Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik willen dit jaar een huis kopen voor ons gezin met twee kinderen in de stad Udonthani.

Zijn er tips waar je specifiek op letten moet bij aankoop van een bestaand huis?

In Nederland hebben we al een paar keer een huis gekocht, maar dan neem je bijvoorbeeld een makelaar mee, die je wijst op eventuele tekortkomingen. In Thailand zal dat wellicht iets anders toegaan, denk ik.

Groet,

Henk

18 reacties op “Lezersvraag: Waar moet ik op letten bij de aankoop van een bestaand huis in Thailand?”

 1. Bas zegt op

  Beste henk,

  Wij hebben zelf 14 jaar geleden een huis gekocht in samui. Enkele punten die ik je zou willen meegeven:
  – wat is de titel van de grond waar het huis op staat; nor sor, chanot etc. Check dit ook bij het land office en neem een betrouwbare sollicitor mee. Hoe hoger je landtitel hoe veiliger je aankoop maar dat is vaak, m.n. buiten udon niet het geval.
  – laat het huis bouwtechnisch goed nakijken; scheuren worden makkelijk cosmetisch weggewerkt…
  – als het kan, probeer een paar dagen in het huis zelf te slapen voor de koop; wie weet wat voor een herrie er kan zijn of staat de omroepinstallatie van het dorp net naast je slaapkamer…
  ten aanzien van het op naam zetten is hier al veel geschreven; momenteel bouwen wij zelf ook op samui maar aangezien mijn vrouw en ik beiden gewoon in Nederland en Thailand werken hebben wij ervoor gekozen gewoon alles op naam van mijn vrouw te zetten in.

  • eddy zegt op

   ik heb in 2012 een huis gekocht in Udon Thani het enige dat verschillend is dan in B of NL is de land titel zoals hiervoor reeds gezegd, techisch en omgeving/ligging moet je zelf zien.

   je moet een chanot hebben, dit is een document van landbezit zelfs al koop je een huis het is enkel de grond die wordt geregistreerd op het landoffice.
   er is een taks te betalen op het landoffice afhankelijk v/d oppervlakte v/h land, soms betaald door de eigenaar, soms door de koper, soms 50/50 dit ook goed nazien.
   als je een huis vind dat je aanstaat vraag je een copie van de chanot, hiermee ga je naar het landoffice om te laten controleren, op de chanot staan alle eigenaren maar nog belangrijker er staat ook op of er nog een schuld te betalen is, deze kan de openstaande hypotheek zijn, of wat veel gebeurt het huis is onderpand voor een lening bij de bank. Als er een schuld opstaat moet die eerst vereffend zijn voordat je het huis koopt = onderhandelen.

   dit is mijn eigen ervaring en hoe ik het gedaan heb

   • Henk zegt op

    Hallo Eddy,

    Heel nuttige info.
    Van de taks had ik nog niet eerder gelezen.
    En dat van die openstaande schuld is bijzonder waardevol, lijkt me.
    Kan je überhaupt wel een huis kopen, dat nog niet afbetaald is ?
    En zo ja, draai je dan zelf voor die restschuld op ?
    Of is dat onderhandelbaar ( zoals je aangeeft) ?

    • eddy zegt op

     Bij mijn aankoop stond er nog hypotheeklening open, op de dag van de aankoop ben ik met de eigenaar naar zijn bank gegaan daar heb ik hem een deel v/d koopsom ten belope van het uitstaande saldo gegeven hiermee was de hypotheek gelicht, de bank geeft dan een document met dit document zijn we samen, eigenaar en wij, naar het landoffice gegaan, daar is eerst de transactie bank eigenaar geregistreerd en dan eigenaar naar nieuwe eigenaar, nadat de chanot getekend was door beide partijen heb ik de rest van de koopsom aan de eigenaar gegeven, de overdracht taks is ook door ons betaald. Pittig detail de Thai willen alles doen in cash, met briefjes van duizend lijkt het wel een film “koffertje vol met geld”.
     Nog een tip; ik lees dat je twee kinderen hebt, hebben zij de Thaise nationaliteit?
     Ik heb ook twee kleine kinderen en heb de chanot laten registreren op hun naam zij zijn dus eigenaar v/h huis. Alle problematiek over 30j lease, vruchtgebruik ( in Thailand usus fructus genoemd) ect. zijn hiermee van de baan. De eigendom is wettelijk beschermt tot zij meederjarig zijn, dit wil zeggen de chanot kan niet gebruikt worden als onderpand voor leningen (gebeurt veel in Thailand en bij niet terugbetaling v/d lening neemt de bank het huis in beslag), het huis kan ook niet verkocht worden tot zij meederjarig zijn er er zelf kunnen over beslissen.
     Elk huis heeft een blauwhuisboek waarin de bewoners staan geregistreert hierin staat de moeder en de kinderen, de moeder is volgens de Thaise wet automatisch voogd en verantwoordelijk voor alle handelingen m.b.t de woonst. Ik als vader ben ook gerigistreert op dit huis maar in een gelehuisboek (is voor vreemdelingen)

     als je nog info wil laat maar een seintje ik ben nu in B maar einde maart terug in Udon

