Vraag over een betelnoot set

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 november 2020

Op dit blog zijn in de loop der tijd verschillende verhalen verschenen omtrent het kauwen van de betelnoot. Op een veiling in Nederland kwam ik zeer onlangs een driedelige Birmaanse zilveren betelnoot set tegen. Moet naar mijn mening toch aan een zeer welgesteld persoon hebben toebehoord.

Op 30 maart 2019 publiceerde ik een verhaal over de gevaren van het kauwen op de betelnoot. Zie onderstaande link.

De gevaren van de betelnoot

 

Onderstaand volgden daarop onder meer de volgende 2 reacties:

Betel kauwen was ook zeer populair in adellijke kringen. Koning Chulalongkorn was er gek op en moest altijd zijn tanden bleken voordat hij afreisde naar Europa. Toen was betel net zoiets als koffiedrinken bij ons: ‘Kom je straks wat betel kauwen bij me?’

Dank voor weer een artikel over betel. Maar niet alleen op het platteland; nog in de 19e eeuw deden ook de mensen aan het hof en de hogere burgerij aan het kauwen op dit spul.

Er zijn gouden en zilveren betelsets in de musea aanwezig die niet voor, excusez le mot, ‘het gewone volk’ waren. Onbetaalbaar voor hen. De hotemetoten hielden er bediendes op na die de beteldoos droegen en op plaatsen waar men niet de fluim op de grond kon deponeren werd die in de kwispedoor opgeborgen….

Eerlijk gezegd kende ik het bestaan van een betelset niet en beslist niet het bestaan van een zilveren en zelfs gouden uitvoering.

Kijkend naar de aangeboden set vraag ik mij af op welke wijze de drie onderdelen worden gebruikt. Wie van de lezers kan daar iets meer over vertellen?

5 reacties op “Vraag over een betelnoot set”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wow, dat is een leuke vraag! Ik denk dat het antwoord moeilijk is en mogelijk alleen goed te beantwoorden door een Thai die er verstand van heeft. Er zijn namelijk zoveel soort betel instrumentarium in zoveel landen. Ik deed een poging maar kon niets definitiefs vinden.

  กินหมากพลู อุปกรณ์ is de Thaise term voor betel instrumentarium. Ga daar eens zoeken. Dan zie je ook notenkrakers en zo.

  กิน kin is eten หมาก maak is de areca noot พลู is de betelklimplant en อุปกรณ์ betekent instrumentarium.

  Ik weet vrij zeker dat het zilveren zakje links de bladeren van de betelklimplant moet bevatten (misschien met alle andere ingrediënten er al in?) . De grote doos rechts boven is waarschijnlijk bedoeld voor de areca noot en de kleine doos rechts onder mogelijk voor de andere ingrediënten zoals zout, peper, tabak en kalk.

  Zie hier hoe het gewone volk de betel klaarmaakt:
  https://www.youtube.com/watch?v=GaVFFUdNZuE

  Ik zoek nog even verder.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Zou één van de bakjes niet een kwispedoor zijn?

  • Johnny BG zegt op

   @Tino,
   Je zat heel close want het schijnt andersom te zijn. Het grote doosje voor de ingredienten en de kleine voor de noot.

   https://antiquebuddha.co.uk/interesting-items/two-silver-hand-made-burmese-betel-nut-boxes/
   https://www.michaelbackmanltd.com/archived_objects/burmese-shan-silver-betel-box-3/
   https://www.michaelbackmanltd.com/object/silver-dutch-colonial-betel-leaf-holder-batavia/

 2. Michel Van Windekens zegt op

  Zou dat driehoekig voorwerp geen RASP kunnen zijn om de beenharde noot tot kleinere deeltjes re herleiden?

 3. chris zegt op

  Volgens mijn vrouw is het bakje links inderdaad voor de bladeren; het grote bakje is voor de noten en het kleine bakje is voor de bijenwas (gebruikt voor lippen).

  Nog steeds te koop, in de goedkope en dure versie. (Shopee)

  shorturl.at/cAJK8


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website