Beste lezers,

Waarom is de koersschommeling van de Thaise Baht tegenover de Euro zoveel groter dan tegenover de Dollar?  Ik heb eens naar de schommeling gekeken van de THB tegen de EUR. In de afgelopen vijf jaar ligt de koers tussen THB 34.4 en 45.3 per EUR (mid-market rates, bron: XE.com) dit is een schommeling van (afgerond) 13% naar boven en 13% naar beneden, gerekend vanaf de gemiddelde koers van die twee. Over 10 jaar gezien is dit zelfs plus en min 18%!

Dezelfde vergelijking, maar dan met de USD, ligt die in vijf jaar tussen THB 31.0 en 36.5 (zelfde bron) en die schommeling is maar 8% naar boven én naar beneden (over tien jaar gezien 12%).

Hoe is die relatieve stabiliteit van de USD ten opzichte van de EUR te verklaren? De bilaterale handelsbetrekkingen tussen Thailand en de EU zijn min of meer vergelijkbaar met die tussen Thailand en de VS, zowel import uit als export naar (bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/zakendoen/economische-rapportage-thailand).

Groet,

Erwin


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Waarom zijn koersschommelingen van Thaise Baht tegenover de Euro groter dan bij de Dollar?”

 1. Harry Romijn zegt op

  De Thais zijn al sinds de 60-er jaren totaal gefixeerd op de US$, en NIET op de €uro.
  Alles wordt dus uit de kast gehaald om de fluctuaties met de US$ te stabiliseren, mede omdat heel veel export transacties in US$ luiden.

 2. Koen Lanna zegt op

  Erwin,

  De bilaterale betrekkingen is maar één van de factoren, de valutamarkt is een modiale.
  De kracht van een munt zit ook in andere zaken zoals onzekerheden: de VS mag dan momenteel wel bestuurd worden door een dwaas, maar het is wel een consequente dwaas.. ; in de EU zijn er veel onzekerheden door een stroperig parlement en wat denk je van Brexit ? Zie ook dit thema kortgeleden hier besproken : https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/baht-daalt-waarde-t-o-v-dollar-hoe-xzit-euro/.

  • brabantman zegt op

   U geeft duidelijk last van beinvloeding door de linkse MSM.
   Ik vind The Donald allesbehalve een dwaas en daarbij komt dat deze man met zijn gedachtengoed door de Amerikaanse bevolking gekozen is. En zijn verkiezingsbeloftes aan het volk 100% nakomt. Vergelijk dat eens met de Nederlandse situatie. Op dit moment in de peiling de meest populaire president ook. Als u net als ik in de USA zou leven (niet tussen de dwazen van glittering Hollywood) praat dan eens met de mensen hier en u zpu uw woorden snel inslikken.
   Trouwens let op uw woorden, momenteel wordt iemand in Nederland strafrechtelijk aangeklaagd voor het beledigen van een bevriend staatshoofd (Erdogan).
   Een advies mijnerzijds, schaf US dollars aan. Deze zullen u voor de komende rampspoed van euro en baht behoeden!

  • Rene zegt op

   In Thailand zijn er onzekerheden zat. Twee staatsgrepen in ongeveer 10 jaar, talrijke doden bij protesten, een ondemocratisch militair bewind, verkiezingen die op zich laten wachten, en noem maar op. Als dergelijke zaken zich voordoen in andere landen, is de eerste consequentie het ineen zakken van de nationale munt. Hier in Thailand heeft de Baht NOOIT een krimp gegeven. Hoe leg je dat dan uit ? Manipulatie ?

 3. willem zegt op

  Extra heffingen door de USA, Brexit, Turkse Lira crisis, extreem rechts kabinet in Italië. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal onzekere factoren in Europa die met name in de laatste maanden de Euro onder druk hebben gezet. Allemaal sentimenten want het gaat nog steeds heel goed met het overgrote deel van Europa.

 4. Mr. Bojangles zegt op

  De koers van de Baht heeft de afgelopen 5 jaar de 45 helemaal niet aangetikt. Je haalt de koers van een site die die koers rekent om geld over te boeken. Dat is niet hetzelfde als de officiele wisselkoers.

