Beste lezers,

Waarom verplicht Thailand niet aan iedereen die naar het land komt of er woont een bijdrage voor de staatsziekenhuizen? Van zeg maar 2.000 baht en dan iedereen recht op ziekenhuiszorg? De kaart die nu voor de Thai gratis is. Moeten dus alle buitenlanders aan mee gaan betalen. Voordeel voor Thailand is dat ze elke maand veel geld binnen krijgen, wat gebruikt zou moeten worden voor de staatsziekenhuizen.

Mensen die daar geen gebruik van willen maken, moeten dus toch een bijdrage betalen. En je dan zelf maar verzekeren voor een prive hospital.

Groet,

Aad

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Waarom voor buitenlanders geen verplichte bijdrage aan staatsziekenhuizen?”

 1. Hanso zegt op

  Beste Aad,

  Een paar jaar geleden was er een (niet verplichte) verzekering. Kosten 2.000 baht per jaar. Deze heeft maar één jaar geduurd. 2.000 baht is niet veel, als diabetisch patiënt geef ik meer uit.

  groet Hanso

 2. Als het zo simpel was, dan was het ook geen probleem. Zorgkosten lopen flink in de papieren, vooral de ouderen kosten veel geld. Dat is niet dekkend te krijgen met 2.000 baht per maand.

  • Jacob zegt op

   Het is echt wel zo simpel..
   Aantal expats x 2,000 is meer als de huidige onbetaalde ziekenhuisrekeningen

 3. erik zegt op

  ‘…Waarom verplicht Thailand niet aan iedereen die naar het land komt of er woont …’

  Ook toeristen? Ook toeristen die een zorg- en een reispolis hebben?

  Ik ben er wel voor dat Thailand eist dat een toerist enige dekking heeft uit zijn thuisland en dat een tijdelijke calamiteitendekking in Thailand kan worden gekocht, zoiets als Assudis biedt voor 450 euro. Dat is zo duur voor een paar weekjes dat men liever een reispolis koopt…….

 4. ruud zegt op

  Beste Aad, wie moet er nu precies beter worden van uw voorstel?

  Ernstig zieke mensen zullen de ziekenhuizen geld kosten – zeker als ze dan uit een buurland een goedkope behandeling in Thailand komen halen, – en gezonde mensen zullen het ziekenhuis geld opleveren.

  Naar welke kant slaat de weegschaal dan uit naar uw mening?
  Verder hebben veel buitenlanders al een verzekering, dus die moeten dan twee maal betalen.

  • Wim de Visser zegt op

   En dat is nu juist een reactie die ik dan weer niet begrijp.
   Mijn weegschaal gaat dan toch naar de totale kosten voor gezondheidszorg in Thailand.
   Net als in NL betalen gezonde mensen voor, zoals u noemt, ernstig zieken.
   Is daar iets mis mee? Ooit komt komt u aan de beurt wat ik trouwens niet hoop.
   En uiteraard zouden mensen die kunnen aantonen dat zij al op een of andere manier een ziektekosten verzekering hebben niet dubbel hoeven te betalen.

   • ruud zegt op

    Misschien dat 2.000 Baht te weinig is, om de meerkosten van de staatsziekenhuizen te betalen.
    Ze krijgen dan namelijk niet alleen geld, maar ook nieuwe patienten.
    Zeker als het bedrag aantrekkelijk genoeg is, om je in plaats van je in eigen land, voor die 2.000 Baht in Thailand te laten behandelen.
    Dan worden de Thaise ziekenhuizen er alleen maar slechter van.

    Als de Thaise overheid vindt, dat de buitenlander een bijdrage moet leveren aan de Thaise ziekenzorg, kan ze eenvoudig de prijs van de visa’s verhogen, en dat geld gebruiken voor de zorg.

    Dan heb je ook geen last van buitenlanders die de ziekenhuizen komen vullen.
    Die zijn namelijk al vol genoeg.

    • Wim de Visser zegt op

     U schrijft:
     Als de Thaise overheid vindt dat de buitenlander een bijdrage moet leveren aan de Thaise ziekenzorg, kan ze eenvoudig de prijs van de visa’s verhogen, en dat geld gebruiken voor de zorg.

