Beste lezers,

Op Thailandblog passeerde in een van de reacties op de brief van Rutte dat als iemand voor het Trump/Wilders gedachtengoed zou kiezen, dat dit zou betekenen dat àls Thailand dat ook zou doen Nederlanders gedwongen zouden zijn naar hun vaderland terug te keren.

Die mening deel ik niet, er zijn toch wel alternatieven denk ik. Zelf woon ik al meerdere jaren permanent in Thailand.

Ben erg benieuwd naar het gedachtengoed van de Thailandbloggers die in Thailand wonen of dat overwegen te doen, vandaar mijn vraag: Mocht Thailand ooit besluiten “ Thailand voor de Thai “ en u dus moet vertrekken, waar zou u dan naar toe gaan en waarom?

Groet,

NicoB


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Lezersvraag: Waar gaat u naar toe àls u Thailand zou moeten verlaten en waarom?”

 1. erik kuijpers zegt op

  Ik denk niet alleen aan een xenofoob Thailand als reden. Er zijn meer redenen maar daar wordt in dit kader niet naar gevraagd. Waarheen, dat is concrete vraag.

  Ik spreek mijn talen en zal dus kiezen voor een land met een aangenaam klimaat en een Romaanse taal. Laten die talen nu juist voorkomen in het Mediterraan gebied en daarop zal mijn keus vallen. Voordeel van verblijf in een EU land is de verplichte verzekering vanwege het Nederlands inkomen en tegen een tarief dat lager ligt dan in Nederland. Ook het belastingtarief telt dan mee.

  Het leven in de knoflookbelt is in ‘t algemeen wat losser en vrolijker dan in Nederland en ik zie me liever op een terrasje aan een warme zee dan achter dubbel glas met een begonia en dik wollen ondergoed aan.

  Dus vraag je waarheen dan is het Portugal, Spanje, La France of Italia met als laatste optie de Zwarte Zeekust van Roemenië waar een Mediterraan klimaat heerst en met name in dit land is het leven goedkoop. Ik weet van mensen die me voor zijn gegaan naar Spanje.

  Maar dan mag een Nexit niet plaatsvinden; dan stopt de zorgpolis weer als je buiten NL woont. Doch een Nexit tijdens mijn leven acht ik niet waarschijnlijk.

 2. Peter zegt op

  Ik ben hier zeer benieuwd naar. Niet alleen voor vaste Thailand bewoners die Thailand uit moeten, maar ook de groep die eens een keer wat anders wil als Thailand.
  Ik zou niet zo snel een ander land kunnen noemen/bedenken, waar je voor relatief (weinig) geld krijgt geboden wat je in Thailand vindt. (Lees Pattaya).
  Vroeger was Brazilië nog een optie, tegenwoordig ook niet meer als je op de verhalen van bv. Fortaleza afgaat. Blijft toch richting Oosten dan?
  Peter.

  • Khun Jacques zegt op

   wat dacht je van Vietnam?? vele malen goedkoper dan -zelfs- Thailand en veel vriendelijkere mensen dan in Th..
   ik was na 12 jaar weer in Hanoi en het was er vele malen verbeterd in atmosfeer. werkelijk een revelation. bovendien wordt er daar goed Engels gesproken en is het er stinkend goedkoop. echt goedkoop! kan Th. niet aan tippen.
   daarnaast zijn er verschillende klimaatregio’s in het land. dus zoek maar uit wat bij je past.
   de overheid is bovendien actief in het creëren van meerwaarden.
   gezien de pollution van 3 maanden in Chiangmai overweeg ik zelfs om me juist in V. te vestigen.
   ik zou zeggen, ga er eens kijken.

