Waarom brand/prikt onze huid als we in de ochtend de zee in gaan op Koh Tao?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 september 2023

Beste lezers,

Wij zijn momenteel op Koh Tao en als we in de ochtend de zee in gaan brand/prikt onze huid. Iemand een idee hoe dit komt?

Groet,

Sandra

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Waarom brand/prikt onze huid als we in de ochtend de zee in gaan op Koh Tao?”

 1. MrM zegt op

  Hier het zelfde in Koh Phangang.
  Heb mij laten vertellen dat dit zeevlooien zijn.

 2. Hans zegt op

  Het brandende gevoel op de huid bij het zwemmen in de zee bij Koh Tao, Thailand, of in andere kustgebieden, kan meestal worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder:

  1. Zonnebrand: De meest voorkomende reden voor huidongemak bij zwemmen in de zee is zonnebrand. De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen bijzonder intens zijn in tropische regio’s zoals Thailand. Wanneer je tijd doorbrengt in het water, vooral als het helder en kalm is, kan het water dienen als een vergrootglas voor de zonnestralen, waardoor je gevoeliger wordt voor zonnebrand. Het branderige gevoel dat je ervaart, kan het gevolg zijn van overmatige blootstelling aan de zon.

  2. Zeewater: Zeewater bevat zout (natriumchloride) en andere mineralen die irritatie aan de huid kunnen veroorzaken, vooral als het niet wordt afgespoeld na het zwemmen. Het zout kan vocht uit de huid trekken, waardoor het droog en potentieel geïrriteerd raakt, wat kan bijdragen aan het branderige gevoel.

  3. Zeeleven: Hoewel minder vaak voorkomend, bestaat er ook een mogelijkheid dat het brandende gevoel te wijten is aan contact met bepaald zeeleven, zoals kwallen of koraal. Sommige soorten kwallen hebben stekende tentakels die pijnlijke huidreacties kunnen veroorzaken bij contact. Bovendien kunnen sommige soorten koraal scherp en schurend zijn, wat huidschuurwonden kan veroorzaken.

  Om deze ongemakken te voorkomen of te verlichten tijdens het zwemmen in de zee bij Koh Tao of een andere tropische locatie, overweeg de volgende voorzorgsmaatregelen:

  1. **Zonbescherming**: Breng een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF aan voordat je het water ingaat en breng deze opnieuw aan na het zwemmen. Draag beschermende kleding, zonnebril en een breedgerande hoed om jezelf te beschermen tegen de zon.

  2. **Afspoelen**: Spoel na het zwemmen je lichaam af met zoet water om zout en andere irriterende stoffen van je huid te verwijderen. Dit kan helpen om droogheid en irritatie te verminderen.

  3. **Veilig zwemmen**: Wees bewust van je omgeving en let op tekenen van potentieel schadelijk zeeleven. Als je iets tegenkomt, is het het beste om het water te verlaten om contact te vermijden.

  4. **Gebruik beschermende uitrusting**: Als je gaat snorkelen of duiken, overweeg dan het dragen van geschikte beschermende uitrusting, zoals een wetsuit of rashguard, om blootstelling aan mogelijke irriterende stoffen en UV-stralen te verminderen.

  5. **Blijf gehydrateerd**: Drink veel water om gehydrateerd te blijven, omdat langdurige blootstelling aan de zon en zeewater je huid kunnen uitdrogen.

  Als je ernstige of aanhoudende huidproblemen ervaart, is het raadzaam om medische hulp te zoeken om infecties of allergieën uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen.

  NB: dit is een aardigheidje verkregen middels ChatGPT

 3. Dick41 zegt op

  Sandra,
  Waarschijnlijk slierten van kwallen.
  Ik had dat probleem jaren geleden op Koh Samui.
  Toen ik las van een kwallen plaag en ook die slierten tegenkwam wist ik waar het vandaan kwam, of heeft iemand een betere verklaring?
  Dick

 4. Arie Bombarie zegt op

  Hoi, ook ik had problemen na het snorkelen bij ko Tao
  Uitslag op mijn rechter arm. Terug in PKK naar de dokter. Die bekeek het en vroeg of ik in zee geweest was en waar. Ik kreeg een injectie en het advies om over 5 dagen terug te komen als het niet weg was. Na t dagen foetsie. Goeie oude Chinese dokter, wist ook nog ff te melden dat de uitslag ook op mijn rug zat.

 5. janssens marcel zegt op

  Het zijn miniscule kwallen en dan nog doorzichtig , je kunt ze soms zien met een duikbril en dan juist onder het wateroppervlak kijken . Je kunt eens proberen met een t schirt met lange mouwen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website