Beste lezers,

Binnenkort ga ik verhuizen naar Thailand en nu heb ik vragen over bankzaken.

Ik krijg straks pensioen van ABP. Nu heb ik eens gelezen dat er Nederlanders zijn die soms problemen hebben met hun bank in Nederland. Ik ben bij ABN-AMRO, is het verstandig om deze bank aan te houden of is er een andere Nederlandse bank die een betere service heeft voor Thailand?

Sommige mensen hebben ook een Thaise bank. Waarom zou ik dat moeten doen?

Met vriendelijke groet,

BertH


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Lezersvraag: Ik verhuis naar Thailand, moet ik een andere bank nemen?”

 1. erik zegt op

  Loop jouw bank eens binnen en vraag of je na emigratie naar Thailand van hun diensten gebruik mag maken. Noteer naam en datum van dat contact.Ik zat bij ING en Postbank en zit daar nog steeds na 12 jaar Thailand..

  Ik heb hier een bankrekening. Een lopende rekening voor betalingen en pinnen, en een rekening met ruim 8 ton baht voor mijn retirement verlenging. Dan kun je niet zonder een Thaise bankrekening. Betalen en inzien online hoort bij de Kasikorn bank en bij andere banken tot de mogelijkheden.

  Ik bewaar mijn pensioen in NL tot na afloop van het jaar in verband met de Thaise belastingwetgeving en haal het naar hier als de koers gunstig is.

 2. Sjaak S zegt op

  Het hebben van een Thaise bankrekening heeft het voordeel dat je gemakkelijker betalen kunt en dat je ook geen hoge bedragen hoeft te pinnen. Iedere keer pinnen kost bij het afhalen van een bedrag in het buitenland 180 baht en het bedrag dat je bank ook nog eens verrekent.
  Ik zou nou niet meteen van bank in Nederland veranderen. Normalerwijze kun je (mits je je maestro kaart voor Thailand laat de-blokkeren) hier ook met de kaart pinnen – maar is een stukje duurder.
  Ik pak bijvoorbeeld telkens een bedrag van 15000 baht en zet dat op mijn Thaise rekening. Daar kun je wel een tijd mee werken.
  Het voordeel is dat het bedrag niet te hoog is. Zou je slachtoffer van pishing worden, verlies je niet al te veel geld. Je bent hier in Thailand nauwelijks beschermd.
  Je hoeft dan ook niet zo vaak jouw Nederlandse kaart te gebruiken. Mij is al een paar keer gebeurd dat ik vergat de kaart uit de ATM te halen, met alle nare gevolgen.. Ik wacht nu al vier maanden op mijn kreditkaart!!!! En zal deze niet naar Thailand gestuurd krijgen.
  Je kunt ook iedere maand je hele inkomen naar de Thaise bank sturen. Dit zou ik niet aanraden. Je betaalt uiteindelijk bijna evenveel als bij het pinnen. Maar zoals ik zei, is het toch een stuk veiliger niet je hele maandinkomen op je thaise rekening te zetten.
  Wij hebben intussen zelfs twee rekeningen geopend: een voor de dagelijkse boodschappen en een voor de hogere (bij)kosten, zoals aanschaf van spullen, vaste rekeningen enz. De boodschappenrekening is voor ons beiden, maar in principe heb ik mijn liefste de mogelijkheid gegeven geld af te halen voor boodschappen, zonder mij telkens te moeten vragen.
  Dus, wat mij betreft, is het zeker zinvol een Thaise rekening te hebben.

 3. HansNL zegt op

  Het heeft zeker zin om je Nederlandse bankrekening aan te houden.
  Je inkomen, welk soort dan ook, wordt op tijd gestort door de verstrekker.

  Het is zeker heel nuttig om een Thaise bankrekening te openen.
  Geld opnemen van een thaise bank is bijna altijd gratis!

  Het via swift geld sturen van je NL-Bankrekening naar je TH-bankrekening kan heel snel bij Krung Thai Bank en Bangkok Bank, het is binnen 24 uur op je Thaise bankrekening
  Met als voordeel dat de koers heel gunstig is als je een bedrag in euro’s overmaakt.
  Ik heb de ervaring met ABN/AMRO en ING.

