Waarom zijn er geen demonstraties meer in Bangkok?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 augustus 2022

Beste lezers,

Een half jaar terug of zo, zag je regelmatig jongeren in Bangkok die demonstreerden tegen het militaire bewind in Thailand, de premier en tegen het vorstenhuis. En voor meer democratie.

Het is nu al een lange tijd stil. Waarom eigenlijk?

Groet,

Ben

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

20 reacties op “Waarom zijn er geen demonstraties meer in Bangkok?”

 1. Tino Kuis zegt op

  In bijgaand artikel uit mei dit jaar zie je een antwoord op je vraag:

  https://www.dw.com/en/thailand-what-happened-to-mass-anti-government-protests/a-61861179

  In het kort:

  1 onderdrukking door de regering. Meer dan 20 demonstranten zitten in de gevangenis, meer dan 200 anderen zijn aangeklaagd

  2 een zekere versplintering van de protestgroepen met diverse strategieën

  19 juni was er nog een protest in Bangkok maar geen echt grote groep.

  https://www.thaipbsworld.com/anti-government-protests-continue-in-bangkok/

  • Johnny BG zegt op

   De Nederlandse geschiedenis leert dat de baasjes van de linkse kerk links lullen en rechts vullen. Wouter Bos, Paul Rosenmöller, Wim Kok zijn er slechts een paar die dit weten/wisten te bevestigen. Die gekkigheid speelt hier ook zoals de Thaksin clan. Ja, ja, we zijn er voor de armen in de samenleving en ondertussen zijn het allemaal Sywert van der Linde figuren. In Thailand weet men gewoon dat er linksom of rechtsom genaaid wordt en richt men zich op andere zaken dan politiek. Er zijn vele wegen naar Rome is een mooie uitdrukking en dat houdt in dat er wat creativiteit nodig is om te overleven. Veel moeilijker dan dit is het niet.

   • Erik zegt op

    Johnny BG, reken maar, ik heb je hoog staan! Ben het niet altijd met je eens maar we kunnen ergens niet-overeen stemmen. Maar, alsjeblieft, Johnny Be Good, altijd van twee kanten met respect voor de keuze!

    Hoe noem jij die Sywert hierboven? De goede/slechte man heet Van Lienden! En je mag best zijn twee vrienden in het kwaad, nu in goede en slechte tijden, noemen. Maar laten we alsjeblieft niet namen verkrachten om argumenten kracht bij te zetten.

    Tenslotte, Paul Rosenmöller had al veel geld voor hij de politiek in ging! Hem noemen in dit kader vind ik flauwe kul.

  • chris zegt op

   punt 1.
   onderdrukking door de regering: daar geloof ik echt heel weinig van. Integendeel: de tegenstanders zijn waarschijnlijk meer dan ooit gemotiveerd om te demonstreren en zijn helemaal niet bang voor de politie. Anders was men er ook niet aan begonnen. Men weet hoe politie en leger hier reageren. Ouders en grootouders zijn waarschijnlijk niet zo blij maar daar heb je als demonstrerende student geen boodschap aan.

   punt 2.
   versplintering: ja zeker.teveel groepen met teveel uiteenlopende (niveau’s van) eisen en wensen (die ook niet allemaal door de meederheid van de Thais werden gedeeld) en absoluut de verkeerde strategie om de zwijgende meerderheid en de media (die veel invloed hebben maar bijna altijd worden vergeten in het geheel) aan je kant te krijgen. Zo is het niet verstandig, naar mijn mening, om de monarchie in de protesten te betrekken zonder a. een onderscheid te maken tussen de monarchie en de monarch; b. aan te geven wat er nu zo desastreus is voor het land in de huidige constitutionele monarchie; c. na te gaan of je niet een taboe onderwerp aansnijdt dat alleen maar tegen je kan werken. Je moet goed uitzoeken welke ‘oorlogen’ je in de protest-strijd kunt en wilt winnen.

   Vergeten factoren:
   a. de financiering van de protesten. Protesten kosten geld en die wordn niet agedragen dor de protesterende studenten.De financiers hebben het blijkbaar laten afweten.
   b. de media. In een zo poitiek versplinterd media landschap als nu in Thailand is het moeilijk om een of meer van hen achter je te krijgen zonder de verdenking op je te laden dat je het niet voor jezelf maar voor anderen doet. Alleen gokken op de kracht van sociale media is niet voldoende (gebleken)

   • Tino Kuis zegt op

    De demonstranten zijn wel degelijk bang voor politie in justitie. Meer dan 200 aangeklaagd en meer dan 20 in de gevangenis. En de studenten financieren hun protesten zelf. Reken even uit: een paar duizend studenten dragen ieder 50-100 baht af. Maar dat zal het laatste jaar minder zijn.

