Lezersvraag: Waarom doet immigration in Chiang Mai moeilijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
5 december 2016

Beste lezers,

We zijn vanuit Buriram met de motor op vakantie naar oa. Chiangmai en Pai, nu was op 29 november mijn 90 dagen melding. Ik dacht dus; doe ik even op immigration in Chiangmai (de laatste 2 keer gewoon online).

Nu heeft Chiangmai blijkbaar twee immigratiekantoren, een bij het vliegveld en een in het Promenade complex. Ik dus naar Promenade. Daar zeggen ze doodleuk dat ik een TM30 in moet vullen, en af moeten laten stempelen bij het vliegveld, dan weer terugkomen.

Ik heb ze duidelijk gemaakt, dat ik alleen op doorreis naar Pai ben. Dus geen 90 dagen. Online kom ik er niet meer in omdat ik waarschijnlijk te laat ben.

Kom in de loop van volgende week weer terug maar; wat gaat dit kosten, en waarom doen ze hier moeilijk over?

Groet,

Lunghan


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Lezersvraag: Waarom doet immigration in Chiang Mai moeilijk?”

 1. loe zegt op

  Ze doen overal moeilijk. Sommige (corrupte) immigration kantoren
  vragen woekerprijzen voor een visa verlenging.
  Op Koh Samui hebben ze het kantoor inmiddels ”verstopt” in een
  zijsteeg van Maenam en moet
  je inmiddels een belachelijke hoeveel papieren meebrengen om in
  aanmerking te komen voor een jaarverlenging, inclusief een
  gezondheidsverklaring, die moet zijn opgesteld door een ziekenhuis.
  Een dokter is niet voldoende. Ze willen ook een X-Ray.
  Thailand jaagt niet alleen toeristen weg, maar proberen ook van mensen
  af te komen, die
  hier langer willen verblijven of wonen.
  Dat gaat ze een keer opbreken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +23 (obv 23 stemmen)
  • Renévan zegt op

   Ik weet niet wat u bedoelt met verstopt in een zijsteeg. Eerst in Nathon, niet makkelijk te berijken en niet centraal gelegen en een kantoortje waar je je kont niet kon draaien. Nu in een groot pand centraal gelegen met ruime parkeergelegenheid, een restaurant buiten, een kantoortje om copieen en pasfoto’s te maken en voldoende tafels om formulieren in te vullen. Ik weet niet wat u bedoelt met een X-Ray, even langs bij bijvoorbeeld Bandon hospital en u staat tien minuten later weer buiten met een certificate of health. Alleen bloeddruk, op de weegschaal en even langs een dokter voor een handtekening en stempel.
   Voor je de verlenging doet even om het lijstje vragen waar de punten op staan, wat je moet aanleveren. Niet meenemen wat ze willen zien en dan immigratie de schuld geven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • loe zegt op

    Het pand in Maenam is inderdaad heel groot, maar de afhandeling is nog steeds een puinhoop.
    Inderdaad ruime parkeergelegenheid in een modderpoel (20 baht) maar ach het regende hard.
    Normaal zal dat geen probleem zijn.
    Donderdag j.l. aanwezig met:
    huisboekje
    bankboekje
    brief van de bank
    statement van de bank
    Google earth print MET coödinaten
    (moest ter plaatse nog een tekening/plattegrond maken van de omgeving)
    En niet te vergeten kopieën van alle dokumenetn met handtekening.

    Alles in orde. Zou 30 minuten duren. Na anderhalf uur werd verteld:
    ”Komt u dinsdag maar terug, we hebben het te druk”
    vrijdag, zaterdag, zondag enn maandag gesloten. Feestdagen.
    Vandaag,dinsdag eer terug, in de stromende regen.
    Stapeltje papieren lag nog onaangeroerd op de zelfde plek.
    2000 baht betalen en gaan zitten. Na anderhalf uur eindelijk paspoort met
    de visum terug. Het was natuurlijk druk.

