Beste Thailandbloggers,

Ik ga als alleenstaande pensionada in januari twee maanden naar Thailand, heb een studiootje gehuurd in Hua Hin. Mede dankzij de vele praktische informatie die jullie blog biedt heb ben ik heel wat te weten gekomen over de voorbereidingen en verblijf daar, mijn dank daarvoor!

Nu heb ik toch nog een vraag: ik ga voor 63 dagen naar Thailand en ga dus een visum kopen one entrie en dan in Thailand zelf naar een Immigration Office voor een verlenging daar van, hoewel de Ambassade telefonisch die verlenging niet kon garanderen, zei dat het afhankelijk was van de ambtenaar ter plekke of die je al of niet “suspicious”vindt of ik niet als nog ”even” voor een visarun naar Cambodja moet. Maar oké, ik vertrouw erop dat ik als vrouwelijke gepensioneerde niet echt suspicious zal zijn!

Nu hoorde ik onlangs iemand vertellen dat er vliegtuigmaatschappijen zijn, ikzelf vlieg met Finnair, die moeilijk gaan doen om je mee te nemen als je zoals ik een ticket hebt voor 64 dagen en een visum voor maar 60 dagen, ook al zeg je dat je het in Thailand zelf gaat verlengen. Kennen jullie dat probleem? Hebben jullie daar ervaring mee? Ik moet er niet aan denken dat ik, aangekomen op Schiphol, de lucht niet in zou mogen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor jullie antwoord,

Anne


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Doet een vliegtuigmaatschappij moeilijk over een visum voor Thailand?”

 1. Dennis F. zegt op

  Ja, dat zullen ze, want zij zijn verantwoordelijk en krijgen A een boete en B moeten U op hun kosten weer terugbrengen naar waar U vandaan bent gekomen. En dat zal de airline niet willen.

  Beter is daarom om ook een (goedkoop) ticket te boeken voor bijv. een vlucht Bangkok – Kuala Lumpur. Dat ticket gaat u niet gebruiken, maar U kunt daarmee wel aantonen en aannemelijk maken dat U voor uw visum verloopt Thailand weer zou verlaten. Een kleine investering dus, maar U voorkomt er een hoop ellende mee, tot aan mogelijk weigering aan toe!

  • Khun Peter zegt op

   Dat valt te bezien. Ik had vorig jaar een ticket (enkele reis) en een 60 dagen visum. Geen centje pijn. Vloog met Singapore Airlines.

   • Dennis F. zegt op

    Dat valt niet te bezien, want het zijn internationale verdragen waarin dit zo is afgesproken. Dat U het toevallig wel is gelukt is eerder geluk dan wijsheid en biedt geen enkele garantie en ik vind het quasi misleidend. Als founder van dit blog zou U bezoekers aan zowel deze site als het land Thailand toch iets beter moeten informeren dan de indruk te wekken dat het wel “meevalt”.

    • Khun Peter zegt op

     Dat zou betekenen dat wanneer je visumplichtig bent je nooit een enkele reis ticket kan boeken? Kan je een bron geven van die internationale verdragen? Zou het graag zelf even lezen.

 2. Tony Ting Tong zegt op

  Tip 1: Op tijd naar Schiphol gaan, als ze bij de incheckbalie moeilijk doen dan boek je even met je laptop een ticket naar Kuala Lumpur met Air Asia

  Tip 2: Ik stond bij de gate op Schiphol na de security check en de man voor mij werd gevraagd naar de lengte van zijn verblijf in Thailand. Toen hij overstay zei moest hij een formulier ondertekenen dat Etihad niet aansprakelijk zou zijn voor de extra kosten mocht hij geweigerd worden in Thailand wat nooit gebeurd. Daarna was ik aan de beurt en heb gelogen dat ik 30 dagen verbleef in plaats van werkelijk 32 dagen.

  Tip 3: Zorg dat je op tijd op de terugweg op Surivabuhmi bent om de overstay a 500 b per dag te betalen.

  Tip 4: De laatste 4 dagen van je 64 kan je in de gevangenis worden gegooid als je met de politie te maken krijgt die 4 dagen. Doe dus geen aangifte als je beroofd wordt in die 4 dagen

 3. jm zegt op

  Voor mijn werk veel gevlogen en als contracten afgelopen waren weer terug naar huis hier in Thailand met enkele vluchten vanuit waar ook ter wereld. Nooit problemen gehad, 1 keer een papier moeten ondertekenen voor de luchtvaartmaatschappij dat ging over aansprakelijkheid.
  2 of 3 dagen in de regel hier is geen enkel probleem 500 baht overstay per dag betalen is goedkoper dan een visa trip maken voor die 2 of 3 dagen dat je overstay hebt.