    • Rob V. zegt op

     Bij elk protest en ook digitaal zijn er constant collectebussen geweest. Veel zaken, van protestmiddelen tot aan de borgstellingen voor arrestanten zijn dan ook betaald door rond te gaan met de pet. Er zijn ook sponsoren geweest, zo staat me bij dat een groot videoscherm geregeld was door een anoniem persoon.

     Over angst: de demonstranten hebben de nodige waarschuwingen en intimidatie van de politie moeten ondervinden (denk aan agenten in burger en uniform die bij studenten voor de deur lagen te observeren, het volgen van studenten van A naar B huiszoekingen). Maar ook gesprekjes met familie, buren, vrienden en verhuurders dat de acties van de studenten maar beter niet plaats kunnen vinden enzo. Vorig jaar verloor een protesterende studente toen haar kamer, de verhuurder had duidelijk geen trek in gedoe en de directe aanleiding was een gesprek met de politie met die verhuurder.

     En ook eerder was er tijdens een grote demonstratie door de studenten een bedrijf ingehuurd met mobiele toiletten. Dat bedrijf heeft toen na een gesprek met de autoriteiten daar ook van af gezien, gevolg: geen (afdoende) WCs en dus een poging om de demonstraties te frustreren. Die “fijne gesprekjes” , observatieteams en volgen van personen zijn simpelweg intimidatiepogingen, ofwel angst en onderdrukking door de autoriteiten jegens wie zich inlaat met of indirect betrokken is bij de demonstranten.

 2. Johnny BG zegt op

  Studenten zijn mensen die de wereld ontdekken en 100% in hun eigen waaarheid geloven. Daar is allemaal niets mis mee en zelfs gewenst om de rest te laten zien hoe zij over dingen denken. De realiteit is dat het maar om 0,1% of zelfs nog minder van de bevolking betreft en er geen massale steun is van de rest van de bevolking.
  De grote mond trekt in deze tijd wel vaker het nieuws en als zij een schreeuwende in de woestijn worden dan verdampt de nieuwswaarde en de zin. Het momemtum was er dus blijkbaar nog niet m.a.w. de overgrote meerderheid vindt het huidige leven te pruimen ondanks problemen als inflatie. De nationale vlag omdraaien heeft in TH weinig zin als men onvrede wil laten blijken en gaat men door met wat er wel allemaal mogelijk is.

  • Tino Kuis zegt op

   Het zijn niet alleen studenten die demonstreren, Johnny. Er waren zelfs twee 80-plussers en misschien wel meer! Pa Pao en de bekende Sulak Sivaraksa. Bovendien zegt een poll in aug. 2020 het volgende:

   A national Suan Dusit poll from 16 to 21 August of 197,029 people found that 59.1% stated the students were making demands as permitted in a democracy, 62.8% agreed with the demand for reform of the Constitution and 53.9% agreed that the Prime Minister Prayut Chan-o-cha should “resign or dissolve parliament”, while 59.5% agreed that the government should “stop intimidating” people. Overall support for the protests stood at 53.7%, with 41.2% opposed.

   Bijna 200.000 mensen ondervraagd waarvan 50-60% het eens waren met de eisen van de demonstranten. De monarchie er bij betrekken vonden de meesten niet juist.

   Zie ook voor een uitgebreider verhaal in de Bangkok Post:

   https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1973067

   Maar inderdaad, veel heeft het (nog) niet uitgehaald, en misschien is dat ook een reden waarom de demonstraties sterk zijn verminderd.

   En als je toch wat meer wil weten lees dan dit:

   https://www.thailandblog.nl/maatschappij/tante-pao-een-uitgesproken-en-geliefde-demonstrante/

   Oké, Johnny?

  • chris zegt op

   beste Johnny,
   Je kunt wel lezen dat jij niet gestudeerd hebt en zeker niet in de jaren 70.
   Studenten-protesten hebben een essentiele rol gespeeld in de democratisering van Westerse samenlevingen en hebben ervoor gezorgd dat jij in alle vrijheid dit soort onzin kunt schrijven. Studenten geloven helemaal niet in hun eigen waarheid maar zijn op zoek naar de echte waarheid die autoriteten (die door het volk zijn gekozen of geacht worden in hun belang te werken) voor het volk verbergen.
   De realiteit is dat veel autoriteit niet gebaat zijn bij transparantie en check and balances. (zie Pieter Omtzigt).