   • Wim van Beveren zegt op

    Ben daar ook mee bezig, het probleem is dat Vietnam (nog) geen verdrag heeft met Nederland zodat ik dus een deel van mijn AOW zal verliezen. Ander zou ik er al wonen, Da Nang of Na Trang lijkt me dan een lekkere optie.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Yep, het oosten. Zowel Vietnam als Cambodia zijn heel acceptabele opties, Pattaya-wijs gesproken. Daarbij zijn de dames er beslist aantrekkelijker, en goedkoper. Enorm voordeel is dat juist ook in Cambodia normale westerse geneugten (kaas, koffie, goed brood, wijn etc.) voor een normale prijs te koop zijn.
   Indien voorzien van gezin zou mijn keus overigens gewoon in Spanje liggen, kom op hetzelfde bedrag aan bestedingen uit als ik alles plus en min t.o.v. Thailand. Plus dat de taal een stuk fijner en eenvoudiger is.

 3. Bruno zegt op

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat het zo ver zal komen. Zo dom zullen ze toch niet zijn? Zich isoleren van anderen is nooit een goede methode gebleken om problemen op te lossen. Daar creeer je alleen maar problemen mee. Kijk naar wat er nu in de VS gebeurt.

  Maar om toch maar op de vraag te antwoorden, ik woon nu nog in belgie maar ik hoop binnen 7-8 jaar naar Thailand te verhuizen met mijn vrouw en zoontje. Als Thailand dan geen optie is omwille van zo’n domme maatregel, dan misschien Vietnam of zo?

  mvg

  Bruno

 4. Karel zegt op

  Zal volgens mij nooit gebeuren..Maar zeg nooit nooit he.. In elk geval nooit terug naar het Moslim Europa….

  Misschien opteer ik dan voor Laos… Mensen heel vriendelijk daar..

  • loe zegt op

   ”Het moslim Europa???”
   Wat dacht je van het Moslim Thailand?
   Er lopen er aardig wat rond hier in Zuid Thailand 🙂

  • Khun Jacques zegt op

   Laos is enorm aan het veranderen. er wordt vreselijk veel gecultiveerd en daarmee verliest Laos zijn aantrekkelijkheid als natuurland.
   er wordt van alles verbouwd zodra er maar een weg wordt aangelegd en de teakbossen rijzen de pan uit uit.
   ik heb het land na 12 jaar bezocht maar misschien kun je je prima vinden in de huidige situatie.

 5. Guus zegt op

  Geen flauw idee. Ik verdien mijn inkomen hier in Thailand. En heb niets in Nederland. Ben al heel lang weg uit Nld Krijg volgend jaar een beetje pensioen en aow. Maar veel te weinig om van te leven. Ik hoop als ze ons uitzetten dat ik dan als vluchteling word opgevangen in Nederland. Want dan word je nog geholpen. Kom je gewoon als Nederlander terug kom je op straat terecht.

 6. loe zegt op

  Ikken diverse mensen, die om uiteenlopende redenen Thaiand hebben verlaten en zich in
  Cambodia hebben gevestigd.
  Vriendelijk volk, minder immigratie regels, makkelijker om onroerend goed te regelen etc.
  Thailand prijst zich steeds meer uit de markt.

 7. printen zegt op

  Als iemand voor het gedachtegoed van Wilders/Trump zou kiezen, kist hij ook voor Nederland voor de Nederlanders. Dat betekend dat iedereen, die buiten het Koninkrijk de Nederlanden zou wonen, het nakijken heeft.

  Je merkt dat al dat je AOW en pensioen vanuit een rijksbetrekking zonder enige kortingsheffing belast wordt. Dat gaat je een maand AOW per jaar kosten.

  Er wonen 600.000 Nederlanders in het buitenland, waarvan een groot gedeelte in de EU. Maar slechts 53.000 van die Nederlanders hebben bij de laatste verkiezing daadwerkelijk gestemd. Voor de politiek zijn die 600.000 Nederlanders van weinig politieke waarde. Ze zijn geen politieke factor van betekenis.

  Ik schreef een klein jaar geleden dat ik na 12 jaar Thailand weer terugkeer naar Nederland. De grootste reden is het ontbreken van een goede en betaalbare zorgverzekering. Maar er zal in de komende jaren, wie ook aan de touwtjes in Den Haag trekt, veel veranderen aan de financiele positie van Nederlanders buiten de EU. Ik ben daarvan overtuigd.