     • Henk zegt op

      Hallo Eddy,

      ik ben wel blij met de info over een eventuele openstaande schuld op het chanot. Weet niet of we ermee in aanraking komen, maar altijd goed om te weten.

      Mijn kinderen krijgen binnenkort wel de thaise nationaliteit. Ook je suggestie om het huis op hun naam te registreren is interessant.
      Wat ik me echter afvraag is het volgende :
      – als de kinderen meerderjarig zijn en er komt een conflict met hun ouders, dan zouden zij in theorie de ouders het huis uit kunnen zetten, of niet ?
      – het lijkt me wel een nadeel dat het huis helemaal niet verkocht kan worden, totdat de kinderen meerderjarig zijn. Stel dat je na 8 jaar wat eem ander huis zou willen, dan zou dat niet kunnen dus ?

      Mijn vrouw was redelijk verbaasd te lezen over het gelehuisboekje.
      Welke feitelijke waarde heeft zo’n boekje eigenlijk ?

      Als je wil, zou ik het op prijs stellen indien je me mailt op [email protected] voor eventueel verder overleg.

      In ieder geval mijn hartelijke dank voor je uitgebreide info !
      Ik weet nog niet wanneer we in Udon neerstrijken, maar tegen die tijd kunnen we wellicht een ontmoeting regelen.

      • RonnyLadPhrao zegt op

       Henk,

       Je schrijft – Mijn vrouw was redelijk verbaasd te lezen over het gele huisboekje.
       Welke feitelijke waarde heeft zo’n boekje eigenlijk ?

       De waarde van het boekje is meer van praktische aard. Het is een administratief document dat aantoont dat je op een adres ingeschreven bent en praktisch vereenvoudigd het aanvragen van documenten, openen bankrekeningen, rijbewijs, nutsvoorzieningen, telefoon, of andere waar een bewijs van adres gevraagd wordt maar heeft geen wettelijke waarde. Het is dus geen bewijs van eigendom en geeft je geen bijkomende rechten

       Op deze link kan je er meer over lezen.

       http://www.thailandlawonline.com/article-older-archive/thai-house-registration-and-resident-book

       • Henk zegt op

        Hi Ronnie,

        Bedankt voor de link, ik heb er even gekeken. Uiteraard stond er ongeveer hetzelfde als wat jij al aangaf.
        Maar er stond meer op die site, zo kwam ik te weten dat de taxfee bij aankoop van een huis 2% bedraagt over een zgn. Appraised value, te bepalen door de land office.
        Het maakt daarbij niet uit wie dit betaalt, dat is aan de koper/verkoper om onderling te regelen.
        De waarde van de appraised value schijnt in de regel lager te liggen dan de overeengekomen verkoopprijs.
        Zo zijn we weer een stukje verder.

  • Henk zegt op

   Hallo Bas, hartelijk dank voor je info.
   Graag zou ik nog wat willen doorvragen :
   – Welke activiteiten kun je een solicitor laten doen ?
   – bouwtechnisch nakijken : kom je dan al snel bij familie of vrienden terecht, die er iets van af denken te weten, of zijn daarvoor gespecialiseerde mensen te vinden ?

   We laten het gewoon op naam van mijn echtgenoot zetten, na 12 jaar huwelijk heb ik daar wel vertrouwen in.

 2. wimol zegt op

  Wat je ook koopt laat het beschrijven met vruchtgebruik(kep kin)Ik geloof er niet echt in Thailand kennende,maar mijn vrouw en de vriendinnen wel.Geen enkele vriend heeft het klaargekregen met zijn vrouw om het zo te beschrijven.Mijn vrouw echter heeft het zelf voorgesteld,want ik kende het bestaan hier niet eens en dat geeft vertrouwen,want ze kunnen niet weg met de eigendom.

  • Henk zegt op

   Hallo Wimol,

   Ook bedankt voor je reactie.
   Begrijp ik je goed dat je met vruchtgebruik bedoelt, dat ikzelf mede-vruchtgebruiker ben van huis en grond en daarmee bepaalde rechten verkrijg ?
   M.a.w. dat mijn vrouw me er niet zomaar vanaf kan “gooien” als ze van me af zou willen ?

