Beste lezers,

Voor mijn Pensioenuitkering probeer ik een vrijstelling van loonheffing te krijgen.  Nu ben ik op het Tax Office in ChiangRai geweest om het formulier ‘verklaring belastingplicht woonland’ te laten ondertekenen, want zonder dit formulier wordt je aanvraag in Heerlen niet in behandeling genomen.

Tot mijn verbazing kreeg ik van betreffende medewerker te horen, dat zij dit formulier niet kunnen ondertekenen. Zodra mijn pensioen binnenstroomt mag ik mij weer melden om inkomensbelasting te betalen in Thailand.

Ondanks mijn uitleg, dat het zo niet werkt, wil men het formulier ‘verklaring belastingplicht woonland’ niet ondertekenen.

Heeft iemand recentelijk ervaring met het laten onderteken van zo’n formulier? Het liefst in ChiangRai. Of tips of namen (en telefoonnummers) van contactpersonen bij een Taks Office, die het wel begrijpen?

Groet,

Petra

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Verklaring belastingplicht woonland”

 1. chris zegt op

  beste Petra,
  De medewerker van de Thaise belastingdienst heeft wel een beetje gelijk. Zou jij als ambtenaar een verklaring ondertekenen in een taal die je niet begrijpt en kunt lezen?
  Ik heb precise hetzelfde geval aan de hand. Ben vanochtend bij het Tax Office in Bangkok geweest en daar maakt men een verklaring op (in the Thais en in het Engels) dat ik in 2017 belasting heb betaald in Thailand (omdat ik hier in loondienst werk)
  Duurt wel 14 dagen voordat ik die verklaring op kan halen maar die stuur ik dan op naar Nederland. Met ene korte verklaring.

 2. Jacques zegt op

  Het lijkt mij alsof men zelf wil nagaan of het totaal Pensioen bedrag dat u gedoneerd krijgt wel of niet voor een deel onder de Thaise belastingwet valt. Dus voordat ze iets gezien hebben waarover ze kunnen oordelen zullen ze niet instemmen ben ik bang. Ik denk dat op dat kantoor wel uitleg is te krijgen over de bedragen die wel of niet worden belast. Met een modaal pensioentje hoeft u zich geen zorgen te maken.
  Dus mogelijk hoeft u niets te betalen, maar men wil hier zelf over beslissen. Dus gewoon meewerken en dan moet het toch lukken. Overigens is er al het nodige op dit blog over geschreven en zou mogelijk al een goed advies bekend zijn. Succes met uw zoektocht.

 3. Geertg zegt op

  Het is m.i normaal dat men hier geen belastingverklaring ondertekent als er geen belasting wordt betaald. Dat zou valsheid in geschrifte zijn!

  In maart heb ik voor het eerst belastingaangifte gedaan in Thailand. Dank zij diverse aftrekposten was dit maar ongeveer € 200 over het bedrag dat in Thailand binnen breng. Te weten 800.000 thb de norm om hier n visum te krijgen.

  Hierna werd binnen 2 weken een belastingverklaring in het Engels naar mijn woonadres opgestuurd.
  Inmiddels heb ik bericht dat mijn belastingvrijstelling in Nederland is goedgekeurd. Dit heeft wel ruim 10 weken geduurd.

 4. willem zegt op

  beste Petra voor info hoe ik het gedaan heb en was een fluitje van een cent willemdkh@gmail.com

 5. Rob Tha Mai zegt op

  Naar mijn weten, moet je in Nederland over de AOW belastingen betalen. De pensioenen zijn vrij van belasting, indien je uit Nederland bent uitgeschreven. En in Thailand wordt er over pensioenen geen belasting geheven, het is geen inkomen vinden ze.
  In 10 jaar nog nooit een verklaring van het Tax office gehad en dus ook nooiut aan Heerlen overgedragen, toch geen belasting betaald.

 6. GuusW zegt op

  Het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand is bedoeld om te voorkomen dat er dubbele loonbelasting wordt ingehouden. Veel Nederlandse expats proberen het tegendeel te bewerkstelligen: niet in Nederland betalen en ook niet (of een heel klein beetje) in Thailand. Ik begrijp dat best, maar ik bergrijp niet dat men verongelijkt doet als het niet (meteen) lukt. Guus.W

 7. ruud zegt op

  Uw verhaal is niet helemaal duidelijk.
  Bent u ingeschreven bij de Thaise belastingdienst?
  Zo niet, lijkt het me niet waarschijnlijk, dat ze een formulier ondertekenen dat u in Thailand belasting betaalt.
  Als ze u wel hebben ingeschreven, hebt u wat papierwerk gekregen, dat u dat u vast op zou kunnen sturen naar Nederland.

