Vraag omtrent AOW

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 januari 2019

Beste lezers,

Ik ben per jaar 6 maanden in Thailand en 6 maanden in Nederland. Ik ben niet uitgeschreven in Nederland en ben verzekerd in Nederland. Verblijf in die 6 maanden bij mijn vriendin in Thailand. Moet ik dit doorgeven aan het SVB? Ben niet getrouwd.

Groet,

Kim (66 jaar)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Vraag omtrent AOW”

 1. erik zegt op

  Voor ingang van het BEU verdrag met Th moest dat; anders zou je het recht op toeslagen verliezen en teruggaan naar de 50% uitkering van het minimumloon. Nu is er het BEU verdrag maar het SVB heeft het recht jouw woonvorm te controleren. Ik zou je willen adviseren dit schriftelijk aan de SVB voor te leggen; dan krijg je antwoord op papier of via MIJNSVB en ligt het vast.

  • johannes zegt op

   Voor de nl-wet, CQ, het SVB, mag je niet langer dan acht maanden uit NL wegblijven.
   Anders heb je geen recht op de NL ziekenfonds-wet…….

   Of dat redelijk is ………..’t is niet anders.

   Suk6

 2. Henk Hollander zegt op

  Zolang je ingeschreven bent op een Nederlands adres en daar inderdaad woont en niet getrouwd bent in Thailand hoef je niets door te geven. Maar als je twijfelt is het SVB het juiste adres voor informatie. Niet zeggen dat je al “overwintert” in Thailand maar dat je dat plan bent en de consequenties wil weten.

 3. Karel zegt op

  Ik lees het als volgt: je woont 6 maanden in NL en bent 6 maanden op vakantie.
  Waarom moeilijk doen ? SVB weet niet waar je met vakantie bent, dus kun je niet betrapt worden.

  Maar afgezien van dat, je woont precies de helft van het jaar samen, dus heb je geen probleem:

  https://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen-sociale-zekerheid/algemene-ouderdomswet/tips-and-tricks/aow-en-lat-relatie-let-op/ het volgende:
  “Als u meer dan de helft van de tijd gezamenlijk de tijd doorbrengt en dat kan dus op twee adressen zijn, voert u een gezamenlijke huishouding.”
  6 maanden is de helft…. dus valt hier mijns inziens niet onder.

  Lees ook hier https://financieel.infonu.nl/geld/122356-aow-2017-en-2018-samenwonen-nieuwe-regels.html: Nieuwe regels AOW 2018 en 2019: samenwonen of niet?

  • Jasper zegt op

   Dit geldt niet voor mensen met AOW die beiden een zelfstandige woonruimte hebben. Heb het uitgezocht voor mijn oude vader die uit angst gekort te worden 2 dagen per week alleen bleef terwijl hij en zijn vriendin het liefst aldoor bij elkaar zijn, maar allebei hun woning niet willen opgeven.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Toen ik nog ingeschreven was,in Nederland,heb ik eerst uitgezocht,daarna bij hun op kantoor..Ze hebben mij toen verteld,als je langer als. 3 maanden weggaat,moet ik hun schriftelijk melden,want ze willen weten of je naar een verdragland gaat of niet.Zo nee dan kunnen ze het korten of inhouden
  Nu ben ik uitgeschreven,als ik voor enkele maanden naar Nederland gaat,meld ik dat ook op mijn SVB met DigiD.
  Ik moet het wel,want tegen die tijd moet ik mijn bewijs van leven opsturen, helaas mag ik het in Nederland 1 x per jaar daar mogen doen.
  Daarom vraagt ik ook of ik uitstel of eerder mag doen is.
  Kleine moeite en je ben van het gedonder af.
  Ze hebben het al 12 jaar goed gekeurd.

 5. Hans van Mourik zegt op

  De SVB doet niet aan ,8-4 maanden,dat doet de GBA.
  SVB 3 maanden of langer weg,willen ze weten welk land

 6. Foodlover zegt op

  Ik zou het even melden. Zelf heb ik zoiets aan de hand gehad. In goed trouw verbleven mijn man en ik sinds T jaar steeds 7 maanden in Thailand. Toen werd ik gekort op mijn AOW en geschrapt voor de zorgverzekering en werd beschouwd als geemigreerd. Volgens de SVB mocht je maar 6 maanden min 1 dag in het buitenland zijn per jaar. Gelukkig is alles goed gekomen en nu geef ik gewoon mijn data met kopie ticket door. Normaal gesproken als je GEEN uitkering van het een en ander krijgt mag je 8 maanden weg.

 7. Ernst@ zegt op

  https://www.svb.nl/int/nl/aow/

 8. John Chiang rai zegt op

  Ik gaf vroeger altijd een E-Mail aan de S.V.B. dat ik voor een bepaalde tijd ,op het het van mij aangegeven adres in Europa geen post in ontvangst nemen kan.
  Wat dus ook betekent, dat ik op de van hun toegestelde post geen antwoord geven kan.
  Deze mededeling vond het S.V.B.,zonder dat ik de verplichting had om te vertellen waar ik precies op vakantie ging, altijd meer dan voldoende.

 9. Leo Th. zegt op

  Beste Kim, je bent per jaar 6 maanden in Thailand, is dat één onafgebroken periode van 6 maanden of zijn dat meerdere periodes met een totale duur van 6 maanden? Een vakantie van 3 maanden (13 weken) hoef je namelijk helemaal niet te melden bij de SVB. Mocht je echter bij je AOW-uitkering ook een AIO-aanvulling ontvangen dan is de termijn van 3 maanden tevens de maximaal toegestane duur van verblijf buiten Nederland. Wanneer je met een AOW-uitkering (zonder AIO-aanvulling) langer dan 3 maanden buiten Europa op vakantie wil gaan dan ben je officieel verplicht om dat aan de SVB te melden, waarbij voor een duur van 6 maanden 26 weken) in principe altijd toestemming wordt gegeven. Er van uitgaande dat je in Nederland over eigen woonruimte beschikt, heeft het verblijf bij je vriendin in Thailand geen consequenties voor de hoogte van je AOW. Je valt dan namelijk onder de ‘tweewoningenregel’. Voor je gemoedsrust zou je deze informatie schriftelijk bij het SVB kunnen navragen, wat Henk Hollander je ook al aangeeft. Geniet van je vakantie bij je Thaise vriendin!

 10. Hans van Mourik zegt op

  Aangezien ik reactie van Karel zag omtrent AOW samen wonen of niet 2018,2019 /
  https://financieel.infonu.nl/geld/122356-aow-2017-en-2018-samenwonen-nieuwe-regels.html:
  Dacht ik is er iets veranderd?
  Dus maar gelijk op hun webside.vandaag,werd toch een beetje angstig
  Aangezien ik ook schriftelijk heb aangegeven met meer als 2 meerderjarigen personen samenwonen.
  /www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/meer_personen/
  Ze waren 2 jaar geleden bij mij voor controle geweest.
  Het blijft zo alleenstaande toeslag dus nu nog.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Iets verkeerds gedaan.
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/meer_personen/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website