Waarom zijn er in Nederland geen 7-Eleven winkels?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 mei 2019

Beste lezers,

Wij zijn gek op Thailand en komen er ieder jaar voor vakantie. Wat ik zo leuk vind zijn die 7-Eleven winkeltjes die je bijna overal ziet. Heel handig omdat ze van alles hebben en 24-uur per dag open zijn.

Waarom zijn er eigenlijk in Nederland niet van die leuke winkeltjes in iedere buurt? Mag dat wettelijk niet? Of is dit typisch iets voor Thailand?

Groetjes,

Bep en Arie

32 reacties op “Waarom zijn er in Nederland geen 7-Eleven winkels?”

 1. Gringo zegt op

  Van Wikipedia: In 1982 heeft Schuitema geprobeerd de formule 7-Eleven naar Nederland te halen. Het experiment mislukte door de strenge Wet op de Winkeltijden.

  • TvdM zegt op

   De Wet op de Winkeltijden is inmiddels ingrijpend veranderd dus dat zou geen beletsel meer hoeven zijn.

  • Johnny BG zegt op

   Zelfs in 2019 zijn er gemeenten in Nederland waar de winkels op zondag nog steeds niet open mogen vanwege de macht van het geloof op het dagelijkse leven van een ieder met of zonder geloof.

   Internetwinkels profiteren hiervan maar vertel dat de zwarte kousen met hun op doordeweekse dagen inconsequente beslissingen

   Daarnaast is er ook nog zoiets als vakbonden, een rits van wetgevingen en een groot tekort aan flexibel goedkoop personeel om zoiets in NL een succes te maken.

   Het idee in de jaren 80 was mogelijk zelfs ingegeven door de gigantische jeugdwerkeloosheid, maar toen zijn jongeren van toen echt in de maling genomen met die VUT regels…maar dat terzijde.

 2. Piet zegt op

  Dat ligt inderdaad aan de regels Nederland is geen 24/7 economie maar het is niet typisch Thailand ook omringende landen kennen 7/11.
  Ook is er in Thailand de Familiemart en resoluties Express die zijn ook 24/7 open.

 3. Dirk zegt op

  Beste Bep en Arie, je zult in de seven eleven in Thailand ook wel gezien hebben, dat daar minstens drie en soms meer mensen aan het werk zijn. In Thailand is dat te behappen met loonkosten en een kleine omzet.
  In Nederland ga je met zoiets stuk aan de loonkosten, dus daarom niet in Nederland. Je hebt gelijk, ik zou ze daar ook graag zien.

  • fons zegt op

   zelfs als de wet het zou toelaten kan je het niet waarmaken met de hoge loonkosten stroomverbruik enz dus kan niet

 4. Piet zegt op

  Resoluties moet zijn Tesco Lot is.

 5. Johnny zegt op

  Omdat de concurrentie groot is en de 24 uur salarissen niet op te hoesten zijn in Nederland! Men gaat niet aan de slag voor Euro 350 zoals hier in Thailand (Th.Bath 10.000 p/mnd) Even nadenken lijkt mij geboden!

  • Benny zegt op

   Huh, in Kopenhagen heb ik er wel al gezien 7 Elevens.

   • fons zegt op

    kan best maar zijn die 24 hr open dat is het knelpunt

    • Erik zegt op

     In Kopenhagen en omgeving is het merendeel inderdaad 24/7 open.

 6. Booma Somchan zegt op

  Yallah habibi Ga eens naar een willekeurige wijk in NL waar veel wonen

 7. Frank zegt op

  Zou heerlijk zijn, ben gek op de 7-Eleven als ik in Thailand ben.
  of ze zouden kunnen opboksen tegen de giganten betwijfel ik wel.
  Wij leven toch meer op westerse wijze en zullen niet zo vaak laat avond en nacht shoppen,
  waardoor dat veel geld gaat kosten. Maar van mij mogen ze komen. Heerlijke winkel.

 8. Joop zegt op

  Volgens mij is 7-Eleven van origine een Amerikaanse winkelketen, welke al heel lang bestaat.
  In Nederland is die formule niet mogelijk vanwege de winkelsluitingstijdenwet.

  • Gert zegt op

   7-Eleven is een japanse franchise organisatie,zelfs groter dan mcdonald,ze zijn de grootste in de wereld,zie wikipedie

 9. Petervz zegt op

  Wees blij. Anders heb je straks alleen nog maar 7-11 en is de rest failliet.

 10. Harry Romijn zegt op

  Die papa&mama winkels als Vege e.d. zijn in NL al vele jaren geleden door de concurrentie ten onder gegaan, want wij NL-ers wensen EN een redelijk compleet assortiment EN… zo uiterst mogelijk lage prijzen.
  verder is het 24u/dag, 7d/wk open houden niet bepaald economisch gezien onze salariswetgeving ( overuren uitbetalen).

 11. Kees janssen zegt op

  Is niet echt thais. Zoals op Wikipedia staat.
  Vermoedelijk is Nederland niet rijp voor deze formule.
  Enerzijds omdat de uren onbetaalbaar zijn en anderzijds zie je al dat in Nederland de albert heijn go en nu ook de spar en jumbo een soortgelijke formule hebben met weliswaar andere openingstijden.
  En de vraag is natuurlijk of het aantal 7/11 rendabel is op een korte afstand van elkaar. Echter het uurloon varieert vanaf 325 Baht tot hoger.
  En gestart wordt vaak als franchise en als het goed loopt zie je ook dat de organisatie een grotere 7/11 neer zet. Voor beide is dan het overleven.

  Onderstaand is copy van Wikipedia.