  Alleen weet de politiek dan geen raad met al die oudjes die dan van de sociale wetten gebruik zullen maken. En dat kost vele malen meer als de maatregelen die genomen werden. Maar politiek regeert vaak bij de waan van de dag.

 8. Nico zegt op

  Tja,

  Ik ben al een paar keer in Malaysia geweest en ik weet dat het een moslimland is, maar in Kuala Lumpur merk je daar weinig van. Ik vindt Kuala Lumpur meer boming business dan Bangkok. De volgende keer (90 dagen run) wil ik wel eens een rondreis maken door een auto te huren. De temperatuur is het zelfde als in Thailand en ik vindt ook de prijzen niet veel verschillen. Het land kent geen visa of andere moeilijke toestanden en je kan gewoon grond en een huis kopen. Hier zou ik wel kunnen gaan wonen.

  Ben ook in Cambodia geweest, maar daar koste een visa 30 USD, had geen foto en deed men moeilijk, 7 dollar extra, (geen foto gemaakt) maar ok, voor een 90 dagen run naar Siam Rap gegaan. Dit land ligt kilometers achter op Thailand en Malaysia, veel onverharde wegen, veel armoede en een enorm aantal oplichters, die maar één doel hebben, zoveel mogelijk geld uit een toerist te halen. Hebben geen enkel besef dat daardoor andere toeristen “gewaarschuwd” worden en weg blijven. Hier zal ik dus nooit gaan wonen.

  Ben ook in Singapore geweest, ook hier geen visa nodig, aardige mensen, 100% westers, alles is enorm georganiseerd, geweldig openbaar vervoer, zeer schone stad, maar wel prijziger dan omringende landen.
  Ook voor toeristen een interessante stad. Iedereen spreekt uitstekend Engels. Ook hier zal ik wel kunnen wonen.

  Ook in Hongkong geweest (90 dagen run) zeer bezige stad, heel veel Chinese, maar ook hier aardige mensen. Maar hier spreken niet veel mensen Engels, alleen in het toeristische deel en beetje, maar gelijk als Singapore, een beperkte stad, dus zul je snel uitgekeken zijn. Hongkong is tegen een berg gebouwd en kan je met vele roltrappen naar boven en op je gemak weer naar beneden lopen. Maar ik zal er niet willen wonen.

  Ook in Beijing geweest (90 dagen run) enorm veel Chinese, zoveel heb je er nog nooit bij elkaar gezien. Maar toch een interessante stad. Supersnelle metro, moet ook wel want de dubbele roltrappen naar de perron’s zijn constant vol, iedere minute, uiterlijk 2 minuten, komt er wel een metro. Deze brengen je supersnel naar alle delen van de stad. Ook aan de smog wordt hard gewerkt, alleen nog elektrische scooters, alleen nog wagens op gas of elektra. Veel 1e rijbanen afgezet voor fietsers en scooters en natuurlijk, dubbel booming business. Op zich is Beijing niet meer goedkoop, maar als je de weg weet, kom je nog wel eens, op de meest vreemde plaatsen (in grote schuilkelders bijvoorbeeld) een goedkope supermarkt tegen. Maar ik zal er niet willen wonen.

  Ben ook in Xi’an geweest (90 dagen run) ook een hele mooie stad, behoorlijk schoon, veel authentieke gebouwen, veel minder Chinese als in Beijing en dus ook minder druk, wel winters een stuk kouder, dus niets voor een Thailand bewoners. Dus ook hier zal ik niet willen wonen.

  Maar zuid Spanje trekt mij ook wel, is makkelijk wonen, omdat het binnen de EU ligt. Heeft de ruimte dus kan je met een auto of vliegtuig ook alle kanten op. Dus hier wil ik wel wonen.