  Geld pinnen in Thailand is duur.
  Je betaalt kosten in Nederland, de beruchte 180 baht in Thailand en dan ook nog een slechte koers.
  Kan zo maar 1-2 baht per euro minder zijn als de officieele wisselkoers.

  Bij de ING kun je een “betaalpakket” nemen, kost 9 euro, dacht ik, per drie maanden.
  Geld overmaken naar Thailand kost dan 6 euro, geld pinnen in Thailand is kostenloos (niet de 180 baht!) en ik dacht dat een gratis creditcard in het pakket zat.
  Blijft natuurlijk de slechte koers!

  Maar blijft, een Thaise bankrekening is prettig en nuttig!

  • Henk zegt op

   Ik heb grote problemen met het overmaken van ING naar Krung Thai bank. Reeds 3 maal is het bedrag weer teruggestort onder inhouding van kosten, bij elkaar méér dan € 100! Het gekke is dat het ING pensioenfonds en mijn AOW wel normaal binnenkomen bij Krung Thai bank. Momenteel ligt de klacht bij de directie van ING, en de Ombudsman financiele dienstverlening KIFID. Al ruim 3 maanden is men aan het onderzoeken hoe dit komt. Eerst beweerde men dat Krung Thai bank het geld terugstortte, maar ik kon bewijzen via Krung Thai bank, dat zij het geld nooit ontvangen hebben. Het ging in totaal om
   € 16250,00 Ook beweerde men dat ik geen rekeningnummer had ingevuld, (3 maal), maar ook dat is inmiddels van tafel. Ik gebruik internet bankieren van ING. Daarin is het verplicht het rekeningnummer op te geven anders kun je geen transactie doen! Kortom van ING wordt ik niet blij!

   • HansNL zegt op

    Ik ben ook niet blij met de ING, eigenlijk met geen enkele bank.
    Ongetwijfeld is de ING je aan het afleggen.

    Als je overmaakt via internetbankieren komt er geen mensenhand aan te pas, vandaar dat ING de fout aangerekend kan worden, plus de kosten.
    Mits je natuurlijk ook de bankcode van de ontvangende bank heb ingevuld

    Let wel, soms wordt er gebruik gemaakt van een een intemediare bank bij SWIFT, en daar kunnen dingen goed fout gaan.
    Maar ING maakt rechtsreeks over naar KTB en BKB.

    Voor mij zijn banken allemaal gelegaliseerde criminele instellingen met grootgraaiers aan het roer.

    De maximale periode dat je geld onderweg mag zijn volgens de regels van SWIFT is 2 x 24 uur op werkdagen.
    Doet een bank er langer over, wijzen op de SWIFT regels!
    Echt het helpt.

    Ik krijg van KTB van elke transfer vanuit Nederland een keurige email met daarin het bedrag in Euro, de koers, het bedrag in THB en de kosten.

    • Henk zegt op

     Het vreemde is in deze dat ING juist niet rechtstreeks naar KTB heeft overgemaakt, maar via een Duitse bank. Ik heb pensioen van ING, hun pensioenfonds maakt probleemloos over naar KTB. Ook mijn AOW komt goed over. Het is echt een bizar probleem! Inmiddels heeft men mij beloofd de kosten terug te betalen als het onderzoek klaar is. Uiteraard heb ik ook de Swift/Bic code juist ingevuld. In het verleden maakte ik over naar Kasikorn bank, probleemloos! Ik kan je een reactie laten zien van een ING medewerkster, nadat ik 7 dagen op een overschrijving wachtte, waarin ze keihard stelt: Oh meneer, naar Thailand? Dat kan wel drie weken duren, als het geld er dan nog niet is, mailt u nog maar een keer! Of een andere ING medewerker, zelfde vraag, meneer, we willen wel een onderzoek starten, dat kost € 25! Een klacht indienen bij ING lukte niet, omdat hun systemen stopten als je geen Nederlandse postcode in vult. Ik heb een Thaise postcode, dus kon geen klacht indienen! Inmiddels heeft ING dit gelukkig aangepast. Kortom, ING, slechte service!