  Ergens kan ik me wel voorstellen, dat ze u niet inschrijven, want u bezorgt ze alleen maar werk, maar ze hebben geen geld van u tegoed.
  Ze zijn het uiteraard wel verplicht, want u hebt de plicht u in te schrijven als u langer dan 180 dagen in Thailand bent.
  Maar Thailand heeft wetten, en overheidsinstellingen die de wetten aanpassen naar hun eigen regels.

  Toen ik emigreerde, heb ik voor mijn pensioenverzekeringen vrijstellingen aangevraagd voor belastingheffing in Nederland, en die zijn me probleemloos verstrekt.
  Ik heb in die tijd af en toe contact gehad met diverse specialisten bij de belastingdienst, met vragen waarbij de man, of vrouw aan de telefoon geen antwoord wist.
  Die bellen terug.
  Die kunnen waarschijnlijk wel vertellen wat de procedure is die u moet volgen voor die vrijstelling.
  Het lijkt me dat u in het ergste geval uw de in Nederland betaalde belasting bij de aangifte terug kunt vragen.
  Tegen die tijd zal de uw belasting van Thailand ook wel zijn geregeld en hebt u een overzicht en betalingsbewijs van de in Thailand betaalde belasting.
  Ik doe mijn aangifte altijd gelijk in Januari, dan is er tijd genoeg voor Nederland.

 8. René uit Buriram zegt op

  Mijn ervaring is dat de belastingdienst in Thailand geen buitenlands formulier ondertekend. Zij hebben een eigen Engelstalig formulier wat de zelfde strekking heeft. Maar men wil dan wel dat je belasting betaal in Thailand.

  René uit Buriram.

 9. teun zegt op

  Lees het formulier even goed. Daar staan de NAW gegevens van de aanvrager en zijn NL sofinummer.
  Daaronder staat, dat (thaise) fiscus verklaart, dat die gegevens kloppen. Maar ook – en nu komt het – moet de thaise fiscus verklaren, dat “bovengenoemd inkomen” klopt. Helaas is daarvoor geen ruimte ingevoerd op het formulier!!
  Het is en blijft een idiote zaak. De NL fiscus wil niet geloven, dat je in Thailand woont. Lees in het Belastingverdrag wat over wonen/verblijven wordt gesteld. Maar die mafkezen in Den Haag zijn van mening, dat zij er hun eigen draai/interpretatie aan kunnen geven.
  Een ambtenaar in Heerlen zei in een telefoongesprek over dit aspect, dat het toch niet de bedoeling is dat men in Thailand geen belasting betaalt. Dat is het uitsluitend recht van thaise fiscus om te bepalen of en zo ja hoeveel belasting men hier betaalt. Daar gaat de BV Nederland niet over.
  Ik ben bang, dat als het zo door gaat men in Den Haag/Heerlen op een gegeven moment zegt: ze betalen daar wel erg weinig. Dus gaan wij BV Nederland weer heffen.
  Ben ik toch benieuwd, wat reactie thaise fiscus/overheid zal zijn.

 10. jan bekkering zegt op

  Heb dezelfde ervaring in Phuket,ben ingeschreven bij de thaise belastingdienst als fiscaal resident,betaal belasting,krijg dan als bewijs formulier RO22. En daarin staat hetzelfde als in het Nederlandse formulier verklaring belastingplicht.Dat (buitenlandse)formulier weigert men te ondertekenen. Mijn belastingconsulent in Nederland heeft hierover 2 maanden geleden een brief aan Heerlen geschreven,tot op heden geen antwoord!!

 11. john zegt op

  Dag Petra,
  Je kunt gewoon een taks identiteitsnummer aanvragen zelfs zonder al taks betaald te hebben. Enige tijd geleden uitgebreid besproken op dit blog. Als je vervolgens aan eind van het jaar een belastingaangifte doet en betaalt dan krijg je hier automatische een verklaring over .
  Je kunt immers niet verwachten dat de Thaise belastingdienst voor jou gaat uitzoeken en verklaren dat je belastingplichtig bent. Succes.