     Als Nederlander heeft u als toerist een visa exempt voor 30 dagen en dat betekent dat u geen visumkosten betaalt. Daarbij zijn er vele andere landen die zo’n visa exempt hebben.
     Is het dan vreemd dat de Thai overheid de verplichting instelt dat een toerist verplicht een dekkende reisverzekering te hebben?
     Ik denk het niet.

     Of heeft u het over een verhoging van extension of stay visumprijzen voor lang verblijvende buitenlanders?

     U schrijft ook:
     Dan heb je ook geen last van buitenlanders die de ziekenhuizen komen vullen.
     Die zijn namelijk al vol genoeg.

     U gaat er dan blijkbaar van uit dat er enkele toeristen naar Thailand komen om gezellig een ziekte of ongeval krijgen. Naar Thailand? Ja voor een te kekke ziekte of ongeval zodat ik lekker in een staats ziekenhuis kan verblijven tijdens mijn vakantie.
     Als die toeristen een dekkende reisverzekering hebben gaat dat in ieder geval financieel niet ten koste van de Thaise overheid. Zijn er volgens u zoveel toeristen in Thailand die de staats ziekenhuizen overvol maken?
     En in geval van lang verblijvende extension of stay buitenlanders zou in mijn ogen de eis van inkomen of THB 800.000 voldoende moeten zijn de eerste kosten te dekken, Dat was daar ook voor bedoeld. Blijft over dat als die extension of stay buitenlanders maar een klein deel van de Thaise bevolking uitmaken zij in ieder geval niet de staats ziekenhuizen overvol maken.
     Mijn ervaring is dat in het ziekenhuis waar mijn echtgenote werkt, en er ook kom, er bijzonder weinig buitenlanders te zien zijn.

     Lijkt mij geen argument van uw kant.

     Zie verder mijn post op dit artikel van 16-05-2019 15:08

 5. Aad zegt op

  Het idee komt van een arts hier in het staatsziekenhuis
  Wij zorgen hier voor een kindje van 10 die geen ouders meer hebben
  Dat binkie heb nu kanker dus erlke week zijn we 4 dagen hier in het ziekenhuis
  De chemo arts werkt hier in het staatsziekenhuis voor 2 dagen
  En 3 dagen in de week werkt hij in bangkok hospital
  Bangkok hospital dezelfde behandeling alleen het prijskaartje en de kamer is anders
  En hij vertelde mijn dat als er een mogelijkheid is voor buitenlanders
  Die betalen 2000 per maand willen een prive kamer van nog een keer 2000 bath per nacht
  Dan komt er extra geld binnen in de staatsziekenhuizen
  Ik denk dan win win

  • Leo Th. zegt op

   Waardering voor het zorg dragen van dat kind. Maar toeristen, die voor het leeuwendeel al een (reis) verzekering hebben, te verplichten om 2000 Baht (een kleine € 60,=) bij binnenkomst van Thailand te betalen lijkt mij geen win win situatie. Gezinnen van 3 á 4 personen betalen dan zo’n 180 tot 240 euro extra voor hun vakantie en dat zal het toerisme naar Thailand bepaald niet bevorderen. Aan de andere kant zullen juist patiënten uit landen waar de zorg minder is dan in een Thais staatsziekenhuis waarschijnlijk gretig gebruik maken om af te reizen naar Thailand om voor die 2000 Baht gratis zorg te krijgen. Toeristen laten opdraaien voor tekorten in de Thaise gezondheidszorg is, hoe sociaal de gedachte ook is, niet de oplossing. Sterkte voor jullie ‘binkie’, hopelijk herstelt hij van zijn ziekte!

  • ruud zegt op

   Ik begrijp uw verhaal niet.

   Kun je voor een abonnement van 2.000 Baht per maand een toegang krijgen voor een volledige verzorging en behandeling in een staatsziekenhuis?
   Daar heb ik nog nooit van gehoord…

   Als ik naar een staatsziekenhuis ga, neem ik een kamer van 2.000 Baht , of ik nu wel of geen verzekering heb.
   Ik ga niet op de gang liggen.
   Wat de inbreng van de prive kamer in het verhaal dus is, ontgaat me.
   En aan een prive kamer zitten ook extra kosten voor een ziekenhuis, niet alleen opbrengsten.