 4. Andre zegt op

  Mijn advies is om te proberen tenminste een bankrekening in Nederland aan te houden en als het even kan ook een credit card die hieraan gekoppeld is.
  Het is in Thailand nagenoeg onmogelijk een goed functionerende credit card aan te schaffen is mijn ervaring, omdat het erop lijkt dat de banken je niet vertrouwen omdat je buitenlander bent.
  Een credit card o.i.d. zal steeds belangrijker worden indien je veel reist en om bijvoorbeeld een vliegticket te boeken.

 5. Christina zegt op

  Hans, de credit kaart van de ING is niet gratis. En voor het innen van een check uit het buitenland rekenen ze 10 euro en dan nog zoveel procent van de waarde. Misschien voor Thailand niet zo belangrijk maar dan weet iedereen dat ook weer.

 6. Henk zegt op

  Mijn advies aan de vraagsteller is om wel een rekening te openen in Thailand, wel in de plaats waar je gaat wonen. Ik kom al vele jaren in Thailand en had een rekening buiten de plaats waar ik nu woon, en bij die bank moet ik bij het pinnen steeds 15 bath betalen. Ik heb nu in mijn woonplaats een rekening bij de plaatselijke Krung Thai bank, en dan is het pinnen gratis. De kosten van het overmaken laat ik betalen door de Krung Thai bank, de koers is elke dag te volgen. De kosten zijn véél goedkoper dan wanneer je ze door de Nederlandse banken laat innen.

 7. Paul zegt op

  Ik verhuis eveneens naar Thailand en open er een Thaise rekening en behoud mijn Belgische.
  @ Erik:
  Kan u wat meer uitleg geven over een passage in uw tekst aub? “… mijn pensioen in NL tot na afloop van het jaar in verband met de Thaise belastingwetgeving…” Alvast bedankt!

  • NicoB zegt op

   Paul, je haalt me de woorden uit de mond, ook ik zou graag willen weten wat Erik met die passage bedoeld. Erik zou ik willen bedanken voor een door hem te geven antwoord inzake die passage, per slot zijn we nooit te oud om bij te leren.
   NicoB

  • Renévan zegt op

   Over dat deel van uw inkomsten (pensioen) niet a.o.w. dat u naar Thailand overmaakt bent u in Thailand belastingplichtig. Echter over inkomsten (pensioen) in voorgaande jaren ontvangen betaald u geen belasting. Dus over bijvoorbeeld pensioen ontvangen in 2013 en overgemaakt in 2014 betaald u dus dit jaar geen belasting. Ik heb echter het idee dat er maar weinig (farang) mensen zijn die in Thailand een inkomsten belasting formulier invullen. Ik zou trouwens niet weten hoe de Thaise belastingdienst kan controleren over welk overgemaakt bedrag er belasting verschuldigd is.

   • ruud zegt op

    Toen ik naar het belastingkantoor ben geweest om te informeren naar het betalen van belasting, wilden ze me niet inschrijven, omdat ik geen inkomen heb in Thailand.
    Behalve wat rente-inkomsten dan, waarover de bank automatisch 15% belasting inhoudt.
    Op mijn vraag hoe het dan zat mijn mijn renteinkomsten in Nederland, kreeg ik een vaag verhaal dat er een percentage werd ingehouden van het geld, dat ik Thailand binnen zou brengen.
    Hoe hoog dat percentage dan zou moeten zijn en waarover dat dan geheven zou worden, is mij niet duidelijk geworden.
    Waar ik wel een duidelijk antwoord op kreeg, was dat als ik een belastingnummer aan wilde vragen, ik 30.000 Baht rente-inkomsten moest laten zien op een Thaise bank.
    Dat is als ik het goed heb (waarschijnlijk niet toevallig), het bedrag waarbij je belasting af moet gaan dragen.
    Zoveel zijn die inkomsten niet, maar het is wel een prettig idee, dat er niet zo maar een Thaise deurwaarder bij me op de stoep staat met een aanslag plus 100% verhoging, wegens belastingontduiking.
    Per slot van rekening heb ik mijn best gedaan op het belasting kantoor.

    • Renévan zegt op

     Een ieder die meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft is belastingplichtig en kan derhalve op het revenue office een belasting nummer krijgen. Paspoort met visum tonen is voldoende. De eerste 150.000 thb inkomsten zijn belasting vrij, dus geen idee wat u bedoelt met 30.000 thb. De 15% belasting die u betaald over geld dat u op een deposit rekening hebt staan kan u door het invullen van een aangifteformulier terug vorderen.