  7-Eleven Inc. is a Japanese-owned American international chain of convenience stores, headquartered in Dallas, Texas. The chain was known as Tote’m Stores until it was renamed in 1946. Its parent company since 2005, Seven-Eleven Japan Co., Ltd., operates, franchises, and licenses 67,480 stores in 17 countries as of December 2018.[1] Seven-Eleven Japan is headquartered in Chiyoda, Tokyo[2] and held by Seven & I Holdings Co., Ltd..[3] The most recent franchise agreement gives up to 59% of a franchise’s gross profit to the company.[4]

 12. Nico zegt op

  enne….

  Daarna heeft AH het geprobeerd, maar is toch met een eigen (soort gelijk) systeem gekomen t.w. AH to Go.

 13. thea zegt op

  Zou een 7 eleven hier wel overleven, ondanks dat het een Amerikaans bedrijf is vind ik het aanbod nogal beperkt.

  Thea

 14. PEER zegt op

  In Thailand verdienen ze het zout in de pap niet. Het zijn vaak winkels die gerund worden met familie of heel jonge (lees ook goedkoop/zonder opleiding) jongens en meisjes, die ook nog in 3-ploegendienst moeten werken, want dat eist contractueel de Franchise-verlener.
  De Franchise-aanbieder houdt er dik geld aan over. Want hij bepaalt het aanbod én de prijs.
  Dus ook dáárom zie je bij ons in Nederland wel nachtwinkeltjes, die gerund worden door buitenlanders, die gewend zijn geen “goud” te verdienen.

  • rob zegt op

   Geen “goud” verdienen? Het is maar hoe je dat bekijkt. Bij mij om de hoek is een avondwinkel gevestigd en die is alle dagen van 18.00 tot 01.30 uur geopend en het is daar altijd druk ondanks de vrij hoge prijzen en de nabijheid van AH supermarkt en een Dirk supermarkt die ook alle avonden tot 22.00 open zijn.
   Het zaakje is niet al te groot en dagelijks zie ik de eigenaren overdag de artikelen bij vullen die ze zelf bij de groothandel ophalen. Dus blijkbaar verdienen ze een zeer goed belegde boterham.

 15. Piet zegt op

  Wij kennen in Nederland de winkelsluitingswet die mede bedoeld is om het personeel te beschermen.uiteraard worden er vergunning verleend om bijv op zondag open te mogen zijn maar dat is niet in iedere gemeente mogelijk en vooral in de zogenaamde biblebelt ligt dat heel moeilijk
  Ik ken bijv in Rotterdam slechts 2 nachtwinkeltjes die vanaf een bepaald uur in de avond tot een bepaald uur in de morgen open mogen zijn maar dan ook gesloten moeten zijn op de daguren.
  Of kleine winkeltjes bestaan recht hebben ten opzichte van de grote supermarkten die vrijwel overal om de hoek liggen is maar de vraag
  Van de nachtwinkeltjes weet ik dat de omzet behoorlijk beroerd is ..uiteraard mogen ze geen sterke drank verkopen etc etc

 16. royalblogNL zegt op

  De winkelsluigtingswet van 2019 is niet meer die van 1982, dus dat kan niet de hoofdreden zijn. In de Scandinavische landen struikel je ook over 7-Eleven, en daar wijken de wetten niet zoveel af van die in Nederland.

 17. rori zegt op

  wij hebben; Aldi, Lidl, AH, Jumbo, Dick, Spar, Bas, C100, Coop, de Boer, Jan Linders.

  Winkels open van 08.00 tot 20.00 a 22.00.

  Nog meer formules werkt niet.Verder zie @Gringo

 18. Frederik Jan de Leeuw zegt op

  Nou de winkels zijn hier al lang genoeg open en zeven dagen per week moet het dan ook nog in de nacht?En de lonen zijn daar toch ook veel lager dan in Europa!!!

 19. peter zegt op

  Zie Gringo.
  DEnk ook niet dat het werkt in Nederland, dan ga je buiten of in winkels samen klonteringen vinden van groeperingen.met weer alle gevolgen vandien, zoals overvallen en vooral overlast
  Hangouts van de jeugd dan, met troep, herrie en intimidaties. Moet de politie weer gaan werken.
  In Thailand zie je dat niet, tenminste nog niet gezien in al die jaren, men koopt en verdwijnt weer, zo ook algemeen in USA. Hoewel daar wel de overvallen plaats vinden.

 20. thailandganger zegt op

  Ik denk dat het met de nederlandse lonen niet rendabel te krijgen is.
  Ze zouden dan ook in de nacht veel meer klanten moeten trekken dan de gemiddelde 7/11 in Thailand, waar iemand 12 uur werkt voor 350 bath.
  De kans op overvallen is groot wanneer er maar 1 personeelslid aanwezig is.
  Een vergelijkbaar winkeltje bij een tankstation heeft er hier twee jaar geleden om deze redenen al de brui aan gegeven helaas.

 21. J.A. zegt op

  Heeft volgens mij gewoon met kosten baten te maken…

 22. Ernst@ zegt op

  In Nederland is er geen enkele behoefte: https://www.volkskrant.nl/economie/winkels-in-amsterdam-mogen-24-7-open~be0b5d65/

 23. Marijke. zegt op

  Naar mijn mening zou een 7 eleven winkel hier niet werken.Inderddaad de loonkosten.Een makkelijke winkel voor wat kleine snelle aankopen.Maar geen sortering om daar de wekelijkse boodschappen te halen.

 24. pjotrpatong zegt op

  Er zijn niet voldoende 7/11 klanten in de nacht, die slapen en wat er verder rond struint in de nachtelijke uren kun je beter niet in je winkel hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website