  • Henk van't Slot zegt op

   Beste Jim,hebben we het hier al vaak over gehad,niet te min denken over je overstay,betaal wel effe die 500 bathjes,het punt is je krijgt een overstay stempel in je paspoort,en die wil jij niet hebben.3 van die stempels en ze kunnen je weigeren.

 4. diditje zegt op

  Misschien zou de eenvoudiste, meest correcte , doeltreffende , enz… oplossing zijn :
  Even informatie vragen daar waar je je reis geboekt hebt ?
  Of bij de maatschappij ?
  Volgens mij beter dan hiet X aantal verschillende antwoorden te krijgen .
  Groetjes en prettige reis.

 5. Marianne zegt op

  Anne, niet alleen de vliegmaatschappij doet moeilijk maar aangekomen voor de immigratie officier op het vliegveld in Bangkok om er door de immigratie te komen, die doen nog veel moeilijker. Gewoon hier verlengen zodat je nergens problemen hebt. Kun je trouwens niet gewoon 60 dagen gaan ipv 64? Ben je overal vanaf. Succes, Marianne

 6. Henk zegt op

  Op het vliegveld van Bangkok wordt door de immigratie nooit gekeken naar een terug reis ticket.
  De vliegmaatschappij is degene die om commerciële redenen een retour eist.
  De meest simpele manier is even een goedkoop ticket boeken met airasia of nokair.
  In Bangkok Kun je bij de immigratie dan verlengen. Een ticket kost je ongeveer 25 Europa gewoon even zoeken naar de goedkoopste bestemming.
  Je loopt hiermee geen risico. Even snel boeken op het vliegveld valt tegen, kost je vaak een hoop tijd.

 7. Sjaak S zegt op

  Dat een vliegtuigmaatschappij je zou weigeren vind ik vreemd, omdat je al een stempel bij aankomst krijgt en je visum in Thailand door middel van o.a. een visumrun zelf kunt laten verlengen.
  Toen ik nog geen jaarvisum had, ben ik ook vaker zonder visum in mijn paspoort naar Thailand gevlogen. Er werd nooit naar gevraagd. Ik deed het dan ter plekke. Toen ik langer wilde blijven, ben ik naar Maleisië gegaan (vanuit Hua Hin een leuk uitstapje van een paar dagen – met de trein – ik heb er al een stukje over geschreven) en kreeg daar een visum voor twee maanden.
  Mijn tickets zijn altijd one way tickets, in mijn geval de beste manier, omdat ik door mijn vroegere werk als steward, goedkoop kan vliegen en een enkeltje voor mij gewoon de helft kost van een retour. Er werd mij nooit iets gevraagd door pascontrole of door een luchtvaartmaatschappij.

 8. Mee Farang zegt op

  Hier een ‘Belze’ getuigenis. Terug naar de vraag: moeilijk doen.
  Ik boek altijd via een reisbureau (slechts 12 euro dossierkosten en ik ben van internetboekingen af, maar ik zoek altijd zelf eerst de goedkoopste vlucht die het reisagentschap zonder probleem voor mij nacheckt en soms tippen ze me voor nog betere alternatieven).
  Bij een ticket langer dan één maand laat het reisbureau me altijd een document tekenen dat de vliegtuigmaatschappijen eisen dat een visum vereist is en dat ook zij daar niet verantwoordelijk voor zijn, als je het niet doet.
  Dus de reisagent wijst mij op de inderdaad wettelijke voorschriften. Dat is niet moeilijk doen.
  Nog veel plezier.

 9. Rob phitsanulok zegt op

  Het vreemde van al deze goedbedoelde informatie is dat niemand gewoon vertelt dat als je 64 dagen gaat een 90 dagenvisum nodig hebt. Als je minder dan 30 dagen gaat volstaat een 30 dagen visum enz.
  Het is en blijft altijd gevaarlijk om overstap te hebben. Je bent in overtreding en afhankelijk hoe een Thaise ambtenaar er op DAT moment tegenover staat. Als je overstay betaald geef je toe dat je een overtreding hebt begaan en je weet nooit hoe daar later op gereageerd word.
  Als je in een ander land bent probeer dan geen overtredingen te begaan, nooit slim. Je Benton datmoment een buitenlander die zich niet aan de regels houd.

 10. Martin B zegt op

  Beste Anne,

  Het antwoord staat vermeld in het dossier ‘Visum Thailand’. Bij vraag 6, nader beschreven in hoofdstuk 7 van de bijlage (lees beide), staat heel duidelijk dat u een 30-dagen verlenging van uw 60-dagen (Tourist Visa – single entry) kunt aanvragen bij elk Immigration Department in Thailand; kosten 1900 Baht en u hoeft Thailand daarvoor niet te verlaten. Elke goede vliegtuigmaatschappij moet op de hoogte zijn van deze basisregels.