     • ruud zegt op

      @ Rene:
      Toen ik naar Thailand verhuisde, werd mij door de ambassade in den Haag verteld, dat ik in Thailand geen belasting hoefde te betalen.
      Omdat ze me echter eerder onjuiste informatie hadden verstrekt over een ander onderwerp, ben ik nadat ik in Thailand was aangekomen naar de belastingdienst gegaan, om zeker te weten dat alles in orde was.
      Ik krijg liever geen problemen met overheids instanties, want dat wordt waarschijnlijk een langlopend drama.
      Bovenstaand verhaal zijn de feiten.
      Dus 30.000 Baht inkomsten (rente in mijn geval) in Thailand en anders geen inschrijving.
      Dat wil niet zeggen, dat het 3 belastingkantoren verderop niet heel anders geregeld kan zijn.
      Dat ik die belasting over de rente terug zou kunnen vragen, is mij bekend.
      Maar hoeveel ellende ga ik daar voor terug krijgen?
      Ieder jaar aangifte doen en volstrekt geen idee wat ik dan allemaal aan moet gaan tonen over bedragen die ik uit Nederland overmaak naar Thailand.
      Ik neem dat verlies van die rente wel.
      Zoveel geld is dat nu ook weer niet.
      Verder wacht ik wel op de tijd, dat ieder Farang verplicht zo’n formulier in moet vullen.
      Ik vind het ovigerens helemaal niet onredelijk om belasting te moeten betalen.
      Alle voorzieningen zoals belastingkantoren, immigratiediensten, wegen en vliegvelden moeten immers ergens van betaald worden.

    • Hemelsoet Roger zegt op

     @ruud: hier in Thailand betaal je alleen belasting als je inkomen hebt van Thaise oorsprong (werk, bedrijf, enz…) Als pensionado met enkel pensioen uit je thuisland en hier op ‘n zichtrekening gezet, betaal je daar geen enkele belasting op in Thailand, die heb je immers al betaald in je eigen land. Als je ‘n spaarrekening opent of je geld belegd, betaal je belasting op de intrest die je er van krijgt en niet op het gestorte kapitaal mits je kunt aantonen dat uw geld uit het buitenland komt en daar reeds belast is.

     • ruud zegt op

      @ Hemelsoet Roger:
      Over dat betalen van belasting in Thailand, zijn de meningen waarschijnlijk verdeeld op dit forum.
      Ik heb ook opmerkingen zien staan, dat mensen hun pensioen in Nederland laten tot het einde van een jaar, zodat Thailand er geen belasting zou kunnen heffen.
      Het is me allemaal niet helemaal duidelijk, maar aangezien ik mijn AOW en pensioen pas met 66-67 ga krijgen, heb ik me daar nog niet in verdiept.
      Tegen die tijd, kan alles anders zijn.
      Wat ik wel meen begrepen te hebben, is dat pensioenen van het ABP in Nederland belast zijn, maar die van andere pensioenfondsen niet.
      Verder is er nog het verhaal, dat pensioenen niet belast zouden zijn in Thailand.
      Dus het zit allemaal nogal ingewikkeld in elkaar.
      En zoals gezegd, ik wacht wel tot het over een paar jaar zover is.

      • Renévan zegt op

       Voor zover ik weet is er iemand bezig met een belastingdossier, ik hoop dat dat er gauw komt want ik lees hier weer een hoop dingen die niet waar zijn. U hoeft alleen maar even op http://www.rd.go.th (de officiële site van de Thaise belastingdienst)te kijken “wel even Engels aanklikken” om de juiste informatie te krijgen. Hier kunt u ook een aangifte formulier in het Engels downloaden waar bij inkomsten o.a. pensioen staat. Thailand heeft met Nederland een verdrag tot het voorkomen van betaling van dubbele belasting. Indien u bij de Nederlandse belastingdienst aangeeft aangemerkt te willen worden als buitenlands belastingplichtige wordt de heffing overgedragen aan Thailand. Wat een ieder of de Thaise belastingdienst hier mee doet is een ander verhaal.