   • wimol zegt op

    Inderdaad dat is de bedoeling dat ze je er niet kan uitzetten en of verkopen zonder jou handtekening.Alsook ik heb huurhuisjes en indien er iets fout gaat heb ik recht op de helft van de ontvangsten.Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in als puntje bij paaltje komt,maar door de reactie van de vrouwen van enkele vrienden die het niet willen laten beschrijven met “kep kin” begrijp ik dat het voor hen wel belangrijk is en er wel degelijk in geloven .
    Mijn vrouw heeft het zelf voorgesteld en is voor mij een bewijs van vertrouwen.

 3. Fred Janssen zegt op

  Heb zelf huis laten bouwen aan de rand van een van de rijstvelden van mijn vriendin. Tot volle tevredenheid dicht bij Udon, airport etc. Ervaring leert dat vaak aan kopen/bouwen wordt gedacht terwijl huur niet alleen goedkoop is maar tevens de mogelijkheid biedt om na enige tijd om uiteenlopende redenen weer te verhuizen.
  Met een koophuis is dit nagenoeg onmogelijk. Eerdere tips zijn overigens zeer bruikbaar wanneer je inderdaad wilt kopen.
  Kon het niet nalaten om iets te denken te geven!!! Succes!!!

  • Henk zegt op

   Hallo Fred,

   Ja, huren hebben we ook wel aan gedacht, om de eerste periode te overbruggen.
   Is ook nog niet geheel uitgesloten.
   Maar we hebben ook 2 kleine kinderen en we willen proberen te voorkomen dat ze te vaak moeten wennen aan een nieuwe plek. Verhuizing van NL naar TH is al een grote stap voor hen 🙂
   Inmiddels hebben we iets op het oog, maar nu zitten we zelf nog in NL.
   In mei gaat mijn vrouw 2 weken rondkijken, voor die tijd probeer ik te weten te komen waar ze zoal op letten moet.

  • Henk zegt op

   Fred, nog een vraag over je opmerking dat het vrijwel onmogelijk is om na enige tijd te verhuizen indien je een koopwoning hebt.
   Bedoel je hiermee dat het zeer moeilijk is een koopwoning te verkopen ?
   Ligt de huizenmarkt in Thai ook op z’n gat dan ?
   Zelf kreeg ik tot nu toe nog niet die indruk, ik dacht dat de economie nog steeds groeit en meestal is zoiets ook positief voor de huizenmarkt

 4. Jos zegt op

  Ik weet een mooi huis in Udon Thani te koop, de eigenaar is een Nederlander en woont nu nog in het huis van 2 jaar oud, Je kunt in ieder geval in je eigen taal praten en onderhandelen., zij gaan terug ivm gezondheidsredenen,
  Je kunt mij via de redactie bereiken,
  Succes biba

  • Henk zegt op

   Hallo Jos,

   Bedankt voor je suggestie, ik heb de redactie aangeschreven.
   Overigens mag je me ook rechtstreeks mailen op [email protected]

 5. Dirk zegt op

  hallo Henk, ik moet morgen na het landoffice in Udon Thani om de een huis en land op mijn en mijn vrouw haar naam te laten zetten (huis op mijn naam land op haar naam) ook zal ik het vruchtgebruik op mijn naam gaan zetten. Dit geeft mij het recht van het gebruik van de grond en als er iets mis gaat kan mijn vrouw mij de eerste 30 jaar niet van dit land afsturen.
  ik heb mijn huis gekocht op thana home net buiten Udon, 5 minuten van het vliegveld (geen overlast) hier zijn nog diverse nieuwbouw woningen te koop 2 of 3 slaapkamers vanaf 1,2 miljoen bath (ik heb 3 slaapkamers voor 1,6 miljoen) mooie huizen en alles goed geregeld (geen onaangename verrassingen) als je nog niets gekocht heb kom dan hier zeker even kijken
  groet en succes

  • Henk zegt op

   Hallo Dirk,

   Bedankt voor je tip, ik zal het in mijn achterhoofd houden.
   We zijn overigens wel serieus met een huis aan de slag, over 3 weken zal mijn vrouw daar naar toe gaan.
   Overigens heb ik voor mijzelf besloten geen gebruik te maken van de vruchtgebruikconstructie. Mijn relatie met mijn vrouw (en kinderen) is m.i. dusdanig (goed) dat ik het niet nodig vind. Maar zoiets blijft natuurlijk een personlijke beslissing.
   Wellicht zien we elkaar eens in Udon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website