   • Wim de Visser zegt op

    “Kun je voor een abonnement van 2.000 Baht per maand een toegang krijgen voor een volledige verzorging en behandeling in een staatsziekenhuis?
    Daar heb ik nog nooit van gehoord…”

    Klopt maar het was ook maar een idee van die arts.
    Bovendien ga ik er even naïef van uit dat die arts buitenlanders bedoelt die hier permanent verblijven en niet toeristen die al, als ze verstandig zijn, een reisverzekering hebben.
    Mogelijk dat Aad het wat beter kan benoemen.

 6. CeesW zegt op

  Ik heb een vrouw en kinderen in Thailand allen met de Thaise nationaliteit. Mijn vrouw heeft een Thaise ziektekosten verzekering, maar voor mijn kinderen heb ik geen ziektekosten verzekering. Is er iemand die mij kan adviseren en heeft iemand ervaring omtrent een ziektekosten verzekering voor kinderen in Thailand?
  CeesW

  • Jacob zegt op

   Je vrouw weet ongetwijfeld dat ze haar kinderen met de tabien baan kan registreren voor de 30th kaart in het regio of stads staat ziekenhuis en/of de kliniek om de hoek die de kinderen kan doorsturen naar het ziekenhuis,. Ook zijzelf kan een dergelijke kaart aanvragen

 7. Mister BP zegt op

  Dus als ik het goed begrijp, zou elke vakantieganger 58€ pp moeten betalen, om dan “gratis” gebruik te kunnen maken van een staatsziekenhuis. Ben je een gezin met z’n vieren dan is dat al meer dan 200 euro. Wat een onzalig idee. Mijn vrouw en ik reizen 40 dagen in Zuid-Oost Azië waarvan de laatste vijf dagen in Thailand, om precies te zijn Bangkok. Of ik dan even ruim 100€ mag aftikken. Dacht het niet. Daarvoor ben ik nu verzekerd!

  • Kees 2 zegt op

   … als dan andere landen dit ook doen en je als toerist een rondreis maakt door 3 landen, val je 3 keer in de prijzen!

  • Jacob zegt op

   Mister BP, als toerist zou je normaliter een reisverzekering hebben en dan ben je uitgesloten, lijkt mij
   Zelfde geldt voor visum aanvragers die een afdoende verzekering hebben afgesloten
   Het gaat om degenen die dat niet willen of kunnen

 8. Wim de Visser zegt op

  Beste Aad,

  Ik vind jou idee niet vreemd.
  Ik heb een iets andere mening maar ben het met jouw idee wel eens.
  Maar ik zou het willen beperken tot langdurig verblijf van in dit geval Nederlanders, die hier als veredelde toerist permanent verblijven en ik ben er zelf 1 van.

  Toeristen zou ik er buiten laten want het lijkt me simpel.
  Als toerist Thailand binnenkomen zonder geldige reisverzekering gewoon niet toelaten bij aankomst in Thailand, hadden ze maar de welbekende reisverzekering moeten afsluiten. Als mensen zoiets nu nog niet weten kan ik hen niet helpen.
  Hoe dat te controleren weet ik niet.

  Als je als Nederlander gewoon in Nederland zou wonen met enkel een alleenstaande AOW uitkering, zonder korting, van €1215.81 / mnd. dan is de eigen bijdrage Zvw 5.7% (tot een maximaal inkomen van €54.614) en dat geeft €69.30 / mnd.
  Daarbovenop komt dan de verplichte ziektekostenverzekering van zeg €120 / mnd.
  En het maximale eigen risico is ongeveer €32 / mnd.
  Dan kom je op een maximaal totaal van €219.30 / mnd. en bij een koers van THB 36 is dat ongeveer THB 7900 / mnd.
  Je bent dan in Nederland wel tot je dood voor alles verzekerd, ook als er eerder medische historie was.