  Cap Verde, dat gezien wordt als een EU land, heeft ook een verdrag met de EU en is dus ook makkelijk wonen, (waarom Cap Verde wel en Thailand niet?) Maar ik denk dat je snel uitgekeken zal zijn op z’n eiland en dat geld ook voor de Canarische eilanden. Dus hier wil ik ook niet wonen.

  Als je het goed bekijkt, zijn er twee dingen die in Thailand moeten veranderen,.
  1/ Afschaffen visa en 90 dagen regeling.
  2/ Voor EU bewoners gewoon ziekenfonds verstrekken in Thailand.

  Groetjes Nico vanuit Lak-Si

 9. Facttester zegt op

  Net zoals Erik Kuijpers zou ook ik opteren voor het Mediterrane gebied, alleen zou ik het liefst op een eiland willen wonen: Ibiza, Mallorca, Corsica, Elba, Kreta, of ergens in Kroatië. En ‘s winters 3 maanden in een sneeuwzeker skigebied! Eventueel zelfs in Cambodia, Sihanoukville.

 10. leon1 zegt op

  Mocht men ooit Thailand moeten verlaten dan zijn er nog de omringende landen waar men naar toe kan gaan, mits men daar de middelen voor heeft.
  In het verleden zijn veel ouderen van uit Duitsland naar Turkije vertrokken en hebben daar een huis gekocht, waar ze nu aan het afwachten zijn hoe de situatie verder afloopt.
  De laatste twee jaar zijn er meer als 150 duizend Duitsers vertrokken naar Hongarije.
  Andere landen zijn ook in trek, zoals Tsjechië en Roemenië, ook voor Nederlanders.
  Het aantal Nederlanders en Belgen dat naar deze landen is vertrokken is niet bekend.
  Momenteel zijn er veel jongeren van uit Spanje, Griekenland en Portugal naar Nederland gekomen om werk te zoeken en dan komt daar de vluchtelingen stroom nog bij.
  Het gaat fantastisch in Europa, laten we nou maar elke dag heerlijk genieten van Thailand, Europa is zeer zeker ook niet de hit.

 11. Michel zegt op

  Ten eerste willen Trump en Wilders niet iedereen het land uit jagen maar enkel de klaplopers die niets in USA of NL te zoeken hebben. De illegalen, criminelen, profiteurs en degenen die een gevaar vormen voor de samenleving en de beschaving.
  Iets wat Thailand al heel lang doet. Niet altijd met even veel succes, maar ze doen er hier tenminste iets aan.
  Expats die iets bijdragen, door te werken of een inkomen van buiten het land meenemen, en zich netjes aan de regels en wetten houden, zullen in USA en NL nooit problemen hebben met verblijfsvergunning. Dat zelfde geldt ook voor Thailand.

  Dan nu een alternatief voor als het toch voor mocht gaan komen dat ik Thailand om wat voor reden dan ook uit zou moeten: Vietnam of Cambodja vind ik beide ook erg mooie landen.
  Beide ook niet heel moeilijk met verblijfsvergunningen.
  Je moet daar geen Pattaya verwachten, maar dat zoek ik ook niet. Verre van zelfs.
  Voor mij zijn de vriendelijke mensen, het klimaat en de omgeving belangrijk. Ik hoef zonodig geen drukte van bars en dames van plezier om me heen.
  Doe mij maar zo’n authentiek Aziatisch dorpje, en of dat nu in Thailand, Cambodja of Vietnam is maakt voor mij niet heel veel verschil.

  • Marc Breugelmans zegt op

   Michel , je vergeet duidelijk dat Wilders ook een Nexit wenst , dit met alle gevolgen voor de Nederlands expat’s zoals hierboven Printen al heeft aangegeven , dus bij een Nexit allen terug naar Nederland ?
   Dat zou er weleens dik kunnen inzitten dan !

 12. goort zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag graag en geen politieke discussies.

 13. KLAUS HARDER zegt op

  Als ik in de media lees, wat in Vietnam gebeurt op dit ogenblik, een land in opbouw ? Hup, op naar Vietnam !