  Uiteraard kan een ambassade een verlenging nooit garanderen, want de ambassade heeft alleen de bevoegdheid om het type en de geldigheidsduur van uw visum te bepalen. Deze toekenning is in lijn met uw verzoek, uiteraard voor zover u voldoet aan de voorwaarden voor het betreffende visum.

  Het bepalen van de verblijfsduur in Thailand (dus ook van een verlenging) is voorbehouden aan Immigration in Thailand, en deze zal in lijn zijn met het visum dat u van de ambassade heeft gekregen (zie vraag 7).

  Bij de plaatsing van uw vraag wordt niet verwezen naar dit dossier in de links direct onder uw vraag. U had natuurlijk zelf ook even naar het dossier kunnen kijken, maar wellicht heeft u zich niet gerealiseerd hoe compleet en uitgebreid dit dossier is – het is even wennen.

 11. dine riedé zegt op

  Waarom niet gewoon meteen een negentigdagen visum aanschaffen voor € 55?

  • Khun Peter zegt op

   Je mag maximaal op een vooraf aangeschafte Tourist visa met meerdere entry’s 60 dagen in Thailand blijven. Je moet dan het land uit om van die andere entry’s gebruik te kunnen maken of 30 dagen te verlengen bij een nieuwe binnenkomst via de luchthaven. Je kunt een 60 dagen visum ook verlengen in Thailand, fluitje van een cent.
   Als je voldoet aan de voorwaarden kan je ook een Non-immigrant O voor 90 dagen aanschaffen dat is het makkelijkste.

   • Martin B zegt op

    Best Khun Peter, de verlenging met 30 dagen heeft niets met een nieuwe binnenkomst te maken; lees het Visum Thailand dossier van Thailandblog.

    Een Tourist Visa kan single (1), double (2) of triple (3) entries (= binnenkomsten) hebben. Elke entry geeft een verblijfsduur van 60 dagen, en deze verblijfsduur kan – zonder Thailand te verlaten – bij Immigration worden verlengd met 30 dagen (kosten 1900 Baht). Om de 2e of 3e entry (van 60 dagen) te activeren moet men even het land uit; hoe (vliegtuig of busje) speelt geen rol.

    Als alle verlengingsopties van het betreffende Tourist Visum zijn verstreken, dan rest nog altijd gebruik te maken van de Visa Exemption regeling. Zie Visum Thailand dossier van Thailandblog. Men moet dan even het land uit, bv met een visarun of een same-day-return vlucht*. Bij terugkomst via een luchthaven krijg je dan 30 dagen, over land slecht 15 dagen, en deze verblijfsduur is bij Immigration eenmalig te verlengen met 7 dagen (kosten 1900 Baht).

    *De ‘same-day-return’ vlucht staat nog niet vermeld in het Visum Thailand dossier, maar wordt daarin binnenkort opgenomen. In het kort: u vliegt even naar Kuala Lumpur of Singapore (voor beide bestemmingen is geen visum nodig), gaat door immigration/douane en vliegt dezelfde dag (of later; up to you!) terug naar Bangkok, alwaar u een 30-dagen Visa Exemption krijgt op de luchthaven.

 12. diditje zegt op

  Sorry Peter,
  Tenzij de regels veranderd zijn sinds 2.002 is dit niet correct.
  Ik heb in 2002, met het oog op huwelijk zonder enige moeite een 90 dagen visum gekregen in de Thaise Ambassade in Antwerpen.
  Natuurlijk kan het nu anders zijn.
  Groetjes
  Diditje

  • Khun Peter zegt op

   Ja klopt, je kan een 90 dagen visum krijgen een Non-immigrant O. Voor een toeristenvisum geldt 60 dagen en dan het land uit of verlengen bij immigration.

   • diditje zegt op

    Dank je Peter,
    Dit zou dusm denk ik, de eenvoudigste oplossing voor het ganse probleem zijn !
    Geen touristenvisum doch een Non-immigrant O
    Hopelijk is Anne hierbij geholpen.
    Groetjes
    Diditje.

    • Willem sminia zegt op

     Een non immigrant visum is het eenvoudigst.het kost iets meer en je moet enige financiële gegevens verstrekken .Verder is dan alles geregeld.ik doe dit al jaren.Je kunt ook in Thailand verlengen .Immigratiedienst zit in Bangkok aan Chaeng Wattana regerings complex.Op zich de moeite waard om te bekijken. Goede reis.

 13. dine riedé zegt op

  Wij vertrekken overmorgen op een 90 dagen visum, dus nog steeds gewoon verkrijgbaar. Hiermee mag je
  niet tussendoor Thailand uit…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website