Beste lezers,

Mijn vriendin heeft 6 jaar geleden haar motorfiets verkocht. De nieuwe eigenaar beloofde dat hij de motorfiets op zijn naam zou zetten, maar heeft dat nooit gedaan. Nu is er de laatste 2 jaar geen belasting betaald en komen ze bij mijn vrienden aankloppen of ze dat even wil betalen.

Wat nu? En kan ze te motorfiets terug vorderen van de huidige “eigenaar”?

Groet,

Frits

18 reacties op “Verkoop motorfiets in Thailand en naam eigenaar niet gewijzigd”

 1. P.C.Brouwer zegt op

  Altijd verkoop via een bureau of handelaar laten lopen.Voorkomt een hoop gezeur.

 2. Edward zegt op

  Terug vorderen nee, wat je kan doen, bezorg bewijzen dat de motor daadwerkelijk verkocht is en ga daarmee naar de plaatselijke politie, bij de volgende keer ga je met de aspirant-koper naar het verkeersoffice en laat het kenteken (na het ontvangen van het verkoopbedrag) overschrijven.

  • Ger-Korat zegt op

   Het enige bewijs is toch de overschrijving, en de politie moet je niet lastig vallen met onbenulligheden. Betaal de belasting van 100 baht, jawel 100 baht per jaar en kijk of je je tijd beter kunt gebruiken. Bewijzen gelden alleen als het officieel is dus daadwerkelijk een overschrijving van de eigenaar op het Land Transport Office.

 3. Henk zegt op

  Ze kan natuurlijk zeggen dat de bromfiets 6 jaar geleden gestolen is….. daarmee dreigen bij de nieuwe eigenaar, in de hoop dat hij alsnog de bromfiets op zijn naam zet, en de verschuldigde belasting aan je vriendin betaald.

  • Khun Kampaen zegt op

   Henk,wat heb jij gedronken vanavond,zeggen dat ie zes jaar geleden gestolen is,zonder aangifte? Ze hebben alle papieren met waarschijnlijk een kopie van de ID,ik weet niet hoe ze in Thailand met een valse aangifte omgaan,maar ik zou iets anders bedenken. Verder heb ik mijn twijfels of het in Thailand zo werkt,dat je een naheffing van de belasting krijgt,ja,als je na een poos weer belasting gaat betalen,dan het hele verschuldigde bedrag,word er op het kenteken geen MOT afgegeven dus geen verzekering en belasting,vervalt het kenteken na een periode,dat is mijn ervaring,ik heb hier nogal wat rommel staan met kentekens.

 4. john zegt op

  je bent voor de thaise overheid nog steeds de eigenaar. Misschien met een thaise, je vriendin denk ik, naar de landoffice ( of het het ook heet ) om te kijken wat er nog te repareren valt. Of, boze gedachte, bedenk een goed verhaal waarom het overschrijven (nog ?) niet heeft plaatsgevonden. Ziekte oid.

 5. L.Burger zegt op

  Als die brommer nog op haar naam staat dan kan ze eventueel van de huidige gebruiker eisen:

  – Openstaande kosten betalen en brommer overschrijven op eigen naam.
  – Indien hier geen gehoor aan gegeven wordt dan gaat ze naar de politie en zegt dat de brommer is gestolen.

 6. Karel zegt op

  Tja,

  Dit had ik ook aan zien komen, vroeg mij al een tijd af, waarom de koper zijn scooter op zijn naam moest zetten en niet de verkoper. Niemand vraagt naar een eigendom’s bewijs, maar bekeuringen, ongelukken (schade) en belasting gaan naar de geregistreerde eigenaar. Terwijl de koper er gewoon op kan rijden. Vindt die koper maar ergens in Thailand, want bijna altijd heb je geen adres van hem. Slecht systeem in Thailand. Bij verkoop zal ik zelf met de nieuwe eigenaar naar het landoffice gaan, om zeker te zijn dat het is overgeschreven.

  • john zegt op

   je zegt “slecht systeem in Thailand” MAAR in nederland gebeurt hetzelfde! Als je een auto verkoopt, de sleutels meegeeft dan verkeer je in dezelfde situatie. !!

 7. Mark zegt op

  Als mijn Thaise familie een motorfiets koopt of verkoopt wordt er met het mobieltje een foto genomen waarop het wisselen van de bahtjes en van het groene boekje tussen koper en verkoper vastgelegd worden. Snel en makkelijk. Daarmee staven ze de koop/verkoop, in de eerste plaats in het transportoffice, maar ook bij latere betwistingen of complicaties.