 14. chris zegt op

  Ik weet het echt niet maar ik zou me – samen met mijn vrouw – orienteren op Laos, China, Vietnam, Bhutan en Griekenland.

 15. Wim zegt op

  Antwoord op de vraag waar naar toe. Maar eerst de reden. Ben dik in de 70 jaren, gelukkig gehuwd en een goede UNIVÉ ziektekosten verzekering. Hebben samen twee huizen waarvan ik dus door ons huwelijk 50% eigenaar van ben. Ik ben dus in het geheel niet van plan om Thailand te verlaten echter. Ingeval mijn Thaise echtgenote zou komen te overlijden heb ik een jaar om ons huis (huizen) op een andere manier te kunnen bewonen. Een advocaat die mij raad gaf stelde voor om binnen een jaar voor een andere Thaise echtgenote te vinden.
  Ik mag volgens ons testament al onze bezittingen binnen dat jaar zien te verkopen en dat levert meer dan genoeg op. Spreek 5 talen dus dat is geen probleem en ik zou me gaan richten op Spanje met meenemen van mijn UNIVÉ compleet verzekering. In Spanje met mijn 75 jaar niet gaan kopen maar een kleine villa gaan huren in de buurt van Nederlanders. Dus kan dan gebruik maken van Nederlands sprekende verzorging en door mijn UNIVÉ verzekering ben ik niet afhankelijk van de niet al te goede naam hebbende Spaanse ziekenhuizen. Nederland of België met de auto 2 dagen (?) en vliegen 2 uurtjes. Heb dat eigenlijk in geval ik hier alleen zou achter blijven al uitgemaakt. Maar daarvoor ben ik 20 jaar geleden niet naar hier gekomen dus als alles blijft zoals het is zal ik hier mijn levens avond hebben.

  • Rijper zegt op

   Lees eens na over USUFRUCT.
   Je blijft tot aan je dood gerechtigd in je huis te wonen,ook al word het verkocht.

 16. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt..
  Ik geloof er niet zo in,maar mocht het gebeurendat het zo is,of dat mijn vriendin komt te overlijden.
  Dan is er maar 1 mogelijkheid, gezien mijn leeftijd en dat is naar Nederland ,naar Bronbeek.
  En hopen dat er plaatst is.
  Hans

 17. Fransamsterdam zegt op

  Thailand heeft al in zekere mate het ‘Eigen volk eerst’ principe, anders waren er niet zoveel problemen met werk- en verblijfsvergunningen.
  Hoewel je China ook niet zo makkelijk in komt zou ik, in het fictieve geval dat ik in Thailand zou wonen en mij genoodzaakt zou voelen daar te vertrekken, alles in het werk stellen om in Xiamen te gaan wonen/werken.
  Waarom?
  De voor de hand liggende landen als Laos, Cambodja, Vietnam lopen in vele opzichten ernstig achter op Thailand, zodat het in feite een stap terug in de tijd is, en een herhaling van zetten voor de hand ligt.
  Je kan in zo’n land bovendien wellicht een goede ziektekostenverzekering hebben, maar je blijft toch afhankelijk van de beschikbare zorg.
  China is dacht ik redelijk betaalbaar, de mogelijkheden voor ondernemende/werkende buitenlanders nemen alleen maar toe, Xiamen spreekt tot de verbeelding, zoek maar eens op internet, en het klimaat nodigt meer uit tot doorleven dan in Thailand en directe omgeving, waar verpauperen erg op de loer ligt.
  Tenslotte is Thailand als vakantieland veel makkelijker te bereiken vanuit Xiamen dan vanuit Europa.

  Met vriendelijke groet,

  Het Zelfbeoogd Hoofd Afdeling Internationale Betrekkingen Europa voor Xiamen,

  Frans Amsterdam.

