Waarom komen Thai geen afspraken na?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 juni 2022

Beste lezers,

Mijn vriendin heeft laatst voor een behoorlijk bedrag aan gordijnen besteld voor haar huis. De man van de zaak kwam de boel opmeten en beloofde dat de gordijnen met een week klaar waren en geleverd werden. Ze heeft ook een klein bedrag aanbetaald. En je raad het al, na 1 week helemaal niets. Mijn vriendin is geduldiger dan ik, en na twee weken niets gehoord te hebben toch maar bellen. Er was dus niets gebeurt. Geen excuses, geen telefoontje dat het vertraagd was, helemaal niets.

Nu zijn ze over 2 weken klaar, dus 1 week wordt 4 weken. En dat is niet de eerste keer. De man die haar badkamer betegelt, komt zo zonder wat te zeggen twee dagen niet opdagen en ga zo maar door…. Ik erger mij aan die laconieke houding.

Met zo’n mentaliteit wordt het toch nooit wat met Thailand? Of zie ik dat verkeerd?

Groet,

Mark

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Waarom komen Thai geen afspraken na?”

 1. andre van schaik zegt op

  Ja Mark,
  Je moet het leren accepteren zoals het komt.
  Anders hou je het niet vol. Nergens aan ergeren.
  Daar begint het mee.

  • Natuurlijk moet je dit gedrag niet tolereren en zeker niet accepteren. Het is hufterigheid, zo ga je niet met elkaar om. De transactie annuleren en ergens anders naar toe gaan, waar afspraken wel worden nagekomen. Waarom zou je alles maar klakkeloos accepteren wat er in Thailand gebeurt? Corruptie maar accepteren? Staatsgrepen maar accepteren? Extreem gedrag van een royal maar accepteren? Milieuvervuiling maar accepteren? Uitbuiting maar accepteren?
   Al je er niets aan doet zal er nooit iets veranderen. En dat geldt niet alleen voor service maar ook voor andere misstanden. Verzet je er tegen.

   • Tino Kuis zegt op

    Helemaal mee eens, Peter. Doe het wel op een neutrale, vriendelijke manier, dus zonder jij-bakken of boze woorden. Ook in Thailand wordt dat (meestal) geaccepteerd. Waarom altijd zo voorzichtig omgaan met Thais?

   • mattheus zegt op

    Andere manier is als je je er echt dood aan ergert, ergens gaan wonen waar wel bijna iedereen zijn/haar afspraken nakomt.
    Je kunt schrijven, doen, bellen en wat dan ook, op korte termijn verander je die mentaliteit echt niet.

    Dit is Thailand weet je wel.

    En oh ja, na een groot aantal jaren in dit land heb ik inmiddels veel adressen kunnen vergaren van mensen en bedrijven die wel hun afspraken (redelijk) nakomen, hoewel gistermiddag had ik een afspraak om 4 uur om een dashcam in mijn auto te laten plaatsen.
    De monteur was nog met een andere auto bezig en zou over 40 minuten klaar zijn, dacht hij. Lekker bakkie koffie gedronken met gebakje erbij, maar het zat tegen.
    Jammer, gewoon lekker naar huis gegaan, de jongen doet ook zijn best om een paar centen te verdienen.

    Ander verhaal, jaren geleden had ik afspraak in het RAM hospitaal.
    Normaal hoef je daar echt niet te wachten, alles gaat keurig op tijd, zelfs zonder afspraak hoef je niet echt lang te wachten maar daar betaal je dan ook voor.

    Ter zake, na 1,5 uur was ik nog niet aan de beurt.
    Dus ik had me – als een echte farang – lekker druk zitten maken en toen ik eenmaal binnen was vertelde ik de man toch wel redelijk netjes, dat ik dit niet leuk vond en het niet gewend was.
    Heel vriendelijk vertelde hij mij dat er twee mensen gebeld hadden met dusdanige klachten dat hij die z.s.m. wilde zien, vandaar dat het uitliep.
    Ik had inderdaad gezien dat mensen die later binnen kwamen dan ik eerder aan de beurt waren.
    Ik schaamde met rot.

    Ik vroeg hem wat gebeurt er nu verder met je dag, je loopt dus wel erg uit. Hij zei, ik werk net zo lang tot de laatste patiënt klaar is zodat niemand een andere afspraak hoeft te maken.
    Kom daar in Nederland maar eens om, meestal draaien ze daar gewoon om 5 uur of zo de deur op slot klaar of niet.

