Beste lezers,

Wij zijn een echtpaar van begin 50 en willen overwinteren in Zuidoost-Azië. In eerste instantie ging onze voorkeur uit naar Thailand maar wij zien op tegen dat gedoe met een visum. Nu zitten wij aan een van de buurlanden te denken. Is het gemakkelijker om een visum voor 4 maanden te krijgen in Vietnam, Cambodja of Myanmar?

Wij hebben geen zin in een hele papierwinkel, we komen immers geld brengen dus men zou blij moeten zijn met deze toeristen.

Groet,

Familie Van Hoof


» Laat een reactie achter


26 reacties op “Lezersvraag: Is een visum voor buurlanden van Thailand gemakkelijker?”

 1. nanda koster zegt op

  Maleisie. Bij binnenkomst gelijk een stempel in je paspoort voor 3 maanden verblijf.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. Aad zegt op

  Bij de meeste landen in Azië kan je bij binnen komst een visum verkrijgen.
  Als een reis van 4 maanden maakt moet je je wel voorbereiden en nagaan
  hoe het in verschillende landen werkt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Gerrit zegt op

  Ik stel voor;

  Aankomen in Bangkok en vandaar ook te vertrekken = 2x 30 dagen een gratis toeristen visum.
  Dan de 25 tot de 29 dag naar Maleisië, even prachtig als Thailand en daar krijg je een gratis 3 maanden visum. Dan weer terug naar Thailand en wederom een gratis 30 dagen visa.

  Vanuit Maleisië kan je vrij goedkoop vliegen met Air Asia, ook direct naar Phuket of Krabi of zelfs Chiang Mai, en vandaar weer naar Bangkok en weer naar het koude en natte Nederland.

  Maar plan het wel royaal van te voren, want vliegen met Air Asia is echt heel goedkoop, maar alleen als je langer van te voren boekt.

  Fijne vakantie
  Gerrit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. fernand zegt op

  Beste,

  Ja dat gedoe en gezeik met die visa in Thailand maakt een mens niet bepaald vrolijk,zeker niet al je er langere tijd wil verblijven en als je paar keer naar buiten gaat dan dat gezeik op den airport waarom je zoveel naar Thailand komt enz….,ondanks dat hou ik toch nog van Thailand(al word het jaar na jaar iets minder).
  Over een buurland waar ik kan van mee praten is Vietnam ,ik kom er al 23jaar,in den begin curieus ivm met de vn war,maar wilde altijd vlug terug naar Thailand,de laatste 5 jaar is Vietnam zo veranderd,dat veel dingen beter zijn dan Thailand waaronder het visa systeem.Lekker eten al is het iets minde r dan Thailand,maar bijna alle internationale keukens duiken hier ook overal op,bier kost een pak minder mpakweg 25% van wat het kost in Thailand,accomodatie is gem 30% goedkoper ,zelfs halve prijs voor kleine hotels.Appartementen zijn er van alle soorten en prijzen.
  niet alles is hier natuurlijk beter dan in Th,maar je mist echt niks,of je zou een jonge single man moeten zijn.
  Maar het was je om het visa gedoe te doen,check het zelf uit,hier 1 van d e vele sites:https://www.vietnam-visa.com/guide/belgium/

  mvg,fernand

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Jasper zegt op

  Nergens krijg je een visum voor 4 maanden zonder een papierwinkeltje, dus ook niet in de echt arme landen van de wereld. Ondanks dat je daar geld komt brengen willen ze toch graag wel weten wat ze in huis halen als je langer wilt blijven dan een normale vakantieduur.
  Even googelen leert ons dat je vrij simpel een online-visum kunt krijgen voor 87 dagen in Vietnam, uiteraard niet gratis, en met wat gedoe op de airport.
  Cambodia lijkt nog het makkelijkst, je vraagt online een 1 maands e-visa aan, en kunt het dan daarna ter plekke laten verlengen naar 3-6 maanden. De 6 maanden visa is multiple, dus je kunt de grens over en terugkomen. Uiteraard hangt ook hier, een prijskaartje aan en een papierwinkeltje in Phnom Pen.

  Overigens zou ik eerst even goed checken bij de vliegtuigmaatschappij: er is een kans dat ze de boarding weigeren als je geen visum hebt voor het land waar je op vliegt voor de beoogde periode.

  Ze zijn dan NIET blij met je.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. jan zegt op

  helemaal niet moeilijk een jaar visum boven de 50 jaar even vragen wat je in moet vullen en 2 pasfoto en jaar inkomen bewijzen , en je hebt een visa je kunt ook naar essen gaan in duitsland Thai ambassade veel makkelijker dan in holland , let wel op met je verzekeringen , de een doet max 8 maanden verblijf verzekeren aan een stuk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • marianne zegt op

   je moet elke drie maanden het land uit dat is vervelend

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Jasper zegt op

    Dit type non-immigrant -O multiple wordt uitsluitend nog verstrekt aan mensen die ofwel daadwerkelijk zijn gepensioneerd (dus boven de 65), of getrouwd zijn met een Thaise onderdaan.