  • Reint zegt op

   Beste Frans
   Xiamen is een mooie stad. U schrijft dat u denkt dat het redelijk betaalbaar is, en dat is ook zo, Het betekent echter niet dat het vergelijkbaar is met Thailand, De huur prijzen, restaurants, en zeker het uitgaansleven is duurder dan Thailand. Daarnaast is the pearl of Fujian de laatste 15 jaar verdriedubbeld aan inwoners, nu 2.1 mln. Ik vond het na 15 jaar genoeg, Te druk.
   Reinder

   • Fransamsterdam zegt op

    Prijzen vergelijken kan altijd:
    .
    Met Pattaya
    https://goo.gl/fDhXzQ
    .
    Of met Bangkok
    https://goo.gl/1Rx3oI
    .
    Voor mensen die in de Isaan zitten is het wellicht te druk, maar voor mensen die Bangkok leuk vinden is het nog een maar een dorp.
    Ik kom op dat Xiamen doordat Xiamen Airways vorig jaar een keer tickets aanbood via Xiamen naar Bangkok en retour voor ik meen € 369.-.
    Toen ben ik eens op Xiamen gaan googelen en youtuben om er een indruk van te krijgen, en ik was meteen ook redelijk onder de indruk.
    Zo gek zijn ze nog niet, die, rare poepchinezen. 🙂

 18. lung addie zegt op

  In feite is deze vraag niet erg relevant. Je zou in de eerste plaats de vraag moeten stellen WAAROM mensen naar Thailand komen wonen zijn. Dan zal je reeds tot de vaststelling komen dat zowat 85% min of meer dezelfde reden zullen opgeven.
  Ik zie het echter niet zo snel gebeuren dat Thailand alle buitenlanders aan de deur zal zetten. Er zijn reeds tamelijk strenge voorwaarden verbonden, en die kunnen zelfs nog strenger worden, om hier in dit land te MOGEN verblijven. Mensen die op een wettelijke manier hier als langverblijvers of, beter gezegd vaste bewoners, wonen daar hebben de Thaise overheden geen of weinig problemen mee. Het zijn zij die nu reeds op de rand van het wettelijke hier verblijven die eerder zullen moeten uitkijken naar een andere stek voor de toekomst.
  Cambodja, waar naar mijn weten, reeds verschillende mensen voor geopteerd hebben, is nu niet precies het beste alternatief. Kijk eerst eens hoe de Cambodjaanse en de Thaise mensen tegenover elkaar aankijken. Als je met een Thaise, als echtgenote, naar Cambo wil verkassen zou ik wel de raad geven dat eerst eens goed onder ogen te nemen. Net als in andere Aziatische landen ben je verder in de buurlanden welkom, niet om je persoonlijkheid, maar wel om de inhoud van uw geldbeugel. In Cambodja zitten reeds genoeg Barangs ( is een Farang in het Khmer ) die het in Thailand niet waar konden maken en daar al even min…. ook in Cambodja beginnen ze dat reeds te begrijpen en zullen mettertijd ook wel ingrijpen.

 19. Roel zegt op

  Als ik het politieke geweld in de EU volg en nu net weer dat ze al op de ambassade een visa moeten kunnen krijgen om de smokkelaars buiten boord te houden, ja wat blijft er dan voor ons over. Mijn wortels liggen in NL en ook daar heb ik zelf nog huisvesting dus niet zo moeilijk. Maar is het NL nog wel als je al zolang weg bent.

  Aangezien dat er zovele mensen komen uit de moslim landen naar Europa, denk ik als het zover is dat de moslim landen leeg zullen zijn en ik er rustig kan gaan wonen, zonder visa, zonder moskee, zonder gevaar voor terroristen, die zitten dan allang in Europa.

  Natuurlijk zijn er ook andere landen, maar waar is het veilig?????? zonder uitbuiting. Oh de wet Boe, maakt mij niet uit, AOW mogen ze wat mij betreft houden, blijft in mijn geval al toch niet zoveel meer over.

 20. Wim van Beveren zegt op

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Thailand

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Da-Nang

  vergelijk dit maar eens

 21. Peter zegt op

  Hi, Ik zie nergens de Optie PHILIPPINES voorbijkomen, is dit geen goed alternatief
  voor Thailand ?
  Ze spreken overal Engels.