   Wat wel anders is (voorzover ik het kan beoordelen) dat wij als studentenbeweging in de jaren 7-0 niet over 1 nacht ijs gingen maar de maatschappelijhk situatie analyseerden. Nu wordt er meer geroepen zonder kennis.

   • Tino Kuis zegt op

    Sorry Chris, die laatste zin is niet waar. Ik volg een aantal studenten die protesteren en hun kennis is groot en ze discussiëren veel. Ze staan bekend als goede studenten op hun universiteit. Heb jij Jit Phumisak en Paul Handley al gelezen?

    • chris zegt op

     De analyse over de monarchie, toch een van de stokpaardjes, is uitermate belabberd.

     Een goede student zijn op een Thaise universiteit is helaas geen goed criterium voor veel kennis. Jij was het toch ook zo eens met de belabberde kwaliteit van het onderwijs.
     Ik zou zeggen: eigenlijk het omgekeerde. Je haalt betere cijfers als je gehoorzaamt en herhaalt wat de docent vertelt dan wanneer je kritisch denkt.

     • Tino Kuis zegt op

      Wel Chris, die studenten denken vrij kritisch over de monarchie en dat moet je toch toejuichen? Ook al ben je het niet met alles eens? Je weet heel goed dat die kritische discussie in Thailand strafbaar is en dat willen die studenten niet meer. Daar ben je het toch mee eens?

   • Johnny BG zegt op

    Beste Chris,
    Dit is nu precies waar het om gaat. Johnny heeft niet gestudeerd en is dus maar een sukkel en alles is dankzij de dappere 70e jaren studenten alles tot stand gekomen. De arrogantie ten top.
    Wees ervan bewust dat die generatie er voor gezorgd heeft dat de opvolgende generatie nu in een hele onzekere wereld leeft terwijl die studentjes van toen tot de rijkste personen van NL behoren. De jaren 70 studentjes hebben goed voor zichzelf gezorgd.
    Iedere generatie heeft zijn inbreng maar kijk ook ff naar de lange termijn effecten. Nederland in het echte leven in armoede terwijl het een rijk land is.
    Alleen de term al” student” gelukkig gaan er nu stemmen op om MBO ook een student te laten worden. Handjes laten een land draaiend houden en niet de mensen met een diploma. De laatste weet niet eens hoe je een worst moet maken maar ja met geld kan je alles afkopen totdat er oorlog komt.

 3. Rob V. zegt op

  Ik denk dat dit komt door factoren zoals:
  – De onderdrukking en jacht op demonstranten door de regering. De arrestaties, huiszoekingen, mondjesmaat en traag verlenen van borgtocht. De Covid maatregelen zijn nog steeds van kracht en kunnen als stok gebruikt worden door de autoriteiten.
  – Er zijn diverse groepen met hun eigen nevendoelen, het hoofddoel (regering weg, nieuwe grondwet en dat er iets moeten gebeuren aan het huis) zijn ze het veelal wel over eens. Maar het is wel verwarrend als er telkens groepen met hun eigen secundaire doelen en accenten op staan (denk aan de strijd tegen uniformen, gender issues, werk/inkomen gerelateerde zaken enzovoort). Deze decentrale aanpak maakt actie voeren vluchtig en flexibel maar zo is samen een vuist maken onder een centrale leiding ook lastiger.
  – Protesteren is een krachtig signaal maar moet gecombineerd worden met andere middelen. Boycots, stakingen, petities, zetels en andere politieke posities bemachtigen etc. Bij protesteren treed er na enige tijd vermoeidheid op en dan dreigt al die inspanning aan brandstof te verliezen en zo makkelijker te doven of als een nachtkaars uit te gaan. Occupy Wallstreet bracht bijvoorbeeld in eerste instantie veel te weeg maar na verloop van tijd trad vermoeidheid en verlies van (media) aandacht op en wat was het resultaat?
  – De lange periode van de Covid pandemie en maatregelen doen economische motoren happeren en dat zal ook invloed hebben op de mogelijkheden en bereidheid van deelnemers en sponsoren om er week na week, maand na maand geld in te stoppen.