    Ik was nog verbaasd, dat ik niet inmiddels een ”overstay” had :

    De volgende keer zal in Bandon hospital proberen, als dat ziekenhuis dan nog wordt
    geaccepteerd, want de regels wijzigen dagelijks.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Aad zegt op

  Beste Lunghan,
  Je dient geen Tm30 in te vullen want dat moet je ‘huisbaas’ doen. Je vraagt dan aan je huisbaas of hotel naar een kopie van het ontvangst bewijs dat de eigenaar heeft ontvangen van de betaling die hij heeft na dat hij bij het indienen van de TM30. De immigratie dienst in de Promenade stuurt je naar het politiebureau bij de oude immigratiedienst bij de airport en als je de naam van het hotel of de kamerverhuurder kent zoeken zij het in de computer op en geven je een copie MITS de verhuurder dat TM30 formulier heeft ingediend. Niet even simpel allemaal maar die regel is relatief nieuw. En vooral niet opwinden maar rustig en beleefd blijven!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 3. Rens zegt op

  Vanuit Buriram? Dus Buriram is de woonplaats? Als dat zo is dan is het zo goed als onmogelijk om ergens anders 90 dagen binnen het koninkrijk te melden. 90 dagen rapportage wordt zelden door “andere immigratie kantoren” geaccepteerd. Lukt het wel dan bof je.
  Normaal gesproken dien je dit altijd bij het immigratie kantoor te doen in de regio waar men woont en ook de overige meldingen doet, en tevens de extension of stay verkrijgt.

  Alternatieven zijn:
  -Per post (mits het lokale kantoor dit accepteert) dat had dan tenminste 15 dagen voor de melddag gemoeten.
  -Online rapporteren (maar je twijfelt al of je nog op tijd bent). Bij online rapporteren heb je de tijd tot 7 dagen voor de melddag. Na een dag te laat, dus 6 dagen voor de meld-dag wordt de melding niet meer online geaccepteerd.
  -Bij terugkomst van vakantie heb je tot 7 dagen na de meld-dag de tijd bij je lokale kantoor om het persoonlijk te doen. Ben je later dan wil het wel eens lukken als je de situatie uitlegt en verteld dat je wel degelijk moeite hebt gedaan om aan de rapportage te voldoen, niet alle ambtenaren zijn vervelend of onbegripvol.
  -Helemaal niet rapporteren, en het risico nemen dat het bij een volgende rapportage kan leiden tot een boete van B2000 wat geloof ik het standaard bedrag schijnt te zijn voor “dit vergrijp”.

  Disclaimer: Er zullen uitzonderingen zijn zoals met alles in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • chris zegt op

   Ik ga NOOIT meer zelf maar laat een bevriende brommertaxichauffeur het voor mij doen in Chaeng Wattana. Nog nooit problemen gehad.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. danny zegt op

  beste Lunghan,

  Het enige wat ik jou kan vertellen en daardoor gevoelsmatig ook kan steunen is dat ook in Khon Kean de ellende door pesten, treiteren en corruptie groeiende is.
  Zonder flink bij te betalen wordt het moeilijker om je visum te verlengen. Ook de 90 dagen melding wordt al moeilijker om probleemloos even een nieuw inlegvelletje te verkrijgen
  Sommige mensen zaten een hele dag te wachten, omdat ze niet bereid waren om steekpenningen te betalen. Ze laten goed betalende mensen voor gaan.
  Het lijkt mij een goed idee, dat op dit blog de klachten en ervaringen over immigratie kantoren kan worden bijgehouden, zodat we samen sterker staan.
  Oftewel een dossier op dit blog over immigratie klachten.
  Het lijkt mij trouwens echt een taak voor de ambassade om dit soort klachten op te nemen en aan de kaak te stellen. ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen op dit blog mijn verhaal wel herkennen,dus ook jouw ervaring.

  een goede groet van Danny

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 5. Marc Breugelmans zegt op

  En dan zijn ze verwonderd dat ze dalende toeristencijfers hebben
  , een beetje service zou toch moeten kunnen ? En dan die 90 dagen melding , wat voor bullshit is dat ? Waarvoor dient het ? Mensen met een Yellow book dienen zich ook aan te melden , totale onzin .
  Men weet dan zogezegd waar je bent , maar in 90 dagen kan jet toch eender waar in Thailand zijn ! Onzin is het , en het lijkt heel sterk op pesten .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Wil zegt op

  Misschien dat het aan mij ligt, maar ik kan mij in al deze verhalen niet terugvinden. Ik/wij wonen in Hua Hin (zijn allebei farang) en hebben nooit enige moeite hier bij Immigration gehad. Je wordt hier altijd netjes te woord gestaan en als je wat vraagt, helpen ze je ook netjes. Wanneer je zorgt dat je de juiste papieren bij je hebt, sta je in principe weer binnen 5 minuten buiten. En dit alles zonder steekpenningen o.i.d. Zijn wij blij dat we in Hua Hin wonen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website