       • Dick van der Lugt zegt op

        @Renévan Inderdaad wordt door Erik Kuijpers aan een belastingdossier 65 plus gewerkt. Het dossier wordt momenteel door meelezers becommentarieerd. Het zal nog wel even duren voordat het geplaatst wordt, want het is een nogal lijvig dossier.

 8. Jacob zegt op

  Ik heb rekening bij Rabo en ABN-Amro in NL met mijn adres in Thailand. Gebruik alleen de Rabo.

  Pensioen en AOW wordt op mijn Raborekening gestort.

  Ik heb ook rekening bij Bangkokbank. Ik gebruik geld van de BKB om in Thailand te leven.

  Als ik geld nodig heb maak ik redelijk grote bedragen, min 7500 euro van de Rabobank over met Rabo internetbankieren. Minimaal 7500 omdat de Rabo 1% kosten rekent met minimum van 7,5 euro.

  Ik doe dat wel in euro want de koers van de BKB is altijd hoger dan de Rabo.

  Alle kosten voor de opdracht gever. Kosten die BKB rekent zijn zelfde als de Rabo

 9. Rembrand zegt op

  Beste BertH,
  Mag ik u aanraden voorzichtig met uw Nederlandse bank om te gaan? Ik was zo eerlijk mijn Rabobank te vertellen dat ik naar Thailand ging verhuizen en die hebben daarna mijn kredietfaciliteit en CreditCard gebruik opgezegd. Ondanks het feit dat ik tientallen jaren bij de Rabobank bankierde en ondanks het feit dat ik op mijn spaarrekening en effectenrekening een veelvoud van hun “risico” had staan. Het is dus zaak voor u vooraf af te tasten wat de verhuismededeling voor de dienstverlening inhoudt.

  Zelf heb ik een rekening genomen bij een andere nederlandse bank en alle bankzaken, tegoeden en effectenprotefeuille naar hen overgeheveld en ik heb daar ook een creditcard faciliteit.

  Een Thaise bankrekening is heel handig en het is verreweg het voordeligst om maandelijks uw in Thailand benodigde geld over te maken. Meestal is vandaag gestuurd morgen op de Thaise rekening. Van belang is wel te weten of in dit geval de ABN-Amro direct naar uw eigen Thaise bank stuurt of dat het via een correspondentiebank gaat. In het laatste geval brengt de correspondentiebank ook kosten in rekening. Verder moet u nagaan of uw bank wel het hele bedrag naar Thailand stuurt, want er zijn ook Nederlandse banken die behalve aan u kosten in rekening brengen ook nog even een lager bedrag naar Thailand sturen.

  De Thaise banken werken in districten dus moet u een rekening nemen in het district waar u woont. Voor betalingen aan een ander district of geld opnemen in een ander district vraagt men een vergoeding, maar voor transacties In uw eigen district niet. Tenslotte is het handig om een Creditcard te hebben van uw Thaise bank, maar u moet er wel op rekenen dat zij vooraf de maandlimiet op een geblokkeerde rekening gestort willen hebben. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met de Bangkok Bank, maar er zijn genoeg banken om uit te kiezen in Thailand. .

 10. Alex zegt op

  Ik woon al jaren in Thailand, ben uitgeschreven uit Nederland, maar hen nog steeds een rekening bij de Rabo in Nederland, met creditcard. Daar worden mijn pensioen en AOW op gestort. Zij hebben mijn gegevens in Thailand, zonder enig probleem.
  Ik heb ook een rekening bij de Siam Bank in Thailand, waar ik iedere keer 5000-7000 euro van de Rabo op overmaak via gewoon internet bankieren. Daardoor kan ik hier in Thailand komstenloos pinnen bij mijn Thaise bank voor dagelijkse levensbehoeften etc.

 11. Nico zegt op

  Beste BertH,

  1/ Eén Nederlandse bank is niet genoeg, je moet twee Nederlandse banken hebben.

  Waarom?

  Als er een kaart wordt geweigerd bij de ATM, (en dat gebeurt regelmatig) dan heb je nog een kaart van een andere bank en kan je daarmee geld pinnen. (kost wel iedere keer ruim 5 euro) 180 Bhat+2,25 euro.

