Beste lezers,

Mijn naam is Chris, 31 jaar oud en woonachtig in België. Ik ben al een jaar samen met mijn mooie lieve Thaise vriendin Kate! We kennen elkaar nu 1,5 jaar nadat ik haar had ontmoet in haar hostel in Chiang Mai. In die tijd die wij samen zijn geweest, zijn we samen op vakantie geweest naar Zuid-Korea en Japan, ben ik haar 2 keer gaan bezoeken voor een maand in Chiang Mai, en is ze nu ook 6 weken bij mij op bezoek geweest in België.

Ik heb ook haar familie en vrienden al ontmoet en zij nu de mijne. Zoals sommige van jullie weten, zijn dit ook telkens nieuwe testen, hoe gaat ze hier op reageren, zal het niet te koud zijn voor haar, wat vindt haar moeder van mij, hoe is het contact tussen haar en mijn ouders. En al deze ‘testjes’ zijn zo goed verlopen dat het zelfs mijzelf verbaast.

Nu zijn wij wel op het punt gekomen dat we onze relatie niet meer op lange afstand willen houden. Dus zijn er 2 opties, ik ga naar Thailand, maar daar kan ik niet werken, of zij komt naar hier en we proberen er hier iets van te maken. Dit lijkt ons de veiligere optie, aangezien ik hier een huis, auto, en baan heb en zij in Chiang Mai in de hostel van haar tante werkt, maar verder geen grote bezittingen heeft.

Zij ziet dit allemaal ook volledig zitten, haar Engels is goed, en ze heeft een Thaise universiteitsdiploma Toerisme. Nu weet ik ook wel dat deze opleiding niet herkent wordt en ook niet aan onze standaarden voldoet, maar ze is niet volledig ongeschoold en ze heeft ook al de nodige werkervaring in mooie restaurants en skybars in Bangkok.

Maar voor ons komt trouwen nog iets te vroeg, aangezien wij nog een test te gaan hebben, hoe zal ze zich aanpassen aan het echt werken en leren van de taal in Belgie voor een langere periode? Ik denk dat onze relatie goed zit, maar het leven en werken in de europese mentaliteit is nog een ander paar mouwen natuurlijk.

Nu komt mijn vraag, ik kan haar hier nog wel eens laten komen op een toeristenvisum, maximaal 90 dagen. Maar met dit visum kan ze hier nog altijd niet echt meedraaien in het Europese leven. Daarom dachten wij aan de mogelijkheid om een studie visa aan te vragen, dan zou ze hier bijvoorbeeld 1 jaar kunnen studeren. Dat zou een taalopleiding kunnen zijn, of eerder iets praktisch (keuken of hotelschool, chocolatier). Dit zou haar de mogelijkheid geven haar hier al te ontwikkelen, de taal te leren, een leven op te bouwen, en ze zou hier een jaar kunnen blijven. En ze zou maximaal 20 uur per week kunnen werken als ik het goed lees.

Ik stel de vraag hier, omdat ik over deze optie niet veel kan vinden op internet, en ik ook niet weet of dit een reële mogelijkheid is. Heeft iemand deze piste al eens bekeken, onderzocht of al geprobeerd?

Als ik hier al iets over vind, dan is dit meestal als uitwisselingsjaar tussen universiteiten en in hogere studies. Wat hier natuurlijk niet het geval is. En is er de mogelijkheid dat ze bij mij komt wonen, of moet ze dan via de school onderdak vinden. Al die praktische zaken.

Ik hoop hier wat nieuwe info te vinden, want dit lijkt ons de meest ideale manier om samen nog een laatste test te doorstaan.

Alvast bedankt.

Groet,

Chris (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn vriendin met een studie visum naar België komen?”

 1. chris zegt op

  Volgens de regels binnen de EU kun je dat werken (voorlopig) vergeten. Als er vacatures zijn moeten bedrijven die eerst opvullen met burgers uit EU-landen. Als de vacvature echt onvervuld blijft, krijgt men toestemming om een medewerker van buiten de EU aan te nemen.
  Aangezien je vriendin een toeristisoche opleiding heeft is zij in de Eu zeker niet uniek, nog afghezien van het niveau onderwijs. Ze kan dus alleen werk vinden als er in de toeristische sector een grote vraag naar arbeid is. Dat lijkt me niet het geval op dit moment.

  • Rob V. zegt op

   Klopt als een bus Chris. Arbeidsmigratie kun je als Thai wel vergeten tenzij het een specialistische (binnen de EU onvervulbare) baan betreft. Rest het volgen van 1) hogeronderwijs, of 2) voldoen aan de partnermigratie eisen.

  • Chris zegt op

   De insteek is dan ook het studie visum, daarin staat dat je 20 uur mag werken per week, ik dacht dan ook eerder aan serveerster, schoonmaakster of in de keuken ergens wat bijklussen.

   • chris zegt op

    Ja, MAG werken maar niet als je afkomstig bent uit een land buiten de EU. Dan krijg je geen vergunning om te werken.

    • Rob V. zegt op

     Waar staat dat best Chris?