    Dus wen aan de stijl en/of probeer betere adressen te vinden, dat is altijd beter dan een maagzweer of hoge bloeddruk krijgen.

    Iedereen weet toch inmiddels dat in dit schitterende land een aantal dingen anders gaan dan in het Westen, beter? slechter? de balans is aan u.

    .

 2. Paul zegt op

  Ik ben telkens weer verwonderd dat er dergelijke vragen gesteld worden.

  Wie al wat langere tijd in Thailand woont zou zich toch geen illusies meer mogen maken over de Thaise mentaliteit. Wij, de idealistische Farang moet zich aanpassen aan de Thaise manier van doen en niet omgekeerd.

  Om zomaar te stellen dat een Thai nooit hun afspraken nakomen is toch wel overdreven. Ik heb nog in een aantal (Zuiderse) landen gewoond en wees gerust, daar is het niet beter.

  Sommigen maken zich alsmaar druk om futiliteiten. We hebben een zee van tijd maar als men een dagje later komt opdagen is het kot te klein. Ik ben al lang niet meer geïrriteerd als er me hier iets niet aanstaat, waarom zou ik? En ik voel me daar goed bij!

 3. Tino Kuis zegt op

  Er was eens een man die wandelend op het Damrak tijdens een heel drukke zaterdagmiddag te lang naar een mooie vrouw keek en toen tegen een andere man botste. Het was een behoorlijke klap maar er was verder geen schade, en hij verontschuldigde zich wel duizend keer. Toch gaf die andere man hem een duw en schold hem uit. Hij kwam overstuur thuis en vertelde zijn vrouw wat er gebeurd was. ‘Ik keek even op mijn smartphone en botste met die man. Wat had die man een kort lontje, zeg!’ voegde hij er nog aan toe.

  Een jaar later overkwam hem precies hetzelfde op de Sukhumwit weg in Bangkok. Schelden! Toen hij zich weer bij zijn vrouw voegde zei hij dat hij lang naar een Boeddhabeeld keek en toen op een Thaise man botste. ‘Wat hebben die Thais toch een kort lontje, zeg!’ voegde hij er aan toe.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik kan me in de 20 jaar dat ik in Thailand verbleef niet herinneren dat het niet nakomen van een afspraak vaak voorkwam ondanks het feit dat ik veel contacten had met Thais. O wacht, mijn ex kwam haar belofte en onze afspraak dat ze zou stoppen met gokken, niet na.

  • mattheus zegt op

   Mmm mijn ervaring is dat het wel voorkomt maar ook ik heb de indruk niet zo vaak als menigeen ons wil doen geloven.

   Heeft het misschien ook te maken met het voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Mensen en bedrijven die heel goedkoop zijn of erg bekwaam hebben het denk ik heel druk en krijgen meer werk aangeboden dan ze aankunnen.

   We weten allemaal dat een Thai heel moeilijk nee kan zeggen dus 1 en 1 is 2.

 5. william zegt op

  Ben er in de loop van vele jaren ook wel aan gewend geraakt.
  Morgen betekend deze week.
  Volgende week betekend deze maand.
  Zo gauw ik tijd heb, kan gisteren zijn of nooit.
  Vooral de kleine zelfstandige zijn ongeleide projectielen in afspraak.
  Men kan ook zeer lange tenen hebben als je, je hardop afvraag hoe of wat.
  Tropisch kwaaltje.

 6. khun moo zegt op

  Ook wij na een dikke 40 jaar isaan bezoeken zijn er aan gewend geraakt.
  Eigenlijk zijn we gewoon verbaasd wanneer er wel iets volgens afspraak op tijd wordt gedaan.
  We maken er ook geen probleem van.

  Een paar jaar geleden kwamen de bouwvakkers gewoon en weekje later dan afgesproken.
  De man die de deuren zou plaatsen kwam ook een week later dan gepland nog niet opdagen.
  Toen we hem vertelde dat we echt niet konden wachten , heeft hij de klus voor de helft geklaard, de helft van zijn geld gekregen en weer vertrokken.