  2/ Je opent hier in Thailand een Thaise bankrekening, soms gaat het direct, soms niet, (vaak is de oorzaak dat de medewerkster geen Engels spreekt en opziet tegen het werk, en zegt dan gewoon “sorry not posible”) maar dan ga je naar de volgende bank en de volgende en de volgende, net zolang tot iemand ja zegt.

  3/ Als je deze kant op komt, zorg ervoor dat je minstens twee (liever drie) e.dentifier hebt, die zijn hier nergens te verkrijgen en de levertijd uit Nederland kan maanden duren.

  4/ Als je een ING rekening hebt, wordt er gebruik gemaakt van je mobile telefoon bij internet betalingen, maar in Thailand ga je natuurlijk een Thaise telefoon kopen met een Thai’s nummer.

  MAAR NU MOET JE OPLETTEN;

  Als je eerst je adres wijzigt via internet en daarna je nieuwe telefoonnummer (zoals ING voorstelt op de site) zal de activering’s code naar je nieuwe adres gestuurd worden. In Thailand dus, dit kan tijden duren reken op 2 á 3 maanden. Al die tijd kan je niet op je rekening kijken en geen betalingen doen.

  Dus is het verstandig eerst het adres via internet te wijzigen in een Nederlands adres (familie lid of zo) en dan je telefoon nummer te wijzigen, direct wordt dan je rekening geblokkeerd, maar binnen een week heeft je “familie lid of zo” de activering’s code en die mailt het naar jouw en jij noteert dit op je telefoon en je kan weer genieten van je bankrekening.

  En Bert, Welkom in Thailand

  Groetjes Nico
  Bangkok

 12. Henk Hauer zegt op

  Buiten pensioen heeft u waarschijnlijk ook AOW. Dat zijn dus twee pensioenen. Dan is het beter de Nederlandse bank aan te houden. Die kunnen dan het geld naar de Thaise Bank overmaken in een transactie. Dit scheeld bankkosten. . Naar de Thaise Bank geld overmaken in Euro’s. ( Dit is gunsterger ivm wisselkoers.) Als je hier woont met een retirement visum is het veel handiger om een Thaise Bank te hebben.
  Bij aanvraag van het retirement visum dient u aan te geven dat u THB 800 000 op de bank heeft staan of THB 80000/maand min. aan pensioen ontvangt.
  Succes

  • Eddy zegt op

   waarom 80000 baht per maand aan pensioen-inkomsten ????
   vlgs de nieuwe eis is het € 600 per maand als single persoon en € 1200 als getrouwd stel

 13. Hemelsoet Roger zegt op

  Mijn Belgisch pensioen laat ik rechtstreeks van de pensioendienst doorsturen naar mijn Thaise rekening bij de Kasikorn bank. Dezelfde dag van doorsturing (in EURO) staat het op mijn rekening, automatisch omgezet naar THB en er gaat, behalve 500 THB bij mijn bank in Thailand, niets af voor transactie- of omwisselingskosten. De koers wordt hier gerekent aan “Telex Transfer” wat ‘n hogere koers geeft dan de biljettenkoers. Mijn bank in Belgie komt daar helemaal niet aan te pas. Bangkok Bank rekent 200 THB kosten aan en niets meer, ook geen zgn. verborgen kosten. Indien dat ook voor Nederland kan, zou ik zeggen: niet aarzelen maar doen!!! Dan heb je niets meer te maken met jouw Nederlandse bank en beschik je over jouw hele pensioen (-500 of 200 THB) zoals je zelf wil en als je, zoals ik, ‘n internationale VISA kaart aanvraagt bij de Thaise bank kan je ook nog internationale transacties uitvoeren. Internet bankieren kan ook. Pinnen bij uw eigen TH bank is gratis binnen de regio (ook in de bank aan het loket) waar je woont, daarbuiten rekent men ‘n kleine vergoeding aan, ook afhankelijk aan welke ATM je pint. Als er helemaal geen geld op je Belgische of Nederlandse bank meer komt, kan je die rekening gewoon afsluiten en heb je niets meer te maken met die bank.

  • Henk zegt op

   Kasikorn, in mijn ogen een prima bank. Snel internetbankieren! Je vind ze haast overal.