    Wel is het mogelijk om een non-immigrant-O single visum voor 3 maanden te verkrijgen als je boven de 50 bent (bij voldoende inkomen/kapitaal). Wil je langer blijven moet je na 1 maand 20,000 euro storten op een Thaise bank, en na drie maanden je verlenging halen bij het dichtst bijzijnde immigratie-kantoor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Kees zegt op

    Met een retirement visa (boven de 50) moet je elke 90 dagen melden dat je er nog steeds bent. Dat is alles.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Jasper zegt op

   Dit is sinds september 2017 NIET meer mogelijk. minimum leeftijd 65, aantoonbaar gepensioneerd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • fred zegt op

    Mijn aangevraagd in Oktober 2017 in België en ben 58. Nergens iets gevonden dat je 65 zou moeten zijn. Alle Thaise ambassades ter wereld zie ik 50

    http://netherlands.siam-legal.com/Thailand-Retirement-Visa-for-Citizens-of-Dutch.php

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Jasper zegt op

    Om verwarring te voorkomen: voor de non-O single geldt de 50-jaar regel (Dus als je langer wilt blijven dan 3 maanden:geld op Thaise bank en verlengen bij Immigratie)
    Voor de non-O multiple geldt de 65+ en gepensioneerd zijn regel (of getrouwd met een Thai), waarbij je elke 3 maanden een visa-run naar een buurland moet doen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. jan scheys zegt op

  ik los dit op mijn manier op: ik blijf een maand in Thailand ZONDER visum. daarna vlieg ik voor een maand naar de Filipijnen. ook GEEN visum nodig… daarna keer ik terug naar Thailand voor weer een maand ZONDER visum en zo verblijf ik 3 maanden zonder dat gedoe met inkomensbewijzen wanneer men langer dan 2 maanden verblijft in Thailand. misschien kan dit ook met andere buurlanden dan met de Filipijnen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Jasper zegt op

   En hoe regel je dat met de luchtvaartmaatschappij? Er zijn er bij die je zonder “doorvliegticket” na 1 maand weigeren mee te nemen als je geen visum hebt…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • petra zegt op

    Klopt . Ethiad kan en zal je weigeren. zonder visa als je langer blijfft dan 30 dagen.
    Heb visum gehaald omdat we 6 wekwn blijven. Hoewel we op 10 min. van immigration verblijven. Durf het risico niet te lopen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • stevenl zegt op

    Hij geeft toch aan een vliegticket naar buiten Thailand te hebben met vertrek binnen 30 dagen? Voldoet daarmee aan de eisen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Guy zegt op

  Eerste stelling is niet correct – je komt als gast in een land en een visum is een soort toelating om er in te mogen – overal ter wereld beslist het land wie welkom is wie niet – idem bij jou thuis. Jij beslist toch ook wie erin komt en wie niet.
  Voor 4 maanden ben je in Thailand niet zo op je gemak – immer om de 90 dagen moet je er even uit.
  Cambodja – 6 maanden, mutiple entry lijkt me beter – geen gepoespas daar.
  Camboja geeft je makkelijk toegang tot Vietnam,Laos, Thailand ect – Air Asia vliegt ook vanuit Phnom Phen…

  Even goed nadenken – ook vorige oplossing kan je wel helpen… voor zover je Thailand terug binnenkomt via airport – over land – only 15 dagen visa ( met maximum 90 dagen?jaar – weinig bekend maar realtiteit)

  Prettige vakantie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Jasper zegt op

   Guy: na 90 dagen “er even uit gaan”kan niet meer onder de 65. Thailand geeft verder ALTIJD 30 dagen, ook over land aan Nederlanders. Over land mag je overigens maar 2 x per jaar binnenkomen op een visa-exempt.

   Jouw kennis is erg gedateerd, ben ik bang.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Nogmaals…..

   Iemand die met een “Visa Exemption” Thailand binnenkomen over land, bekomt sinds 31 december 2016 ook 30 dagen verblijf. (De 15 dagen zijn afgeschaft en vervangen door 30 dagen)
   Dit met een beperking van 2 binnenkomsten per kalenderjaar.
   Het heeft wat maanden geduurd voor ze dat aan elke grenspost doorhadden, maar dat zou nu toch al overal moeten gekend zijn.

