Beste lezers,

Waarom lukt het in Thailand maar niet om het eten gelijk uit te serveren zoals wij in Nederland gewend zijn. Ben gisteren nog met mijn vriendin wezen eten. Zij kreeg pas haar eten toen ik het mijne al op had. Wachten heeft ook geen zin want dan wordt mijn eten koud. En ik heb het niet alleen over de goedkope restaurantjes, ook in het duurde segment al een paar keer meegemaakt.

Is het een gebrek aan organisatietalent of management?

Wie het weet mag het zeggen.

Groet,

Sjors

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Waarom lukt het Thai maar niet om het eten tegelijk uit te serveren?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mijn ervaring is dat iedereen meestal mee kan eten van alle gerechten die besteld zijn. Ook in huishoudens wordt al het eten geleidelijk op tafel gezet en iedereen schuift aan en schept op als het haar/hem uitkomt, en staat op als ze verzadigd zijn. Mijn zoon moest in Nederland leren om gezamenlijk aan tafel te gaan en gezamenlijk op te staan. Wil je dat al het eten gelijk op tafel komt dan moet je dat expliciet vragen. Anders eet je gewoon samen wat van hetzelfde gerecht dat wordt geserveerd. Dat is wat ik altijd deed

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is mijn ervaring ook.
   Iedereen eet meestal van de schotels volgens ze aangevoerd worden.
   Dat is omdat men eigenlijk geen schotels enkel voor zichzelf bestelt maar voor gans het gezelschap.

   Toen ik eerst naar Thailand ging heb ik zo een anekdote meegemaakt. Met mijn toenmalige vriendin en enkele Thaise vrienden van haar gingen we eten in een restaurant waar ze ook Europees eten serveerde.
   Ik zag dat op het menu ook champignonsoep stond en waar ik wel zin in had. Ik dacht laat ik dat ook voor mezelf bestellen want voor de rest zou het enkel Thais eten zijn. Tot mijn verbazing werd mijn bord soep niet voor mij gezet maar wel in het midden van de tafel en lepelde iedereen mee “mijn” bord soep uit.

   • khun moo zegt op

    Ja ,

    Grappig en weer zo iets om nooit te vergeten

    Ik heb ooit man farang thot besteld in gezelschap van Thaise mensen,
    Nadat de frietjes op tafel gezet waren begon iedereen mijn frietjes te proberen.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik ging vaak eten bij mijn schoonouders. Eens zag ik dat mijn schoonmoeder vis aan het bakken was. Het water liep me in de mond. ลำแต้ๆ แม่ lam tae tae mae, heel erg lekker, mama, zei ik in goed Lanna dialect Toen ik later aanschoof lager er alleen nog wat graten op tafel. Je moet echt goed opletten!

  • mattheus zegt op

   We kunnen de vraag misschien herformuleren tot
   “waarom lukt het de expats maar niet om de Thaise gewoonten te begrijpen en te accepteren?”

   Inderdaad, de Thaien zijn gewend het voedsel te delen en gewoon met iedere pot mee te eten als hen dat uitkomt.
   Dus het maakt helemaal niet uit in welke volgorde de bestelling op tafel komt en of het allemaal tegelijk komt of niet..

   • Hans Udon zegt op

    Als je uit eten gaat met een aantal mensen hier in Thailand, dan is het een uitje, dan wordt er langzaam gegeten en veel gepraat en veel gelachen. En ja, als ze alles gelijk op tafel zetten dan wordt het koud voordat het allemaal op is. Dus als de gerechten achter elkaar komen dan blijft het warm allemaal. Dat die falang dat niet begrijpen, dat is opmerkelijk.

 2. Cornelis zegt op

  Ook in westers georiënteerde restaurants in Thailand stuit je hierop, en is men verbaasd als je er een opmerking over maakt. Eigen ervaring: feestelijk etentje met 3 personen, westerse gerechten, en de vierde persoon krijgt zijn maaltijd dik een half uur na de eerste………

  • Cornelis zegt op

   ‘Vierde’ moet natuurlijk derde zijn……..

 3. John Chiang Rai zegt op

  De in westerse landen typische plate service,waarbij uitsluitend de persoon van een bord eet,van het gerecht wat hij/zij voorzich besteld heeft,is in de Thai cultuur niet bekend.
  Meestal zie je net zoals Tino Kuis het hierboven reeds beschreven heeft,verschillende schaaltjes staan waarvan iedereen zich naar believen bedienen kan.
  In normaal huiselijk gebruik zag je bij ons thuis ook, dat er verschillende schaaltjes met groenten, aardappels , jus en vlees etc.op een tafel stonden,waar haast vergelijkbaar met Thailand,iedereen van eten kon.
  In veel,zo niet de meeste westerse gezinnen en ook in sommige westerse restaurants zie je dit gebruik trouwens nog steeds.
  Ik kan mij vaag herinneren dat het in mijn kindheid in erg veel restaurants een haast normaal gebruik was, en ben vergeten vanaf welke tijd,steeds meer restaurants over gingen op het plate service systeem.
  Ik denk trouwens dat geen enkele Thai,alleen van zijn eigen bestelde gerecht zou gaan eten,terwijl de rest van zijn tafelgenoten,zolang moet toekijken.
  Men deelt van ieder gerecht zolang er nog te delen valt,en zouden erg raar opkijken als iemand dit gebruik niet deelde.
  Wij zijn met het eten onze westers ingeburgerde methode gewent geraakt,en verwonderen ons dat een Thai dit toevallig niet kent.