  Peter

  • Guus zegt op

   De Philipijnen zijn nou niet echt een veilig alternatief.
   In grote delen van het land kun je s’ avonds niet veilig over straat. En met de nieuwe president Duarte neemt het geweld enorm toe. 35 doden per dag. Je kunt veel zeggen over Thailand. Maar ik heb me in 18 jaar nog nooit onveilig gevoeld.( behalve in het verkeer )
   Maar ik denk dat als Thailand mensen gaat uitzetten dit ook in de omliggende landen gaat gebeuren

 22. Marc Breugelmans zegt op

  Moderator: Niet chatten svp.

 23. NicoB zegt op

  Voordat Thailandblog dit item sluit wil ik graag ook zelf reageren.
  Als vraagsteller comprimeer ik dat uit het gedachtengoed van de reageerders als mogelijke alternatieven voor Thailand naar voren komen de omliggende landen wegens vriendelijke mensen, makkelijker met visa en onroerend goed en toch relatief goedkoop Malaysia, Cambodja, Laos, Vietnam (bredere klimaatkeuze, geen verdrag met NL, dus verlies deel aow), Philippijnen (spreekt iedereen Engels) en de warme mediterrane gebieden Spanje, Italië, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Ibiza, Cosica en verder Singapore.
  Niet naar Hong Kong, meestal niet naar het koude Nederland of moslim Europa.
  Soms ook niet naar Cambodja, Laos, Vietnam, China-Beijing (stap achteruit), Philippijnen (onveilig), soms naar Nederland of EU, voornamelijk ivm. een zorgpolis, verwachte verdere financiële beperkingen van Nederlanders die buiten de EU wonen, dat laatste verwacht ik overigens niet.
  Een enkeling zou weg willen uit de jaarlijkse luchtvervuiling rondom Chiang Mai, wat ik me voor kan stellen.
  Velen willen toch graag in het relatief goedkoop geachte Thailand blijven en verwachten niet dat het tot een verplicht vertrek zal komen, een mening die ik deel, Thailand zal niet zo diep in eigen vlees snijden.
  Ben in diverse landen rondom de wereld geweest, blijf het liefst in Thailand, ook al is het soms TIT, kom er sinds 1999 en woon er nu 6 jaar permanent.
  Mocht het ooit zo ver komen dan komt voor mijn vrouw en mij wegens het klimaat in beeld het mediterrane gebied mede gezien de luxe van mooie landen daar en er om heen, verder zou Australië een kanshebber kunnen zijn, ook vanwege het klimaat, de Engelse taal die mijn vrouw ook prima beheerst en ja, ook de omliggende landen van Thailand, met van deze landen Laos of Vietnam als eerste keuze, relatief vergelijkbaar met Thailand, daar zou ik dan wel eerst verder onderzoek naar moeten doen.
  Was erg benieuwd naar uw reacties, die nieuwsgierigheid is bevredigd.
  Dank voor uw openhartigheid in al uw soms uitgebreide en zeer gevarieerde reacties en antwoorden op de hypothetische vraag; vele punten van aandacht en overweging kwamen aan de orde bij het nemen van een dergelijke belangrijke beslissing.
  Het is m.i. niet te verwachten dat we moeten vertrekken, pluk de vruchten, ze zijn er in Thailand of waar u ooit terecht komt.
  Nogmaals mijn dank en hoog opgeheven waai.
  NicoB

 24. Peter zegt op

  Ik KOM AL 20 jaar in de Filipijnen en heb me nog nooit onveilig gevoeld, het eten is wel veel beter in Thailand.
  En Thailand heeft een betere infrastruktuur..
  Zit nu in CEBU city en verkeer is een drama, vooral tussen 3 en 7 s avonds.
  Soms gaat lopen snellen dan met de TAXI.
  Ik ben dus ook opzoek naar een Alternatief ..

  MvG

  Peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website