     —-
     Werken tijdens het schooljaar

     Als student kan je tijdens het schooljaar werken met een arbeidskaart C. Maar je mag maar 20 uur per week werken, omdat je studie je hoofdbezigheid moet zijn. Enkel als je je verblijfsrecht in België hebt gekregen op basis van studies, kan je van deze bepaling gebruik maken.

     Werken tijdens de schoolvakanties

     Tijdens de officiële schoolvakanties kan je werken. Je bent vrijgesteld van arbeidskaart. Enkel als je je verblijfsrecht in België hebt gekregen op basis van studies, kan je van deze bepaling gebruik maken.

     Elke onderwijsinstelling houdt een kerstvakantie, paasvakantie en grote vakantie. Daarnaast beslist de onderwijsinstelling zelf of ze nog andere vakanties inlast.

     http://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/arbeidskaarten-beroepskaart/heb-je-recht-om-te-werken/heb-je-recht-om-te-werken-als-student

     (Daar staat ook een link naar wetgeving)

 2. Rob V. zegt op

  Dit was mijn reactie per e-mail aan Chris en de redactie:

  Deze vraag is het beste als lezersvraag te stellen. Ik heb onvoldoende kennis van Belgische migratie regels. Ze zullen vast vergelijkbaar zijn met Nederland maar ik kan dat niet exact genoeg zeggen. Hoogstwaarschijnlijk zijn ook voor België de optie om haar aan te melden voor het volgen van een opleiding aan een universiteit of hoge school (master of bachelor). Voor meer informatie daarover is er natuurlijk DVZ en het informatiecentrum voor migratie AGII (voorheen Kruispunt):

  http://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/verblijfsrecht-uitwijzing-reizen/student

  De andere optie is uiteraard om een immigratie procedure te starten, daar hoef je niet gehuwd voor te zijn in België maar ik weet wel dat de Belgische DVZ minder snel een ‘duurzame en exclusieve’ relatie erkennen dan de Nederlandse IND. In Nederland vind men dat wel best een relatie van een jaar, DVZ gaat geloof ik eerder uit van 2+ jaar en meerdere bezoeken van elkaar. Maar zoals ik zeg, immigratie onder Belgische nationale wetgeving is niet iets waar ik echt kennis van heb. Tot op heden zijn er helaas geen Vlaamse lezers die een “Migratie Thaise partner naar Belgistan” dossier hebben aangeboden.

  Groet,

  Rob V.

 3. Leonard zegt op

  Chris,ik woon ook in belgie met mijn Thaise vrouw,als u een werkcontract voor onbepaalde tijd heeft kunt u beter gaan samenwonen in Belgie.Neem een raadsheer in de arm voor begeleiding, dan heeft u geen zorgen.

  • Chris zegt op

   Maar hiervoor zou je wel eerst moeten trouwen, want we zijn nog maar 1 jaar samen.
   Voor een wettelijk samenlevingscontract verwachten ze een relatie van 2 jaar.

   • Leonard zegt op

    Dan zou trouwen een oplossing zijn en anders nog een jaartje wachten.

 4. Stan zegt op

  Beste Chris,
  Jullie gaan duidelijk niet na een nacht het ijs op. Maar ik stel me toch wel de vraag: “Is er niet een beetje te véél voorzichtigheid?”
  Bij een huwelijk is er immers nooit een levenslang garantiecertificaat, maar wel best de intentie daartoe.
  En ik meen dat deze intentie er bij jullie zeker is!
  Een huwelijk zou onmiddellijk héél wat deuren openen om in België rustig naar een job uit te kijken tijdens de inburgeringscursus welke dan sowieso verplicht is.
  Ook kan zij zich ondertussen op vrijwillige basis inschrijven in om het even welke school voor vervolmaking en het behalen van een hier erkend diploma.
  Onderschat het aanpassingsvermogen van de Thai niet!!! Echt niet!
  Of, om het met een mooie (vlaamse?) uitdrukking te zeggen: “Waar een wil is, is een weg”
  Waag de sprong Chris, naar mijn gevoelen zullen jullie slagen!
  Zoals de meeste Thailandbloggers hier!

  • Rob V. zegt op

   Als ik Chris zijn brief lees dan is het een normaal, verstandig temp dat zij aanhouden. Het is de rare Belgische overheid die trouwen min of meer ‘verplicht’ . Een achterhaald conservatief idee, menig persoon tegenwoordig wil gewoon samenwonen zonder ‘gedoe’ als een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Of ze willen zo iets wel maar pas na enkele jaren samen(wonen).
   Het is dan ook een zeer begrijpelijke vraag van Chris hoe hij en zijn lief samen kunnen zijn zonder ergens voor te tekenen waar ze zelf niet 100% uit eigen wil en timing voor kiezen.

   Een alternatief is verhuizen naar Nederland waar de eis simpelweg een ‘duurzame en exclusieve’ relatie is. En aan dat criterium lijkt Chris wel te kunnen voldoen, gemeten naar Nederlandse maatstaven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website