 4. khun moo zegt op

  In thailand is het eten een gezamelijke bezigheid.
  Er bestaat niet zo iets van dit is mijn eten en dit is jouw eten.
  Een ieder in het gezelschap kan zijn eigen voorkeur van eten bestellen, maar het gerecht is dan niet alleen voor jouw alleen bedoeld.
  Alle gerechten die op tafel komen kunnen door een ieder genuttigd worden.
  Het heeft dan ook weing zin om alle gerechten in 1 keer te serveren.

  Daarnaast kennen restaurants waar veel westerse toeristen komen, onze afwijkende eetgewoontes en zullen zich hieraan aanpassen.

  Wellicht heb je ook weleens de eettafels met een draaibaar blad gezien.
  Deze zijn bedoeld om te zorgen dat alle gerechten voor een ieder bereikbaar zijn
  Boven het houten draaibare blad is vaak nog een tweede galzen blad dat niet meedraait.
  Hierop kun je je glas en drankje plaatsen, dat natuurlijk niet gdeeeld wordt.
  Ook het gebruik van een mes is uitzonderlijk in Thaise restaurants evenals het eten van rijst met een vork..

  Wat ook voor westerlingen vaak een storende factor is , is dat de Thai de gewoonte heeft om slechts een gedeelte van het voedsel te verorberen en een groot gedeelte onaangetast laat staan.
  Veel bestellen en vervolgens niet opeten geeft irritatie bij de westerling
  Een uiting van de Thai om te laten zien dat men rijk genoeg is en niet om voedsel verlegen zit .
  Gelukkig instrueert de Thaise dame die met een farang getrouwd is,vaak de familie, dat wat besteld wordt , opgegeten moet worden.

  Een andere irritatie is soms dat er ongevraagd door de bediende drank flessen geopend worden.
  Even niet opletten en daar staat weer ongevraagd een geopende fles bier op een tafeltje achter je.

 5. Hans Lagerweij zegt op

  Nou nog niet lang in Thailand, ik ook niet in vergelijk met een hoop mensen op deze site.
  Zelf ervaar ik het eten in Thailand veel meer als gezamelijk genieten, lekker kletsen over het eten en wat je na deze wil bestellen..
  Onder tussen neem je een hapje, proef dat heel goed, dat is toch echt eten?
  Gelukkig begint het in Nederland ook door te dringen dat eten ook samen gedeeld kan worden.
  Bestel een of meer schotels, geniet er met zijn allen van en maakt het gezellig samen.
  Groeten Hans.

 6. Jos K zegt op

  Niet genoeg gaspitjes.

  Groet,
  Jos K.

 7. Sjaak S zegt op

  Het is inderdaad soms vervelend. Omdat ik sneller eet (veel te snel) probeer ik het toch altijd zo dat mijn vrouw al haar eten kan bestellen en ik doe alsof ik nog even nodig heb. Dan krijgt zij het meestal vóór mij.

  Maar de vraag doet me ook denken aan een situatie die vele jaren gelden plaats vond toen ik met mijn bemanning ergens in Kuala Lumpur ging eten.

  Er werd, zoals wij in het westen gewend waren, natuurlijk ieder voor zich, eten besteld. We waren toen op die avond met zo’n 15 personen. Enkelen hadden soep besteld. En natuurlijk, de soep kwam niet als eerste op tafel, maar zowat na het hoofdgerecht. Onze kapitein begon me toch te mopperen. Het was onmogelijk dat hij zijn soep niet vooraf kreeg en wat niet al…ik vond het tamelijk gênant.

  Voor mij had ik die avond besloten, dat ik in Azië voortaan liever alleen of met één collega ging eten.

  Het is nu eenmaal een andere cultuur, of je het leuk vindt of niet.

 8. Luit zegt op

  Bij mij op Bali is dit ook altijd zo, ik denk dat het er mee te maken heeft dat het niet uit maakt of het warm op tafel komt, dat is voor de locals namelijk ook niet belanrgijk, als het maar pittig/heet is.

 9. Lung addie zegt op

  Waarschijnlijk nog nooit in een Thaise keuken gaan kijken. Zij beschikken meestal maar over twee gaspitjes waar dan maar een wokpan op kan. Ook gebruiken zij meestal enkel verse producten en werken heel zelden met producten die uit de vriezer komen, enkel ontdooit en opgewarmd dienen te worden in de microwave. Een wat wij noemen: ‘mise en place’, dus het vooraf voorbereiden van de ingredienten, gebeurt ook meestal niet. Dan ook verscheidenheid van de verschillende gerechten welke bij een maaltijd opgediend worden vragen aparte bereidingen.
  Uit eten is voor Thaise mensen een gezellig samenzijn en niet iets wat rap rap moet gebeuren, net als bij ons, een echte Westerse BBQ, waar ook de verschillende vleessoorten een voor een gebraden worden en niet alles in een keer..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website