  Stel nou eens dat je als diezelfde Nederlander permanent in Thailand woont.
  Je bent alleenstaand en kan geen ziektekostenverzekering in Thailand afsluiten vanwege leeftijd en anders met beperkingen vanwege medische historie.
  Je alleenstaande, zonder korting, AOW uitkering zal NA loonheffing in Nederland (en met vrijstelling voor eigen bijdrage Zvw) bij dezelfde koers van THB 36 / Euro 39.830 / mnd. zijn.

  En nu ga ik gokken:
  Stel dat de medische kosten in staatsziekenhuizen in Thailand 50% lager zijn dan in Nederland.
  Dan zou een premie (vergeleken met Nederland) van THB toch gewoon THB ongeveer 3950 / mnd moeten zijn?
  Je bent dan niet meer, zoals nu bij verzekeren bij maatschappijen in Thailand, geconfronteerd met leeftijd en / of medische historie.

  Nu zullen er mensen zijn die zeggen dat ze als buitenlander meer betalen dan een Thai.
  Dan zou mijn antwoord zijn:
  Klopt maar bedenk wel dat je nog steeds VEEL goedkoper uit bent in Thailand en bij een als uitstekend bekend staand Thai medische zorg in staatsziekenhuizen terecht kunt.
  En is het echt nu zo verkeerd als je wat meer bijdraagt aan medische zorg in Thailand (komt hopelijk elke Thai ten goede) terwijl je aan de andere kant veel minder belasting over je Nederlandse inkomen betaalt in Thailand? Draait het nu echt alleen maar om geld?
  En bovendien ben je verzekerd zonder beperkingen van leeftijd en / of medische historie in tegenstelling tot de gangbare verzekeringsmaatschappijen.

  De belachelijk hoge premies van roofzuchtige verzekeringsmaatschappijen, schofterige eisen en prijzen van privé ziekenhuizen zijn niet in het belang van Thai, alleen van de personen die bij diezelfde verzekeringsmaatschappijen / privé ziekenhuizen werken.
  Waar kun je je verzekeren in Thailand bij een verzekeringsmaatschappij voor THB 4000 / mnd. zonder de leeftijdsbeperkingen / medisch verleden?

  Ik vind dus het bedrag van THB 2000 / mnd. te laag en als de kosten in staatsziekenhuizen niet 50% lager zijn maar 35% dan nog zou het maar een premie van THB 5150 / mnd. zijn.
  Ik zou er voor tekenen

  En het is waar wat Aad zegt. Wil je meer luxe dan betaal je er maar voor.
  Moest, en wilde ik ook, voor mijn luxere auto.

 9. marc965 zegt op

  Dit is de laatste keer dat ik hier nog wil op reageren i.v.m.
  Het volgende: u “vakantiegangers” heeft niets te vrezen van allerlei door de Thai opgevoerde acties ivm allerlei verzekeringen die er alsnog zouden kunnen komen of niet?
  Ik begrijp tot hiertoe de hele heisa niet , wat zijn jullie nu voor venten,? de wereld is gvd niet aan het vergaan hoor..
  Hoe lang komen jullie al in Thailand om niet te weten wat er speelt?
  De miserie van hun tekorten ( door vele Thai geweten) is de gratis in vele gevallen bedieningen in de ziekenhuizen en hospitalen van Birmanen en mensen uit Cambodja ..dat is alom geweten door de bevolking en stoot op verzet, die dit begrijpelijk niet goedkeuren.
  Een vriend van mij die met een meisje van Cambodja gehuwd is ..komt met de hele familie jaarlijks op hospitaal bezoek in Bkk.. Daar zitten de echte oorzaken van de tekorten van hun overheidsziekenhuizen,
  De overheid hier speelt voor St Niklaas …en daar worden de grootste blunders geslagen en vele tekorten geboren..het hele Thaise systeem zit vol met lekken en om je nu als expat of buitenlander van de westerse wereld schuldig te voelen is meer dan een brug te ver , maar ze proberen het wel om hun eigen falen op anderen te verhalen.
  Ik zou eerder pleiten als ze ons dan toch verantwoordelijk willen stellen voor hun eigen onkunde om eerst maar eens goed in hun eigen spiegel te kijken en hun regels nauwkeuriger te analyseren voor ze hun bron van inkomsten op de vuilhoop smijten..het wordt nu van jaar tot jaar al erger en hoe zou dat komen denk
  je?
  Nog even dit ik ben al jaren getrouwd met een Thaise die jaren in het westen gewoond heeft en die haar eigen land niet meer herkend met de ondoordachte domme regeltjes die hun op termijn zuur gaan opbreken.
  Mijn eind conclusie als wereld Belg ” ze bakken overal ter wereld brood hoor”. de buurlanden lachen zich nu al krom. en als afsluiter afbreken is een snel orgasme wat je achteraf niet meer kan herstellen.
  En nog iets.. wat ik hierboven juist lees…als je geen geld hebt blijf je gewoon thuis zo simpel is het dan weer wel moet je ook geen rekeningen maken voor anderen.
  Een reisverzekering boven op je ticket kost een paar centjes meer , wat is het probleem dan!?
  Mvg. Doei…..