  De frustraties tegen deze regering, grondwet etc. zijn er nog steeds. De verkiezing van de Chadchart is een duidelijke afwijzing van de huidige roerganger(s). Oppositiepartijen hebben nog steeds veel steun en de coalitie partijen lijken het af te gaan leggen. Veel mensen weten dondersgoed dat creatief de regeltjes , cijfertjes en bevoegdheden interpreteren uit het pro-regering een realistische scenario is. Dat er iets aan de regering en de grondwet moet gebeuren is dus niet iets van alleen de studenten. Maar ja, na decennia keer op keer strijd voeren en telkens weer in neergeslagen en onderdrukt te worden, met hard optreden maakt de burger mogelijk wat schuw (verlies aan energie, maar wel een vlam die aangewakkerd kan worden).

  En prioriteit 1 zal denk zijn om genoeg rijst op de plank te brengen. Dreig je te verzuipen dan wordt constant vechten lastig. Maar wie alles denkt te verliezen, die wordt juist strijdbaar. Die protesten zullen vast weer terug keren en meer frequent worden in een of andere vorm. Als dat dan ook gecombineerd wordt met andere methoden (van werkvloer tot stembus) dan zal de roep om hervorming, democratie en vrijheid toch wel enige vruchten afwerpen. Maar Thailand kennende gaat die strijd nog wel even door, ook als er straks mogelijk een heel andere regering de scepter zwaait (dan zal het verzet komen van hen die baat hebben/hadden onder deze pro-junta regeringen).

 4. koos zegt op

  De studenten worden door de overheden niet serieus genomen.
  Op de scholen is alleen de hoeveelheid huiswerk/overschrijfwerk verhoogd.
  Hierdoor hebben de studenten minder vrije tijd.
  Ook worden ze regelmatig bang gemaakt door politie en leraren.
  Zoals bijvoorbeeld voor de verjaardag van de koning.
  Lukraak werden er studenten opgepakt omdat ze zwarte shirts hadden aangetrokken.
  https://prachatai.com/english/node/9932
  Ook op mijn dochters school werd voor de dag gewaarschuwd voor enige vorm van protest.
  Hieruit blijkt dat de overheid alleen met angst de studenten te lijf gaat.

  • chris zegt op

   beste Koos,
   Ik denk dat het onderwijs door de overheden niet serieus wordt genomen.
   Of misschien beter: men denkt dat onderwijs top-down moet zijn om de bekende Thaise normen en waarden erin te stampen bij de kinderen. Het papier is geduldig want nota’s van het Ministerie van Onderwijs staan vol met woorden als ‘student-centered learning’ maar in de praktijk komt daar niks van terecht, onder andere omdat de opleiding van onderwijzers (en de daarin opgesloten visie op het leerproces van kinderen) niet verandert.
   Kinderen moeten niet zelfstandig opgroeien maar luisteren naar vader en moeder, naar de onderwijzer en vervolgens naar de autoriteiten. Het probleem ligt niet alleen in het onderwijs. Dat staat voor mij als een paal boven water.

  • Tino Kuis zegt op

   Het gebeurt vaak dat de politie ouders, leraren en werkgevers van demonstranten een bezoekje brengt voor een goed waarschuwend gesprekje.

   • chris zegt op

    Ja, en dat moet ophouden.
    Maar dat houdt niet op omdat de Thais dit vooral zien als een individule en op-zichzelf-staande gebeurtenis.
    Maar het zou denk ik gauw ophouden als van AL deze bezoekjes een video wordt gemaakt en deze collectief (enkele honderden tegelijkertijd) met een klacht tegen de betreffende intimiderende ambtenaren in het openbaar worden aangeboden, het liefst aan de voorzitter van het parlement. Om aan te tonen het heir om een systematiek gaat.
    Maar, hoe gek het ook moge klinken, van gezamenijk optrekken heeft de Thai nog niet echt gehoord. Dat riekt teveel naar socialisme en communisme.

    • Rob V. zegt op

     Bijna elke keer nadat men aan de bel trok over huisbezoekjes, volgen enzovoort door mannen met millimeter (en al dan niet portofoon enz) in burger is de reactie van de politie geweest dat men van niets wist. Soms zullen het geen lokale agenten maar bijvoorbeeld ISOC agenten zijn geweest maar geloofwaardig is de reactie “wij weten van niets” niet echt. En waar niet te ontkennen viel dat het agenten betrof is het veelal afgedaan met een “wij gaan er naar kijken” reactie en dan hoort men er nooit meer wat van.

