Beste lezers,

Volgens de website van Rendement.nl verandert er volgend jaar iets in de verhouding tussen de inkomstenbelasting en de premies van de loonbelasting. Hierin wordt gesteld dat de inkomstenbelasting wordt verhoogd van 8,4% naar 8,9% alsmede worden een of meerdere premies met een zelfde percentage verlaagd. Ik weet niet welke premie(s).

Voor een werkende in Nederland heeft dit dus geen gevolgen. Voor allen in het buitenland wonenden Nederlanders met een uitkering dus wel.

Hier de link: www.rendement.nl/nieuws/id18611-tarieven-inkomstenbelasting-gaan-omhoog-in-2017.html

Mijn vraag is: Zijn er binnen dit forum al mensen die hier iets over weten, of deze plannen kloppen?

Groet,

G.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Veranderingen van de tarieven inkomstenbelasting per 2017”

 1. erik kuijpers zegt op

  De inkomstenbelasting in schijf 1 en 2 gaat omhoog met 0,5 resp 0,9 procent. Dat staat in de plannen van het kabinet en zal wel door de kamers komen.

  En het geldt niet alleen voor mensen met een uitkering (je bedoelt waarschijnlijk WIA/WAO) maar ook voor mensen met AOW, pensioen, lijfrentes en andere soorten inkomen die in NL belastbaar zijn. Daarmee is in schijf 1 het tarief inkomstenbelasting van 5,15 procent in 2014 naar 8,90 procent in 2017 gegaan en ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat ik daarvan vind……

  • G.Stura zegt op

   Beste Erik, ik zie de AOW en pensioenen ook als een soort van uitkering waarvoor de gevolgen merkbaar worden.
   Is enkel nog maar de vraag in welke wijze deze omruil tactiek ( premies naar inkomstenbelasting ) van de belastingdienst zich verder ontwikkeld. Betalen we straks geen premies meer, doch enkel nog alleen inkomstenbelasting?

  • Ger zegt op

   Wat ik ervan vind ? Nou het zal een paar Euro schelen op de AOW , wie ligt daar nu wakker van, De oudjes boven de 60 jaar in Thailand krijgen maar 500 baht per maand.

   Als je gaat vergelijken: 2014 naar 2017 is 4 jaren dus zo’n 1 % stijging per jaar van de inkomstenbelasting
   Aow stijging 2014 : 760 naar nu 788 is afgerond ook 4 procent stijging in 4 jaar dus 1% stijging per jaar
   (bedragen indien gehuwd. of partner )

   Mijn conclusie na wat googlen : gemiddelde stijging van de AOW bedraagt ongeveer 1% per jaar en wordt gecompenseerd door een gemiddelde stijging van de inkomstenbelasting hierover van 1 % per jaar.

   • ruud zegt op

    Uw berekening klopt niet.
    U praat over procentPUNT en niet over procent.
    De Belasting over de AOW is gestegen van 5,15% naar 8,90%.
    Dat is een stijging van 3,75 procentPUNT.
    De stijging van de afgedragen belasting is echter 3,75/ 5,15 x 100% = 72,82%.
    In bedragen is de belasting gestegen van 39,14 Euro naar 70,13 Euro, dus 31 Euro.
    Het inkomen is 28 Euro gestegen.
    Dat scheelt dus 3 Euro per maand.
    Daarbij komt dan nog dat de prijzen in Thailand ieder jaar ook flink omhoog gaan.

    En de heffingskortingen zijn ook in enig jaar afgeschaft, dat telt ook flink aan.

    @G Stura: Ga er maar van uit, dat de omzetting van premies naar belasting gewoon door blijft gaan.
    De kinderbijslag zal ook nog wel volgen, als dat nog niet gebeurt.
    Het gas raakt op en de overheid heeft inkomsten nodig, om die miljarden binnen te krijgen die ze door de verminderde verkoop van gas mislopen.
    Emigranten zijn wat dat betreft een makkelijk slachtoffer.

 2. erik kuijpers zegt op

  Ja, het plan Dijkhuizen voorziet op de lange termijn in hogere inkomstenbelasting in plaats van … Het zal in stapjes gaan. En het omvat veel meer dan dit. In dit blog is er al eens op gereageerd (ik meen door de heer Van Duijvenbode) terwijl toen nog niet alle ins en outs bekend waren.

  “Dijkhuizen” is een parlementaire studiecommissie die onderzoek heeft gedaan. Op internet is er veel over te vinden; dit kadertje is echt te klein om alles uit te leggen…….

  • G.Stura zegt op

   Oke het lijkt enigszins op chatten.