  • Wim de Visser zegt op

   Mijn echtgenote, die in een staats ziekenhuis in de operatiekamers werkt, vertelde mij het volgende:
   Voor sommige operaties moet worden bijbetaald. Velen die een (kleine) operatie hebben ondergaan vertrekken zonder dat extra te betalen. De meesten zijn Thai.
   Alleen al voor dit ziekenhuis waren de niet betaalde rekeningen in 2018 THB 100.000.000 (honderd miljoen) voor het gehele ziekenhuis en dus niet alleen voor de operatiekamers.
   Er zijn wel degelijk acties gaande om dat terug te dringen maar het valt blijkbaar niet mee.
   Het is wel een staats ziekenhuis en geen privé geval die bij binnenkomst eerst naar (teveel) geld vraagt.
   Als je als buitenlander goed verzekerd bent zal er meestal niets aan de hand zijn en het, in ieder geval als toerist, zal de extra kosten het niet zijn voor een reisverzekering. Hoort gewoon bij de vakantie.

   Ik krijg maandelijks van de IT afdeling de gegevens over de operatiekamers van het ziekenhuis zoals die door het personeel zijn geregistreerd.en ik maak daar een analyse van. Dit doe ik als “hobby” omdat blijkbaar de informatieafdeling niet in staat is dat te doen. Ik krijg er niet voor betaald. Er zitten daar geen financiële gegevens bij.
   Als ik alleen al kijk wat daar uitkomst van is zou ik in Nederland direct ontslagen worden.
   Wat een ongelooflijke bende van administratie. Werkdagen van 90 uur zijn geen uitzondering en er is nog zo veel meer.
   Marc heeft wat dat betreft wel gelijk. Als het fout gaat is het natuurlijk niet de schuld van ? maar van de vermaledijde buitenlander. Ach, dat weten toch wel van Thailand?
   Neemt wat mij betreft niet weg dat ondanks de rotzooi die Thai verantwoordelijken er van maken wij als buitenlander gewoon het goede moeten doen en niet kijken wat anderen doen of beter gezegd zouden moeten doen. Heeft geen zin en je krijgt er hoofdpijn van.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben een beetje kwaad, je zegt dit:

   ‘De miserie van hun tekorten ( door vele Thai geweten) is de gratis in vele gevallen bedieningen in de ziekenhuizen en hospitalen van Birmanen en mensen uit Cambodja ..dat is alom geweten door de bevolking en stoot op verzet, die dit begrijpelijk niet goedkeuren.’.

   Dat is niet waar. Alle mensen uit de buurlanden als Myanmar, Cambodja en Laos, met een werkvergunning zijn verzekerd, waarbij werkgever, werknemer en de overheid samen de premies betalen.

   En er zijn ook illegale werkmigranten. Zij worden, net als andere buitenlanders zonder verzekering of geld, altijd geholpen in acute gevallen, of wil je ze liever laten doodbloeden? Ik ken een paar Nederlanders die gratis behandeld zijn.

