niet! Je zult je in Thailand moeten verzekeren voor de ziektekosten (als je dat al lukt) en meestal tegen een hoog bedrag aan premie! Of je moet bewust het risico lopen op een financiële catastrofe.
   Hoe is de situatie van heel veel Thailand-gangers met een AOW-uitkering op dit moment?

   Bij velen vindt er op dit moment geen inhouding plaats van loonheffing door de SVB. Dit komt doordat de heffingskortingen dan hoger zijn dan de verschuldigde loonheffing.
   Echter ingaande 2015 zijn de heffingskortingen komen te vervallen bij wonen in Thailand en kun je in 2016 een naheffingsaanslag over 2015 van de Belastingdienst verwachten van 8,35% (tarief voor de 1e schijf) van het totaal aan genoten AOW-uitkering en dat is snel uit te rekenen.
   Hier houden heel veel Thailand-gangers onvoldoende rekening mee, ondanks de vele waarschuwingen die al op Thailandblog hierover zijn verschenen!

   In m’n eerste reactie schreef ik dat je dit kunt voorkomen door het insturen van een ‘Verklaring loonheffing’ aan de SVB. Daarbij geef je aan dat de heffingskortingen niet van toepassing zijn op je AOW-uitkering. Je kunt het er echter ook op aan laten komen, wetende dat je een naheffingsaanslag tegemoet kunt zien en hiervoor vervolgens geldt opzij legt.
   Aan jou de keus (afgezien van een mogelijke boete wegens het niet verstrekken van de benodigde informatie aan de SVB, maar dat ben ik in de praktijk nog niet tegengekomen).

   Waarom past de SVB nog heffingskortingen toe bij wonen in o.a. Thailand?

   Ik heb hierover contact opgenomen met de SVB, daar ik veel klanten heb in Thailand en de Filippijnen voor de inkomstenbelasting. Daarbij kreeg ik een onmogelijke smoes als antwoord: “Wij hebben hierover geen bericht ontvangen van de Belastingdienst.” En dat is uiteraard waar: niet de heffingskortingen zijn in totaliteit vervallen, echter alleen wanneer je buiten de “EU+” woont! En dat is een wettelijke maatregel, waarover de Belastingdienst zoals gebruikelijk niet correspondeert.
   Ze waren nog net niet zo slim genoeg om te verwijzen naar artikel 29 van de Wet Loonbelasting, zoals ik in m’n eerste reactie schreef.

   Ik hoop dat e.e.a. nu duidelijk is voor jou en anders lees ik dat wel!

   Groet,

   Lammert de Haan.

  • Soi zegt op

   Geen paniek! Als je in TH woont betaal je g e e n premies volksverzekeringen. Blijf je met je inkomen binnen box 1 en 2 dan heb je slechts te maken met het loonheffingstarief. De juiste percentages zijn via het internet te vinden. Kwestie van googelen. (Box 3 en 4 zijn andersoortige zaken).

   Vanaf 1 januari 2015 is iedereen in TH wonend “buitenlands belastingplichtig”, waardoor niemand in TH wonend aftrekposten meer kan opvoeren, noch profiteren van heffingskortingen. Thailand staat niet in het rijtje van landen, van waaruit iemand kan opteren voor de regeling “kwalificerende buitenlandse belastingplicht”. Hetgeen niet betekent dat men vrijgesteld is van het betalen van belasting aan NL. Over AOW, maar ook WAO, blijft men aan de NL-Fiscus betalen.

   Xie verder: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/

   • Soi zegt op

    Kleine aanvulling: voor 2014 is geldt een verandering in het tarief van de eerste belastingschijf. Dit is verlaagd van 5,85% naar 5,1%. Vwb 2015 even wachten op Prinsjesdag.

 12. ruud zegt op

  Is die tekst bij het UWV “nogal” onduidelijk, of domweg onjuist?
  Ik kan niets anders van de tekst maken.

  Gaat u buiten Nederland wonen?
  Als u dan gaat wonen in een niet-verdragsland, stopt uw WAO-uitkering.

  Alleen zou de fout dan nog kunnen zitten in de lijst met verdragslanden waarnaar het UWV verwijst.
  Die lijst is anders.

  • Soi zegt op

   @ruud: eigenwijs zeg. Klik op de link die je zelf hebt opgevoerd in je eerdere reactie. Blijf niet hangen bij de eerste regel maar ga verder in de context: je zult snappen dat het hier gaat om NL-werkenden in het buitenland, die ziek of arbeidsongeschikt zijn (geworden), en niet om al bestaande NL wonende-Wao trekkenden.
   Waar het in deze discussie om gaat betreft deze laatste groep. Voor hen geldt de link: http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

 13. Gerardus Hartman zegt op

  Formulier verklaring loonheffing zegt dat voor een vrijstelling premies volksverzekeringen aanvrager
  a. moet zijn uitgeschreven uit Nederland b. fiscaal plichtig moet zijn in land van hervestiging middels bewijs belastingdienst van dit land (een bewijs van visum in pasport of inschrijving in register Amphur
  geldt niet als bewijs van fiscaal plichtig). Belastingplichtig zijn in Thailand betekent dat over 800.000 THB
  inkomen jaarlijks tot 30% belasting (7000E) moet worden betaald!! Wil je hiervoor niet in aanmerking komen wordt het Nederland belasting betalen IB 18,6% (tot 19.300 jaarinkomen) plus 13,25% Premie Volksverzekeringen over bruto AOW 700E. Bedrag heffingskortingen AOW-er 2015 zijn Algemene heffingskorting 1123E met Ouderenkorting 1042E die niet meer worden verrekend. Komt er op neer dat het sprookje dat je kan leven van je AOW in Thailand door Rutte met Samson en Pechtold is afgeschaft.
  In de link handhavingsverdrag staat een factor vermeerdering 0,5 voor Thailand genoemd. Kan iemand uitleggen wat hiermee wordt bedoeld??

  • ann zegt op

   Meen dat WIA voor de helft wordt betaald als je daar zit.
   Met de tijd zal er wel een eind aan uitkeringen in het buitenland komen.
   En of aangepast worden aan de lokale omstandigheden(dat zal dan bar weinig zijn)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website