     Ik weet niet of in plaats van 10x apart aandacht vragen op het politiebureau en via de (sociale)media 1x een gebundelde klacht/vraagstuk/petitie helpt. Thailand is er ook meester in het naar elkaar wijzen “weten we niet, gaan we niet over, probeer het elders, daar ook niet zegt u?, nou hier ook niet” . Gecombineerd met werkinstructies en juridische teksten die op diverse manieren kunnen worden uitgelegd. Past het in het straat van de regerende macht dan is de uitleg zo, en anders zus. Bij ambtelijke onwil plus tegengas vanuit de regeringstop is het haast een zinloos gevecht zonder einde. Alles gelaten ondergaan is natuurlijk ook geen optie, dan veranderd er op zeker niets, dus men vraagt terecht aandacht. Vaak per incident met de nodige tamtam op sociale media en specifieke oude media. Maar om het gebrek aan ambtelijke medewerking op te breken is er denk ik meer nodig dan simpelweg X klachten in 1 bundelen. Bij dat laatste loop je ook het risico dat men juridische uitwegen zoekt (“sorry wij kunnen hier niets mee, alleen het vermeende slachtoffer zelf kan blablabla”).

     Men kan bijvoorbeeld bij instanties aankloppen, bijvoorbeeld het anti corruptie departement daar waar er een financieel luchtje of belangenverstrengeling lijkt te zijn. Maar ook die diensten zijn te vaak niet neutraal, objectief en onafhankelijk. Denk aan de klacht dat Phalang Pracharat een diner hield waar diverse overheidsafdeling tafeltjes huurde. Dat is in strijd met de kieswet, maar de klacht is nooit serieus wat mee gedaan. Na enige tijd liet men weten “bij het diner waren geen buitenlandse sponsoren en is er geen overtreding vastgesteld” (of iets van die strekking), maar daar ging die klacht niet over. Uiteindelijk is met de haast zekere overtreding van de kieswet 0,0 gedaan want dat was niet in het straatje van het kabinet…

     Om een barst te maken in intimidatie en dergelijke praktijken is dus meer nodig dan ipv 10 losse petities/klachten met media aandacht dit te bundelen tot iets groters.

     Trouwens, de (informele) protestleiders en diverse NGO’s hebben al vaak de krachten gebundeld om aandacht voor een of ander te vragen, petities de overhandigen. Meestal acties in groepen van een tiental tot veel en veel meer personen. Er zal ruimte voor verbetering zijn maar doe niet alsof “de Thai” niet gezamenlijk optrekt.

 5. Leo zegt op

  Waarom zijn er geen demonstraties meer in Bangkok?
  In beperkte mate nog aanwezig, maar Ik denk dat dit komt omdat iedereen murw is van de laatste 2.5 jaar ellende, armoede, lockdowns, en staatsterreur, het zal in ieder geval meespelen.

  Grappig dat Johnny BG het nu in zijn reactie heeft over links lullen en rechts zakken vullen, dat is een juiste conclusie, ik had lang geleden nog een poster van Che Guevara aan de wand en stemde PVDA, echter de schellen zijn mij van de ogen gevallen, het oude links is zelfs nu super rechts geworden is, en ze lijken wel op steroïden en yaabaa te leven gezien het gedrag van vele linkse politici, alles is nu in de overdrive wereldwijd. Vroeger ging men voor vrede en nu voor oorlog. Ach het is maar een kleine ommezwaai van slechts 180 graden, niks aan de hand mensen! Wen maar aan al die nieuwe gekkigheden.

  Ik vind protesteren wel erg belangrijk, de grootste nederlaag van een massa protest was helaas de mislukte Hongkong protesten, met het gigantische aantal van1 miljoen mensen op de been! dit volgde ik iedere dag, en die arme mensen zijn helemaal murw gelagen, en toe dat niet hielp heeft men een Nep-Corona staat van beleg bedacht, en dat hielp, iedereen moest van de straat af, dus protest is over en de nieuwe CP overheid had gewonnen. Knap bedacht, daar had je ze dus alweer die communisten (in dit geval Chinese CP) die paal en perk kwamen slaan om ”democratie” komen brengen. Wel hun eigen versie van democratie uiteraard.

  Ook in Thailand zullen nog vele agenda’s op het menu staan, waar de honden geen brood van lusten, we leven in een wereld van het kwaad. De studenten zullen nooit zonder protesten komen te zitten.
  Echter ik vrees ook gezien de gezien de Hongkong protesten, dat de regeringsovermacht met leger en politie en wellust om te regeren er geen gras over laat groeien om hun macht te behouden.en het liefst zelfs uit willen breiden.
  In ieder geval hebben ze eenmaal in het pluche de smaak goed te pakken, jammer dat de medische wetenschap hier geen vaccin tegen kan maken, of een verplicht pilletje voor ”overijverige” staatslieden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website