  • janbeute zegt op

   Mooi geschreven Marc, ook ik zie ziekenhuizen in mijn direkte omgeving vol met Birmezen met babys hangend in een soort van zak voor aan het lichaam van hun moeders.
   Mijn Thaise ega zij verleden week nog in het Lamphun staatsziekenhuis, voor mijn bezoek aan de KNO arts half Birma lijkt hier wel rond te lopen.
   En ik was zo als gewoonlijk weer de enige bleekneus farang.

   Jan Beute.

   • erik zegt op

    Maar we hebben het niet over Birmezen, Jan Beute, maar over tekorten. Of kun jij aan de neus van die Birmezen zien dat ze geen verzekering hebben?

 10. RuudB zegt op

  Wat een discussie zeg! Hoe kun je jezelf nou gaan afvragen of de TH overheid iedereen die TH binnenkomt ThB 2K entree moet heffen, om vervolgens “recht op ziekenzorg” te geven? Lees zijn probleemstelling nog maar eens door. Het idee alleen al? Stel mijn buurman (58 jaar oud, diabeet, kapotte knieën, zwaar obees en hartpatiënt) komt met zijn vrouw (54 jaar, long- en reumapatiënt) naar TH. Zij betalen bij de paspoortcontrole ThB 4K, en ze zijn dan ziektekosten-verzekerd? Immers, dat is wat beste @Aad als gedachte opwerpt. Onzin.

  De enige oplossing voor dit probleem is enkel zorg te verlenen na vertoon van verzekeringspolis, (of cash betalen). Hardvochtig? Neen, gebeurt in Australië, de VS en Canada evenzo! En als je dat eenmaal weet, handel je er naar. Toch?

  TH doet er goed aan streng toe te zien dat:
  1- bij het aanvragen van een visum naast de bewijzen van voldoende inkomen, ook een bewijs van ziektekosten-verzekerd zijn wereldwijd wordt overlegd.
  2- toeristen (tot 30 dagen visumvrij) bij de paspoortcontrole tevens hun “ziekenfondspasje” tonen.
  3- Zo niet, dan toeristen ter plekke een TH verzekering laten aanschaffen tegen betaling van een forse premie, (op eenzelfde manier waarop ook visa-on-arrivals worden verkocht. Hoe langer de rij, hoe vervelender de situatie, hoe beter men nadenkt bij een volgende TH-bezoek!)

 11. ruud zegt op

  Er werd in het artikel een voorstel gedaan, om een bijdrage van 2.000 baht te vragen aan buitenlanders:

  “Waarom verplicht Thailand niet aan iedereen die naar het land komt of er woont een bijdrage voor de staatsziekenhuizen? Van zeg maar 2.000 baht en dan iedereen recht op ziekenhuiszorg?”

  Daar moet dan blijkbaar het recht van zorg tegenover staan, ofwel een goedkope zorgverzekering voor buitenlanders.
  Dat lijkt me persoonlijk ook het werkelijke idee achter dit voorstel, en niet zozeer het wel en wee van de Thaise ziekenhuizen.

  Of die zorgverzekering dan per bezoek, of per tijdsperiode is, is onduidelijk in het verhaal.

  Het risico dat je hiermee loopt, is dat de premie zo aantrekkelijk is, dat je er flink zieke mensen mee uit de omringende landen lokt, om in Thailand naar het ziekenhuis te gaan.

  Worden de Thaise ziekenhuizen daar dan beter van?

  Als van buitenlanders dan een bijdrage aan de staatsziekenhuizen gevraagd moet worden, doe dit dan middels een heffing op visa’s, extension of stay en wat er nog meer bestaat, zonder dat je er het recht van ziekenhuiszorg mee krijgt.
  Beschouw het als een belasting, voor de zorg in Thailand.

  • richard zegt op

   Waarom stelt Thailand niet dezelfde eisen/regels zoals de Schengenlanden doen t.o.p. alle buitemlanders die een visum aanvragen voor het Schengengebied.Dat is een verplichte aantoonbare reis/ziektenkostenverzekering met een repatriëring clausule(waar dan ook afgesloten}.Heeft men die niet dan rechtsomkeert.Probleem opgelost.Het heeft dan alleen bij het gratis maandvisa consequentie”s en deze kortverblijf vakantiegangers merken er financieel gezien weinig van.Fraude uitgesloten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website