  Een geschreven koop/verkoop overeenkomst maken ze voor een “motosai” niet meer.
  Modern digital times in het diepe agrarische Noord-Thailand. 🙂

 8. Renévan zegt op

  Ik heb twee brommers verkocht en voor beide moest ik met de koper naar het land transport office voor de overschrijving. Een Thai zou dus beter moeten weten dat een overschrijving niet eenzijdig kan of er moet een power of attorney zijn. Als er dus geen overschrijving is gedaan dan is uw vriendin nog steeds de eigenaar. Maar wie komen er nu bij uw vriendin aankloppen dat er geen belasting is betaald, vast niet mensen van het LTO. Je kan je brommer wel voor een paar jaar zonder te gebruiken in de schuur zetten en geen belasting betalen. Ga je dan naar het LTO dan moet je de achterstallige belasting betalen. Betaal je drie jaar geen belasting dan komt het kenteken te vervallen en moet dit opnieuw worden aangevraagd. Twee jaar geen belasting betalen is 200 Thb. Ik zou maar een achter de mensen aangaan die nu op de brommer rjjden.

 9. eugeen zegt op

  De verkoop is dus een beetje op zijn Thais gebeurd en niet officieel. Dat wil dus zeggen dat je vriendin nog steeds verantwoordelijk is. Je vriendin heeft al die jaren dan wel geluk gehad dat ze geen verkeersovertredingen heeft moeten betalen. En laat ons hopen dat de zogezegde koper in de toekomst geen zwaar ongeval met vluchtmisdrijf veroorzaakt. Want dan gaan ze ook bij haar komen aankloppen.

 10. Co zegt op

  Laat dit een les zijn voor eenieder die dit leest. Vertrouw niemand en ga met de koper naar het verkeersoffice daar wordt je motorbike ook nagelkeken of het chasie nummer klopt. Alles wordt overgeschreven en in het groene boek komt de naam te staan van de nieuwe eigenaar.

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Frits,

  Let op! Met verzekerings fraude!

  Dit komt best vaak voor dat de verkoper niks overschrijft maar aangifte doet.
  Zo krijgt deze persoon geld van de verzekering en als u niet op past wordt de motor
  in beslag genomen en terug bezorgt bij de eigenaar.

  Dit is een win win situatie die geld oplevert.
  Volgende keer mee gaan met de overschrijving.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 12. luc zegt op

  Nieuwe eigenaar moet groene boekje hebben en bewijs verkoop en naar verkeers office : is daar waar ge thai driving licence kunt maken .Zo een 10 tal Km buiten pattaya .daar wordt alles overgezet naar 2e naam van eigenaar. Voor rijtaks betaling : pattaya sukhumvit soi 44 is er schouwingsbureau waar alles jaarlijks geregeld wordt of eventeel met tussenoffice laten doen , maar die moet groene boekje hebben en ge betaald iets meer voor de service dat ze ervoor doen. Ik rij altijd zelf naar soi 44 en na 2 tal dagen terug boekje afhalen met nieuw rijtaksbewijs dat ge bij politiecontrole moet bij hebben.

 13. henk zegt op

  wat ik dan zou doen is aangifte van vermissing doen
  dan moeten zij(de nieuwe eigenaar) maar opdraaien voor de kosten

 14. Guy zegt op

  Maak het niet moeilijk waar het zeer gemakkelijk kan.

  De openstaande taksen worden aan jou gevorderd – feit.
  De motorfiets heb je niet meer (sinds 6 jaar) en de nieuwe eigenaar heeft die nog steeds in gebruik.-feit

  Verwijs dus simpel naar die nieuwe eigenaar, geef zijn adres en telefoonnummer (als je dat (nog) hebt aan de overheid.

  Die nieuwe eigenaar zal wellicht niet beweren dat het niet zijn bromfiets is en netjes betalen.

  In de toekomst uiteraard veel voorzichtiger en doordachter handelen in dit soort zaken.

 15. theoS zegt op

  Een steeds terugkerende oplichting in Thailand. Jaren geleden is mij hetzelfde overkomen bij de verkoop van mijn auto. Na drie jaar, dit is de officiele tijd, kreeg mijn vrouw een brief dat zij over deze drie jaar belasting enz. moest betalen. Aangifte gedaan bij de politie Sattahip die een bevel tot aanhouding van de betreffende auto en eigenaar uitzond. Hadden hem binnen een week te pakken in Chang Mai waar hij werdt gearresteerd. Hij werdt voor de keus gesteld om mijn vrouw de belasting terug te betalen of het werd een rechtszaak. Hij koos voor het eerste en kwam helemaal van Chiang Mai naar Sattahip gereden om mijn vrouw te betalen. Nee, het koste mij niets aan de politie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website