  Mijn vrouw zegt altijd. De Farang wil alles on time.
  Wanneer je je niet kunt aanpassen aan de mentaliteit kun je beter een andere plek zoeken of je kunt proberen met veel energie en ergenis de mentaliteit te veranderen.

  wij nemen het zoals het komt.
  We vinden het een mooie afwisseling van nederland waar er mischien wel teveel regels en afspraken zijn.

 7. Bram Siam zegt op

  Heel herkenbaar allemaal. Het heeft denk ik ook met educatie te maken. Overigens komen veel Thais in hun werk hun afspraken wel na. Bussen rijden op tijd, vliegtuigen vliegen op tijd etc..
  Er zou vooral beter gecommuniceerd moeten worden over (het niet nakomen van) afspraken. Maar dat is dan weer gezichtsverlies. Overigens is het ook soms een oplossing om geen bindende afspraken te maken als dat niet nodig is. Zo laat ik mijn vriendin tegenwoordig altijd zelf bepalen wanneer ze komt en gaat. Dat blijkt veel beter voor de relatie.

 8. John Chiang Rai zegt op

  Altijd als het om negatieve eigenschappen gaat,merk ik dat ik in een totaal ander Thailand kom/verblijf dan sommigen hier altijd graag verkondigen.
  Sommigen leven in dorpen waar honden nooit blaffen,muziek nooit erg luid is,en iedereen afgezien van misschien iets te veel water drinken,nooit aan overmatig alcohol te goed doen.
  Erger nog,misbruik van alcohol,vuil verbranden en verdere onaangename dingen,die in veel dorpen gewoon realiteit zijn, komt uitgerekend in hun dorp nooit voor.
  Ja zelfs afspraken worden,als je tenminste deze mensen geloven moet,uitgerekend in hun omgeving altijd keurig ingehouden.
  Wat heb ik pech gehad,dat mijn vrouw toevallig uit een dorp komt,dat totaal afwijkt en eigenlijk ontypisch Thai is.
  Bij ons blaffen de honden,speelt de muziek vaak oorverdovend,en kraaien de hanen vaak tot diep in de nacht.
  Ook zie je bij tijd inhoudingen en verdere afspraken dat velen dit met een korreltje zout nemen,en hun eigen regels toepassen.
  Normaal kan ik hier goed meeleven,en moet als ik hun haast kinderlijke verontschuldigingen hoor,er vaak hard om lachen.
  Niet dat ik deze laatste eigenschap voor typisch Thai houdt,wel nee ook Zuid Europese landen kennen deze eigenschap van het beloven en weinig precies nakomen.
  Alleen worden deze eigenschappen erg hinderlijk,als je voor hebt het dak van je woning te vernieuwen,je behuizing eigenlijk dakloos is,de levering van het materiaal tegen de duidelijke afspraak in,op zich wachten laat,en niemand weet of het qua weersverwachting ook werkelijk de komende dagen droog blijft.
  Maar nogmaals het is best mogelijk dat het dorp en de inwoners,waar mijn vrouw geboren is erg ontypisch Thai is, hoewel ik dit laatste toch wel betwijfel.555

  • mattheus zegt op

   Ja, het lijkt wel of sommige mensen de pech aantrekken. En zoals Einstein als verkondigde tijd is een relatief begrip.

 9. RonnyLatYa zegt op

  Zij gaan nu eenmaal met tijd anders om.
  In bepaalde situaties zeker vervelend, vooral als het dan andere planningen volledig in de war stuurt.

  Ik zeg er dan soms wel eens wat over en de reactie is dan meestal een smile tot achter hun oren en een Wai als excuus en de wereld draait verder.

  Zo verstaan we onder om 1000 afspreken, dat we daar om 1000 worden verwacht.
  Voor menig Thai wil het zeggen dat ze om 1000 eerst nog gaan eten, douchen of beide.

  Afspreken met een groep Thai in een restaurant betekent meestal dat wanneer je op het afgesproken tijdstip aankomt, er al een deel aan het eten is, en een ander deel een uur later komt.

  Maar ik heb evengoed meegemaakt dat ze stipt op tijd kunnen zijn.
  Toen ik met de aannemer de afspraak maakte om hem wekelijks de vrijdag om 1700 te betalen, was hij steeds stip op tijd 😉

 10. frank h vlasman zegt op

  Heb er weinig last van gehad. Oké wat later maar nooit overdreven later. Misschien geluk gehad? of moeten we wel wennen aan de Thaise opvatting van TIJD.?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website