 14. Hemelsoet Roger zegt op

  Nog even dit: om het pensioen rechtstreek over te zetten naar uw Thaise bank moet u het formulier aanvragen bij de pensioendienst, invullen, de bank laten invullen en afstempelen en terugsturen naar uw pensioendienst. In afwachting van goedkeuring wel je Belgische (of Nederlandse) bankrekening openhouden tot je eerste pensioenbedrag effectief op je Thaise rekening staat. Daarna kan je die rekening in je thuisland afsluiten zoals je zelf wilt.

 15. Djuz zegt op

  Mijn vraag is: Is de mogelijkheid daar een goede bank te nemen in Thailand.
  En daar 2 rekeningen te openen, 1 euro rekening om je euro,s op over te maken
  doormiddel van internet bankieren.
  En de tweede voor THB, om van af te pinnen voor gebruik in Thailand.

  • NicoB zegt op

   Djuz, dat kan, een rekening in Euro’s bij een Thaise Bank heet een FCD ( foreign currency deposit ) zie bv. de site: http://www.bangkokbank.com. Dan kun je je euro’s omwisselen op een moment dat je denkt dat de koers gunstig is.
   succes.
   NicoB

 16. gust zegt op

  Is de wet hier veranderd of ben ik fout.Heb reeds negen jaar een rekening bij Bangkokbank en deze namiddag wilde ik een nieuwe spaarrekening openen bij een andere bank.Ben in big c hangdongroad chiang mai bij drie verschillende banken geweest,.Zonder werkvergunning geen rekening.Om 5 uur terug naar dezelfde banken geweest, ditmaal met mijn Thaise vrouw en zij bevestigde deze nieuwe regeling.Dus morgen terug met huwelijkscertificaat om een spaarrekening te openen.Misschien is dit enkel Chiang Mai maar mijn vrouw vertelde me dat deze nieuwe regeling hier twee maand geleden is ingevoerd.

  Ik hoop voor de nieuwkomers in Thailand dat ik het fout begrepen heb maar de wetten voor buitenlanders veranderen wel heel erg snel

  • leen zegt op

   Ik heb eergisteren een bankrekening bij de TMB geopend , 20.000Bht erop moeten zetten en 500 Bht kosten, zonder problemen.

 17. Huub zegt op

  Beste gust

  Ik wilde hier in Ayutthaya ook een spaar rekening openen
  Maar dat was ook niet mogelijk alleen op mijn vrouw haar naam
  Wij zijn ook getrouwd maar dat maakte niks uit
  Ze vertelden ons een buitenlander zonder werk vergunning kon geen
  spaarrekening openen en geven ook geen creditcard uit alleen een debit card

  met vriendelijke groet Huub

 18. NicoB zegt op

  BertH,
  Trek bij ABN/Amro na of je de rekening daar kunt houden na je vertrek naar Thailand met alle voor jou benodigde faciliteiten, als je tevreden bent met Abn/Amro; ik heb geen ervaring met Abn/Amro.
  Voor mij functioneert ING al langdurig prima.
  Een rekening bij de ING kun je in elk geval aanhouden als je in Thailand woont, ING sluit je rekening niet af als je vertrekt naar Thailand, maar moet je wel aanvragen ruim voor je vertrekt.
  Je kunt ook veilig internetbankieren, tan en pac codes kan op een lijst of via je mobiel.
  Kies het pakket dat je het beste past, zie http://www.ing.nl.
  Je Aow of pensioen kan naar deze Ing rekening en kun je zelf overboeken, in Euro’s geeft je de TT koers, dat is de beste koers, kosten 6 euro bij Ing en 0,25 % kosten bij bv. de Bangkok Bank met een minimum van THB 200 en maximum van THB 500; of je kiest er voor om dat direkt naar een rekening in Thailand te laten boeken; de Svb rekent je daar 0,50 eurocent voor, je pensioenfonds weet ik niet.
  Voor een retirement visa verlenging heb je een Thaise !! bankrekening nodig, zie het Visa dossier op Thailandblog voor de verdere regels inzake Visa en verlenging.
  Sukses,
  NicoB

 19. ruud zegt op

  Het kan nooit lang duren, voor iemand in Thailand ontdekt, dat vrijgezellen met een retirement visum, ook een bankrekening nodig zullen hebben.
  Ik ga er voorlopig dus maar van uit, dat dit bankacties zijn en geen overheidsmaatregelen.
  Dit tenzij ze natuurlijk in de toekomst alle vrijgezellen willen weigeren en eventueel alle vrijgezellen die al in Thailand wonen het land uit willen zetten.