 12. Rembrand zegt op

  De Thaise Belastingdienst kan een Certificate of Residence R.O. 22 afgeven waarmee ze verklaren dat voor enig jaar u fiscaal inwoner van Thailand bent. Dat geven ze alleen af als u aangifte hebt gedaan en daarvoor moet u een “Taxable person” zijn. Dat bent u als u meer dan 180 dagen in Thailand woont. U hoeft niet het hele jaar af te wachten, want u kunt in augustus een voorlopige aangifte doen met formulier P.N.D. 90. Het betreffende certificaat wordt verstrekt door het regionale belastingkantoor en niet door het lokale. Meestal ontvangt u het na circa 14 dagen, maar u moet bij uw aangifte er wel om vragen. Het lokale kantoor vraagt het dan voor u aan bij het regionale kantoor. Over het gehele jaar moet in Thailand vóór 1 april aangifte worden gedaan met formulier P.N.D. 91. Wat in Thailand en wat in Nederland belast is staat in het belastingverdag tussen deze landen. Dat u over pensioenen uit de private sector geen belasting in Thailand behoeft te betalen is ook op deze blog een hardnekkig rondzingende fabel.

  Mijn inziens heeft u alleen een financieringsprobleem, omdat als u uitschrijft uit Nederland u normalerwijze een Buitenlands belastingplichtige wordt. Bij uw Nederlandse aangifte kunt u de ingehouden belasting. premie volksvezekering en premie ZVW terug vorderen. Voor de belasting uiteraard alleen over de aan Thailand toegewezen inkomsten.

 13. John Khoeblal zegt op

  Hi Petra,

  Ik woon in Chiang Rai. Ik moet hetzelde als jij doen.
  Inmiddels weet ik hoe het moet. Het Belastingkantoor is CR, is niet bevoegd om dit te doen. Je moet naar het Regional Office in Chiang Mai (Chiang Main Salakan).
  Je moet een kopie van je bankboekje meenemen, zodat men kan zien welk bedrag elke maand wordt overgemaakt. Daarnaast heb je een woonplaatsverklaring van de Immigration nodig, kopie paspoort (alle pagina’s). Dit neem je mee naar Salakan Chiang Mai (Finance Department).
  Het formulier van onze NL Belastingdienst gaan ze NIET ondertekenen. Zij hebben een vergelijkbaar formulier (in het Engels), dat door hun wordt ingevuld. Je moet ook 14 dagen wachten. Zij sturen het dan op naar jou.
  Eigenlijk kan je met alle kopieen ook naar de CR Belastingdienst en die sturen het op naar Chiang Mai voor jou.

  Een probleem met ons NL formulier is, dat er ongeveer staat dat wij resident zijn in Thailand. Dat is een verkalring dat geen enkel Thais office gaat tekenen, want het klopt gewoon niet. Buitenlanders in Thailand zijn NOOIT Resident, zij worden altijd gezien als mensen die hier tijdelijk zijn (max 1 jaar). Natuurlijk kan je steeds een verlengingsverzoek indienen. NL gaat ervan uit dat wij geemigreerd zijn, wat volgens de Thaise overheid helemaal niet zo is, reden waarom wij dus altijd een NON-IMM visa krijgen, wat betekent GEEN Immmigrant!!

  Maar anyways, success

  Mvg

  John

  • teun zegt op

   John, Nederland denkt als uitgangspunt juist NIET dat je naar Thailand bent geemigreerd. Ook in Nederland stelt men, dat je hier (tijdelijk) verblijft (want jaarvisum) maar niet woont. Dit juist de reden die Heerlen tegenwoordig probeert aan te voeren om geen vrijstelling te verlenen.
   Dat is precies wat ik in eerdere reactie bedoelde met het geven van een zeer merkwaardige uitleg aan het Belastingverdrag NL-TH. Daar wordt duidelijk gesteld, dat iemand die zijn huisvesting en economisch leven heeft in TH daar dan ook woont of verblijft.
   Heerlen wil gewoon op slinkse wijze achterhalen of en zo ja hoeveel belasting wordt betaald in TH. En dat is nu juist iets wat hen geen bal aangaat!!

 14. Renévan zegt op

  Als u meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft bent u belastingplichtig, u kan dan een TIN (tax identification number) verkrijgen. Met dit nummer kan u het volgende formulier verkrijgen. Certificate of status taxable person: R.O.24
  Hìerin de volgende tekst, this is the certificate that (volledige naam en adres) is registered as a taxable person under the following tax identification number (belasting nummer ).
  This certificate is issued upon the request of the above taxpayer for whichever legal purpose only.
  Dit wil niet zeggen dat u ook aangifte moet doen, over een inkomen van minder dan 100000 thb per jaar hoeft geen aangifte gedaan te worden.
  Voor degenen die nog steeds volhouden dat er over pensioen in Thailand geen belasting betaald hoeft te worden. Kijk even in de Engelse versie van de Thaise belastingwetgeving, hier in staat dat pensioen belastbaar is en ook dat het niet doen van aangifte strafbaar is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website