   Deze nota is ook verschenen op de website van alle ambassades.
   Als voorbeeld geef ik deze van de Belgische Ambassade
   https://www2.thaiembassy.be/note-to-travelers-to-the-kingdom-of-thailand/

   Via een internationale luchthaven blijft het 30 dagen Visa Exemption en zijn er officieel geen beperking. Wanneer u dat dikwijls back-to-back gaat uitvoeren zal men u waarschijnlijk wel vragen gaan stellen wat je hier eigenlijk komt uitvoeren. O.a financiële bewijzen zal je waarschijnlijk dan ook moeten voorleggen.
   (10 000 Baht als individuele reiziger/20 000 Baht per familie voor binnenkomsten op Visa Exemption. Wanneer financiële bewijzen worden gevraagd bij binnenkomsten met een Tourist Visa zijn die bedragen gewoon het dubbele m.a.w. 20 000 Baht als individuele reiziger/40 000 Baht per familie ).

   Dit is de realiteit en blijkbaar nog steeds weinig bekend.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Aanvulling

    De maximum 90 dagen waarnaar je refereert.
    Je kon inderdaad maar 90 dagen in Thailand verblijven op basis van Visa Exemption.
    Dit in een tijdsspanne van 180 dagen en dus niet per jaar.

    Officieel bestaat die beperking niet meer sinds 2008.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • stevenl zegt op

   Over land is ook 30 dagen, en maximaal 90 dagen per jaar is niet juist.

   Dit betreft, evenals de 30 dagen door de lucht, geen visum maar een visumvrije entree. Belangrijk verschil aanegzien er andere eisen aan zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henk zegt op

   Zowel over land (met een max van 2x) als via de lucht kun je 30 dagen verblijven.
   Dus de 15 dagen waar je over praat is al bijna een jaar verledentijd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   In je laatste zin vergis je je, Guy. Tegenwoordig krijg je ook bij binnenkomst over land 30 dagen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. lung addie zegt op

  Het is idd gemakkelijker om in de buurlanden een visum te verkrijgen. Hoewel ik me afvraag wat de mensen eigenlijk bedoelen met die “moeilijkheden en gezeik” betreffende een visum voor Thailand. Er zijn bepaalde, wel omschreven regels om een visum te bekomen, je volgt die en dat is het. Hou er wel rekening mee dat je in de buurlanden, ondanks het gemakkelijk verkrijgen van een visum, met andere problemen zal geconfronteerd kunnen worden. Maar het ieder zijn eigen keuze waarvoor te kiezen: Thailand of een buurland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 10. peter yai zegt op

  Beste mensen

  je kan in Thailand verblijven 30 dagen dit kan je verlengen bij immigration weer 30 dagen dan een bezoek aan een buurland Vietnam kan ik aan bevelen (dit visum kan je kan je online regelen ) en dan weer terug naar Thailand en weer na 30 dagen verlengen kost 1900 baht ,misschien kan dit alleen in mijn geval omdat ik dit doe 60 dagen in het ene jaar en 60 dagen in het andere jaar maar dit weet ik niet zeker .
  Dan weer een bezoek aan Buurland en bij aankomst krijg je weer 30 dagen .
  Ik ben dan al weer ruim 5 maanden verder zeker als je langer blijf in een buurland.
  Dit alles nadat ik in Amsterdam niet erg coulant was behandeld.

  Vrolijke feestdagen en gelukkig 2018 Peter Yai

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Nico Meerhof zegt op

  Hoe wij het doen:

  Single non Immigrant O visum aanvragen.
  Inkomensgegevens uitprinten.
  Reisdata uitprinten.
  Altijd een gewoon een verblijfsadres verzonnen. Wij zoeken gewoon een appartement ter plaatse.Steeds volop keus!
  Dagje naar Amsterdam naar het consulaat.
  60 euro p.p. Plus 10 euro voor verzendkosten dus 130 euro totaal.
  Na een paar dagen brengt de postbode de papoorten met visa.
  Op de 90e dag een reisje van een week naar een nabijgelegen land gepland.
  Tegenwoordig kan eventueel ook een visarun, dus even de grens over mogelijk.
  Terugkomst op visa waiver 30 dagen

  Gezien de kosten van een Multiple Visum (150 euro p.p) is dit de voordeligste optie voor 4 maanden.
  Wat bijvoorbeeld opvalt is het gemak waarmee je in Maleisie bij aankomst een 90 dagen stempel krijgt zonder kosten. Onze voorkeur blijft echter altijd Thailand alhoewel we elk jaar een ander land proeven.

  Wij hebben hier onze eigen fietsen. Dus thuis de verwarming op vorstvrij, auto geschorst en de helft van het Thaise appartement is al betaald. Van de gevraagde/gepubliceerde huurprijzen hier heb ik nog nooit en ook met weinig moeite minder dan 10% afgepraat.

  Gewoon doen!

  Van de bespaarde 180 euro kan je uiterst gemakkelijk een visarun bekostigen. Leuker vinden wij een reisje tussendoor en die 180 euro betaalt makkelijk een vlucht met Airasia als je op tijd boekt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website