   Over de plannen van de commissie Dijkhuizen heb ik wel eens gelezen.
   En het lijkt erop dat je, indien deze plannen reëel worden, in Nederland enkel nog maar van waarde bent indien je nog een bijdrage levert aan de maatschappij middels arbeid en er voor kiest om vooral een woning te kopen en niet te huren.
   Gepensioneerden, arbeidsongeschikten,etc…etc. en zeker diegene met een (sociale) huurwoning behoren zeer duidelijk niet tot deze groep, ongeacht hun eerdere bijdrage voor deze maatschappij.

   Maar goed het plan is of was inderdaad erg ruim, en voor mij ook moeilijke materie.
   Het valt te hopen dat het uiteindelijk zal meevallen.
   Maar gezien de recente ontwikkelingen – het gaat immers de goede kant op met economisch Nederland – schijnt dat ook allen de economisch actieven daarvan profiteren.
   En ondanks mijn licht pessimistische houding hieromtrent blijf ik de hoop houden…

 3. Roel zegt op

  Het plan bestaat dat geleidelijk in jaren de eerste schijf van de belasting naar 19 % gaat.
  Vergeet niet dat wij in 2007/2008 maar 1,9% belasting betaalden, de rest was premies volksverzekeringen.
  In 2015 is er ook al een verschuiving geweest van premies, toen de WMO is ingegaan, de hoogte van de aan de staat gelieerde premie was 12.35 % dat is terug gegaan naar 9.25 en belasting tarief verhoogd van 1,9 naar 5,1%, dus zal er ook in de toekomst geschoven worden met premie verlagen en belastingtarief omhoog.

  De overheid heeft gekeken naar de opgebouwde pensioenen, lijfrentes etc, daar moet de extra inkomsten weg komen voor de staat, er is gesteld dat er wel veel belasting is misgelopen doordat betaalde premies toen konden worden afgetrokken van je bruto jaar salaris tegen toen hoger tarief.

  Ook de heffingskorting wordt afgebouwd, is al totaal weg van de mensen die buiten EU wonen, maar binnen EU gaat het er ook langzaam af.

  Ik denk zelfs dat het over ca 5 a 7 jaar je beter in NL kunt wonen wat betreffende netto salaris dan ergens anders.

  De overheid doet aan discriminate op vele fronten, bv aow gat, langer wachten op aow, is voor bepaalde groepen zoals brandweer mannen al volledig gecompenseerd, met de marine mensen zijn ze ook bezig zodat ook die ook overbrugt worden, Minister Hennes is al door de rechtbank terug gefloten omdat haar aanbieding naar die groep mensen te laag was, dus heeft de rechter bepaald dat zij met een beter acceptabel voorstel moet komen. Dus de mensen die bij de overheid hebben gewerkt zullen wel worden ontzien, de rest kan stikken.

  De tijd zal het leren en hopenlijk houden ze hier in Thailand het nieuwe verdrag dat Nederland wil nog vele jaren tegen want dat zal verkeerd gaan uitpakken voor menig Nederlanders die hier wonen of willen wonen.

  • G.Stura zegt op

   Gisteren gelezen (7 oktober 2016)
   Deze week heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald dat nieuwe arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en nabestaandenuitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt even hoog moeten blijven als bestaande uitkeringen.
   http://www.nu.nl/politiek/3847605/asscher-loopt-100-miljoen-mis-uitkeringen-marokko.html

   Belangrijk hier is vooral de passage:

   ‘ De minister wil de uitkeringen die naar het buitenland worden overgemaakt aanpassen aan de lokale kosten van het levensonderhoud in de desbetreffende landen. Asscher: “Ik vind het volstrekt logisch dat de hoogte van een uitkering wordt aangepast aan de kosten van het levensonderhoud in het land waar de uitkeringsgerechtigde woont. De uitkering moet geen bonus zijn omdat de kosten in dat land lager liggen.”

   Dit zou voor emigranten die met en van een uitkering buiten de EU en dus ook in Thailand leven,de landenfactor op deze uitkeringen zal worden toegepast.
   De landenfactor voor Thailand is nu x 0,4. Kortom €1000,- wordt €400,-, €2000,- wordt €800,- enz. enz.
   Op dit moment is dit niet het geval en wilde men in eerste instantie dat dit voor Marokko en Turkije zou gaan gelden.
   Nu is dit door een rechterlijke uitspraak tenietgedaan,

   Ik heb doch niet het vermoeden dat Lodewijk Asscher, het hier bij zal laten.
   Ik ben bang dat (met name geldende voor nieuwe emigranten in de toekomst) Asscher er alles aan gelegen is om deze ideeën/plannen te verwezenlijken.

   Ik zelf ben van plan om in 2019 naar Thailand te gaan emigreren.

   Ik wil dan ook hopen dat dit absoluut nooit gaat gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website