  • Erwin S zegt op

   Klopt, dat staat ook in de bronvermelding . Echter gaat de vraag over de relatieve waarden en niet om de absolute.

 5. Christiaan zegt op

  Koen, inderdaad zijn de verdeeldheid in de EU, Brexit etc. van invloed op de koersschommelingen. En wat in de laatste 10 jaar zeker een rol heeft gespeeld is de eurocrisis rond Griekenland en de bijna bankencrisis in Spanje en Italië.

 6. janbeute zegt op

  Las vanavond dat de Euro weer verder omlaag gaat tov de Dollar .
  Problemen zat in de hele Eurozone , Italie , Spanje , Griekenland , Portugal en zeker niet te vergeten Turkye .
  Ook al is Turkye geen lid van de Unie de val van de Lira en de investeringen die Europesche banken hebben in dat land geeft grote zorgen .
  Ik vind de Dollar een betere en sterkere munt door de jaren heen , en al bewezen dan die hele Euro .
  Door dat gedoe van laatst met die AMRO affaire overweeg ik om een gedeelte Euro in te ruilen tegen Dollars .
  Het kan hier in Thailand met de huidige hoge Bath nog wel eens een stuk beroerder gaan worden voor die gene die hun Euroos moeten inruilen tegen bathjes .

  Jan Beute .

  • Hans de K zegt op

   @ JanBeute, Goed idee hoor. Maar : is het mogelijk om op een “Foreign Currency Account” je EUR om te zetten in USD ? En -zo ja- tegen gunstige voorwaarden ? ander heb je met je geld uit Europa twee maal wisselverlies onderweg naar de Bathjes.

   • janbeute zegt op

    Beste Hans , een FCD account bij banken in Thailand , open je in een currency het zij Dollars , Euro , Britse pound etc .
    Wil je naast je Euro FCD ook nog een Dollar FCD hebben dan zul je een nieuwe FCD rekening moeten openen in US dollars .
    Het omwisselen van Euro naar US dollars moet je ergens anders doen waar de wisselkoers gunstig voor je is .
    Heb je eenmaal US dollars dan stort je deze op je dollar FCD en wisselt pas in tegen Bath wanneer je het geld denkt nodig te hebben hier in Thailand .

    Jan Beute .

 7. Gerard zegt op

  Als men bang is dat de euro zijn waarde verliest zet een gedeelte om in goud en/of zilver en niet in een ander munt die ook zo maar uit lucht wordt gecreeerd door de centrale banken Kortom geen nut om je euros in US dollars om te zetten. Als de economieen van de europese chinese en andere niet US landen instorten dan ontkomt ook de US dollar daar ook niet onderuit. De stijging en daling van de euro en de USD is maar tijdelijk wat overigens meerdere jaren kan duren, Zoals met alles zijn er golfbewegingen.
  gaande in de economie en ook in het gemoed van de mensen zoals in massa psychologie in beeld wordt gebracht.
  Er zal vroeg of laat een reset plaatsvinden in de muntsoorten om de giga onbetaalbare schuldlasten te schrappen.
  De (super) rijken (1 – 10%) worden flink armer en beginnen het spelletje van voren af aan en de huidige “armen” gaan failliet en zullen proberen weer boer te worden om zichzelf weer te kunnen voeden en de overigen komen om en dat zal de overgrootte massa zijn.
  Men maakt zich druk om de 10 -20 % schommelingen, ik houd rekening met een 50% ontwaarding van mijn geld en dat is in euros. Wordt het meer dan 50% dan moet ik helaas ook in de grond gaan wroeten.

 8. teun zegt op

  Hoe schommelingen komen? Meerdere factoren. Vooral factoren, die je niet kunt beinvloeden ook al zou je ze allemaal kennen.
  Ik maak me er niet echt druk om. Geniet van het leven en laat de boeren maar dorsen……

 9. nietenkel$ zegt op

  Koers van de THB wordt bepaald door een mandje valuta, vooral van landen waar TH veel mee handelt, dus nr 2 is de JPY. OOk SI$ en HK$ zouden meespelen, maar met veel minder gewicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website