 20. tonymarony zegt op

  Als je goed leest zegt Bert dat hij een rekening heeft bij ABN AMRO en niet bij ING , dus beste Bert ga naar een beetje groot of je Eigen kantoor van de bank en vraag een e.dentifier aan om te internet bankieren , hou je rekening dus aan en laat je geld op deze rekening storten , ga achter je pc of laptop zitten instaleer je programma wat je van de bank heb gekregen op je pc instaleer je e.dentifier
  op de pc en klaar is kees , naam en adres en alles meer op geven bij de bank , en in het vliegtuig stappen en genieten van dit geweldige land , en laten jullie je niet gek maken over allerlei verhalen over belasting regels hier grootste onzin voor de normale gepensioneerde is dit niet aan de orde , en Bert de over making bij de ABNAMRO kost per keer 5.50 euro , doe dit al 9 jaar zo en gaat uitstekend .outlook.co.th

  Wil je nog wat info hebben voor het instaleren van het een of ander mail me dan.

  antoon-kooij@outlook.co.th

 21. Peter@ zegt op

  Geld overmaken naar Thailand met Western Union is zo gek nog niet. Na identificatie en met een gratis Goldkaart binnen 10 minuten je geld op de plek van bestemming. De onkosten varieren door de verschillende bedragen en valt best mee.

 22. wimol zegt op

  Zijn wij belgen toch bevoordeelt op dit gebied. Ik heb drie rekeningen in belgie met kredietkaarten inbegrepen en bijna gratis,de rekening en kaarten zijn gratis echter betaal je soms voor bewerkingen.Alleen Argenta is volledig gratis,geen enkele kost op wat dan ook.Heb verleden week nog geld verstuurd naar Thailand voor vrienden die mij dit wilden meegeven met de vlucht maar heb niet graag veel geld op zak,dus naar de Argenta bank die hebben een formulier voor betalingen buiten europa.Ingevuld door de bediende en 3 dagen later toegekomen in Surin op rekening van vrienden.Geen cent kosten aangerekend door Argenta,in Thailand heb je daar wel kosten maar weet niet hoeveel.

 23. MACB zegt op

  Ik woon al 20 jaar in Thailand.

  Hou je ABN/AMRO rekening aan; wijzig je adres in het Thaise adres; open ‘internet bankieren’ met eDentifier (vraag de bank); je wordt overgeheveld naar het ‘buitenlandkantoor’ op Schiphol; in Thailand kun je internet bankieren met ABN/AMRO.

  Open een Thaise bankrekening bij een grotere bank, bv Siam Commercial Bank of Bangkok Bank; ook daar kun je internet bankieren.

  Laat je ABP pensioen rechtstreeks overmaken naar je Thaise rekening = voordelige ‘TT’ koers. Je AOW wordt door SVB niet naar Thailand overgemaakt; dat moet je zelf doen, maar bedenk dat het handig is om in NL ook wat geld te hebben voor betalingen.

  Neem (als het kan) nooit geld op in Thailand met je Nederlandse kaart. Dat is kostbaar. Internet overmakingen zijn goedkoper (maar niet bij kleine bedragen).

  Geld opnemen van je Thaise bankrekening met de bijbehorende ATM kaart is gratis bij elke ATM van je bank in je provincie (in een andere provincie kost het 20-30 Baht per transactie, net als wanneer je in je Thaise woonplaats geld opneemt bij een ATM van eern andere bank).

  • Henk zegt op

   Kleine correctie: Op verzoek maakt de SVB je AOW naar je Thaise bank over! Bij mij loopt dat prima! Ik heb naast de plaatselijke bank (KTB) ook de niet-plaatselijke Kasikorn bank. Als ik bij de eerste pin is dat gratis, bij Kasikorn betaal ik 15 bath.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website